Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Metropolis Live Stage, τα 33 χρόνια του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.
Την ίδια βραδιά τιμήθηκε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στον οποίο είναι αφιερωμένο και το 500ό τεύχος του περιοδικού. Για την εκδοτική πορεία του περιοδικού μίλησε ο εκδότης του Γιώργος Γαλάντης, κάνοντας μια αναδρομή στις περιόδους του περιοδικού και αναφέροντας ότι το περιοδικό με τη στάση του και την προσφορά του αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι που μαζί με άλλα συνθέτουν το πορτρέτο μιας γενιάς, της γενιάς που δραστηριοποιήθηκε μετά τη μεταπολίτευση.
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα στην ομιλία της για τα 500 τεύχη του ΔΙΑΒΑΖΩ θυμήθηκε σκηνές από την πρώτη περίοδο του περιοδικού, με τον τότε εκδότη του Περικλή Αθανασόπουλο και τους συγγραφείς της εποχής που τον στήριζαν.
Τόνισε με έμφαση ένα τμήμα από τον πρόλογο του πρώτου τεύχους, όπου αναφερόταν ότι «το περιοδικό απευθύνεται στους βιβλιόφιλους αλλά είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που δεν διαβάζουν». Για τον Τίτο Πατρίκιο μίλησε ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού τα τελευταία 4 χρόνια, που επιμελήθηκε το αφιέρωμα, και στάθηκε κυρίως στη σχέση της ποίησης του Πατρίκιου με τους νέους.
Συγκεκριμένα, τόνισε τα στοιχεία που ευαισθητοποιούν τους νέους όταν διαβάζουν την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, τα οποία είναι η αμφιβολία, ο ερωτισμός, η τρυφερή σχέση με τις ανθρώπινες δυσκολίες, η αφηγηματικότητα.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης αναφερόμενος στην αγαπητική σχέση του Τίτου Πατρίκιου με την ποίηση. Τις ομιλίες έκλεισε ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, αναφερόμενος σε προσωπικές στιγμές με τον ποιητή την εποχή της Επιθεώρησης Τέχνης, τονίζοντας ιδιαίτερα τον κοινό τους αγώνα εναντίον όλων όσοι ήταν δεσμευτικοί και δογματικοί έναντι της ποίησης. Ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε το ανέκδοτο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου «Το σπίτι μου», το οποίο περιέχεται στο 500ό αυτό τεύχος του περιοδικού.
Στο πιάνο τον συνόδευσε ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Ανέκδοτα ποιήματα του ποιητή διάβασε η ηθοποιός Γεωργία Ζώη.
Η βραδιά έκλεισε με τον Τίτο Πατρίκιο να διαβάζει κάποια από τα ανέκδοτα ποιήματά του και συγκινημένος να ευχαριστεί το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, όπως και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, εκδότες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, ηθοποιοί, φίλοι και συνδρομητές του περιοδικού, όπως οι Μένης Κουμανταρέας, Άγγελος Δεληβοριάς, Κική Δημουλά, Τάσος Γιαννίτσης, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Θέμελης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Αντώνης Σουρούνης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιώργος Συμπάρδης, Μιχάλης Μήτρας, Γιάννης Δάλλας, Αντώνης Φωστιέρης, Ντίνος Σιώτης, Ελένη Τορόση, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Έλενα Χουζούρη, Λίλα Κονομάρα, Πέτρος Τατσόπουλος, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Ζέτα Κουντούρη, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Δημήτρης Σωτάκης, Εύη Λαμπροπούλου, Νίκος Βλαντής, Χριστίνα Οικονομίδου, Δημήτρης Μαμαλούκας, Αθηνά Παπαδάκη, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Χριστίνα Ντουνιά, Λίζυ Τσιριμώκου, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Κατερίνα Κωστίου, Νίκος Μουζέλης, Θάλεια Δραγώνα, Μπέτυ Τσακαρέστου, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Προκόπης Παπαστρατής, Καίτη Τσίχλη, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Θανάσης Ψυχογιός, Νώντας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Καρύδη, Νίκος Γκιώνης, Χρύσα Γεωργακοπούλου, Πέτρος Σταθάτος, Γιάννης Καραχάλιος, Πόπη Γκανά, Κατρίν Βελισσάρη, Άρης Πετρόπουλος, Ελένη Ζέρβα, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Σωτήρης Σόρογκας, Τάκης Κατσουλίδης, Γιώργος Λαζόγκας, Νίκος Κυπουργός, Κώστας Μποτόπουλος, Γιάννης Μάνος, Τατιάνα Λύγαρη, Γιώργος Δ. Σαρηγιάννης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Maurizio De Rosa, Σταύρος Γαλανάκης, Τάκης Βλαστός, και πολλοί άλλοι, τους οποίους το περιοδικό ευχαριστεί από καρδιάς.

Νέα κυκλοφορία Loreena McKennitt-A Mediterranean Odyssey (2CD)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ LOREENA McKENNITT A Mediterranean Odyssey (2CD) Limited Edition ΔΙΠΛΟ CD ΜΕ ΔΕΚΑ ΝΕΕΣ LIVE ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ The Olive and the Cedar Μια συλλογή με θέματα της Μεσογείου από στούντιο ηχογραφήσεις προσωπικά επιλεγμένες από την ίδια την Loreena McKennitt. From Istanbul to Athens 56 λεπτά από τις καλύτερες συναυλίες από την επιτυχημένη περιοδεία «Τhe 2009 Mediterranean Tour» To άλμπουμ Mediterranean Odyssey είναι μια διπλή πολυτελής έκδοση με τις καλύτερες στιγμές της Loreena McKennitt από την μεγάλη περιοδεία της το 2009. Μια λαμπερή προσθήκη στον μουσικό κατάλογο της Loreena McKennitt, μία κυκλοφορία που συνδυάζει τις νέες στιγμές από τις επιτυχημένες συναυλίες της Μεσογειακής περιοδείας του 2009 και τις καλύτερες μουσικές καταγραφές στο στούντιο από προηγούμενες επιτυχίες της. Εμπνευσμένη από την πλούσια κληρονομιά της Μεσογείου, η καινούργια αυτή κυκλοφορία αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό μοναδικής ερμηνείας και εκπληκτικής μουσικής δεξιοτεχνίας συνδυάζοντας το ούτι, την λύρα, το μπουζούκι, την άρπα παράλληλα με την ηλεκτρική κιθάρα, το βιολοντσέλο και τα κρουστά. Ένα Κέλτικο ταξίδι πέρα από την Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος σε ένα καταπληκτικό 2πλό CD. CD 1 The Olive and the Cedar Μια εμπνευσμένη συλλογή με Μεσογειακά στοιχεία από 11 τραγούδια γραμμένα στο στούντιο και επιλεγμένα προσωπικά από την ίδια την Loreena McKennitt από τον μουσικό κατάλογο της. • Βραβείο Grammy 2007 ως το καλύτερο σύγχρονο λεύκωμα παγκόσμιας μουσικής. • 14 εκατομμύριο πωλήσεις παγκοσμίως με πάνω από 4.8 εκατομμύρια πωλήσεων στις ΗΠΑ • Δύο φορές πλατινένιος και δύο φορές χρυσός στις ΗΠΑ. CD 2 From Istanbul to Athens 56 λεπτά των καλύτερων συναυλιών από τη Μεσογειακή περιοδεία του 2009 ΣΥΝ πέντε τραγούδια που δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε προηγούμενα live cd της Loreena McKennitt. • περιλαμβάνει ένα 24σέλιδο, αναλυτικό ένθετο με φωτογραφίες από κάθε τόπο κατά τη διάρκεια της περιοδείας.
Κνωσού 7 11146 - Αθήνα τηλ. 210 21 30 600 fax. 210 22 21 603 website: www.fmrecords.net e-mail: sales@fmrecords.net

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ AVANT - PREMIERE Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ταινία του Φίλιππου Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος, προβάλλεται σε avant-premiere την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 20:30 στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΜΑΣ Μόλις σήμερα έγινε γνωστό στα ΜΜΕ από τις αρμόδιες αρχές το αποτέλεσμα από το ΝΕΟ χτύπημα της γνωστής «Μουσικοτρομοκρατικής» ομάδας η οποία τελικά χτύπησε (όπως είχε ανακοινωθεί από τις προκηρύξεις) και πάλι στο «ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ», γνωστό παράρτημα της πρόσφατα εξουδετερωμένης γιάφκας. Ο Υπεύθυνος Τύπου της Ειδικής Αντιτρομοκρατικής δήλωσε στα ΜΜΕ. «Μετά από μια μεγάλη επιχείρηση που έστησε η υπηρεσία μας, δυστυχώς ΔΕΝ στάθηκε δυνατόν να συλληφθεί η Τρομοκρατική ομάδα «Blue Trio» και οι συνεργάτες της που με το πρόσχημα της «μουσικής βραδιάς» διένειμαν επαναστατικό υλικό, και κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Δυστυχώς οι τρομοκράτες είχαν πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το «ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ» (το χίλιοι καλοί χωράνε το ξέρετε;) και έτσι δεν μπόρεσαν να εισβάλουν οι δυνάμεις μας. Όταν κάποια στιγμή επετεύχθη η εισβολή, το μόνο που βρήκαμε ηταν προκηρύξεις για ΝΕΟ χτύπημα, και κάποιες φωτογραφίες τις οποίες αυτή τη στιγμή τις εξετάζουν στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής». Εμείς εξασφαλίσαμε μερικές από τις φωτογραφίες αυτές και σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ (και με ρίσκο για τα αυτιά μας…) σας τις παρουσιάζουμε μαζί με την προκήρυξη την αρχική!

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ένα παιδί, σκολιαρόπαιδο του Δημοτικού, μεγαλώνει σε μια φτωχική, παράμερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου, του αδερφοσκοτωμού. Είναι τα χρόνια που ο κόσμος ανοίγεται μπροστά του και παρουσιάζεται με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Βομβαρδισμοί, μάχες και ξεσηκωμοί, σκοτωμοί και θάνατοι από την πείνα και την παγωνιά. Μικρή ανασαμιά το σχολειό. Η αναζήτηση της παρηγοριάς στην εκκλησία και το κατηχητικό, οδηγούν στην πρώτη επαφή με το τρομερό βιβλίο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και ο μικρός μαθητής μέσα στο άγουρο, παιδικό του μυαλό αναλογίζεται όσα ο κόσμος του «αποκαλύπτει» και πόσα από αυτά μοιάζουν με κείνα που ο Αγιορείτης σοφός καλογερόπαπας, ανασέρνει και ζωντανεύει, από το φοβερό όραμα της Αποκάλυψης στο κήρυγμα του……» Αυτά και πολλά αλλά αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» που έγραψε ο γιατρός Βασίλης Θωμαίδης και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις «ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ». Ένα βιβλίο «ντοκουμέντο» γραμμένο στην γλώσσα της «γειτονιάς», απλά, ανθρώπινα. Το διάβασα δυο φορές. Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Θεσσαλονίκης… Μιας άλλης Ελλάδας. Ο συγγραφέας όλα αυτά που περιγράφει τα έζησε στην τρυφερή παιδική ηλικία όπως όλα τα Ελληνόπουλα του πολέμου, των «Χρόνων της Αποκάλυψης». Ηταν εκείνα τα χρόνια, που το παιδί γινόταν από τη μια στιγμή στην άλλη άντρας. Εκείνα τα χρόνια που όλοι εμείς οι νεότεροι τα «μάθαμε» (πόσα δεν μάθαμε τελικά) από αφηγήσεις των παλαιότερων, και από τα διάφορα βιβλία , ιστορικά και μη! 571 σελίδες, 39 κεφάλαια που χάνεσαι μέσα σε αυτά. Το παιδί της κατοχής, θυμάται, και γράφει…. Θυμάται τον ξεσηκωμό των Εβραίων, θυμάται τους Γερμανοτσολιάδες, τους μαυραγορίτες, τους αντάρτες, τις εκτελέσεις…… Θυμάται πολλά… Εικόνες και γεγονότα που του έμειναν βαθιά χαραγμένα στην ψυχή… Όλα αυτά ο Βασίλης Θωμαίδης τα μάζεψε, και τα πέρασε στο βιβλίο αυτό, «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» σαν «Αντιχάρισμα ψυχής στη γενιά του Πολέμου», σαν προσφορά γνώσης σε όλους εμάς για να μάθουμε! Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείψει από κανέναν!
Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Ενημέρωση από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το Disabled.GR

