Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Η γεωπολιτική σημασία των μετάλλων στη Γη και στο Διάστημα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου


Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Η γεωπολιτική σημασία των μετάλλων στη Γη και στο Διάστημα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου
Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση.
Είναι καιρός να κατανοήσει η κοινωνία τα φλέγοντα ζητήματα των μετάλλων που είναι κρίσιμα στην παγκόσμια βιομηχανία, της Ευρωπαϊκής πολιτικής στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες, και της προέλευσης πρώτων υλών από χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Κίνα ελέγχει την διακίνηση των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως, και η εξάρτηση του δυτικού κόσμου από αυτήν οδηγεί σε μία τεράστια ανασφάλεια ως προς τον εφοδιασμό σε ορυκτές πρώτες ύλες.
Η ανθρωπότητα καταναλώνει πλέον τεράστιες ποσότητες σε σπάνια και κρίσιμα μέταλλα, θέτοντας υψηλούς στόχους, με σκοπό την επίτευξη της μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και οι πόροι της Γης δεν επαρκούν.
Θα μπορέσουν οι γειτονικοί πλανήτες να διαθέσουν τα απαραίτητα μέταλλα ή οι προσπάθειες κατάκτησης του διαστήματος θα αποβούν άκαρπες;
Εισηγητής ο Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18:00 στα γραφεία μας, Αλεξανδρείας 113.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Μέλφος είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει τα μαθήματα της Κοιτασµατολογίας και της Γεωχημείας. Επίσης, διδάσκει και μαθήματα για την Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση αρχαίων μνημείων και υλικών πολιτισμού σε εξειδικευμένα διεθνή και εθνικά Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Η έρευνά του εστιάζει στη μελέτη των κοιτασμάτων σπάνιων και κρίσιμων μετάλλων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στην έρευνα αυτή συνεργάζεται με τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βουδούρη.
Μαζί έχουν δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο της γένεσης των μεταλλικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, και έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την πρωτότυπη εργασία τους «Η μεταλλογένεση του Καινοζωικού στην Ελλάδα και η δυνατότητα για αναζήτηση πολύτιμων, κρίσιμων και σπανίων μετάλλων».
Συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και ειδικών μαθημάτων, με στόχο την εξωστρέφεια της επιστήμης της Γεωλογίας.

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

ΚΘΒΕ 🎭 Νέες παραστάσεις | Κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία | Παραστάσεις που συνεχίζονται

 


«Ερωτόκριτος»
H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ερωτόκριτος», μια σύγχρονη ανάγνωση του γνωστού έργου, με την Αργυρώ Χιώτη να υπογράφει τη σύλληψη - σκηνοθεσία της παράστασης και τον Ευθύμη Θέου την δραματουργική επεξεργασία - διασκευή, έρχεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για 10 μόνο παραστάσεις.
Ο «Ερωτόκριτος», το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.
Περισσότερα
«Η Τριλογία του Παραθερισμού»
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Μια κωμωδία χαρακτήρων και ταυτόχρονα μια κοινωνική κριτική απέναντι στις νοοτροπίες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, μέσα από την ιδιαίτερη αισθητική και την εικαστική ματιά της bijoux de kant.
Ο Κάρλο Γκολντόνι εμπνέεται από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις μιας κοινωνίας που αλλάζει, εστιάζει στη ματαιοδοξία και την επιφανειακότητα της εποχής του και μας παρουσιάζει μια κωμωδία, που οι αναλογίες της με το σήμερα, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.
Πρεμιέρα: Σάββατο 28/01/2023, στις 20.30
* Κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών
Περισσότερα
«Ο Κατά φαντασίαν ασθενής», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μολιέρου, που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στo Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), συνεχίζει τις πρόβες. Ο σκηνοθέτης και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής συνεργάζεται με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό παρουσιάζοντας μια μουσική ανάγνωση της αγαπημένης κωμωδίας, βασισμένη στην αριστοτεχνική μετάφραση του Ιωάννη Πολέμη.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο o Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης.
Περισσότερα
Αιμοδοσία ΚΘΒΕ
Φίλες και φίλοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,
Όλοι εμείς που δεν είμαστε ασθενείς, ας κάνουμε ένα βήμα προς τον πραγματικό ασθενή, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ για εθελοντική αιμοδοσία, στις 25 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, θα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Βασιλικού θεάτρου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, από 9:30 - 13:30 για όλους εσάς, που μαζί με εμάς, θέλουν να συμμετέχουν σ αυτή την προσφορά.
Η αιμοδοσία είναι εθελοντική, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φιάλη που προσφέρει ο καθένας, εγγράφεται στην προσωπική του τράπεζα αίματος, για οποιαδήποτε προσωπική ή οικογενειακή χρήση σε μελλοντικό χρόνο.
Δηλώστε συμμετοχή
Πράγα

Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.
Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη και θα παρουσιάζεται μέχρι τις 5 Μαρτίου στο Βασιλικό θέατρο.
Αγγέλα

Το έργο παρουσιάζει με ρεαλισμό την μετεμφυλιακή Ελλάδα, που μαστίζεται από την ανεργία και τη διαφθορά, μέσα από την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αυτή των γυναικών της επαρχίας.
Γκάρης, το μιούζικαλ

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.
Εισιτήρια online

To Τρένο στο Ρουφ: Η νέα μουσική παράσταση "Vocalove Diaries" από τις 19 Φεβρουαρίου

VOCALOVE DIARIES
της Φανής Γέμτου
από 19/02/2023 και κάθε Κυριακή έως τις 9/4/2023
στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express


Αποσπασματικά ημερολόγια ανθρώπων που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ανθρωπότητας, αποκαλύπτουν βιώματα αγάπης, κάθε μορφής, μέσα από τραγούδια αγαπημένα, αλλιώς ειπωμένα.
Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, η ερμηνεύτρια Φανή Γέμτου και ο πιανίστας Αντώνης Παλαμάρης φέρνουν στη σκηνή τη φωνή όλων αυτών των ανθρώπων, δημιουργώντας ένα μικρό μωσαϊκό αναζήτησης της αγάπης μέσα στον χρόνο και τον τόπο, από την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Κυριακή στις 20.00 στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express.
Σε αυτή την παράσταση τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει οι Diana Ross, Shirley Bassey, Δήμητρα Γαλάνη, Leonard Cohen, Lionel Richie, Freddie Mercury, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Sarah Bareilles, Nina Simone κ.ά. παίρνουν τη μορφή προσωπικής εξομολόγησης ανάμεσα στα χρόνια, τις δεκαετίες, τους αιώνες.
Κείμενο, Ερμηνεία, Φωνή Φανή Γέμτου
Πιάνο, Ερμηνεία, Φωνή Αντώνης Παλαμάρης
Δημιουργική Συνεργάτης: Νένα Μεϊμάρογλου
Φωτογραφίες: Έφη Σκίτσα
Αφίσα, Γραφιστική Επιμέλεια: Ιουστίνη Γιαννακοπούλου
Επικοινωνία: ArtsPR

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μουσικό Βαγόνι Orient Express
Πρεμιέρα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 & κάθε Κυριακή στις 20.00
Γενική Είσοδος 13 Ευρώ
προαιρετικά: κρασί 4,5 Ευρώ / ποτό 7 Ευρώ / φαγητό από 6 Ευρώ
διάρκεια παράστασης 90 λεπτά

Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη:
- Ηλεκτρονικά στο http://www.viva.gr
- Τηλεφωνικά στο 11876 (viva)
- Φυσικά σημεία πώλησης viva (αφού προηγηθεί κράτηση ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 11876)
Στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί επίσης Wagon-Bar & Wagon Restaurant για φαγητό και ποτό. Κρατήσεις στα τηλ. 6937604988 & 2105298922 καθημερινά από 18.00 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) και ηλεκτρονικά στο e-table.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 6937604988 & 2105298922 καθημερινά (εκτός Δευτέρας-Τρίτης)
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός & από τη στάση Αγίας Μαρκέλλας (λεωφορεία 813, 026)
Δωρεάν Parking

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
www.totrenostorouf.gr
www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre
https://twitter.com/ToTrenoStoRouf
https://instagram.com/ToTrenostoRouf
https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

Λουκιανός Κηλαηδόνης - Η Συναυλία στον Λυκαβηττό 1982


 

«Και κομμάτια να με κάνουν...» / Εύα Καϊλή: Τι δήλωσε μετά από την απόφαση να παραμείνει στη φυλακή - Γιατί δεν θα ασκήσει έφεση


«Και κομμάτια να με κάνουν...» / Εύα Καϊλή: Τι δήλωσε μετά από την απόφαση να παραμείνει στη φυλακή - Γιατί δεν θα ασκήσει έφεση

«Ματαιοπονούν»: το σχόλιο αυτό κάνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μετά από την χθεσινή απόφαση.

Απίστευτες προσφορές με 1 Νύχτα 🎁Δώρο με COSMOTE DEALS for YOU & έως -70%. Πρόλαβε τις!


Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων!

4* Mouzaki Palace Hotel & Spa - Καρδίτσα -40%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 2 παιδιά έως 6 ετών (+3 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
15 λεπτά από Τρίκαλα Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας Σάουνα Επέτειος Γενέθλια Free WiFi Δημόσιος Χώρος Στάθμευσης Δωμάτια / εγκαταστάσεις για ΑμεΑ
★ Δωμάτια για μη καπνίζοντες ★ Οικογενειακά δωμάτια ★ WiFi ★ Χώρος Στάθμευσης ★ Bar ★ Εσωτερική Πισίνα ★ Εξωτερική Πισίνα ★ Γυμναστήριο ★ Παιδότοπος ★ Spa
€259 από €430
Περισσότερες Προσφορές

Μικρή Αρχόντισσα - Καλάβρυτα - 40%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 5 ετών (+5 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€129 από €215

5* Valis Resort Hotel - Βόλος - 48%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+10 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€249 από €480 

4* Diamond River Hotel & Spa - Καστοριά - 29%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€210 από €295 

4* Nymfes Hotel & Spa - Λουτρά Πόζαρ - 42%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 3 ετών (+3 επιλογές)
Πρωινό
έως 13/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€198 από €340

Το Σαλέ των Χρωμάτων - Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας - 42%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα
Πρωινό
έως 30/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€149 από €259 

5* Grand Serai Hotel - Ιωάννινα - 25%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 4 ετών
Ημιδιατροφή
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€399 από €529 

Andromeda Boutique Hotel - Καστοριά - 30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 3 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€130 από €187

Ξενώνας Ανεμόεσσα- Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας - 35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+4 επιλογές)
Πρωινό
01/05/2023 έως 30/09/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€180 από €278 

Εσπερίδες - Καλάβρυτα - 35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 Άτομα + 2 Παιδιά έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/04/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€232 από €355

Το Μπαλκόνι της Αγόριανης - Παρνασσός, Αγόριανη - 30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+6 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€139 από €198 

Anastassiou Hotel - Καστοριά - 40%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 3 ετών (+3 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/09/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€135 από €225 

Santa Marina Guesthouse - Λουτρά Πόζαρ - 30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών (+3 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/09/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€150 από €215 

Selina Centavrus - Μακρινίτσα, Πήλιο - 35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/01/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€94 από €145 

Vikos View - Αρίστη, Ζαγοροχώρια - 40%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+1 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/09/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€160 από €265 

Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας - Ορεινή Ναυπακτία - 42%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 31/05/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€255 από €438 

4* Arion Hotel - Ξυλόκαστρο - 60%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 10 ετών (+5 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/06/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με κωδικό COSMOTE DEALS for YOU!
€118 από €294 

Ξενώνας Αγραία - Βουτύρο, Καρπενήσι - 30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+1 επιλογές)
έως 31/05/2023 και 01/10/2023 έως 24/10/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€180 από €258 

Ξενώνας Κυριακή - Αμφίκλεια, Παρνασσός - 40%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+5 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/03/2023
Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€146 από €245