Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΚΘΒΕ 🎭 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, Τρωάδες, Φεστιβάλ Επταπυργίου



5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Be Arielle F
7 & 8 Ιουνίου 2023
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Be Arielle F του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, όπου ο καλλιτέχνης «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματικής γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών, προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάσταση του σώματός του, με αυτό της Arielle. Συζητάει μαζί της την εμπειρία του τρίτου σώματος, που έχει διαμορφωθεί και με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου και ενός δικηγόρου, μελετά αυτή την παράδοξη σχέση τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νόμου.
Μετά την πρεμιέρα της παράστασης (7/6/2023), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το κοινό.
* Photo Credit: Elisa Larvego

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Undone So Many (between Lausanne and Izmir)
7, 9, 14, 15 Ιουνίου 2023, 21:00
Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ant Hampton φιλοξενείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, Undone So Many (between Lausanne and Izmir). Πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του Autoteatro, που συνδυάζει την ηχητική αφήγηση με την αναγνωστική διεργασία του θεατή/ακροατή. To πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικού στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Το Undone So Many ξεκίνησε στην ατομική του εκδοχή στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή του κοινού και συνεχίζει στην ομαδική εκδοχή του, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
* Photo Credit: Forensic Architecture
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής
8 Ιουνίου, 19.00
Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Mια σύγχρονη εκδοχή των παλαιότερων Βιεννέζικων σαλονιών, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνταν συζητήσεις γύρω από σημαντικά θέματα, με συνοδεία μουσικής και φαγητού. Σε αυτό το καινούργιο «συμπόσιο», με προσκεκλημένους σημαντικούς ομιλητές και ομιλήτριες της τοπικής κοινωνίας, το κοινό θα παρακολουθήσει και θα πάρει μέρος σε μια ζωντανή συζήτηση.
Ομιλητές: Wolfgang Müller-Funk (καθηγητής πολιτιστικών σπουδών, Πανεπιστήμιο της Βιέννης), Γιώργος Τούλας (δημοσιογράφος), Ράνια Εμμανουηλίδου (εικαστικός, διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), Έλκε Ιρένε Στουρμ-Τριγωνάκη (καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ), Evelyn Wallner Papadopoulou (Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας, εικαστικός), Σαράντος Ζερβουλάκος (σκηνοθέτης), Γιάννης Χαραλαμπόπουλος (συνιδρυτής & Creative Director Beetroot Design Group).
Συντονίζουν οι: Anna Maria Krassnigg (καθηγήτρια πανεπιστημίου, θεατρική παραγωγός και συγγραφέας) και η Αμαλία Κοντογιάννη (Δρ. Θεατρολογίας, προϊσταμένη τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου / Δραματολογίου ΚΘΒΕ).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Αυστριακού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος και της Eteria Filon.

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Orlando Trip
9 Ιουνίου, 21:00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το ORLANDO TRIP είναι ένα κινηματογραφικό κοντσέρτο που αναφέρεται στον μύθο του Ορλάντο: εστιάζει στο ταξίδι ενός νέου που διορίζεται πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διασχίζει δύο φορές τη Μεσόγειο και τελικά επιστρέφει ως γυναίκα. Η αφήγηση της ιστορίας αποτυπώνεται μέσα από δώδεκα τραγούδια, βασισμένα σε στίχους της Anna Luca Poloni, με αφηγηματικά διαλείμματα. Το κοντσέρτο βασίζεται στον Μαινόμενο Ορλάνδο του Αριόστο και στον Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ και συνοδεύεται από σκηνικά στοιχεία και βίντεο κλιπ. Μια θαλασσινή ιστορία. Ένας θρίαμβος του ασυνείδητου και του φαινομένου της ρευστότητας.
* Photo Credit: Ludwig Drahosch

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης
13, 14 και 15 Ιουνίου 2023, 19:00
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Στο One Three Some - Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης, το κοινό μαζί με τρεις ηθοποιούς φτιάχνει τη δική του συνέλευση πολιτών, ακολουθώντας ένα κείμενο που του δίνεται στην αρχή της παράστασης. Μέσα από τη δομή ενός παιχνιδιού, η συνέλευση οδηγείται βήμα-βήμα σε ένα συλλογικό προβληματισμό σχετικά με την πρακτική του συνέρχεσθαι και την προσωπική́ μας στάση σε αυτή. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του σώματος στην πολιτική, η συμμετοχική αυτή παράσταση διερευνά το πώς ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τοποθετούμε το σώμα μας σε σχέση με άλλα σώματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε και δρούμε πολιτικά.
Photo Credit: Kostas Giokas
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
ONLINE Συζήτηση με την Ivana Müller
11 Ιουνίου 2023, 20.00
Η Ivana Müller, αναγνωρισμένη καλλιτέχνις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στην Ασία, συνομιλεί για την χορογραφική και θεατρική δουλειά της που επανεξετάζει τις πολιτικές προεκτάσεις του θεάματος, με την Παρασκευή Τεκτονίδου (δραματουργός και ερευνήτρια χορού, καλλιτεχνική σύμβουλος για τον χορό στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου).

