Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τηρώντας πιστά τις αρχές της για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση διοργανώνει στις 24 και 25 Μαϊου 2008 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνέδριο ορεινής διάσωσης εθνικής εμβέλειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο κρατικών όσο ιδιωτών και συλλόγων.
Στόχος της οργάνωσης είναι να το συνέδριο φέτος να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση και συμμετοχές σε σχέση με το περσυνό που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας και αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο στα διασωστικά δρώμενα, αλλά και στο χώρο της ορειβασίας.
Για φέτος επιλέχτηκε ο ιστορικός τόπος των Μετεώρων για να φιλοξενήσει τις εργασίες του συνεδρίου και με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμπάκας που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια, οι αρχικοί στόχοι αναμένεται να επιτευχθούν.
Μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορεινής διάσωσηςIKAR - CISA


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ



ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Μαΐου 2008 09:00-09:30 Προσέλευση και Εγγραφές Συνέδρων 09:30 - 09:45 Έναρξη - Επίσημοι Χαιρετισμοί" Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Μπουτίνα Βύρωνα " Χαιρετισμός Προέδρου ΕΟΔ κ. Αθανασίου Σωτηράκη " Χαιρετισμός Προέδρου OΦΟΕΣΕ (Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος)-ΟΞΝΕ κ. Ανδρέα Αντωνόπουλου " Χαιρετισμός Επισήμων 10:05-10:30 1)Αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία 2) Τεχνικές δυσκολίες 3) Νέα προβλήματα στην Αεροδιάσωση Εισηγητής:κ. Τρόμπακας Ζαφείρης 10:30-10:45 Επικοινωνίες στην Ορεινή Διάσωση και Αεροδιάσωση Εισηγητής:κ. Λιάμος Αλέξανδρος 10:45-11:00 Στατιστική ορεινών ατυχημάτων Εισηγητής:κ.Β.Ντόβας
11:00-11:10 Βραβεύσεις ατόμων για την προσφορά τους στην Ε.Ο.Δ. και στην ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ
ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
11:20-12:00 Διαδικασία ανέλκυσης πολυτραυματία σε ορθοπλαγιά από την άσκηση στο άρμα Πάρνηθος (εισηγητής:κ. Χάρης Ασαργιωτάκης)
12:10-12:20 Τεχνικές χρήσης φορείου σε χειμερινό πεδίο Τεχνικές ανέλκυσης ελαφρά τραυματισμένου Πλάγια διέλευση πλαγιάς με τραυματία.


Τι πρέπει να προσέχουμε Εισηγητής:κ.Τρόμπακας Ζαφείρης ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:


Παρουσίαση εξοπλισμού για επιχείρηση διάσωσης και πρακτική κ.Φρειδερίκος Βαλσάμης Εκπαιδευτής πληρωμάτων Διάσωσης Α' Βοηθειών και Γιάννης Σπυρόπουλος Παραϊατρικός Διασώστης
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
12:20-12:35 Δεκαπεντάλεπτη παρουσίαση με θέμα πρωτόκολλο κοινοποίησης ενός τραγικού συμβάντος-εισηγητής:κ. Κατόγλου Χαράλαμπος, ψυχίατρος
12:35 -12:50 Τακτική αεροδιάσωσης απόσπασμα από το παγκόσμιο συνέδριο ορεινής Διάσωσης Παρουσίαση από την τεχνική που εφαρμόζει η Πολωνική ομάδα διάσωσης
12:50-13:00 Ποινική διάσταση των ευθυνών των αρχηγών αναβάσεων Καθηγητής κ. Γιώργος Πρίντεζης
13:00 -15:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΓΕΥΜΑ
16:00-17:30 Εκπαίδευση στην Ορεινή Διάσωση
17:30-19:00 Πρακτική με την χρήση του ελικοπτέρου που αφορά την χρήση του εξωτερικού φορτίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Μαΐου 2008
09:00-12:00 Πρακτική άσκηση - επίδειξη που θα πραγματοποιηθεί σε βράχο πίσω από το εκθεσιακό κέντρο όπου θα παρουσιαστούν πρακτικές ,εξοπλισμοί που αφορούν την ορεινή διάσωση και διαδικασίες που αφορούν την Αεροδιάσωση με την χρήση ελικοπτέρου (οι διαδικασίες θα γίνουν σε πεδίο προσβάσιμο για να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν όλοι)
Επίσης θα πραγματοποιηθεί άσκηση σε συνεργασία δύο ελικοπτέρων στο όρος Κόζιακας για τον εντοπισμό τραυματία ορειβάτη και την παραλαβή του.





ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ




Στο 3ο συνέδριο ορεινής διάσωσης της ΕΟΔ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα παραρτήματα της ΕΟΔ και εξειδικεύονται στην ορεινή διάσωση.


Επίσης από τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ορεινών ατυχημάτων έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι από τις 2 Μοίρες διασωστικών ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, από την ΕΜΑΚ, από την Πυροβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού κ.α.


Το παρών θα δώσουν και φέτος πολλοί εκπρόσωποι ορειβατικών συλλόγων, ενώ με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε το πρόεδρο της Ομοσπονδίας εκδρομικών και φυσιολατρικών σωματείων, ο οποίος και θα χαιρετήσει το συνέδριο.


Επίσης το παρών θα δώσει όπως δηλωσε τετραμελής αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορεινής Διάσωσης με τη οποία η ΕΟΔ έχει αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα στενούς δεσμούς σε όται αφορά ανταλλαγή εκπαιδεύσεων.
Προσκλήσεις επίσης έχουν αποσταλεί σε εταιρίες που προμηθεύουν ιατρικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών και ορειβατικό εξοπλισμό, εκπρόσωποι των οποίων θα κάνουν παρουσιάσεις των νέων προϊόντων τους.
Από πλευράς εναερίων μέσων, θα συμμετάσχουν στο σύνολο 3 ελικόπτερα, ένα της εταιρίας INTERSALONICA, ένα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας με διπλό πλήρωμα καθώς επίσης και ένα από τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία και υπάγεται θεσμικά η αρμοδιότητα της ορεινής διάσωσης.




Περισσότερες πληροφοριες στην Ιστοσελίδα της Ε.Ο.Δ στην διεύθυνση http://www.hrt.org.gr/