Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΑ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΣυναυλία Δημήτρη Παπαδημητρίου – Φωτεινής Δάρρα
Μέγαρο Μουσικής / Είδος Εκδήλωσης: Μουσική 18/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος: Κανονικό 25.00€, Φοιτητικό 15.00€ Πλαισιωμένη από μια Συμφωνική Ορχήστρα και με την καθοδήγηση και επεξεργασία από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Φωτεινή Δάρρα έχει συχνά εκτελέσει ένα σύνθετο και απαιτητικό ρεπερτόριο μπροστά στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές κοινό.
Άλλοτε εκτελώντας ιστορικά ελληνικά τραγούδια και άλλοτε τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο, έχει επεκτείνει τον ερμηνευτικό της ορίζοντα σε ένα πραγματικά πλατύ μουσικό ορίζοντα.
Εθνικές στιγμές μπροστά στο παγκόσμιο κοινό ή το ευρωπαϊκό κοινό, ή σε κοντσέρτα με τραγούδια, από το θέατρο και τον κινηματογράφο ή τα μεγάλα μιούζικαλς αλλά και σπουδαία κλασικά τραγούδια της ποπ έχουν κατά καιρούς αποτελέσει το πρόγραμμά της.
Αμερική, Ιαπωνία, Γαλλία, Αίγυπτος και χώροι όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (εγκαίνια), έδρα της UNESCO στο Παρίσι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το διεθνές κέντρο Ανιέλι στο Τόκιο, το Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας στην Ορλεάν, είναι κάποια από τα μέρη που φιλοξένησαν την νεαρή τραγουδίστρια σε προγράμματα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ως συνεργάτης του τελευταίου έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του είτε από το σινεμά είτε από το θέατρο είτε από την τηλεόραση.
Κεντρικός άξονας σχεδόν πάντα η ποίηση, που έγινε σε πάμπολλες περιπτώσεις ευρύτερα γνωστή χάρις στην μουσική αυτή συνεργασία. Συνεχίστρια της μεγάλης γενιάς των τραγουδιστών εκείνων που τραγούδησαν τον μεγάλο λόγο και την μεγάλη μουσική, η Φωτεινή Δάρρα ακολουθεί το δικό της διαφορετικό δρόμο χαράσσοντας αυτόνομα μια προοπτική γεμάτη ελπίδα για το ελληνικό τραγούδι. Στην Θεσσαλονίκη τραγουδά σε «προσωπική» συναυλία για πρώτη φορά.
Στο πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα παρουσιάσει μια επιλογή αντιπροσωπευτική τόσο της συνεργασίας τους όσο και τραγούδια από όλο το φάσμα της διεθνούς σκηνικής και κινηματογραφικής μουσικής. Σε ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα, θα ακουστούν επίσης μουσικά θέματα από κινηματογραφικές ταινίες που έντυσε με την μουσική του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπου ο συνθέτης ξεκίνησε την πορεία του κερδίζοντας έντεκα κινηματογραφικά βραβεία.
Αναμνήσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να ονομασθεί το μέρος αυτό.
Από τη "Ρεβάνς" του Βεργίτση μέχρι το "Δέντρο που πληγώναμε" του Αβδελιώδη και τη "Σκίαχτρα" του Μανουσάκη ή το "Φως που Σβήνει" του Ντούρου και τον "Ηλεκτρικό Άγγελο" του Ρετζή κ.ά. ενορχηστρωμένα και επανεπεξεργασμένα ειδικά από τον συνθέτη για συμφωνική ορχήστρα σε πρώτη παρουσίαση. Δημήτρης Παπαδημητρίου Αλεξανδρινός του 1959.
Από το 2002 διευθύνει το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Παρακολούθησε την τάξη σύνθεσης του 1993 στο Tanglewood Music Center με τους Henri Dutilleux (composer in residence), John Williams, George Perle, Oliver Knussen and Steve Reich σαν καθηγητές, μεταξύ άλλων.
Υπήρξε βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στο διάστημα 1979-1981 και συμμετείχε σαν μουσικός σε δίσκους του. Κύριο όργανο η κλασική κιθάρα (Ευάγγελος Ασημακόπουλος).
