Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΕΡΩΤΙΚΟ"

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ
Συγγραφέας: Θοδωρής Γκουγκλέρης
ISBN: 978-960-417-228-3 Barcode: 9789604172283
Σελίδες: 320
Περιγραφή: Τρία παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα ορφανοτροφείο αρρένων της ελληνικής επαρχίας του ’70.
Οι δύσκολες συνθήκες ζωής δοκιμάζουν τους τρεις φίλους που μοιράζονται κουράγιο, αλλά μαζί δύναμη και όνειρα να πετάξουν μακριά, σ’ ένα καλύτερο μέλλον.
Οι δρόμοι τους όμως χωρίζουν ξαφνικά και με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο Κωσταντής, ο Πέτρος και ο Άγγελος θα ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια και για τριάντα χρόνια ο ένας θα αγνοεί την ύπαρξη του άλλου.
Η μοίρα όμως θα τους ενώσει και πάλι στη Θεσσαλονίκη τού σήμερα.
Μια σειρά από ανεξιχνίαστες δολοφονίες θα αποκαλύψει πρόσωπα και ένοχα μυστικά του παρελθόντος που όρισαν τις ζωές τους. Στην αναζήτηση της αλήθειας τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο. Κάποιος ζητά να πάρει εκδίκηση. Και κάποιοι φυλλομετρούν αντίστροφα τα μονοπάτια της λήθης τους, περιμένοντας την εξιλέωση.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ISBN 9789604582150Σελίδες: 356 Τιμή: 25.00 €
Έγραψαν για το βιβλίο:Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, τεύχος Ιουλίου 2009 Η αναθεωρητική στάση του Γιάννη Κολιόπουλου γονιμοποιεί διαρκώς νέους τόπους, αψηφώντας οποιοδήποτε κόστος.
Αμφισβήτησε τον εθνικό ρόλο των ληστών, επαναπροσδιόρισε τις αρχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, πολέμησε τις θεωρίες συνωμοσίας στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, ανέδειξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και οδήγησε την έρευνα για το Μακεδόνικο Ζήτημα σε νέους δρόμους. Αρκεί κανείς να διαβάσει με προσοχή τη δίτομη ιστορία του, για να εντοπίσει πλήθος νέων ερωτημάτων και προκλήσεων για τολμηρή έρευνα.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και ο πρώτος λόγος της έλξης μαθητών και επιστημονικών θαυμαστών.
Παρά τις όψιμες κριτικές που δέχτηκε, δεν μπορεί κανείς να του αμφισβητήσει το χαρακτήρα ενός κατ' εξοχήν αναθεωρητικού ιστορικού με τόλμη λόγου και άποψη, φιλελεύθερη και φιλοευρωπαΐκή. Ο δεύτερος λόγος της επιστημονικής γοητείας του είναι η γραφή του.
Δεν εννοώ το γλωσσικό όργανο, που με τα χρόνια έγινε λογιότερο ή την κομψότητα στο χειρισμό της αγγλικής πρόζας, που επαινέθηκε σε κάθε βιβλιοκρισία- ούτε την ευρηματικότητα στους τίτλους και τους όρους, που κι αυτή μας επηρέασε όλους.
Εννοώ τη δυνατότητα να αναδεικνύει με τη γραφή του τον ανθρώπινο παράγοντα, να ζωντανεύει τα πρόσωπα, διπλωμάτες, κλέφτες, καπετάνιους, βοεβόδες, μέσα στα γεγονότα και τις θεωρητικές συζητήσεις, χωρίς να χάνει ποτέ το στημόνι της αφήγησης.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΛΛΙΩΣ
Τιμή: €18.00
ISBN: 978-960-219-218-4
Αν η ψυχή μας φορούσε πάντα τα καλά της και καλωσόριζε τα όνειρά μας...
Αν το καράβι μας έφτανε φωταγωγημένο στο λιμάνι που είχαμε διαλέξει...
Αν στην προβλήτα μάς περίμεναν, με ανθοδέσμες και χειροκροτήματα, όλοι αυτοί που αγαπήσαμε...
Αν δεν είχαμε αφήσει την πόρτα της ψυχής μας ανοιχτή, για να βρουν άσυλο οι κατατρεγμένοι...
Τι απερισκεψία κι αυτή!
Πάντα τους ληστές τούς περνούσαμε για κατατρεγμένους.
Αν ξέραμε να διαβάζουμε εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και να προβλέπουμε τις καταιγίδες...
Αν δεν είχαμε μπερδέψει τα σημεία του ορίζοντα και περιμέναμε να βγει ο ήλιος από τη δύση... Πόσος χαμένος χρόνος, αλήθεια!
Aν... Αν... Αν ήταν όλα... αλλιώς!
Μα τότε, πώς θα ξεχωρίζαμε το φως που κλείνουν μέσα τους τα φύλλα της παπαρούνας;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

ΦΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ
Συγγραφέας: Ι. Μ. Λεμονής
Σελίδες: 542 Isbn: 978-960-6748-51-6
Τιμή: 23 €
Ένας από τους πιο διάσημους μάγειρες της ελληνιστικής περιόδου δολοφονείται στη θαλαμηγό του Πτολεμαίου Β του Φιλάδελφου, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στο Νείλο.
Ο Φορμίων, ένας Αθηναίος ναυτικός και γευσιγνώστης, αναλαμβάνει να βρει το δολοφόνο. Στην προσπάθειά του αυτή, ο ήρωας ταξιδεύει στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, από τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια μέχρι τη Μασσαλία, την Περσία και την Ινδία. Βλέπει από κοντά τον Κολοσσό της Ρόδου, το Φάρο της Αλεξάνδρειας, τη Μεγάλη Πυραμίδα στην Αίγυπτο και τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.
Συναντά μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του, συμμετέχει σε συμπόσια κι εμπλέκεται σε ένα σωρό συζητήσεις και απρόοπτα συμβάντα.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μέσα στις σελίδες του οποίου παρουσιάζεται με συγχρονικό τρόπο η καθημερινή ζωή του 269 π.Χ.
Μια φρέσκια ματιά στην ιστορία του φαγητού και παράλληλα μια ανθολογία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σχετικά με αυτό το θέμα, με πολλά αποσπάσματα από κείμενα γαστρονόμων, φιλοσόφων και ποιητών.
Από τον Αρχέστρατο και τον Αθήναιο μέχρι τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, οι διατροφικές συνήθειες και αντιλήψεις των προγόνων μας παρουσιάζονται σε μια μοντέρνα κι ευχάριστη εκδοχή των «Δειπνοσοφιστών», ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο λόγω των ανατρεπτικών αποκαλύψεων που σχετίζονται με την εξιχνίαση του φόνου του πιο διάσημου μάγειρα της εποχής.
Η μαγειρική της αρχαιότητας δοσμένη με έναν πρωτότυπο τρόπο και με πολλές συνταγές που μπορείτε κι εσείς να μαγειρέψετε!
Συγγραφέας: Ζωή Θ. Σπυροπούλου
Σελίδες: 285 ISBN: 978-960-6748-54-7
Τιμή: 15,68 €
Δύο παιδικοί φίλοι που μοιράστηκαν τον ίδιο σκοπό και την ίδια μοίρα, την αγάπη τους για τα πάτρια και τον Άνθρωπο, ο Μιχάλης κι ο Γαβρίλης, στη δύση του βίου τους ξαναγυρίζουν στο γενέθλιο τόπο.
Μας παίρνουν από το χέρι και μας οδηγούν παντού, σ' αθέατα μέρη, σ' άγνωστους ανθρώπους που μόνο εκείνοι γνωρίσανε, αγαπήσανε ή μισήσανε, διατρέχοντας τις ταραγμένες μακρινές δεκαετίες από την απαρχή του ελληνικού έθνους : Απ' τον Κεφαλλονίτη Μαρίνο Αντύπα στον πολιτισμό της σταφίδας, από τα σταφιδικά συλλαλητήρια στους σοσιαλιστές της Πελοποννήσου, από την ταπεινωμένη «Ελλάδα των συνόρων της Μελούνας» στην Ελλάδα του 1912, από τον αποκλεισμό του 1918 στο ημερολόγιο της μικρασιατικής εκστρατείας, από τα χρόνια του μεσοπολέμου στο 1940, στην Κατοχή και στην πείνα.
Από την απελευθέρωση στον Εμφύλιο κι έπειτα στα ταραγμένα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, μέχρι τις απαρχές του 21ου αιώνα.
Μετατρέποντας την πόλη που γεννήθηκαν σε μικρόκοσμο της Ελλάδας, μας παίρνουν από το χέρι για μια περιπλάνηση γνώσης και αυτογνωσίας.
Κι όταν τελειώσει αυτή η μακριά περιπλάνηση, όταν ξημερώσει ο Θεός τη μέρα και φωτίσει ο ήλιος τον ευλογημένο τόπο, χάνονται στον αιθέρα πετώντας μακριά στη γαλανή πάχνη του Ιόνιου, πίσω από την υπέρλαμπρη ανατολή των βουνών της Κυπαρισσίας...

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 1974 :Αυτά που δεν θέλει να ξέρετε η ηγεσία του ΑΚΕΛ...

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 1974 :Αυτά που δεν θέλει να ξέρετε η ηγεσία του ΑΚΕΛ...Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του AKEΛ για το πραξικόπημα και ότι δεν πρέπει να πραξικοπηματολογεί για μικροκομματικούς σκοπούς.
Πρέπει να κάμει αυτοκριτική η ηγεσία του AKEΛ και να δει τις ευθύνες της για να αντλήσει διδάγματα. Mετά έγινε σε πέντε μέρες από το πραξικόπημα η τουρκική εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα που έφεραν στον τόπο μας.
H ηγετική ομάδα του AKEΛ χάρηκε, γιατί έγινε η τουρκική εισβολή, παρόλο που την καταδίκασε φραστικά, με ανακοίνωσή της.
Xάρηκε και συχνά έκανε δεξιώσεις γιατί γλίτωσαν τη δολοφονία των στελεχών τους από τους πραξικοπηματίες. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ αυτό γράφτηκε στις 12 Ιουλίου 1998- από τον (μακαρίτη πλέον) Λάζαρο Σκαλιστή που πέθανε στην προσφυγιά- και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα.
Είναι ένα πάντα επίκαιρο κείμενο που δείχνει την στάση του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα της Χούντας.
Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες το πραξικόπημα σαν άλλοθι για την ανυπαρξία του από όλους τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Οχι πως αντιστάθηκε στο πραξικόπημα, αλλά...
Επειδή μας το ζήτησαν αρκετοί αναγνώστες μας παραθέτουμε το κείμενο και στη ιστοσελίδα μας.
Ο Λάζαρος Σκαλιστής (πατέρας αγνοουμένου) αποκαλύπτει πράγματα και θαύματα για το ρόλο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στις τραγικές- για τον Κυπριακό Ελληνισμό- εκείνες μέρες.
Και τα γνώριζε από πρώτο χέρι αφού διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Και ποτέ η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν τον διεύψευσε...

Η εκλογική στρατηγική της Ιπποκράτους

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑΠυρήνα συμβούλων θέλει να δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου με σκοπό την παρακολούθηση της υλοποίησης των κομματικών αποφάσεων Η εκλογική στρατηγική της Ιπποκράτους Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι δικαιώθηκε η πολιτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης»
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ προεκλογικό παιχνίδι έχει αποδυθεί το ΠαΣοΚ με πολλές άγνωστες μεταβλητές και σημαντικά ρίσκα, με μια εξαντλητική προετοιμασία μηνών και με το εσωκομματικό τοπίο να ταράζεται από δονήσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα οδηγήσουν σε σεισμό.
Το ΠαΣοΚ έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τις εκλογές και αναμένει τις κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.
Το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος αλλά δεν αφήνει στην τύχη ούτε λεπτομέρειες όπως η μετακίνηση των ετεροδημοτών όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές.
Η ατζέντα του ΠαΣοΚ θα κινείται μεταξύ γρίπης και θεμάτων της καθημερινότητας ως τα μέσα του Αυγούστου, οπότε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα ξεκινήσει τις επαφές του με τους κοινωνικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ και η οικονομία θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.
Ολος ο μηχανισμός του κόμματος έχει ετοιμαστεί για εκλογές και ο κ. Παπανδρέου εδώ και λίγες ημέρες ζητεί εκλογές τον Σεπτέμβριο.

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