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Iokasté
11, 12 Ιουνίου 2023
Online παρακολούθηση
Μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού μύθου που εστιάζει στην τοξική αρρενωπότητα, από τον Σοφοκλή μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια σύγκρουση της αρχαιότητας με το παρόν, του μύθου με το κίνημα #METOO.
Η ιστορία μιας βασίλισσας που δέχεται να υποφέρει σε όλες τις εκδοχές των αρχαίων τραγωδιών. Η ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται πάντοτε στο περιθώριο των ανδρικών αφηγήσεων. Η ιστορία ενός δραματικού χαρακτήρα, που ο μεγαλύτερος χώρος και χρόνος που καταλαμβάνει στο έργο του Σοφοκλή, είναι η στιγμή της αναγγελίας του θανάτου της.
Η παράσταση της Ιοκάστης είναι μια απόπειρα φεμινιστικής επαναπροσέγγισης του μύθου. Συνδυάζει ένα σύγχρονο ποιητικό κείμενο με έντονη κινησιολογία και οπτικά εφέ. Αποτελεί συμπαραγωγή Τσεχίας και Σλοβακίας, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σλοβάκου σκηνοθέτη Lukáš Brutovský, με ένα σύνολο ηθοποιών που χρησιμοποιούν και τις δύο γλώσσες.
* Photo Credit: Braňo Konečný

Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Στο ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής,
ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής.
Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 Ιουλίου) και θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων.

«Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει»
Φεστιβάλ Επταπυργίου
21, 22, 23 Ιουνίου
Ένα λυρικό παραμύθι που μεταφέρει στο βασίλειο της Μουσικής την αγαπημένη ιστορία του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα Καινούρια ρούχα του Βασιλιά», μέσα από τη μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού και το έξυπνο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά αποτελεί τη συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αυτή η «μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους», όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο συνθέτης, μπλέκει, με πολλή φαντασία, χιούμορ αλλά και σάτιρα, τη κλασική ιστορία με την σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, εισάγοντας παράλληλα το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής.

🔥 Η φλογερή πένα του Paul Auster 🖋












ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


 

Προσπαθούσαν επί μία ώρα να τη σώσουν / Χωρίς ασθενοφόρα η Κως – 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο




Προσπαθούσαν επί μία ώρα να τη σώσουν / Χωρίς ασθενοφόρα η Κως – 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο

Άρωμα γυναίκας στο υπουργείο Υγείας



Άρωμα γυναίκας στο υπουργείο Υγείας
Είναι πλέον 100% σίγουρο ότι η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ήδη δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος της Αριστοτέλους. Ή μάλλον ποια... Μοιάζει εξίσου σίγουρο ότι θα έχουμε γυναίκα υπουργό Υγείας. Ή μήπως όχι;

Τι ζητούν πολίτες και γιατροί για την Υγεία



Τι ζητούν πολίτες και γιατροί για την Υγεία
Την ανάγκη αλλαγών που προτείνει το ιατρικό προσωπικό της χώρας για το ΕΣΥ επιβεβαιώνουν ευρήματα έρευνας σε πολίτες και γιατρούς. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά εκφράζει την δυσανασχέτησή του από το έλλειμα καλής οργάνωσης.

Η ατζέντα της ημέρας: Η απόφαση για το debate – Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα – Στροφή προς τη συγκατοίκηση


