Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Δεκάδες κάτοικοι του δήμου Τορώνης με πανό και μαύρες σημαίες κατάκλεισαν την Τετάρτη το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις διεκδικήσεις Μονών του Αγίου Ορούς σε χιλιάδες εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής εκδικάστηκε η αναγνωριστική αγωγή της Σίμωνος Πέτρας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αφού διεκδικεί έκταση 9.000 στρεμμάτων, η οποία όμως είχε απαλλοτριωθεί το 1930. Η δημοτική αρχή Τορώνης ανακάλυψε το Φεβρουάριο του 2008 ότι εκτός από τη Μονή Κουτλουμουσίου που διεκδικεί στο δήμο 4.439 στρέμματα και η Μονή Σίμωνος Πέτρας κατέθεσε αγωγή στο Ελληνικό Δημόσιο δικεδικώντας περιπου 9.000 στρέμματα.
Μάλιστα η αγωγή είχε κατετεθεί το 2006 και τότε είχε ζητηθεί αναβολή από το Ελληνικό Δημόισο.
Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 2 Απριλίου 2008, αλλά πήρε αναβολή για τις 18 Μαρτίου 2009.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι διάδικοι θα κάνουν συμπληρωματικές καταθέσεις, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. "Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς διεκδικήσεις.
Θεωρούμε ότι το Άγιο Όρος έχει ξεφύγει από κάθε όριο, διεκδικώντας εκτάσεις κατοίκων.
Από τη διαδικασία είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το Ελληνικό Δημόσιο φάνηκε να στηρίζει ικανοποιητικά τη θέση του εναντίον των διεκδηκέσεων στο δήμο μας" ανέφερε ο δήμαρχος Τορώνης Κυπαρίσσης Ντέμπλας και τόνισε πως ο δήμος έδωσε κάθε στοιχείο που χρειάσθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση και την υποστήριξη των κατοίκων. Πέρυσι για το θέμα έλαβε απόφαση και το νομαρχιακό συμβούλιο το οποίο διαμαρτυρήθηκε εντονότατα και καταδίκασε τις αγωγικές αξιώσεις της Ιερά Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, “με στοιχεία αντιδεοντολογικά και κατάχρησης των δικαιωμάτων των κατοίκων, που δεν συνάδουν με το πνευματικό και θρησκευτικό έργο της Ι. Μονής”.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι το Ν.Σ. Χαλκιδικής “θεωρεί ότι η Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας θα πρέπει να απόσχει και να παραιτηθεί από κάθε δικαστική ή άλλη διεκδίκηση, που στρέφεται κατά εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και στην ουσία κατά των πραγματικών κυρίων, νομέων και κατόχων, κατοίκων της περιοχής που από αμνημόνευτα χρόνια, νέμονται και κατέχουν καλόπιστα τις εκτάσεις αυτές. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι συμπαριστάμεθα στους κατοίκους της περιοχής και στο Δήμο Τορώνης και θα προβούμε σε όλες τις νομικές και ουσιαστικές ενέργειες για τη δικαίωση και προάσπιση των νομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων τους”. Οι διεκδικήσεις των Ιερών Μονών στο δήμο Τορώνης είναι τόσες πολλές που τελικά στους κατοίκους δεν απομένει τίποτα, καθώς όλος ο δήμος πρέπει να μοιραστεί στα μοναστήρια. Συγκεριμένα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο εγύρουν διεκδικήσεις στο δήμο Τορώνης:
Η Μονή Μεγίστης Λαύρας 10.000 στρέμμαρα, η Μονή Διονυσίου 8.000 στρέμματα, η Μονή Ζωγράφου 5.000 στρέμματα, η Μονή Σίμωνος Πέτρας από 5.000 έως 9.000 στρέμματα, η Μονή Δοχειαρίου 7.000 στρέμματα και άλλα 80 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο της Συκιάς, η Μονή Κουτλουμουσίου 4.500 στρέμματα, η Αγίου Παύλου έχει ήδη πουλήσει 13.000 στρέμματα στο Κρυαρίτσι και η Ξηροποτάμου πούλησε 32.000 στρέμματα στην πρώην κοινότητα Σάρτης. Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: