Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Δεκάδες κάτοικοι του δήμου Τορώνης με πανό και μαύρες σημαίες κατάκλεισαν την Τετάρτη το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις διεκδικήσεις Μονών του Αγίου Ορούς σε χιλιάδες εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής εκδικάστηκε η αναγνωριστική αγωγή της Σίμωνος Πέτρας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αφού διεκδικεί έκταση 9.000 στρεμμάτων, η οποία όμως είχε απαλλοτριωθεί το 1930. Η δημοτική αρχή Τορώνης ανακάλυψε το Φεβρουάριο του 2008 ότι εκτός από τη Μονή Κουτλουμουσίου που διεκδικεί στο δήμο 4.439 στρέμματα και η Μονή Σίμωνος Πέτρας κατέθεσε αγωγή στο Ελληνικό Δημόσιο δικεδικώντας περιπου 9.000 στρέμματα.
Μάλιστα η αγωγή είχε κατετεθεί το 2006 και τότε είχε ζητηθεί αναβολή από το Ελληνικό Δημόισο.
Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 2 Απριλίου 2008, αλλά πήρε αναβολή για τις 18 Μαρτίου 2009.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι διάδικοι θα κάνουν συμπληρωματικές καταθέσεις, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. "Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς διεκδικήσεις.
Θεωρούμε ότι το Άγιο Όρος έχει ξεφύγει από κάθε όριο, διεκδικώντας εκτάσεις κατοίκων.
Από τη διαδικασία είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το Ελληνικό Δημόσιο φάνηκε να στηρίζει ικανοποιητικά τη θέση του εναντίον των διεκδηκέσεων στο δήμο μας" ανέφερε ο δήμαρχος Τορώνης Κυπαρίσσης Ντέμπλας και τόνισε πως ο δήμος έδωσε κάθε στοιχείο που χρειάσθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση και την υποστήριξη των κατοίκων. Πέρυσι για το θέμα έλαβε απόφαση και το νομαρχιακό συμβούλιο το οποίο διαμαρτυρήθηκε εντονότατα και καταδίκασε τις αγωγικές αξιώσεις της Ιερά Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, “με στοιχεία αντιδεοντολογικά και κατάχρησης των δικαιωμάτων των κατοίκων, που δεν συνάδουν με το πνευματικό και θρησκευτικό έργο της Ι. Μονής”.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι το Ν.Σ. Χαλκιδικής “θεωρεί ότι η Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας θα πρέπει να απόσχει και να παραιτηθεί από κάθε δικαστική ή άλλη διεκδίκηση, που στρέφεται κατά εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και στην ουσία κατά των πραγματικών κυρίων, νομέων και κατόχων, κατοίκων της περιοχής που από αμνημόνευτα χρόνια, νέμονται και κατέχουν καλόπιστα τις εκτάσεις αυτές. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι συμπαριστάμεθα στους κατοίκους της περιοχής και στο Δήμο Τορώνης και θα προβούμε σε όλες τις νομικές και ουσιαστικές ενέργειες για τη δικαίωση και προάσπιση των νομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων τους”. Οι διεκδικήσεις των Ιερών Μονών στο δήμο Τορώνης είναι τόσες πολλές που τελικά στους κατοίκους δεν απομένει τίποτα, καθώς όλος ο δήμος πρέπει να μοιραστεί στα μοναστήρια. Συγκεριμένα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο εγύρουν διεκδικήσεις στο δήμο Τορώνης:
Η Μονή Μεγίστης Λαύρας 10.000 στρέμμαρα, η Μονή Διονυσίου 8.000 στρέμματα, η Μονή Ζωγράφου 5.000 στρέμματα, η Μονή Σίμωνος Πέτρας από 5.000 έως 9.000 στρέμματα, η Μονή Δοχειαρίου 7.000 στρέμματα και άλλα 80 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο της Συκιάς, η Μονή Κουτλουμουσίου 4.500 στρέμματα, η Αγίου Παύλου έχει ήδη πουλήσει 13.000 στρέμματα στο Κρυαρίτσι και η Ξηροποτάμου πούλησε 32.000 στρέμματα στην πρώην κοινότητα Σάρτης. Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Οι εκδόσεις Οξυ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της σειράς Οδοιπορικό στον Κόσμο του Γιώργου Καράμπελα ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ , ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ & ΤΟΜΠΑΓΚΟΤαξιδιώτης του κόσμου εδώ και δεκαετίες, ο Γιώργος Καράμπελας μας καλεί να συνταξιδέψουμε μαζί του στις μακρινές χώρες του πλανήτη. Η σειρά «Οδοιπορικό στον Κόσμο» ξεκίνησε πριν λίγους μήνες με πρώτο σταθμό το Νεπάλ και συνεχίζει στην επίσης μακρινή Βενεζουέλα, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο. Η ματιά του Γιώργου Καράμπελα αποτυπώνεται σε μια σειρά ταξιδιωτικών οδηγών τελείως διαφορετικών από άλλους! “Την ονειρευόμουν από παιδί.
Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μια εξωτική χώρα με τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα ακτές στον Ατλαντικό και την Καραϊβική, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι στη Λατινική Αμερική, τον ψηλότερο καταρράκτη, όπως και το ψηλότερο τελεφερίκ στον κόσμο; Με τους οικολογικούς παραδείσους των κοραλλλιογενών νησιών Λος Ρόκες και του αχανούς Δέλτα του Ορινόκο, τα μυστηριώδη τραπεζοειδή βουνά τεπουις, τις μεγαλόπρεπες Άνδεις, τα αιωνόβια φραϊλεχόν στα απάτητα πάραμο, η Βενεζουέλα, ταυτισμένη με τη γυναικεία ομορφιά, θέλει πάντα σαν ερωτικός μαγνήτης τον απαιτητικό ταξιδευτή με τ' απαράμμιλλα γοητρά της. Ο Σάντο Άνχελ ξεπρόβαλε μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, αληθινός θεός.
Η γη τραντάζεται από τις γιγαντιαίες δυνάμεις των νερών, η ατμόσφαιρα πάλλεται ηλεκτρισμένη από ασύλληπτη ενέργεια ενώ απαλά σύννεφα σταγονιδίων που λάμπουν σα χρυσόσκονη αναδύονται διαρκώς από τον πανύψηλο καταρράκτη χορεύοντας παιχνιδιάρικα. Η ανάσα κόβεται από τη δύναμη, τα μάτια δακρύζουν από το δέος και η ψυχή, ευτυχισμένη όσο ποτέ άλλοτε, γεύεται τους γλυκούς καρπούς της αναζήτησης και της προσπάθειας, παραδομένη σ' έναν μακρόσυρτο συγκλονιστικό πνευματικό οργασμό.” Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ του Γιώργου Καράμπελα είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς ταξιδιωτικής λογοτεχνίας ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ των εκδόσεων οξυ. Μέσα στο 2009 αναμένεται και το τρίτο βιβλίο της σειράς του ιδίου συγγραφέα, με τίτλο ΚΑΥΚΑΣΟΣ-ΙΡΑΚ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Καλαμαριά συμμετέχει στην Ώρα της Γης Ο Δήμος Καλαμαριάς επιθυμώντας να συμβάλλει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός που έγινε ποτέ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώνει τις δυνάμεις του μαζί με άλλους φορείς για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20.30.Συγκεκριμένα ο Δήμος Καλαμαριάς θα κατεβάσει τους διακόπτες των δύο δημαρχιακών μεγάρων και της νέας κεντρικής πλατείας του Δημαρχείου που βρίσκονται επί των οδών Μεταμορφώσεως 9 και Κομνηνών 58 αντίστοιχα, για μία ώρα. Παράλληλα παροτρύνει τους δημότες να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στην «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτείται η δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη. Να σημειωθεί ότι η «Ώρα της Γης 2009» διοργανώνεται σε περισσότερες από 70 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά, ενώ στην Ελλάδα η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία του WWF διοργανώνεται σε συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς www.kalamaria.gr ή την ιστοσελίδα www.earthhour.org/greece.

Πρόσκληση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821

Ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, σας προσκαλούν να παραστείτε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δήμο μας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - χαρά

Xαρά Ουσιαστικό γένους θηλυκού.
Η χαρά είναι συναίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης:
Η χαρά των κωμικών στη Γαλλία είναι ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρόεδρος, με τις πράξεις του, «αναγέννησε» τη σάτιρα.
Η λέξη προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά.
Το ρήμα χαίρω (= νιώθω χαρά) έχει επιβιώσει κυρίως σε λόγιες εκφράσεις: χαίρω πολύ, χαίρω της εμπιστοσύνης κάποιου, χαίρω άκρας υγείας κτλ., και στην έκφραση χαιρετισμού χαίρετε.
Στη θέση του χρησιμοποιείται ο παθητικός τύπος χαίρομαι.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει το επίθετο χαρούμενος, -η, -ο (από τη μετοχή χαιρούμενος < χαίρομαι).
Θέμα της εβδομάδας: Συναισθήματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Νόμος φάρσα για τις κουκούλες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΗ περιύβριση αρχής φόρεσε... κουκούλα Νόμο-φάρσα για τις κουκούλες προωθεί η κυβέρνηση- βάζουν «ποινικό μανδύα» ακόμη και σε συνθήματα κατά αστυνομικών ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Η «ποινικοποίηση» της χρήσης της κουκούλας περιλαμβάνεται στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, στο όνομα «της αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης».
Και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον νομικό κόσμο που εκφράζει τη διαφωνία του στη λήψη «ευκαιριακών νομοθετημάτων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Δένδιας, εξήγγειλε χθες σειρά νομοθετικών προτάσεων, που- κατά κοινή ομολογία- συνδέονται άμεσα με τον πυρήνα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής προανήγγειλε ότι η χρήση κουκούλας ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου όποιου συλλαμβάνεται να διαπράττει συγκεκριμένα αδικήματα, όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και σωματικές βλάβες, θα θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση και ο δράστης που θα συλλαμβάνεται θα τιμωρείται με βαρύτατες ποινές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, στην προσπάθειά της να διαιωνίσει την πολύτιμη πολιτισμική μας κληρονομιά, συμμετέχει στην 3η διοργάνωση "Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός", με την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πολίχνης. Πρόκειται για μια έκθεση λαϊκού πολιτισμού που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά (2η συμμετοχή για το σωματείο μας) στις 20, 21 & 22 Μαρτίου 2009 στο Σ.Ε.Φ. Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης θα διατηρεί περίπτερο με εκθέματα που αφορούν τον Πόντο (φορεσιές, μουσικά όργανα, βιβλία, εδέσματα, λαϊκά στοιχεία) αλλά και τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας. Την Κυριακή 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα πλαίσια της έκθεσης, αφιέρωμένη στον Πόντο, όπου θα συμμετέχει το χορευτικό μας συγκρότημα, μαζί με τον σύλλογο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και μια επίλεκτη ομάδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Στόχος μας είναι η ανταλλαγή στοιχείων με άλλους φορείς και η ενίσχυση της ελληνικής λαϊκής μας παράδοσης. ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Αθανασίου Διάκου 26 Τ.Κ. 56533 Πολίχνη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. & Fax 2310666810 http://www.pontioipolichnis.gr/ info@pontioipolichnis.gr Turk Gives Away Family Land as Genocide Reparation Encouraged by the recent apology to Armenians by thousands of Turkish intelectuals and disissidents, a Turkish citizen has done the unprecedented: Berzan Boti (not his real name) of Siirt is giving all the land he inherited to an Assyrian organization. Along with Armenians, indigenous Assyrians were also victims of the WWI genocide at the hands of Ottoman Empire’s government during WWI:Boti’s letter to Sabri Atman, founder and director of the Assyrian Seyfo Center in Europe who will now be responsible for the returned land (south of the Lake Van), states:“When I found out that the properties that I and my brothers inherited from our father wasn’t our own, but properties taken from the murdered Assyrians in 1915 I felt an indescribable feeling of guilt and shame. I’ve been thinking long and hard before I have come to this decision. I tried to put myself in their position. I have personally apologized to every Assyrian and Armenian I’ve met. But this does not get rid of the crime our ancestors committed. Even if I am personally not responsible for what happened in 1915, I felt as I had to do more than just to apologize. Finally, I came to the decision to give back all properties that I inherited from my forefathers to Seyfo Center, which works for the recognition of the Seyfo (Assyrian) genocide in 1915” (slightly edited - Blogian). ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας καλεί τα μέλη της σε τακτική γενική συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "ΜΕΛΑΣΤΡΟΝ" της Ελασσόνας, στις 11 το πρωί, με τα παρακάτω θέματα: - Εκλογή Προεδρείου γενικής συνέλευσης - Απολογισμός απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου - Έγκριση απολογισμού - προτάσεις - συζήτηση - Εκλογή εφορευτικής επιτροπής - Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής. Η γενική συνέλευση θεωρείται πολύ σημαντική και σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί αμέσως μετά, στις 11.30 π.μ. Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας Τ.Κ. 40200 Ελασσόνα Τηλ. 2493025440 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου στη Χειμωνίδειο Στέγη" της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος εκδήλωση με θέμα, "Σύγχρονα ιατροκοινωνικά προβλήματα της κοινωνίας". Στην εκδήλωση ο γιατρός κ. Νερόλης αναφέρθηκε σε θέματα υγείας και διατροφής δίνοντας συμβουλές για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις. Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος "Χειμωνίδειος Στέγη" - Μ. Μπότσαρη 19 & Βενιζέλου Τ.Κ. 35100 Τηλ./Fax: 2231025616

Eγεμέν Μπαγίς: Η ε/κ πλευρά ροκανίζει τον χρόνο

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η ΕΕ έχει μετανιώσει από τα βήματα που έκανε στην Κύπρο.
Η τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπαγίς στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ».
Ο κ. Μπαγίς είπε ότι πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι η πλευρά που δεν παρεμβάλει εμπόδια στο κυπριακό είναι η Τουρκία και τα κατεχόμενα αλλά η ε/κ πλευρά η οποία «ροκανίζει τον χρόνο» κατά την έκφραση του.
Πρόσθεσε ότι αν σήμερα οι Τ/κ αντιμετωπίζουν δυσκολίες για αυτό υπεύθυνη είναι ΕΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕκδήλωση στον Πειραιά για την 25η Μαρτίου
Το Δ.Σ. του Πειραϊκού Συνδέσμου σας προσκαλεί στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή 22 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του μεγάρου του Συνδέσμου (Καραΐσκου 104 και Σωτήρος, Πειραιάς, τηλ. 210-4178159) με θέμα «Μνήμη George Gordon Byron (Λόρδου Βύρωνα)».
Ομιλητής ο Κώστας Μπαρμπής, επίτιμος Γενικός Διευθυντής ΙΚΥ.
Η παρουσία σας στην εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Σύνδεσμο.