Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

🎁 Δώρα για τον καλύτερο μπαμπά του κόσμου!

 







ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
HENRIK BERGGREN & LARS TRÄGÅRDHΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;
Κοινότητα και ανεξαρτησία στη σύγχρονη ΣουηδίαΜετάφραση: Γρηγόρης Ν. Κονδύλης

Το 1946 δημοσιεύεται στη Σουηδία το βιβλίο ενός δημοσιογράφου με τον προκλητικό τίτλο Είναι ο Σουηδός άνθρωπος; Ο συγγραφέας αποπειράθηκε με αυτό το πόνημα λαϊκής ψυχολογίας να αποκωδικοποιήσει το αίνιγμα του σουηδικού εθνικού χαρακτήρα: πίσω από την τυπική σουηδική ψυχρότητα πίστευε ότι διέκρινε έναν βαθιά ριζωμένο φόβο για τους ανθρώπους, μια ακατανόητη απροθυμία του ατόμου «να διεισδύσει βαθιά σ’ έναν αντίθετης γνώμης συνομιλητή, οιουδήποτε είδους και γένους» και να εξιχνιάσει τις προθέσεις του. Περίπου 75 χρόνια αργότερα, στο διάστημα της πανδημίας, ο διεθνής Τύπος και η διεθνής κοινή γνώμη απορούσαν γιατί η Σουηδία απέφυγε να επιβάλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οικονομικής δραστηριότητας στους πολίτες της.
Η συζήτηση περί σουηδικότητας ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πριν από το 1946 και συνεχίστηκε (όπως και συνεχίζεται) πολλές δεκαετίες μετά, από Σουηδούς και μη. Οι ιστορικοί Χένρικ Μπέργκρεν και Λαρς Τρέγκορντ, συγγραφείς του ανά χείρας βιβλίου, αποκωδικοποιούν το σουηδικό παράδοξο με άξονα την κατεξοχήν σουηδική έννοια του «κρατικού ατομικισμού». Παρακάμπτοντας την περιπτωσιολογία και την εμμονή σε εθνικά στερεότυπα, το βιβλίο ανατρέχει στις ιστορικές, ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις που οδήγησαν σταδιακά στην εδραίωση ενός ιδιότυπου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ του κράτους και του ατόμου στη Σουηδία: το άτομο συμμαχεί με το κράτος ώστε να απαλλαγεί από τους δεσμούς εξάρτησης που χαρακτηρίζουν τους παραδοσιακούς θεσμούς της οικογένειας, της Εκκλησίας κ.λπ. (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το άτομο και η οικογένεια συμμαχούν ενάντια στο κράτος, και τη Γερμανία, όπου το κράτος και η οικογένεια συμμαχούν κατά του ατόμου)· μέσω του κράτους κοινωνικής πρόνοιας εξασφαλίζει την αυτονομία του, και ακρογωνιαίος λίθος στη σχέση αυτή είναι η λεγόμενη «σουηδική θεωρία περί αγάπης/έρωτα», που πρεσβεύει ότι η αυθεντική αγάπη και φιλία είναι εφικτή μόνο μεταξύ ατόμων ανεξάρτητων και ίσων.
ΣΕΙΡΑ | Ο ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ISBN 978-960-524-932-8, σχήμα 14 x 21 εκ., 608 σελ., τιμή: 22 ευρώ

ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ


 

Η ατζέντα της ημέρας: Συγκλονίζει το ναυάγιο στην Πύλο


Μέρα Εθνικού Πένθους ξημέρωσε για την Ελλάδα μετά την ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που, όπως είναι φυσικό, επισκιάζει την προεκλογική περίοδο 11 μέρες πριν τις εκλογές
1
Τριήμερο Εθνικό Πένθος για το ναυάγιο στην Πύλο
Πένθος για τον θάνατο των μεταναστών: Η μεγάλη τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο, οδήγησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.
Ο τραγικός απολογισμός: Στο ναυάγιο, υπάρχουν, μέχρι στιγμής, 79 νεκροί και 104 διασωθέντες (όλοι άντρες, καμία γυναίκα και παιδί), και κάθε λεπτό που περνάει οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών ενισχύονται καθώς υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για 750 επιβαίνοντες στο σκάφος. 28 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι περισσότεροι έχουν υποστεί σοκ καθώς βρίσκονταν για ώρες στη θάλασσα.
Πώς επηρεάζει το Εθνικό Πένθος; Με φόντο την τραγωδία στην Πύλο, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέστειλαν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη εσπευσμένα στην Καλαμάτα. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διεξαχθεί το debate που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, με την Διακομματική Επιτροπή να συνεδριάζει στις 11:00. Την ίδια ώρα, δεν επηρεάζονται οι πανελλήνιες και οι προαγωγικές εξετάσεις. ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
2
Ξεκινά νέα δίκη εναντίον του Ιμάμογλου
Στο εδώλιο ο Ιμάμογλου: Σήμερα ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη νέα δίκη με κατηγορούμενο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ποια η κατηγορία; Η υπόθεση αφορά τη θητεία του ως Δημάρχου του Μπεϊλίκντουζου, με την κατηγορία της παρέμβασης σε δημόσιο διαγωνισμό υπέρ εταιρείας που φέρεται να μην πληρούσε τα κριτήρια συμμετοχής.
Για δεύτερη φορά: Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη δίκη εις βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς έχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση δύο ετών και επτά μηνών από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την υπόθεση αυτή να εκκρεμεί στο Εφετείο.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
3
Καμπανάκι κινδύνου για δύο συμπληρώματα διατροφής από τον ΕΟΦ
Ποια τα σκευάσματα; Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ απέτρεψε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα σκευάσματα «W-Loss»και « Ideal Forte» που διακινούνται εδώ και λίγο καιρό διαδικτυακά, χωρίς να κατονομάζεται η εταιρία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία τους, ενώ παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στη γρήγορη απώλεια βάρους.
Τι υπόσχονται; Επιτάχυνση της διαδικασίας απώλειας βάρους, ενεργοποίηση του μεταβολισμού, απορρόφηση των περιττών υγρών και μείωση της ποσότητας ζάχαρης στο σώμα, ομαλοποίηση των πεπτικών διαδικασιών, διατήρηση του επιθυμητού βάρους για χρόνια και όλα αυτά με 100% φυσικά συστατικά και χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα και αντενδείξεις.
Τι περιέχουν; Το «W-Loss», σύμφωνα με όσο αναγράφει η συσκευασία, περιέχει μεταξύ άλλων παπάγια, πράσινο τσάι, κουμκουάτ, βιταμίνη Β6 και ανανά, ενώ το « Ideal Forte» περιέχει εκχύλισμα γκουαρανά, L-καρνιτίνη, βρομελίνη και εκχύλισμα Garcinia Cambogia. Αυτό το τελευταίο εκχύλισμα παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως το επαναστατικό ιερό δισκοπότηρο της απώλειας βάρους, που φέρνει αποτελέσματα χωρίς δίαιτα ή άσκηση. Βέβαια στην πραγματικότητα όσες έρευνες και αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα καμία δεν απέδειξε ότι βοηθά πράγματι στην καύση του σωματικού λίπους.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
4
Προς πρώτη δέσμη κανόνων από την ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Οι απαγορεύσεις: Στην κατεύθυνση υιοθέτησης μιας πρώτης δέσμης κανόνων και θέσπισης ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη κινούνται τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Ενδεικτικά, προβλέπεται η πλήρης απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για βιομετρική ταυτοποίηση, αναγνώριση συναισθημάτων και προληπτική αστυνόμευση.
Σε τι αποσκοπούν; Στόχος συνολικά των παρεμβάσεων, είναι να καταστεί η τεχνητή νοημοσύνη ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη και χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Ποιες οι υποχρεώσεις των εταιρειών; Οι εταιρείες προγραμματισμού που δημιουργούν νέου τύπου εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (τα λεγόμενα «foundation models») θα πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν τους πιθανούς κινδύνους (για την υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου) και να εγγράφουν τις εφαρμογές αυτές στη βάση δεδομένων της ΕΕ, πριν τις διαθέσουν στην ευρωπαϊκή αγορά.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
5
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2023 με SMS
Τα αποτελέσματα με SMS: Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS έχουν και πάλι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023, καθώς θα μπορούν να λάβουν γνώση της βαθμολογίας τους αλλά και της σχολής/τμήματος εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ποια η διαδικασία; Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουνίου και έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023.
Παραμένει ο «παραδοσιακός» τρόπος: Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες , θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Μέχρι την Αχαΐα η δράση του / Τρόμο προκαλεί η δράση του 63χρονου παιδόφιλου


Μέχρι την Αχαΐα η δράση του / Τρόμο προκαλεί η δράση του 63χρονου παιδόφιλου

Ο 63χρονος δεν έχει περιοριστεί μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, η 12χρονη από τα Σεπόλια, τον έχει αναγνωρίσει ως έναν εκ των βιαστών της, ενώ υπάρχει και μία καταγγελία για βιασμό από το 1998 για την οποία έχει καταδικαστεί.

Στοιχεία για μυστικά πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan πριν την πανδημία

 


Στοιχεία για μυστικά πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan πριν την πανδημία
Νέα στοιχεία που αντλήθηκαν από εμπιστευτικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι Κινέζοι επιστήμονες συνέδεσαν θανατηφόρα παθογόνα λίγο πριν από την πανδημία. Αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν άκρως απόρρητες υποκλαπείσες επικοινωνίες και επιστημονικές έρευνες πιστεύουν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες εκτελούσαν ένα μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων, το οποίο προκάλεσε διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της μοιραίας πόλης και άρχισε την πανδημία Covid-19.

Ανοίγει ο δρόμος για «λουκέτα» σε εταιρείες διαχείρισης δανείων


Ανοίγει ο δρόμος για «λουκέτα» σε εταιρείες διαχείρισης δανείων
Πώς αντιμετωπίζεται μια εταιρεία διαχείρισης δανείων που υποπίπτει σε σοβαρές παραβάσεις των κανόνων συμπεριφο...

Γιατί κολλάνε οι διακοπές εργασιών στην Εφορία!


Γιατί κολλάνε οι διακοπές εργασιών στην Εφορία!
Χιλιάδες επιτηδευματίες διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά στην Εφορία φαίνονται ενεργοί και η Α...



Θετικοί οιωνοί για την απασχόληση – Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν στις προσλήψεις


Θετικοί οιωνοί για την απασχόληση – Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν στις προσλήψεις
Βελτίωση του κλίματος στην απασχόληση κατά το γ’ τρίμηνο του 2023, που συνεπάγεται αύξηση των προσλήψεων σε ευ...


Στο τραπέζι η παράταση του Market Pass


Στο τραπέζι η παράταση του Market Pass
Mε την ακρίβεια στα τρόφιμα να παραμένει στα ύψη, παρά τη μείωση του πληθωρισμού, είναι ορατό το ενδεχόμενο να...


Μπαράζ κατασχέσεων το α’ τετράμηνο από την Eφορία!


Μπαράζ κατασχέσεων το α’ τετράμηνο από την Eφορία!
Με κατασχέσεις καταθέσεων ή και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλεί η ΑΑΔΕ 608.194 φορολογούμενους που έχουν ληξι...