Μια νέα εγκύκλιος βγήκε από το Ι.Κ.Α. που πρέπει οπωσδήποτε να τη διαβάσετε στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=22474 επειδή αφορά όλους τους ασφαλισμένους με αναπηρίες που τους χορηγούνται συστήματα ουροσυλλογής από το Ι.Κ.Α. (πεοκαλύπτρες και καθετήρες για τους διαλείποντες καθετηριασμούς). Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε την εγκύκλιο επειδή εάν επισκεφθείτε το τμήμα παροχών για να εισπράξετε τα χρήματα για τις πεοκαλύπτρες, τους ουροσυλλέκτες και τους καθετήρες θα σας επιστρέψουν πίσω, στην εταιρία από την οποία τα αγοράζετε.
Πληροφορίες για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών στον ΟΑΣΑ μπορείτε να διαβάσετε από το http://www.disabled.gr/lib/?p=22623
Πολλά πρωτότυπα κείμενα (που δεν έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο) θα βρείτε στην διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/ και πρέπει οπωσδήποτε να τα διαβάσετε γιατί είναι υψίστης πληροφοριακής αξίας.
Στο http://news.disabled.gr/ μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ειδήσεις που έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες και τους επαγγελματίες στο χώρο της αποκατάστασης, της ειδικής εκπαίδευσης και της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Το http://news.disabled.gr/ ενημερώνεται καθημερινά με όλες τις νέες ειδήσεις και την αρθρογραφία της επικαιρότητας.
Στο http://www.disabled.gr/forum/ έχουμε ξεπεράσει τα 6.750 μέλη και έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής 210.000 μηνύματα.
Θεωρητικά στο http://www.disabled.gr/forum/ υπάρχουν όλες οι απαντήσεις ακόμη και για τα πιο ασυνήθιστα ερωτήματα και μάλιστα γραμμένες από έμπειρους ανθρώπους με αναπηρίες.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα φόρουμ έτσι και στο http://www.disabled.gr/forum/ δεν αποφεύγουμε πάντα τους καβγάδες αλλά έχουμε μάθει να ζούμε με καβγάδες :-) Πέρα από οτιδήποτε όμως το http://www.disabled.gr/forum/ εξακολουθεί και είναι υποστηρικτικό.
Πέρασε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα από τις εκλογές και είναι δύσκολο να διατυπωθούν αντιλήψεις για τον νέο τρόπο διακυβέρνησης που μάλλον βρίσκεται μπροστά μας.
Για την ιστορία στο http://www.disabled.gr/lib/?p=22528 να βρείτε την πρώτη δημόσια δήλωσh του νέου πρωθυπουργού. Όσο αλλάζουν τεχνολογίες τόσο περισσότερο το υλικό που ταξινομείται στο http://www.disabled.gr/ αλλάζει και έχουμε αρχίσει με δημοσίευμα και τα πρώτα βίντεο.
Στο εντωμεταξύ, με το άκουσμα της δημιουργίας υπουργείου και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μου δημιουργήθηκε ένα απλοϊκό ερώτημα:
Πώς είναι δυνατόν να προσδοκούμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όταν πριν δεν έχουμε ηλεκτρονική κυβέρνηση;
Πάνω σε αυτό το ερώτημα αλλά και στη γενικότερη ανησυχία για το που τραβά η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες έγραψα το http://www.disabled.gr/lib/?p=22517 ενώ επειδή τελικά θα πρέπει να αναπτύξουμε και κάποιες πρωτοβουλίες ως κοινότητα ανθρώπων που έχουμε ανάγκες που δεν φαίνεται να μπορούν να ικανοποιηθούν στο ορατό μέλλον έγραψα και το http://www.disabled.gr/lib/?p=22539 με κάποιες σκέψεις για την αυτοδιαχείριση των τρόπων ικανοποίησης των υλικών καθημερινών αναγκών κάτω από συνθήκες οικονομικής «κρίσης».
Το δεύτερο βίντεο παραγωγής ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.autonomiaexpo.org/?p=825 και αφορά την προσπελασιμότητα των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας Περιστερίου.
Ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος δείχνει στο βίντεο τον τρόπο που ένας χειριστής ενός ηλεκτροκίνητου αναπηρικού καθίσματος μπορεί να ανέβει και να κατέβει από το λεωφορείο.
Αυτά τα πέντε λεωφορεία θα βρίσκονται στην Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ στις 21, 22 και 23 Μαΐου 2010 και θα εκτελούν συμπληρωματικές μεταφορές ανθρώπων με αναπηρίες από το σταθμό Αγίος Αντώνιος στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου και αντιστρόφως, στην περίπτωση που το μετρό δεν έχει φτάσει στο σταθμό Ανθούπολη.
Είναι πλέον βέβαιο πως αυτά τα πέντε προσπελάσιμο λεωφορεία θα διευκολύνουν πολύ τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν βαριά ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα στην περίπτωση που το μετρό δεν φτάσει μέχρι έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Εδώ θα χρειαστεί να σας πω πως η απόσταση από το σταθμό του μετρό στον άγιο Αντώνιο στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου είναι (σύμφωνα με τον δορυφόρο) 1200 προσπελάσιμα μέτρα και πάνω από προσπελάσιμα πεζοδρόμια.
Συγνώμη για την κακή ποιότητα του βίντεο, αλλά ήταν το πρώτο βίντεο που έχω κάνει μοντάζ μόνος μου :-) και θα χρειαστώ λίγο χρόνο μέχρι να μάθω :-).
Μέχρι να μάθω τα παράπονά σας για το άθλιο μοντάζ μπορείτε να στέλνετε στο nikos@disabled.gr ώστε να πιέσετε να διαβάσω καλύτερα τις οδηγίες του προγράμματος :-)
Μια νέα έκθεση για το παιδί και την αγωγή του πρόκειται να γίνει σε μερικούς μήνες.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να έχετε από το www.heniochos.gr και τα ερωτήματά σας να τα απευθύνετε στο office@heniochos.gr αφού πριν σας πω πως οι οργανωτές ενδιαφέρονται να έχουν και περίπτερα από επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ENHMEΡΩΘEITE AΠO TON ΠΡOBOΛEA
ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου και ο Φωτογραφικός Όμιλος Στροβόλου σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα «Οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών στο χώρο της Μεσογείου και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της Κύπρου» την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 7:00μμ, στο Αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου. Η διάλεξη θα δοθεί από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και θα συνοδεύεται από ψηφιακή προβολή.Δεξίωση Χορηγός: ΣΠΕ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΞΟΝΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Το Σχήμα εκτός Άξονα συνεχίζοντας τον κύκλο σεμιναρίων ανακοινώνει το σεμινάριο δημοσιογραφίας: Η τεχνική της συνέντευξης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, internet) με την δημοσιογράφο Εριφύλη Μαρωνίτη Διαβάστε περισσότερα...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ G HOTELΗ Χριστίνα Δεβρελή της «Τέχνης του Επικοινωνείν» και ο Ιωάννης Καλιεντζίδης «συντροφιά» με την ειρωνική φιγούρα-τραπέζι του Νταλί. Συνεχίζονται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου οι ατομικές εκθέσεις των Ιωάννη Καλιεντζίδη και της Ευαγγελίας Ρακά στις αίθουσες Τέχνης των G-hotels στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.
Οι δύο εκθέσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο εικαστικών δρώμενων «G-Hotels Culture Events 2009» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την «Τέχνη του Επικοινωνείν» και σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία σε πρωτοτυπία και επισκεψιμότητα για επτά μήνες. Διαβάστε περισσότερα...
«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης Διαβάστε περισσότερα...
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 1- Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009, στις 18.00 ΚΑΙ 20.30 Διαβάστε περισσότερα...
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "Καλλιτέχνες εξήντα με εκατό έργα εικαστικά" για τα εκατόχρονα του Παντελή Πρεβελάκη Από : 16/10/2009 Έως : 25/10/2009
Διοργάνωση : Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ
Τόπος : Βίλα Κούνδουρου Είσοδος : ελεύθερη Διαβάστε περισσότερα...
ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΦΙΛΜΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙΣ!Γνωρίστε μαζί μας την μαγεία του κινηματογράφου
Aπλά μαθήματα κινηματογραφικής τέχνης και τεχνικής ΑΠΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ με τον σκηνοθέτη-παραγωγό Κων/νο Ηλιόπουλο πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής τηλ. 6977388738
email cineapopira@yahoo.gr «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ»Μαθήματα για τον Πολιτισμό του 20ου αιώνα Διαβάστε περισσότερα...
Α΄ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η Λογοτεχνική ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον» και το πολιτιστικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και Τέχνης» στα πλαίσια των πολύχρονων δραστηριοτήτων τους, διοργανώνουν το Α΄ Συνέδριο για την Ποίηση και την Πεζογραφία το οποίο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή & Σάββατο 30 & 31 Οκτωβρίου 2009 (Ώρα έναρξης 7 μ.μ) στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59) και είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο. Διαβάστε περισσότερα...
YELLOW DEVIL SAUCE KAI 9ΜΜJasmin Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009 22:30, 10€ (με ποτό)
Μιχαλακοπούλου 150 & Σινώπης 27 Διαβάστε περισσότερα...
BOMBING - IΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣΝτοκιμαντέρ δρόμου
Σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Διαβάστε περισσότερα...
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣΤο “Μεσαιωνικό Ρόδο” περνάει για άλλη μία φορά τις πύλες του χρόνου και ταξιδεύει στον Μεσαίωνα!
Συνάμα όμως ανοίγει και τις πύλες σε νέες συνεργασίες με τις πιο απομακρυσμένες χώρες της Ευρώπης. Διαβάστε περισσότερα...

Cadence Ensemble

Cadence Ensemble - 14/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου Κανονικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Cadence Ensemble Σε συνεργασία με τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμάσκαϊν» και την υποστήριξη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Το Cadence Ensemble ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 από πέντε καταξιωμένους μουσικούς της Αρμενίας, υπό την εποπτεία του διεθνούς φήμης πιανίστα Armen Babakhanian. Αρχικά το σύνολο έδωσε έμφαση στην ερμηνεία των έργων του Αργεντινού συνθέτη Astor Piazolla (1921-1992).
Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δοθεί στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων περιλαμβάνει έργα των Komitas, Sayat Nova και Aram Khachaturian, καθώς και έργα Gershwin, Gardel και Piazolla.
To Cadence έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2004, και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Αρμενίας.
Αργότερα διευρύνωντας το ρεπερτόριό του συμπεριέλαβε κλασσικά και σύγχρονα έργα Ευρωπαίων, Αμερικανών, Ρώσσων και Αρμενίων συνθετών.
To σύνολο ερμηνεύει επίσης διασκευές γνωστών έργων του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και τις world music και pop music καθώς και συνθέσεις που έχουν γραφτεί ειδικά για το Cadence.Tο Cadence είναι ένα συγκρότημα με διεθνή φήμη που έχει πραγματοποιήσει ραδιοφωνικές αναμεταδώσεις και έχει κυκλοφορήσει CD και DVD τα οποία συνέβαλαν στην καθιέρωση του συνόλου στην Ευρώπη, Ρωσία, Ασία και Μέση Ανατολή.
Έχουν εμφανισθεί στο Teatro Colon και Teatro Servantes στο Buenos Aires της Aργεντινής, στο Φεστιβάλ Pazaislis στο Kaunas και Vilnius της Λιθουανίας, σε διεθνή φεστιβάλ στο Ιράν και την Γεωργία, σε συναυλίες στο Abu Dhabi, Sharjah και Dubai, στο Opera House του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας στην Άιγυπτο, στη Βηρυτό, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο του 2007 το Cadence ηχογράφισε στο Λονδίνο δύο CD στο Abbey Road Studios της EMI.
Cadence Ensemble
Armen Babakhanian (πιάνο)
Hakob Jagatspanyan (κιθάρα)
Ashot Khoyetsyan (βιολί)
Gevorg Gasparyan (ακορντεόν, μπαντονεόν)
Lusine Hairapetyan (κονταμπάσσο)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

22 Οκτωβρίου 2009 Οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH και το METROPOLIS και σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Παπαθεοδώρου Στη διαπασών την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Metropolis Live Stage. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το δημοσιογράφο Πέτρο Κουμπλή.
Live οι . CYANNΑΠανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη(3ος όροφος),
Αθήνα τηλ. 211-600.97.66
Εκδόσεις Καστανιώτη
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Λογοτεχνική Ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον» Πολιτιστικό περιοδικό Πνοές Λόγου & Τέχνης

Λογοτεχνική Ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον» Πολιτιστικό περιοδικό Πνοές Λόγου & Τέχνης THΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6939154680 e-mail: ideopnoon@yahoo.gr, ideopnoon@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α΄ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η Λογοτεχνική ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον» και το πολιτιστικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και Τέχνης» στα πλαίσια των πολύχρονων δραστηριοτήτων τους, διοργανώνουν το Α΄ Συνέδριο για την Ποίηση και την Πεζογραφία το οποίο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή & Σάββατο 30 & 31 Οκτωβρίου 2009 (Ώρα έναρξης 7 μ.μ) στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59). Θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σαν σκοπό την προώθηση της λογοτεχνικής δημιουργίας, ως μέσο επιμόρφωσης και καλλιέργειας του αναγνωστικού κοινού. Στόχος είναι, η όσον το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση παλαιών και νέων τάσεων στην ποίηση και την πεζογραφία και η ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών και του έργου τους. Το διήμερο αυτό Συνέδριο, είναι μια πρώτη προσπάθεια να καθιερωθεί ως θεσμός, όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα της Πετρούπολης, αλλά και πανελλαδικά, αγκαλιάζοντας όλους τους τομείς των ελληνικών γραμμάτων. Στο Συνέδριο θα μιλήσουν οι συγγραφείς και ποιητές: Δημήτρης Ιατρόπουλος, Ελένη Τσαμαδού, Βούλα Μάστορη, Μάνος Κοντολέων, Απόστολος Γονιδέλλης, Γιώργος Κατεμής, Δημήτρης Καραμβάλης, Χρήστος Χαρατσάρης, Μιχάλης Σπέγγος και Δημήτρης Γεωργάς. Τα επιλεγμένα θέματα είναι: Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, Η σύγχρονη ελληνική ποίηση, Το ιστορικό μυθιστόρημα, Η παιδική λογοτεχνία, Η λογοτεχνία για νεαρούς ενήλικους αναγνώστες, Παραδοσιακή λογοτεχνία-Η λογοτεχνία της Λέσβου, ενώ τα θέματα των εισηγητών αναφέρονται στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και στη σχέση της έμπνευσης με τη λογοτεχνία. Την πρώτη μέρα θα γίνει τιμητική βράβευση του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου για το έργο του. Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου θα απαγγείλουν και τις δυο ημέρες, τα μέλη της λογοτεχνικής ομάδας «Ιδεόπνοον» συγγραφείς και ποιητές: Θανάσης Αργυρίου, Αρετή Γκιωνάκη, Νίκος Δεληγιάννης, Ιωάννα Μήλια, Κλεοπάτρα Ρισσάκη, Έλενα Σιούτη και Κώστας Συμεωνίδης. Στο μουσικό μέρος του συνεδρίου, κιθάρα θα παίξει η Μαρία Αναγνωστοπούλου Κιθαρίστα, καθηγήτρια Μουσικού σχολείου. Έναρξη με καφέ, θα ακολουθήσει κέρασμα ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Today at InfognomonPolitics

