Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

✨ Έφτασαν στην κορυφή χάρη σε εσάς! 🎆

 











ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΙ 👉 σε νέα, εξαιρετική μετάφραση!

Το μυθιστόρημα που οδήγησε τον ΓΚΙΣΤΑΒ ΦΛΟΜΠΕΡ στο δικαστήριο!











ARCTUROS News



Οι αρκούδες πήγαν για ύπνο νωρίς
Το χιόνι... έστειλε τις αρκούδες για ύπνο! Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο έκλεισε από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου για τον χειμέριο λήθαργο των ζώων. Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη φορά που κοιμήθηκαν τόσο νωρίς στα 31 χρόνια λειτουργίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ! Τον τελευταίο καιρό η κινητικότητα των αρκούδων είχε μειωθεί σημαντικά, ενώ οι ηλικιωμένες Σάσα και Αλεξάνδρα, είχαν αποσυρθεί στις φωλιές τους από τις αρχές του Δεκέμβρη. Η Ειρήνη, η Σάντι και η Μίρα προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές χωμάτινες φωλιές, που έστρωσαν επιμελώς με φύλλα και κλαδιά, ενώ αρκετές, όπως η Τασούλα, η Μπάρμπαρα και ο Κυριακος, επέλεξαν τις τεχνητές φωλιές. Ο χώρος θα παραμείνει κλειστός έως το Μάρτιο. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας στο Νυμφαίο (Νίκειος Σχολή) και φυσικά στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα στις Αγραπιδιές. Οι δύο χώροι θα είναι ανοικτοί όλες τις ημέρες έως και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου.

Η Γλύκα επέστρεψε στη φύση, ο Σωτήρης αναρρώνει
Η Γλύκα ζει και πάλι ελεύθερη στο φυσικό περιβάλλον! Η νεαρή αρκούδα που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα κοντά στη Νεάπολη Κοζάνης ανάρρωσε στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και επανεντάχθηκε πριν από λίγο καιρό στη φύση. Η Γλύκα μόλις άνοιξε η πόρτα από το κλουβί μεταφοράς της ξεχύθηκε και εξαφανίστηκε προς το δάσος. Παράλληλα, ο Σωτήρης, ο τραυματισμένος λύκος που περιθάλπεται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, παραμένει στο Κτηνιατρείο καθώς έχει χρειαστεί επιπλέον χειρουργεία και η κατάστασή του επαναξιολογείται.
19 Οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας 
του λύκου στην Ευρώπη
Με ανακοίνωσή τους, 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 19 εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη της Ευρώπης όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί είναι μια σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.
4 εταιρείες βοήθησαν να εκσυγχρονιστεί
το Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Με την υποστήριξη τεσσάρων ΜΕΓΑ χορηγών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ολοκληρώθηκε το Ερευνητικό Κέντρο και η ανακαίνιση των γραφείων, του Σπιτιού των Εθελοντών και χώρων του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου. Η χορηγία αφορούσε σε έπιπλα και εξοπλισμό από την ΙΚΕΑ, σε κουφώματα από την ELVIAL, σε είδη υγιεινής από τη VIOSPIRAL και σε υλικά βαφής από την εταιρία ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ. Δείτε περισσότερα στο video animation.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο ΕΕΕΕΚ Φλώρινας
Μια υπέροχη έκπληξη περίμενε την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όταν επισκέφτηκε πρόσφατα το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φλώρινας. Εμείς τους ξεναγήσαμε στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, τραγουδήσαμε παρέα την αρκούδα ορεινή και δημιουργήσαμε μάσκες αρκούδας και λύκου. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί τους μας ευχήθηκαν για τις γιορτές με μοναδικά δώρα γεμάτα αγάπη για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, τη φύση και την άγρια ζωή! Ευχαριστούμε πολύ!
Απροστάτευτη
η άγρια πανίδα

Ένα ακόμη σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα σημειώθηκε με τον φόνο μίας θηλυκής αρκούδας και των δύο μικρών της στο 106ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνη.
Τα ΑΥΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
υποστηρίζουν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Η εταιρεία ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ ενίσχυσε το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προσφέροντας προϊόντα για τη σίτιση των αρκούδων που διαβιούν στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Προκήρυξη θέσεων διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων



Προκήρυξη θέσεων διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων
Θέσεις διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας. Οι αιτήσεις αρχίζουν στις 18 Ιανουαρίου.

Και φυλακή για χρέη προς την Εφορία!


Και φυλακή για χρέη προς την Εφορία!
Περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τρία χρόνια εάν δεν εξοφλήσουν ή έστω δ...