Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023
Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Η γεωπολιτική σημασία των μετάλλων στη Γη και στο Διάστημα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου
Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Η γεωπολιτική σημασία των μετάλλων στη Γη και στο Διάστημα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου
Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση.
Είναι καιρός να κατανοήσει η κοινωνία τα φλέγοντα ζητήματα των μετάλλων που είναι κρίσιμα στην παγκόσμια βιομηχανία, της Ευρωπαϊκής πολιτικής στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες, και της προέλευσης πρώτων υλών από χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Κίνα ελέγχει την διακίνηση των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως, και η εξάρτηση του δυτικού κόσμου από αυτήν οδηγεί σε μία τεράστια ανασφάλεια ως προς τον εφοδιασμό σε ορυκτές πρώτες ύλες.
Η ανθρωπότητα καταναλώνει πλέον τεράστιες ποσότητες σε σπάνια και κρίσιμα μέταλλα, θέτοντας υψηλούς στόχους, με σκοπό την επίτευξη της μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και οι πόροι της Γης δεν επαρκούν.
Θα μπορέσουν οι γειτονικοί πλανήτες να διαθέσουν τα απαραίτητα μέταλλα ή οι προσπάθειες κατάκτησης του διαστήματος θα αποβούν άκαρπες;
Εισηγητής ο Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18:00 στα γραφεία μας, Αλεξανδρείας 113.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Μέλφος είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει τα μαθήματα της Κοιτασµατολογίας και της Γεωχημείας. Επίσης, διδάσκει και μαθήματα για την Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση αρχαίων μνημείων και υλικών πολιτισμού σε εξειδικευμένα διεθνή και εθνικά Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Η έρευνά του εστιάζει στη μελέτη των κοιτασμάτων σπάνιων και κρίσιμων μετάλλων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στην έρευνα αυτή συνεργάζεται με τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βουδούρη.
Μαζί έχουν δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο της γένεσης των μεταλλικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, και έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την πρωτότυπη εργασία τους «Η μεταλλογένεση του Καινοζωικού στην Ελλάδα και η δυνατότητα για αναζήτηση πολύτιμων, κρίσιμων και σπανίων μετάλλων».
Συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και ειδικών μαθημάτων, με στόχο την εξωστρέφεια της επιστήμης της Γεωλογίας.
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
Labels:
άρθρα,
αστρονομία,
εκδηλώσεις,
ενημέρωση,
σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου