«Θα ήταν ένα φοβερό λάθος να επιτρέψουμε σε μερικούς μήνες κρίσης να υπονομεύσουν 60 χρόνια επιτυχίας», είπε ο Μπους.
Από την πλευρά της η γερμανική αντιπροσωπεία δια του υπουργού Οικονομικών Στεινμπρούκερ, σημείωσε ότι «η ευκαιρία (για την οικονομική μεταρρύθμιση) δεν ήταν ποτέ τόσο ευρέως ανοικτή όπως αυτή τη στιγμή».
Αντιθέτως ο Καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ ανέφερε ότι είναι απίθανο οι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου να δεχτούν να έχουν εξωτερικό έλεγχο των οικονομικών συστημάτων τους.
Η «υποχρεωτική διακυβέρνηση... είναι μη ρεαλιστική» είπε χαρακτηριστικά.
Εντούτοις, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισημάνει ότι επιδιώκουν περισσότερες και εκτεταμένες πρωτοβουλίες.
«Θέλουμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού στον οικονομικό κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008
Ελπίδες και αγωνία στη Σύνοδο Κορυφής της G-20
ΑΠΟ ZOUGLA.GRΜε την ελπίδα μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ομάδας G-20, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης και την εξεύρεση ασφαλιστικών δικλείδων για την μη επανάληψή της, ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον, η Σύνοδος Κορυφής της αποκαλούμενης ομάδας G-20.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών αλλά και των αναδυόμενων αγορών, κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο, για την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Οι αποφάσεις των χωρών της G-20 θα πάρουν την τελική τους μορφή σε ανακοινωθέν πέντε σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα, στη διάρκεια της συνόδου της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G-20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης".
Το ζητούμενο βεβαίως είναι ποιά είναι αυτή η συμφωνία και πόσο θα είναι πραγματιστική, από τη στιγμή που στη Σύνοδο δεν μετέχει ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου εφ εξής ο μακροπρόθεσμος ρόλος, θα είναι εκ των βασικότερων στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα.
Προ της έναρξης της Συνόδου είχαν ήδη διαμορφωθεί τα αποκαλούμενα μπλοκ ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρώπης, - και μερικών αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία- που θέλουν να θέσουν κανόνες στην αγορά και των ΗΠΑ - μαζί με ορισμένους συμμάχους της όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία-, οι οποίες δια στόματος Μπους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν «μικρές» μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό το πρόβλημα δεν αναπτύχθηκε σε μια νύχτα και δεν θα λυθεί σε μια νύχτα, αλλά με συνεχή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη Σύνοδο ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
Ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η οικονομική κρίση δεν σημαίνει αποτυχία της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου