Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤρίμηνο αλαλούμγια αποδείξεις, ταμειακές Κολέγια: φρένο στην αναγνώριση Γάμοι-σόου όπως στο Χόλιγουντ Ζούμε τον εφιάλτη του Αλτσχάιμερ Ο δεκάλογος της καλής ζωής Ο βουλευτής δέχεται στο... facebook Νόμιζα ότι τον έδερναν νόμιμα! Έρευνα για τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη Τα γκάτζετ του 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:2156 Ώρα: 09:15 Αθήνα:05/01/2010
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 03:43 σήμερα, σε προαύλιο χώρο αντιπροσωπίας αυτοκινήτων με την επωνυμία «Ισμαήλος Α.Ε.» στην Λεωφόρο Κορωπίου - Βάρης 58, στο Κορωπί. Από την πυρκαγιά σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε 22 αυτοκίνητα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα. Προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Μέση Ανατολή: η Ιστορία δεν έχει τέλος Ο Καβάζογλου με την τουρκική και ο Μισιαούλης με την ελληνική. Αντρίκια πράγματα. Εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Απειλές από τη Σομαλία δέχεται Σουηδός καλλιτέχνης για καρικατούρα του Μωάμεθ Ώρα για νέους αγώνες στην Κύπρο Ισλαμική Ιστορία της Ευρώπης - Ντοκυμαντέρ του BBC Στο Ισλάμ συμπυκνώνονται όλοι οι φόβοι των Ευρωπαίων ΑΡΜΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ Κρατικές δαπάνες και δημοσιονομική εξυγίανση Παπανδρέου για ΠΓΔΜ: «Η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής» Ο «Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» (UCC) και τα τουρκικά σχέδια! Ειρήσθω Ανάξιος & ανίκανος 36 χρόνια… λαός! Tα ένοχα μυστικά της Yεμένης Aποχή και πορεία από τους Aιγύπτιους αλιεργάτες Μακάριος-Κυπριανού απέρριπταν διζωνική Μια σκοτεινή δεκαετία... Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: ανάγκη, παγίδες, ιδεολογήματα Προβληματισμοί σχετικά με την επιχείρηση μαζικών ελληνοποιήσεων Έθνος, πατρίδα και ταμπέλες... Ιστορίες Κατασκοπείας σε Τουρκικό έδαφος(Μέρος Β')

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με τα μάτια του Ρομπότ

Με τα μάτια του Ρομπότ
Ένα ρομπότ που λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί να προσομοιώνει την "οπτική" εμπειρία ενός τυφλού ατόμου που έχει υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης τεχνητού αμφιβληστροειδούς, δημιούργησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογία της Καλιφόρνια..
Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής αποτελείται από ένα μικροτσίπ σιλικόνης, συνδεδεμένο με ηλεκτρόδια που διεγείρουν απευθείας κάποια νευρικά κύτταρα.
"Το ρομπότ, ή μάλλον η κινητή ρομποτική πλατφόρμα που ονομάζεται Κύκλωψ, είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που προσομοιώνει, ό τι ένας τυφλός μπορεί να δει με τη βοήθεια ενός εμφυτεύματος", λέει ο ερευνητής Βόλφγκανγκ Γινκ.
Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής χρησιμοποιώντας μία εσωτερική ή εξωτερική μικροκάμερα συλλαμβάνει εικόνες.
Αυτές οι εικόνες στη συνέχεια προωθούνται στο σύστημα ηλεκτροδίων που βρίσκεται στο μικροτσίπ σιλικόνης.
Το μικροτσίπ με τη σειρά του διεγείρει αμέσως λειτουργικά κύτταρα του ματιού, τα οποία μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στο κέντρο όρασης του εγκεφάλου.
Μεταξύ αυτών που οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν από τέτοιου είδους δοκιμές είναι πώς να αναβαθμίσουν ένα εργασιακό ή οικιακό περιβάλλον, ώστε να είναι προσβάσιμο σε έναν τυφλό που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς.
Εάν ο "Κύκλωψ" μπορεί να αξιοποιεί τις εικόνες που λαμβάνει ώστε να προχωρά με ασφάλεια μέσα σε ένα δωμάτιο που έχει π.χ. μια καρέκλα στη μια γωνιά, έναν καναπέ κατά μήκος του τοίχου και ένα τραπεζάκι στη μέση, τότε είναι πολύ πιθανό, όπως λένε, ένα τυφλό άτομο με τεχνητό αμφιβληστροειδή να μπορεί να κάνει το ίδιο.
Εκτός όμως από το ρομπότ, πρέπει να δουλέψουν καλά και τα εμφυτεύματα.
Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Φινκ, " οι τυφλοί άνθρωποι χρησιμοποιώντας το μπαστούνι τους κινούνται εντυπωσιακά καλά.
Για να αποδειχθεί ένα εμφύτευμα χρήσιμο, θα πρέπει να δώσει την υπόσχεση ότι θα ξεπεράσει αυτά τα εργαλεία.
Η απόλυτη υπόσχεση - ή μάλλον η ελπίδα - είναι ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα άτομα τόση όραση ώστε να κατορθώσουμε να κινούνται ανεξάρτητοι, να αναγνωρίζουν ανθρώπους και να αντεπεξέρχονται στην καθημερινότητά τους. "

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ;
ΕΙΔΟΣ: ΛΕΥΚΩΜΑ
ΣΧΗΜΑ: 17Χ24
ISBN: 978-960-05-1449-0
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Αλέξανδρος Σινιόσογλου
«Tο χειμώνα πολλές φορές ένας μικρός πρέπει να μείνει σπίτι.
Μπορεί να φταίει ο καιρός, μπορεί όμως να το επιβάλλουν οι περιστάσεις, ιδίως όταν εργάζονται και οι δύο γονείς.
Τότε επιστρατεύεται μια γιαγιά, η οποία πρόθυμα αναλαμβάνει να προσέχει τον μικρό.
Ανάμεσά τους δημιουργείται μια παράξενη σχέση.
Φορτισμένη συναισθηματικά, η γιαγιά επιθυμεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη επιμέλεια.
Ο μικρός θέλει να αποφύγει την υπερπροστασία, αλλά ταυτόχρονα την επιζητά και την απολαμβάνει. […]
Για δεκαπέντε μέρες παρακολούθησα έναν μικρό και τη γιαγιά του, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά.
Πολλές φορές δεν πρόλαβα να καλύψω όλη τη σκηνή.
Την άφησα μισοτελειωμένη πιστεύοντας ότι, έστω κι έτσι, αποδίδεται η ατμόσφαιρα.
Δεν ξέρω πόσοι θα δουν τα σχέδια αυτά.
Αν, όμως, έστω κι ένας νιώσει λίγη από τη συγκίνηση που ένιωθα σχεδιάζοντας, τότε δικαιολογείται αυτή η έκδοση».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η απόσταση του μαζί ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Σχήμα: 24X14,5
Αρ. Σελίδων:136
ISBN: 960-382-487-9
Γλώσσα: Ελληνικά
Βιβλιοδεσία: Αδετο
«Το βιβλίο αυτό μιλάει για έναν τύπο, που, θέλοντας να διασκεδάσει την μοναξιά του, ψάχνει για βοήθεια. Ψάχνει για παρέα.
Έτσι, μιλάει με τον εαυτό του και γράφει ιστορίες.
Για τον έρωτα, την εργασία, τα πρόσωπα.
Κάποιες λεπτομέρειες της ζωής, που είδε με την δεύτερη ματιά.
Και συνεχίζει...»

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Έκλεισε η γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη Εξαιτίας κινδύνου επιθέσεων από εξτρεμιστικές ομάδες.
Η γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη έκλεισε μέχρι νεωτέρας, λόγω του κινδύνου επιθέσεων από εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο τις πύλες της στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά έκλεισε και η ιαπωνική πρεσβεία για τους ίδιους λόγους....

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η κόψη του ξυραφιού
Σόμερσετ Μωμ Κατηγορία: Παγκόσμια Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-6781-66-7
Ημερ. Έκδοσης: 01/12/2009
Μετάφραση: Μαρία Λαϊνά
Σελίδες: 478
Ο Αμερικανός Λάρυ Ντάρελ, μετά την τραυματική εμπειρία του ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Σικάγο.
Εκεί ξαναβρίσκει τους φίλους και τις καθημερινές συνήθειές του, παρευρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις και επανασυνδέεται με τον παιδικό του έρωτα, την Ισαβέλα.
Κάτι όμως έχει αλλάξει.
«Ο πόλεμος κάτι έκανε στον Λάρυ» παρατηρεί ο κηδεμόνας του, και έχει απόλυτο δίκιο. Αρνούμενος την προκαθορισμένη πορεία μιας ζωής περιχαρακωμένης στις αστικές συμβάσεις, ο Λάρυ αρνείται τις ανώτερες πανεπιστημιακές σπουδές, τις προτάσεις για εργασία αλλά και το γάμο με μία γυναίκα που, ωστόσο, υπεραγαπά.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κοινωνικού περιβάλλοντός του, αναχωρεί για το Παρίσι, αναζητώντας διακαώς τις απαντήσεις που θα ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα του για γνώση. Η Ισαβέλα, πάλι, ένα νέο και όμορφο κορίτσι, προσπαθεί να συμβιβαστεί με τις επιθυμίες του αγαπημένου της, αλλά ξεπερνά τα όριά της όταν εκείνος της ζητά να τον ακολουθήσει στο μακρύ και επίπονο πνευματικό ταξίδι του.
«Μα εγώ θέλω να κάνω όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι, Λάρυ.
Θέλω να ζήσω!» θα απαντήσει και θα παρηγορηθεί στην αγκαλιά του πλούσιου χρηματιστή Γκρέι Μάτιουριν, και θα ζήσει στους φρενήρεις ρυθμούς της νέας αλόγιστης ευημερίας. Ώσπου, ξαφνικά, τα πάντα ανατρέπονται.
Το Μεγάλο Κραχ του 1929, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου, οδηγώντας μεταξύ άλλων τον Γκρέι και την Ισαβέλα στη χρεοκοπία, φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό μας τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση και προκαλεί ανάλογους προβληματισμούς σχετικά με τα αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη του καταναλωτισμού και της πνευματικότητας.
Παρ' όλα αυτά, στην Κόψη του Ξυραφιού δεν γοητεύει μόνο το βαθύτερο νόημα του έργου του Μωμ, αλλά και η ίδια η πλοκή, τα τόσο αληθοφανή πρόσωπα, με τις πραγματικές τους ανάγκες και την απολύτως κατανοητή υποταγή τους στον υλισμό ενός κόσμου πλούσιου και χαρούμενου, παρότι εφήμερου, που ανοίγεται μπροστά τους.
Γιατί ο Μωμ δεν κατακρίνει κανέναν.
Κι αυτό φέρνει τον αναγνώστη στη σχιζοφρενική θέση να ταυτίζεται εκ περιτροπής με όλα τα πρόσωπα του έργου, χαρακτηριστικό που προσιδιάζει, χωρίς αμφιβολία, μόνο στα έργα της υψηλής λογοτεχνίας. Η Κόψη του Ξυραφιού του Σόμερσετ Μωμ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1944 και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΡΑΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΦΑΟΥΣΤ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Η κβαντική ψυχή της φυσικής Gino Segre
διαστάσεις: 14Χ21 εκ. σελίδες: 464 ISBN: 978-960-6640-53-7
1922: Ο φυσικός Νιλς Μπορ εγκαινιάζει το Ινστιτούτο του, στην Κοπεγχάγη, και προσκαλεί τους σημαντικότερους συναδέλφους του να ανταλλάξουν ιδέες για τη νεογέννητη θεωρία της κβαντικής μηχανικής.
Η συνάθροιση καθιερώνεται ως ετήσια συνάντηση των πρωτεργατών αυτής της συγκλονιστικής επιστημονικής επανάστασης. 1932: Η Ευρώπη εμφορείται από πολιτική και κοινωνική αισιοδοξία. Οι φυσικοί απολαμβάνουν ένα «Θαυμαστό Έτος» και γιορτάζουν την ανακάλυψη του νετρονίου και τη διάσπαση του πυρήνα. Για τους τιτάνες της φυσικής, το ετήσιο «Φεστιβάλ Μπορ», εκτός από επιστημονική συνάντηση, είναι μια αφορμή για κοινωνικές σχέσεις.
Οι νεότεροι του κλάδου οραματίζονται ένα δημιουργικό μέλλον, ανταλλάσσουν σκέψεις πειράγματα και κουτσομπολιά για τους συναδέλφους τους και, σε κλίμα ευφορίας, δεν διστάζουν να σατιρίσουν την επιστήμη και τους μέντορές τους. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Γκαίτε, παρουσιάζουν μια παρωδία του Φάουστ (μια ευρηματική διαπάλη ανάμεσα στην κλασική και την κβαντική μηχανική για την ψυχή της φυσικής), με πρωταγωνιστές τους δασκάλους τους και τις μνημειώδεις διαμάχες τους: τον Πάουλι και τον Μπορ, τον Αϊνστάιν και τον Μπορν, τον Χάιζενμπεργκ και τον Σρέντινγκερ, τον Έρενφεστ, τον Φέρμι, τον Ντιράκ, τον Λαντάου, τον Γκάμοφ... 1933: Ξάφνου, η Ευρώπη βυθίζεται στα Τάρταρα.
Ο ολοκληρωτισμός αλλάζει δραματικά τη ζωή των φερέλπιδων ερευνητών και καταστρέφει τις χώρες τους.
Οι επιστήμονες χωρίζονται σε ναζί και αντιναζί.
Η Φυσική βιώνει το τέλος της αθωότητας. Ο «Φάουστ στην Κοπεγχάγη» έμελλε να γίνει το πλέον προφητικό έργο για τις Φαουστιανές συμφωνίες των φυσικών με τον Διάβολο. Ο Βόλφγκανγκ Πάουλι (η «Μάστιγα του Θεού», ο σαρδόνιος λάτρης των καμπαρέ και του καλού κρασιού), ο Νιλς Μπορ (ο μεγαλόψυχος και άδολος άνθρωπος), ο Πολ Ντιράκ (ο χαμηλών τόνων πρωτότυπος στοχαστής), ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (ο απροσδιόριστος τολμηρός διανοητής), η Λίζε Μάιτνερ (η μοναδική γυναίκα πειραματικός φυσικός), ο Πολ Έρενφεστ (ο ευαίσθητος αυτόχειρας), ο Έρβιν Σρέντινγκερ (ο Μεσσίας της φυσικής), ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (ο Βασιλιάς αμφισβητίας), ο Μαξ Μπορν (ο λατρεμένος δάσκαλος του «Όπι»), ο Λουί ντε Μπρέιγ (ο κομεντί φρανσέζ), ο Ενρίκο Φέρμι (η καθολική μεγαλοφυΐα ή ο Πάπας), το αχτύπητο δίδυμο Τζορτζ Γκάμοφ και Μαξ Ντέλμπρικ (ο καστανόξανθος γίγαντας και ο φαρσέρ), ο Λεβ Λαντάου (ο μπαρουτοκαπνισμένος φυλακισμένος), ο Τζέιμς Τσάντγουικ, ο Άρνολντ Ζόμερφελντ, ο Ράδερφορντ, ο Πλανκ, ο Ρούμπενς ...όλοι τους πρωταγωνιστές σε μια ιστορία επιστημονικής ανακάλυψης με φόντο την πολιτική και κοινωνική αναταραχή μιας ανεπανάληπτης εποχής

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ
Συγγραφέας : Α.ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Κατηγορία : ΚΡΑΣΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΠΟΤΑ
Σελίδες : 616
Σχήμα : 21*29
ISBN : 9789608455672
Ελληνική οινογνωσία είναι η απόλαυση της αρμονίας κρασιού και φαγητού, η οργανοληπτική εκτίμηση της ποιότητας, η επιλογή, η παλαίωση, το σερβίρισμα και η ιστορία των ελληνικών κρασιών, η ξενάγηση στο αμπέλι και η γέννηση του κρασιού, οι ποικιλίες, οι περιοχές, οι χάρτες, οι παλιοί και οι νέοι παραγωγοί.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΩΡΟ;
ISBN : 960-8222-05-2
Σελίδες: 256
Συγγραφέας: ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Διαστάσεις: 21,5x24,5
Ακόμα κι αν δίνετε την ψυχή σας για ένα μωρό, μάθετε πως θα αντιμετωπίσετε όλες τις αλλαγές με επιτυχία.
Όσο κι αν η φύση επιμένει να σας βάζει δύσκολα, εσείς μπορείτε να βγείτε αλώβητη, χωρίς να χάσετε τον εαυτό σας.
Μάθετε πώς να αντλείτε θετική ενέργεια και υποστήριξη από τον σύντροφό και τους αγαπημένους σας αλλά και πως θα περιορίσετε τις ανεπιθύμητες παρεμβάσεις στην προσωπική σας ζωή.
Ενημερωθείτε σωστά και ανοίξτε την καρδιά και την αγκαλιά σας για το ποθητό αποτέλεσμα.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Το Αλφαβητάρι του Ασφαλισμένου Συγγραφέας : Νίκος Λακόπουλος
Επιμελητής : Μαρία Αντωνάκη
Κατηγορία : Αλφαβητάρια
ISBN : 978-960-531-231-2
Κυκλοφορία :07/2008
Σελίδες : 272
Σχήμα : 8 x 12
Χρώμα : α/μ
Έκδοση : Πρώτη
Tο Aλφαβητάρι του Aσφαλισμένου μάς αφορά όλους.
Περίθαλψη, υγεία, μητρότητα, συντάξεις, σε ένα εύχρηστο οδηγό για όλους.
Μπορείτε να δείτε αν είστε ασφαλισμένος τι δικαιώματα έχετε, από που χρηματοδοτείται το ταμείο σας, πώς διοικείται αλλά και πώς να κάνετε ένσταση αν δεν εγκρίθηκε το αίτημα σας. Εργάτες και υπάλληλοι, φοιτητές και συνταξιούχοι, ανήλικοι δικαιούχοι και αλλοδαποί, ανιθαγενείς και αγρότισσες μητέρες, εγκυμονούσες και δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού θα βρουν εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρει ο ασφαλισμένος είτε είναι βιοτέχνης, ψαράς, μελισσοκόμος, υπάλληλος με σύμβαση έργου, άνεργος, μητέρα, παιδί, προστάτης οικογένειας ή απλώς... περίεργος για το πώς λειτουργεί το νέο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή
Συγγραφέας: ( Φουκώ Μισέλ )
ISBN: 978-960-219-194-1
Από τον Πινέλ, τον Τιουκ, τον Βάγκνιτς [Pinel, Tuke, Wagnitz] και μετά, γνωρίζουμε ότι οι τρελοί, για ενάμιση αιώνα, υποβλήθηκαν στον κανονισμό αυτού του εγκλεισμού, καθώς και ότι μια μέρα θα τους ανακαλύψουμε μέσα στις αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου μέσα στα απομονωτήρια των κατέργων· θα αντιληφθούμε ότι είχαν αναμειχθεί με τον πληθυσμό των "Workhouses" ή των "Zuchthausern" [σωφρονιστηρίων].
Ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ να διευκρινισθεί με σαφήνεια ποια ήταν εκεί η καταστατική θέση τους, ούτε αποσαφηνίσθηκε ποτέ τι νόημα είχε αυτή η γειτνίαση, που φαινόταν να καθορίζει την ίδια πατρίδα για τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κατάδικους και τους παράφρονες.
Πίσω από τους τοίχους του εγκλεισμού θα συναντήσουν τους τρελούς ο Πινέλ και η ψυχιατρική του ΙΘ΄ αιώνα· εκεί και θα τους αφήσουν -ας μην το λησμονούμε- κομπάζοντας ότι τους "απελευθέρωσαν".
Από τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα, η τρέλα συνδέθηκε με αυτήν τη γη του εγκλεισμού και με τη χειρονομία που της την υπεδείκνυε σαν τον φυσικό της χώρο.

Τo όνειρο της μαργαρίτας

Τo όνειρο της μαργαρίτας
Σταματία Γαβριηλίδου
Εικονογράφηση: Δήμητρα Λαμπρέτσα
ISBN: 978-960-394-633-5
Σελίδες: 46
Διαστάσεις: 24x22 Η μαργαρίτα συμβολίζει το μικρό παιδί που μεγαλώνοντας θέλει ν’ ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει: είναι η τάση του ανθρώπου προς τη γνώση.
Το πουλάκι συμβολίζει τον δάσκαλο που ακολουθεί στη ζωή το παιδί μετά την οικογένεια. Η μαργαρίτα είναι επιπλέον σύμβολο ομορφιάς.
Την ανακαλύπτει ένα μικρό παιδί το οποίο, παρόλο που ζει σ’ ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον (την πόλη), ερχόμενο στη φύση αποδεικνύεται αγνό και άσπιλο ακόμη.
Στρέφει το βλέμμα του προς την αληθινή ομορφιά και κερδίζει έτσι την αληθινή γνώση, την ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη. Η μικρή μαργαρίτα ονειρεύεται όπως όλοι.
Όμως, αν και το όνειρό της φαίνεται αρχικά ακατόρθωτο, στο τέλος πραγματοποιείται. Άρα μπορούμε και πρέπει πάντα να ελπίζουμε. Κεντρική ιδέα: Ποτέ να μην χάνουμε την πίστη μας στη ζωή. Σταματία Γαβριηλίδου Νηπιαγωγός

2010 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε;