Η Ουάσινγκτον δεν θα επικρίνει πλέον την "κυρίαρχη δημοκρατία" της Ρωσίας Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Ερντογάν - Αλ Μαλίκι "Φτωχαίνει η Αλ Κάιντα αλλά ενισχύονται οι Ταλιμπάν" Ο Κωνσταντίνος Μπίκας νέος διευθυντής της ΕΥΠ Η Ιστορία της Ελληνικής Σημαίας Βρέθηκε μολυβδόβουλο Βυζαντινού αυτοκράτορα στη Γερμανία Λευκωσία: Η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ Cosco: Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες Πολιτικό όρκο θα δώσουν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Επιστολή Αλ.Τσίπρα Κυπριακό: Αμοιβαία ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων Φόβοι για ισλαμιστική δράση στη Μόσχα Σέρνουν τον χορό των εκβιασμών Για να αποτρέψουν Λευκωσία να προβάλει ενστάσεις τον Δεκέμβριο H Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας και το αλβανικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό Τριβές στην κυβέρνηση για το λιμάνι Σοβαρός ο ισχυρισμός αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» Το δρόμο για την Ελλάδα παίρνει το αρχαίο οκτάδραχμο Μόλις τους πουν υπογράψτε, θα υπογράψουν θέλοντας και μη Οι Γεωπολιτικές Επιταγές της Κυπριακής Ένταξης και το ΠΑΣΟΚ Πώς θα είναι ο κόσμος μέσα στα επόμενα 100 χρόνια Μη γίνει η Κύπρος νέα... Αρμενία! Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με τον παλιό κακό εαυτό του Στρατιωτική άσκηση της KFOR στο Κόσοβο Κίνδυνος μπροστά μας: Τουρκία, Ευρώπη και Ελλάδα. Kράτος-ζουρλομανδύας στην Κύπρο "Καυτό" εικοσαήμερο στο Αιγαίο - Πλήρης ανάπτυξη των ελληνικών δυνάμεων Πράσινο για ΠΓΔΜ, κόκκινο για Τουρκία

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Με 1.600 κυβικάκαι ο Πρωθυπουργός! Κάλπες σε στυλ ΠΑΣΟΚ μετά τον συμβιβασμό Ντόρας Τα μάτια μας είναι οι συμμαθητές μας Φτιάχνω το δικό μου λάδι Θητεία: τι αλλάζει στις μεταθέσεις Νίκησε κύκλωμα αστυνομικών Σε φόρμα με 11 λεπτά γυμναστική Δείπνο στο Όριεντ Εξπρές Στυλ και άφθονα άλογα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΠΑΛ, ΙΝΔΙΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ Κ.Λ.Π..ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας σαφώς έχουμε μια αδυναμία του ανοσοποιητικού που αυξάνει τον κίνδυνο της επιλοίμωξης, ιδιαίτερα από σπάνιους λοιμογόνους παράγοντες όπως είναι για εμάς η λεϊσμανίαση.
Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών και ιδιαίτερα του σπλαχνικού τύπου λεϊσμανίασης ο οποίος πολλές φορές παρουσιάζει και συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας όπως αδυναμία, αστάθεια, ναυτία, καταβολή. Βέβαια η λεϊσμανίαση έχει και συμπτώματα από το αναπνευστικό, απίσχναση, γαστροεντερικές διαταραχές, μελάχρωση δέρματος.
Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα με συχνά πυρέτια χρειάζεται τακτική έρευνα και κυρίως άμεση διάγνωση και θεραπεία.Διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες.

Eγκαίνια έκθεσης: "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα"

ΛΑΜΠΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...
ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΥ Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσε μία εντυπωσιακή έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών, με τίτλο "Ελληνικά Χρώματα - Ειρηνικά χρώματα", σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη και διακεκριμένου επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού. Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα τέχνης είκοσι ταλαντούχων καλλιτεχνών, που εμπνέονταν από την ειρηνική αρμονία της φύσης και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, καταφέρνοντας να περάσουν τα ουσιώδη μηνύματα για ειρήνη και συναδέρφωση των λαών. Την έντυπωσιακή αυτή έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" στο Θησείο, εγκαινίασε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος ανέφερε: "...Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών..." Ο εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, που προλόγησε την έκθεση, τόνισε: "...Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλλίτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα - Ερηνικά χρώματα¨ το αποδεικνύει..." Οι περισσότεροι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση έχουν παρουσιάσει δουλειά τους στο εξωτερικό ενώ ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται φέτος για πρώτη φορά να παρουσιάσουν έργα τους εκτός των συνόρων της χώρας μας.Τη βραδιά των εγκαινίων ο ηθοποιός Μάνος Αμανάκης απήγγειλε ποίηση της Εύας Σολδάτου ενώ εντυπωσίασε το φιλότεχνο κοινό της έκθεσης η χορεύτρια - χορογράφος Σοφία Θεοδωροπούλου με το χορευτικό δρώμενο που παρουσίασε.