Το ημερολόγιο δείχνει 7 Ιουνίου σήμερα και οι μέρες κυλούν αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με το debate να ορίζεται για τις 15 του μήνα. Την ίδια ώρα οι εχθροπραξίες στο μέτωπο της Ουκρανίας κλιμακώνονται με την ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα.
1
Τι αποφάσισε η διακομματική για το debate
Τι θα περιλαμβάνει το debate; Το debate θα περιλαμβάνει 6 ενότητες αλλά και μια ελεύθερη ερώτηση.
Πότε θα διεξαχθεί; Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.
Η τοποθέτηση των αρχηγών: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
2
Ανατινάχθηκε φράγμα στη Χερσώνα
Η ανατίναξη: To βασικό υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ανατινάχθηκε, μία ενέργεια που η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «ακόμη ένα παράδειγμα της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Οι επιπτώσεις: Τεράστια ποσότητα νερού είναι πια ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τις παρόχθιες πόλεις του Δνείπερου ποταμού. Ήδη, αρκετοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει και κάποιοι έχουν εκκενωθεί. Η περιοχή ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και σύμφωνα με τον Ρώσο δήμαρχο που έχει τοποθετηθεί, η ζημιά δεν μπορεί να επισκευαστεί.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια: Η έκρηξη στο φράγμα μείωσε σε μεγάλο βαθμό την στάθμη του νερού στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα του νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
3
Οι νέοι σπάνε στα δύο το ενοίκιο – Στροφή προς τη συγκατοίκηση
Ποιες ηλικιακές ομάδες στρέφονται προς τη συγκατοίκηση; Οι πιο ένθερμοι οπαδοί της συγκατοίκησης αναδεικνύονται οι Millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996) και ακολουθεί η Gen Z, (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2010)
Ποιος είναι ο λόγος; Την τελευταία 6ετία η μέση αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων στην Αττική υπολογίζεται σε 35%, ενώ σε αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως και στον Πειραιά, η άνοδος είναι ακόμα υψηλότερη, φθάνοντας το 55%.
Η νέα τάση: Στη χώρα μας έχει αρχίσει να εδραιώνεται και η καινούργια τάση της συν-διαβίωσης, ή co-living. Πλέον, τα μοντέρνα «κοινόβια», που προσφέρουν ιδιωτικά δωμάτια πλαισιωμένα από κοινόχρηστους χώρους, των οποίων τις ανέσεις, όπως π.χ. κουζίνα, πλυντήρια, γυμναστήριο, χώρους αναψυχής, roof garden κ.λπ. οι ενοικιαστές μοιράζονται, αυξάνονται συνεχώς.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
4
Σεπόλια: Προφυλακίστηκαν οι επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονης
Ποιοι οδηγήθηκαν στη φυλακή; Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους οι επτά από τους οκτώ νέους κατηγορούμενους στην υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης της 12χρονης στα Σεπόλια.
Γιατί παρέμεινε ελεύθερος ο ένας εκ των κατηγορουμένων; Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (μία φορά εμφάνιση το μήνα σε ΑΤ) αφέθηκε ένας 20χρονος κατηγορούμενος ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Η αναγνώριση: Οι οκτώ νέοι κατηγορούμενοι είναι πρόσωπα τα οποία αναγνώρισε η 12χρονη στην τελευταία , έκτη κατά σειρά , κατάθεση της και τα οποία προέρχονται από τη γειτονιά της ανήλικης , στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
5
«Πορτοκαλί συναγερμός» για το μεταναστευτικό
Η μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα: Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί αυτές τις ημέρες μπορεί να μην θυμίζουν σε τίποτα την οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών που είχε υποκινηθεί από την Τουρκία το 2020, όμως εξετάζονται με μεγάλη προσοχή από τις ελληνικές Αρχές και την κυβέρνηση.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου: Για το θέμα συγκλήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος της μικρής κινητικότητας που καταγράφεται στα ελληνικά σύνορα.
Στον Έβρο ο υπουργός: Ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης μετέβη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προκειμένου μεταξύ άλλων να επισκεφτεί τις αστυνομικές διευθύνσεις του Έβρου αλλά και τον φράχτη.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο: Σταθερή η κατάσταση της 36χρονης – Νοσηλεύεται φρουρούμενος ο δράστης


Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο: Σταθερή η κατάσταση της 36χρονης – Νοσηλεύεται φρουρούμενος ο δράστης



Απίστευτο μπάχαλο με την παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ!


Απίστευτο μπάχαλο με την παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ!
Απίστευτο μπάχαλο επικρατεί στον ΕΦΚΑ με τη 10ετή παραγραφή των χρεών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν...



Ανησυχία στις αγορές- Ακριβαίνει το πετρέλαιο –Ερχεται νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ


Ανησυχία στις αγορές- Ακριβαίνει το πετρέλαιο –Ερχεται νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ
Ανησυχίες προκαλούν σε κυβερνήσεις και στις αγορές οι εξελίξεις στα μέτωπα της ενέργειας και των επιτοκίων, οι...



Καλοκαίρι με ακριβή βενζίνη: Τι σημαίνει η παρέμβαση της Σ. Αραβίας


Καλοκαίρι με ακριβή βενζίνη: Τι σημαίνει η παρέμβαση της Σ. Αραβίας
Εξανεμίζονται οι ελπίδες των Ελλήνων καταναλωτών για φθηνότερα καύσιμα κατά τη θερινή περίοδο, καθώς η Σαουδικ...

"The Color Purple", ταινία από Όπρα Γουίνφρεϊ και Στίβεν Σπίλμπεργκ (+trailer)


"The Color Purple", ταινία από Όπρα Γουίνφρεϊ και Στίβεν Σπίλμπεργκ (+trailer)
Tη συγκινητική ιστορία της Σίλι, μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας που ζει στο Νότο στις αρχές του 20ού αιώνα και έ...



Η (μεγάλη) χαμένη ευκαιρία της ανθρωπότητας



Η (μεγάλη) χαμένη ευκαιρία της ανθρωπότητας
Του Μάνου Οικονομίδη  Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου του 1968, όταν οι σφαίρες ενός… αυτοπροσδιορισθέντος αφελούς έκοψαν το νήμα της ζωής του τελευταίου πολιτικού που έμοιαζε προορισμένος να ενσαρκώσει την ελπίδα. Μερικές ώρες αργότερα, το πρωί της 6ης Ιουνίου, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι θα υπέκυπτε στα τραύματα που του προκάλεσαν οι πυροβολισμοί του 24χρονου Παλαιστινίου Σιρχάν