2010 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε; Του Καθηγητη ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Εδώ είναι, λοιπόν, ο νέος Χρόνος που κάποιοι τον υποδέχθηκαν με το καθιερωμένο κυνηγητό της...Τύχης. Κάποιοι άλλοι κοίταξαν μέσα τους αναπολώντας τα γεγονότα των 365 ημερών που πέρασαν – δύσκολο το 2009 αλλά λένε θα είναι πιο δύσκολο το 2010 - και πήραν τις μεγάλες αποφάσεις..Το έχουν αυτό οι μέρες αλλαγής χρόνου. Η ψυχοδυναμική θεωρία μιλά για τη διαδικασία της «ωραιοποίησης του παρελθόντος» δηλαδή την τάση μας να απομονώνουμε τις ασχήμιες που περάσαμε, να ρίχνουμε στη λήθη τα προβλήματα που μας ταλάνισαν, να απωθούμε στο υποσυνείδητο τις πίκρες που γευτήκαμε. Η ίδια θεωρία αναγνωρίζει και την επιθυμία μας για αλλαγή και πρόοδο στη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη ένταση με την είσοδο ενός Νέου Χρόνου.. Είναι αλήθεια ότι αφοσιωμένοι στα ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, οι περισσότεροι αφήσαμε τις προσωπικές μας πίκρες να κυλήσουν αθόρυβα στη χοάνη του σιωπηλού υποσυνειδήτου μας. Χιλιάδες σπίτια θρήνησαν νεκρούς και τραυματίες από οδικά ατυχή ματα, από καρκίνο και καρδιοπάθειες, από ναρκωτικά αλλά και το κοινό έγκλημα. Ουσιαστικά φέτος πέθαναν ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Ελληνες και Ελληνίδες από όσοι γεννηθήκανε και κατά συνέπεια η δημογραφική μας εξίσωση βρέθηκε ΞΑΝΑ στο ΜΕΙΟΝ…. Η συναλλακτική θεωρία διατείνεται ότι τρία πρόσωπα λειτουργούν δυναμικά μέσα στο πλαίσιο της ατομικής μας προσωπικότητας. Το παιδί που ήμουν, ο γονιός που με μεγάλωσε, το ώριμο πρόσωπο που είμαι. Αν "παντρέψουμε" την ψυχοδυναμική με την συναλλακτική θεωρία για να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το 2010. Τι θα μπορούσε να αλλάξει στη ζωή μας και πώς θα το επιτύχουμε 1) Μη στοχεύσετε σε θεσμικές αλλαγές αλλά κάντε μιά λίστα από μικρά πράγματα που και μπορούν να αλλάξουν και αλλάζοντας θα μας δώσουν εκείνο το τόσο απαραίτητο αίσθημα της επιτυχίας που μοιάζει να γλυστρά κάθε φορά μέσα από τα δάχτυλά μας. Ολοι χρειαζόμαστε που και που να αισθανθούμε νικητές. Ας δώσουμε λοιπόν ικανοποίηση στον εαυτό μας με μικρές νίκες, μκρές πραγματοποιήσημες επιτυχίες. 2) Για όσους συνεχίζουν να είναι καπνιστές θα συνιστούσα να το...κό ψουν. Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό είναι προτιμότερο να μετράμε τις ώρες που ΔΕΝ καπνίζουμε από το να ζητάμε κάθε φορά μια νέα δικαιολογία για το επόμενο τσιγάρο. το επόμενο βήμα προς το θάνατο - είμαι χαρούμενος ανάβω, έχω σεκλέτια ξανα-ανάβω τσιγάρο. 3) Για όσους παραμένουν πιστοί σύντροφοι παρά την αυξανόμενη επιπολαιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις χιλιάδες διαζύγια συνιστώ να ξαναδούν τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παιδιού που κρύβεται - όπως λέει η συναλλακτική θεωρία - και στη δική τους προσωπικότητα και στο εγώ του συντρόφου τους. Η παιδική άποψη για τη ζωή περικλείει μέσα της τη φρεσκάδα, την όμορφη αφέλεια του να βρίσκουμε χαρές εκεί όπου βασιλεύει η λύπη, του να μετουσιώνουμε σε δυναμική παιχνιδιού κάθε λογής ρουτίνα και καταπίεση. 4) Για όσους έχουν βαρεθεί το εργασιακό τους περιβάλλον, τους προισταμένους και συναδέλφους τους συνιστώ να αλλάξουν όχι την απασχόληση τους - η ανεργία καλπάζει με γοργό, δραματικό βηματισμό - αλλά τη ρουτίνα του πώς έρχονται στο γραφείο, και ταυτόχρονα και τη διαρύθμιση του εργασιακού τους χώρου. Συχνά, μιά απλή αλλαγή του δρομολογίου που μας οδηγεί στο χώρο της εργασίας μας αλλά και μιά μετακίνηση των επίπλων έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει και η οπτική-ψυχοσυναισθηματική μας αντιμετώπιση της ρουτίνας που μας πνίγει. 5) Να σας θυμήσω την σημασία της προτροπής - Να ζούμε στο σήμερα, μαθαίνοντας από το χθες και προγραμματίζοντας για το αύριο. Σταματήστε να αισθάνεσθε ένοχοι για το χθες, συνειδητοποιήστε ότι είναι προτιμότερο να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε και όχι για πράγματα που δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Μην ζείτε μονίμως με την προσμονή του αύριο αλλά και μην αγνοείτε τον ερχομό του πράγμα που απαιτεί και τον προγραμματισμό του. 6) Σε παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, αθλητικογράφους, φίλαθλους και οπαδούς εύχομαι η Νέα Χρονιά θα δικαιώσει τους πόθους και τις ελπίδες τους - όχι βέβαια με πρωτιές και την απονομή του Κυπέλλιυ σε όλους, πράγμα που δεν γίνεται έτσι κι ΄αλλοιώς - αλλά με την απόλαυση αγνών, καθαρών και σημαντικών παιχνιδιών. Και, φυσικά, με καλή εμφάνιση της ΕΘΝΙΚΗΣ μας στην Νότιο Αφρική το ερχόμενο καλοκαίρι. Εύχομαι ΟΛΟΙ μας να μάθουμε ΚΑΙ να χάνουμε αρκεί να έχουμε δώσει τον καλύτερό μα εαυτό σε ένα αντίπαλο που είναι καλύτερος από εμάς και ίσως πιο τυχερός, χωρίς, βέβαια, οι «παράγκες» να μας κλέψουν τη Νίκη ή την ισοπαλία.. 7) Είναι καιρός εμείς οι Ελληνες, οι "ιθαγενείς" αυτής της πλέον ιστο ρικής και σημαντικής γεωπολιτικής απόληξης της χερσονήσου του Αίμου να αντλήσουμε ελπίδα από το γεγονός της έλευσης του Ιησού, από τα Χριστούγεννα, να επικαλεσθούμε τη δική Του δύναμη και ευλο γία και μέσα από την πίστη που βρίσκεται στην καρδιά του καθένα και της καθεμιάς μας να καταλαγιάσουμε το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη που μας έχουν τυλίξει επικίνδυνακαι να μπούμε στο 2010 με τη θύμηση της πατροπαράδοτης ρήσης του « έχει ο Θεός» Με την πίστη μας σε Εκείνον και με λίγο προγραμματισμό, ποιός ξέρει ίσως το 2010 να είναι ο χρόνος της δικιάς σας ευτυχίας.
Εγώ προσωπικά σας το εύχομαι…
Καλή χρονιά!

«Βούλιαξε» λογω ισχυρών νοτιάδων η παραλία της Πρέβεζας

«Βούλιαξε» λογω ισχυρών νοτιάδων η παραλία της Πρέβεζας

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ,
ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ & ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ + CD
Συγγραφέας: Γιάννης Σμυρνιωτάκης
ISBN: 978-960-299-363-7
Ένας τόμος σε πολυτελή βιβλιοδεσία ο οποίος αποτελεί απαραίτητο έργο για κάθε Σχολική Βιβλιοθήκη.
Περιέχει τα πάντα για μια αξέχαστη σχολική γιορτή για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.
Σ' αυτό θα βρείτε: 35 θεατρικά έργα, 163 ποιήματα, 54 τραγούδια (τα 19 σε CD), 14 πανηγυρικούς λόγους, 12 λογοτεχνικά κείμενα και ηχητικό βοηθητικό υλικό στο ίδιο CD (για όλα τα θεατρικά έργα και όχι μόνο).

Η εισαγωγή του ευρώ το κορυφαίο γεγονός της Δεκαετίας 2000-09, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO

Η εισαγωγή του ευρώ κορυφαίο γεγονός της δεκαετίας 2000-09- VIDEO εκπομπής Σ. Φυντανίδη Η εισαγωγή του ευρώ αναδείχθηκε ως το κορυφαίο γεγονός της δεκαετίας στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για λογαρισμό της εκπομπής του Σ. Φυντανίδη στην ΝΕΤ. Η εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος κρίθηκε το σημαντικότερο γεγονός της περιόδου 2000-09 από το 30,6%.
Ακολούθησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 2009 (27,4%), και στην τρίτη θέση οι Ολυμπιακοί της Αθήνας (15,3%). Στην ίδια δημοσκόπηση, κορυφαίο πρόσωπο της δεκαετίας αναδείχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Αξιοσημείωτο ότι την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο "άλλος" ή ο "κανένας" και την τρίτη ο Πύρρος Δήμας. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κερδίζει μόλις το 4,6% των προτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι τα 4 από τα 8 κορυφαία γεγονότα της δεκαετίας (εισαγωγή ευρώ, Ολυμπιακοί, ένταξη Κύπρου και εξάρθρωση 17 Νοέμβρη) είχαν την δική του "σφραγίδα". Περισσότερα και το Video της εκπομπής στο Foreign Press