Maria del Mar Bonet

Maria Del Mar (Boner) - 14/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Κανονικό: 15 € Φοιτητικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Maria del Mar Bonet Jaume Compte Nafas Enseble
Συναυλία με τραγούδια της Μεσογείου
Μια μουσική παράσταση με τίτλο «Amic, Amat» όπου η Maria del Mar Bonet θα μας μαγέψει με τον ερωτικό μυστικισμό των ποιημάτων και της μουσικής των αραβικών χωρών, όπως η ηχηρότητα των συριακών moaxajas, που εμπνέουν την τραγουδίστρια από τις Βαλεαρίδες Νήσους.Γεννημένη στην Πάλμα της Μαγιόρκα το 1947, η Maria del Mar Bonet άρχισε τη μουσική καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 συνδεδεμένη με τους Los Dieciseis Jueces y el Grupo de Folk.
Μετά από διάφορα σινγκλς , το 1970 κυκλοφορεί το πρώτο της σόλο άλμπουμ. Από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 προσωπικούς δίσκους.
Η φημισμένη αυτή καλλιτέχνιδα, γνωστή ως η μεγάλη φωνή της Μεσογείου, έχει τραγουδήσει με καλλιτέχνες όπως οι Zulfu Livanelli, la Ensemble de Musique Traditionelle de Tunez, Milton Nascimento, Μίκης Θεοδωράκης, Jackson Browne, Lluis Llach, Joan Manuel Serrat, Nacho Duato και πολλούς άλλους.
Στη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας έχει συμμετοχή σε πάνω από τριάντα δίσκους και χει περιοδεύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας. Τίτλος της παράστασης «Amic, Amat» (Amigo/Φίλε, Amado/Αγαπημένε) εμπνευσμένο από το πιο δημοφιλές έργο του Ramon LluLL «Llibre d'Amic i Llull.Τη Maria del Mar Bonet θα συνοδεύουν στη σκηνή οι μουσικοί:Vicenç Solsona GuitarTobal Rentero Archlute, bandurria, guitarronDani Espasa Piano, keyboard and accordionAntonio Sanchez percussionsJordi Gaspar ContrabassΣτην ίδια συναυλία θα εμφανισθεί το Jaume Compte Nafas Enseble, ένα μουσικό σχήμα που ερευνά τους μεσογειακούς ήχους και τις ακουστικότητες οργάνων, όπως είναι π.χ. το ελληνικό μπουζούκι και το αραβικό ούτι.
Ομοίως ερευνά κρουστά όργανα, όπως το περσικό τουμπερλέκι, ή όργανα διαδεδομένα σε όλες της χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το τουμπερλέκι, το ντέφι, τα μπεντίρ και τα νταούλια. Χρησιμοποιούν την ακουστική μουσική για να δημιουργήσουν έναν αυθεντικό μουσικό λόγο, που τρέφεται από τις ποικίλες μεσογειακές παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται με το σύγχρονο. Μετά από διάφορες εξελίξεις στο σχήμα των ζωντανών εμφανίσεων, το 2007 συγκροτείται το Nafas Enseble, μια μουσική πλατφόρμα με στόχο να φέρει στη σκηνή τη νέα θεματική και αισθητική μουσική αντίληψη του Jaume Compte. Ως συνέπεια της εξέλιξης αυτής καταλήγει σε ένα μουσικό ιδίωμα περισσότερο σύγχρονο, που αφήνει πίσω τις παραδοσιακές εκτελέσεις και τους απόηχους τους. Δημιουργήθηκε ένας νέος συνδυασμός ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους των οργάνων, που μοιράζονται έτσι έναν μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Είναι μια μουσική που δεν παύει να αποτελεί φόρο τιμής στο ταξίδι στην ουσία, με την οποία προσπαθεί να μεταφέρει στην Ανατολή τους κοινούς τόπους, τους οποίους σχεδιάζουν οι μουσικές με μεσογειακές ρίζες.
Επωφελείται ακόμη από τους δεσμούς που προσφέρει ο διάδρομος της Μέσης Ανατολής για να κοιτάξει προς την Ινδία.
Μέλη του μουσικού σχήματος:
Juanjo Tur ακορντεόν
Enric Pastor βιολί και βιόλα
Maribel Bonnín βιολοντσέλο
Wojtek Sobolewski κόντρα-μπάσο J
aume Compte ακουστική κιθάρα, ούτι και κρουστά

Τα πολιτικά κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Τα πολιτικά κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν! Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Ο τίτλος μου είναι σαφής και το κατηγορηματικό του ύφος είναι εσκεμμένο! Μετά την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007 είχαν «παίξει» πολλά σενάρια ακόμη και αυτό της διάσπασης του Κινήματος. Και για επιβεβαίωση της άποψης ότι «…η ιστορία επαναλαμβάνεται» μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 «παίζουν» πολλά από τα ίδια σενάρια ακόμη και αυτό της διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας… Τα πολιτικά Κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα και όπου αλλού υπάρχουν πραγματικά ή «δήθεν» δημοκρατικά πολιτεύματα. Το κατηγορηματικό μου ύφος εδράζεται στην αναγνώριση του γεγονότος ότι το ανθρώπινο γένος ήταν και παραμένει προσηλωμένο στην «αγελαία φύση του» όπως το είδε ο Αριστοτέλης και όλοι όσοι θεραπεύουμε τις κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες. Προσωπικά ΔΕΝ θεωρώ τα Κόμματα υπεύθυνα για το μπάχαλο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή στην υφήλιο. Τα Κόμματα δομολειτουργικά υπόκεινται σε ανελέητες ενδοκομματικές «ιδεολογικές» συγκρούσεις, διαμάχες για την κατάληψη της εξουσίας και αιώνια αντιπαλότητα ομάδων που λειτουργούν στα σπλάχνα τους (ή, «συμμοριών», σύμφωνα με κάποιους,) οι οποίες και συνθέτουν τις ανώτατες βαθμίδες της δομής τους. Οι πλατιές λαϊκές μάζες «αυτό-ικανοποιούνται» με την βιωματική είσπραξη του συναισθήματος ότι «ανήκουμε» και ότι το δικό μας Κόμμα κυβερνά ή θα έρθει ξανά η στιγμή που θα κυβερνήσει!.. Δεν με προβληματίζει η ύπαρξη πολιτικών Κομμάτων αλλά οι σχέσεις Κράτους (που το ελέγχει απόλυτα το εκάστοτε και αποκλειστικά ΕΝΑ κόμμα εξουσίας) και πολίτη οι οποίες στην πατρίδα μας ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά θα πρέπει επί τέλους να τις δούμε ίσως και σαν κινούμενες σε όρια...ψυχοπαθολογικά. Η ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία αυτής της σχέσης [που τα βαθύτερα αίτιά της μόνιμα και σφαλερά ανάγονται ή στην Τουρκοκρατία, σε ξένους...δακτύλους, και τελευταία στο DNA μας] συνίσταται στην κραυγαλέα αντίφαση της συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι στο Κομματικά και ασφυκτικά ελεγχόμενο ελληνικό Κράτος. Έτσι, τη στιγμή που οι Έλληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονται στο να θεωρούν το Κράτος σαν "καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο και ψυχρό αφεντικό" ταυτόχρονα κοινωνικοποιούμε τις νεότερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό κράτος σαν "τον καλό πατέρα, τον πιο σίγουρο εργοδότη, σαν μία παροιμιακή αγελάδα που περιμένει την κατάληψη της Κρατικής εξουσίας από το δικό τους Κόμμα για να αρμεχτεί από τα...δικά τους παιδιά!" Με άλλα λόγια, γενιά μετά από γενιά, οι νέο-Έλληνες αναπτύσσουμε τη σχιζοτυπική συμπεριφορά, σαδομαζοχιστικών τάσεων, όπου περιμένουμε να ευνοηθούμε από το Κράτος που όχι μόνο αντιμετωπίζουμε με καχυποψία αλλά και με εμφανή συμπτώματα παρανοϊκότητας άσχετα με το πού ανήκουμε… κομματικά! Μία επιστημονική αξιολόγηση αυτής της ψυχοκοινωνικής κατάστασης, πέρα από τις ανόητες "αιτιολογίες" της Τουρκοκρατίας, των "ξένων δακτύλων" και του εθνικού DNA μας προσφέρει η θεωρία "της γνωστικής ασυμφωνίας" ή της "νοηματικής αντινομίας" που εξηγεί ότι άτομα ή και ομάδες μπορεί να διατηρούν τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά αντικρουόμενα στοιχεία και να συμπεριφέρονται επηρεαζόμενα από αυτά επειδή οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αιτιολογούμε και να διατηρούμε, σε παράλληλη και ταυτόχρονη διάταξη, ασυμβίβαστα δεδομένα εφόσον αυτά ικανοποιούν κάποιες αντικρουόμενες μεν, αλλά θεμελιακές μας ανάγκες, τόσο σε πραγματικό όσο και συμβολικό επίπεδο. Στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα η θεωρία της "νοηματικής αντινομίας" είναι εκείνη που βοηθά τα μέλη των Κομμάτων Εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να προσβλέπουν στα Κόμματα και να επιβεβαιώνουν την διαιώνισή τους, παρά τον όποιο θυμό και τα αρνητικά σχόλια, καθώς έτσι ελπίζουν να διασφαλίσουν για τις οικογένειές τους τα επιθυμητά Κρατικά «προνόμια»!... Να ελπίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το νέο ΠΑΣΟΚ θα τολμήσουν να απογοητεύσουν τους οπαδούς; Ή, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς… Ρωτάς δηλαδή τι έχεις Γιάννη μου; Και παίρνεις την γνωστή απάντηση: Τι είχα πάντα; *Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

High-Tech Ecomobility Rally 2009

Νικητής η οικονομία! Η οικονομία ήταν ο νικητής του 3ου HIGH-TECH ECOMOBILITY RALLY 2009 που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κακλαμάνη και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής στην Αμάρυνθο. Το απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι Μίλτος και Αλέξανδρος Τσοσκούνογλου που διήνυσαν με το Toyota Prius 1.8, και στις συνήθεις συνθήκες κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου, τα 413 χιλιόμετρα της διαδρομής καταναλώνοντας μόνο 16,05 λίτρα βενζίνης. Τα υβριδικά αυτοκίνητα που πήραν μέρος στον αγώνα, ξεκίνησαν το Σάββατο το πρωί από την «Τεχνόπολις» και κινήθηκαν μέσω παραλιακής προς Σούνιο, Λαύριο και Κερατέα. Μετά από σύντομη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΚΑΠΕ), που ήταν και χορηγός του αγώνα, τα αυτοκίνητα κινήθηκαν μέσω Βαρυμπόμπης, Μερκούρη και Ριτσώνας προς την Αμάρυνθο.
Την Κυριακή ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την διαδρομή Αμάρυνθος - Κύμη – Αμάρυνθος. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με ίδιο αυτοκίνητο με τους νικητές βρέθηκαν οι Κώστας Λάμπουρας – Νίκος Κωτσονόπουλος καταναλώνοντας 16,70 λίτρα και στην τρίτη, οι Γιώργος Μεταξάς – Κώστας Κοκολάκης, που οδηγούσαν ένα Toyota Prius περασμένης γενιάς και κατανάλωσαν 17,08 λίτρα.Στον αγώνα ακριβείας που γινόταν παράλληλα με τον αγώνα οικονομίας, τη πρώτη θέση κατέλαβαν οι Νίκος Καραπαναγιώτης – Γρηγόρης Καραχάλιος με Toyota Prius 1.5 ΙΙ, που επικράτησαν του Γιώργου και Διονύση Λιβέρη που οδηγούσαν ένα Honda Insight αλλά και των Δημήτρη Μαλαθρίτη – Ευτυχίας Ζαχαροπούλου που με ένα ακόμα Prius κατέλαβαν την τρίτη θέση. Την τελετή απονομής κυπέλλων στους νικητές προλόγισε ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. καθηγητής Αθ. Σαφάκας τονίζοντας τη σημασία των καθαρών και οικονομικών αυτοκινήτων για το μέλλον των παιδιών μας. Από το Γραφείο Τύπου Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.) Λεωφόρος Συγγρού 43 11743, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 921 0288 Fax: 210 922 0054