Έλαβε πρόσθετα μαθήματα πιάνου και βιολιού καθώς και μαθήματα σύνθεσης με τον Βαλεντίνο Πατρικίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου του Δημήτρη Παπαδημητρίου έχουν επανειλημμένα εκτελέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνέθεσε μουσική για 16 ταινίες μεγάλου μήκους και 24 θεατρικές παραστάσεις, και έντεκα σήριαλ. Επίσης συνέθεσε κατά καιρούς σήματα ΕΡΤ, ΕΡΑ, τα σήματα του Mega, του 902, του Δίεση, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κομμάτι της έναρξης των τηλεοπτικών μεταδόσεων κ.α. Οι πιο σημαντικές εμφανίσεις του: 2004, Ολυμπιακοί Αγώνες, διεθνή τηλεοπτικά σήματα και μουσική έναρξης διεθνούς τηλεοπτικής μετάδοσης (ΑΟΒ, "Three to Countdown"). Συμμετοχή στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (Μέγαρο Μουσικής, Κήρυξη Ολυμπιακής Χρονιάς του Δήμου Αθηναίων με διεθνή αναμετάδοση. 2003 UNESCO, Salle 1. Συναυλία με έργα επάνω στον Καβάφη. Μικρή Επίδαυρος: Συναυλία με αποσπάσματα από την θεατρική του μουσική. 2002: Εγκαίνια Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με έργα πάνω στον Καβάφη. Ηρώδειο Επανάληψη ίδιας Συναυλίας. 2001: Ηρώδειο. Αναδρομική συναυλία με έργα του. 1993: Boston Symphony's Seiji Ozawa Hall, Tanglewood music Center. "Φιλοκτήτης" και μουσική δωματίου. 1992: Βιέννη, Musikverein, Frullingsfestival, Brahms saal, podium der yungen. Σονάτα για πιάνο και βιολί Νο2 με τον Γιάννη Γεωργιάδη, βιολί, και την Doris Adam, πιάνο. Έχει εκδώσει είκοσι δίσκους από όλο το φάσμα του έργου του κερδίζοντας 3 πλατινένιους και έναν χρυσό δίσκο. Έχει κερδίσει 11 φορές βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το διεθνές βραβείο της Μόστρας στη Βαλέντσια, το Διεθνές βραβείο μουσικής για παιδική ταινία, δύο φορές το βραβείο της δισκογραφικής βιομηχανίας Αρίων, και δύο φορές το τηλεοπτικό βραβείο της εφημερίδας «Έθνος». Φωτεινή Δάρρα Γεννημένη στη Ζάκυνθο, είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός.
Ως τραγουδίστρια έχει συμμετάσχει σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε το τραγούδι της Τελετής Έναρξης της Εurovision 2006 στην Αθήνα, την τρίλεπτη "Αντίστροφη μέτρηση" της παγκόσμιας μετάδοσης της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, συμμετείχε στην επετειακή συναυλία για τα 60ά γενέθλια του ΟΗΕ στην έδρα του στην Νέα Υόρκη, έδωσε συναυλίες στο concert hall ‘alice tulli' του Lincoln Center και στο Τόκιο για τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.
Έχει τραγουδήσει στο μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με την Αμερικανική ορχήστρα "Alea", πολλές φορές στο Ηρώδειο, στα επίσημα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι, στην πόλη της Ορλεάνης στο Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μια από τις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις της ήταν στο Παλλάς τον Μάρτιο του 2007.
Στη συναυλία συμμετείχε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Τον Σεπτέμβριο του 2007 στήριξε τους πυρόπληκτους της Ηλείας με δύο μοναδικές εμφανίσεις. Η πρώτη συναυλία της πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
Λίγες μέρες μετά συμμετείχε μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών σε μια συναυλία που διοργάνωσε εξ ολοκλήρου ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο.
Στη συναυλία έλαβε μέρος και ο Λιβανελί. Τον Νοέμβριο του 2007 η Φωτεινή Δάρρα κάνει μια ακόμη ξεχωριστή εμφάνιση στο πλευρό του Χιλιανού τραγουδοποιού Angel Parra.
Στις 4 Απριλίου 2008 εμφανίζεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής όπου συμμετέχει στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου "Ο άνθρωπος που του ‘κλεψαν τον ίσκιο", βασισμένο στην ποίηση του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το 2004 εξέδωσε τον πρώτο της προσωπικό CD άλμπουμ ("Δελτίο Ανέμων") περιλαμβάνοντας σε αυτό τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου βασισμένα σε ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και στιχουργών.
Παράλληλα κυκλοφορεί το CD με την μουσική και τα τραγούδια του ίδιου συνθέτη από τις "Μάγισσες της Σμύρνης", (τηλεοπτική σειρά σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη).
Έχει τραγουδήσει και δισκογραφήσει επιτυχίες που επένδυσαν ελληνικές τηλεοπτικές σειρές όπως το "Φεύγα", τη "Λένη" καθώς και στο κινηματογραφικό σάουντρακ "Το Φως Που Σβήνει" του Βασίλη Ντούρου (Πρώτο Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικής Μουσικής Ταινίας).
Έχει επίσης ηχογραφήσει έργα του Νίκου Μαμαγκάκη όπως την "Αρετούσα" στην όπερα "Ερωτόκριτος" του συνθέτη.
Έχει συνεργασθεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες ενώ έχει την τύχη να πραγματοποιεί συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και να τραγουδά δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη.
Στην υπό κυκλοφορία δουλειά του Δημήτρη Παπαδημητρίου με μελοποιημένη ποίηση Κ.Π. Καβάφη συμμετέχει με πέντε ερμηνείες. Έχει επίσης βραβευτεί με το βραβείο Αρίων για το "Φεύγα" και τη "Λένη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: