Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79
Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΤΡΟΜΟΒΛΑΚΕΙΑ;

Μάλιστα. Ένας αστυνομικός στην εντατική, μετά από πυρά που δέχτηκε αυτός και οι συνάδελφοι του. Ένα παιδί 20 χρονών, ένας άνθρωπος όπως όλοι μας. Όπως και να το κάνουμε είναι πολύ άσχημο το να σκοτώνει κάποιος έναν συνάνθρωπο μας, η να στοχεύει στο να σκοτώσει περισσότερους. Θα ξεφύγω από τις λεπτομέρειες γύρω από την κατάσταση του αστυνομικού, και θα σταθώ στην αντιμετώπιση του όλου θέματος από τα ΜΜΕ. Πολύ απλά, πολύ ανθρωπινά, θα θέσω κάποιες απορίες μου, κάποιους προβληματισμούς, εγώ ο απλός Έλληνας, ο μη «ειδικός αναλυτής» των καναλιών, μήπως και βρεθεί κάποιος να μου τις απαντήσει – λύσει. Γιατί ξαφνικά τα ΜΜΕ θυμήθηκαν την τρομοκρατία, και μάλιστα ενισχύουν τα σενάρια αυτά; Ηταν ακόμα ένα τρομοκρατικό χτύπημα το γάζωμα των αστυνομικών, η ηταν η συνέχεια μιας «βεντέτας» μεταξύ κάποιων ομάδων και της αστυνομίας; Αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο «εξαρθρώθηκε» η 17 Νοέμβρη, γιατί και εγώ δεν έχω πειστεί ακόμα για την συγκεκριμένη «ομάδα» που ενώ την κυνηγούσαν για χρόνια και ούτε την πλησίαζαν, εν μια νυκτί την διέλυσαν. Μήπως ο Όρος τρομοκρατία που με μεγάλη ευκολία τον βγάλαμε στην επιφάνεια, εξυπηρετεί εξελίξεις που πρόκειται να έρθουν ; Για ακόμα μια φορά αν και τονίστηκε ότι ξένες υπηρεσίες δρουν στη χώρα μας (FBI μια εξ αυτών) οι οποίες δεν είναι και «αθώες» παρατηρώ ότι ΟΛΟΙ την έκαναν γαργάρα. Τι σημαίνει ο Όρος «συνεργασία της αστυνομίας με το FBI»; Να υποθέσω ότι μιλάμε για την ΙΔΙΑ συνεργασία του 74’ ; Θα μου εξηγήσει ρε παιδιά κάποιος; Τελικά τι είναι τρομοκρατία; ΜΗΠΩΣ στη χώρα μας είναι το άλλοθι για τις όποιες εκκαθαρίσεις πρόκειται να συμβούν η έχουν συμβεί; Μήπως είναι ένα είδος προβοκάτσιας που βολεύει να εμφανιστεί σαν τρομοκρατία; Ένα είναι σίγουρα. Η καλύτερη τροφή για τα κανάλια, και για τους «τηλεμαιντανούς» αναλυτές που λένε την μια μ…. πίσω από την άλλη. Είναι η τροφή για τους πολιτικάντηδες για να πουν ακόμα μεγαλύτερες και βαρυσήμαντες παπαριές. Είναι ο καλύτερος τρόπος για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την οδυνηρή καθημερινότητα μας. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος- Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ ΣΤΟ Y MAGAZINE ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΓΕΝΑΡΗ...

ΑΠΟ ΤΟ Υ MAGAZINE
Δε με πήραν δα και τα χρόνια, αλλά μερικές φορές, όταν γυρίζω πίσω στις αναμνήσεις μου, πραγματικά εντυπωσιάζομαι.
Όταν ήμουν εγώ παιδί, ξέρετε, δεν είχαμε Game-Boy.
Ούτε Playstation.
Δεν είχαμε internet café για να διασκεδάζουμε, ούτε αίθουσες bowling.
Αφήστε που δεν είχαμε ούτε καν κινητά τηλέφωνα.
Όταν ήθελε η μάνα μας το μεσημέρι να γυρίσουμε στο σπίτι, έβγαινε στο μπαλκόνι και διακριτικά ούρλιαζε:
«Που ‘σαι βρε γαϊδούρι;…
Δύο πήγε η ώρα…
Άντε μαζέψου σπίτι επιτέλους μη σε γδάρω».
Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, που ακόμα παίζαμε στις αλάνες, εγώ έμενα στο κέντρο της πόλης. Εκεί που ήταν ο κινηματογράφος «Ηλύσια».
Στην Δημητρίου Γούναρη.
Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο φίλος μου ο Περικλής, ήρθε στην αλάνα κρατώντας την πιο όμορφη δερμάτινη μπάλα που είχα δει από κοντά.
Ήταν μια… κανονική δερμάτινη μπάλα.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Ψαλίδι» από τον Αρειο Πάγο στα δικαιώματα εργαζομένων μετά από ατύχημα

ΑΠΟ ΤΟ GREECE-SALONIKA.blogspot Ψαλίδι από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στα δικαιώματα των εργαζομένων που πέφτουν θύματα εργατικού ατυχήματος.
Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη την τελευταία βδομάδα του 2008, "από τη στιγμή που ο εργαζόμενος καλύπτεται οικονομικά από το ΙΚΑ, δεν νομιμοποιείται να αξιώσει άλλη οικονομική αποζημίωση από τον εργοδότη του"..
Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του Εφετείου Αθήνων, το οποίο είχε δικαιώσει εργαζόμενο κερδίζοντας επιπλέον αποζημίωση από τον εργοδότη του.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, οι δικαστικοί αποφάσισαν ότι το δικαίωμα αποζημίωσης εξαντλείται από το φορέα ασφάλισης, κατά συνέπεια ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να καλύψει αυτοτελώς τον εργαζόμενο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση επέστρεψε στο Εφετείο, ώστε με νεότερη απόφαση να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της διεκδικούμενης αποζημίωσης.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Ιανουαρίου 2009, Νο 492, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Το νέο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Διαβάζω (Νο 492), το πρώτο τεύχος του νέου έτους, βρίσκεται ήδη στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία. Ποιος είναι «καθεστωτικός κριτικός»; Ο Αλέξης Ζήρας απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον κριτικό Δημοσθένη Κούρτοβικ, σχολιάζοντας το ποιος ανήκει στην «καθεστωτική κριτική», με αφορμή το σχετικό άρθρο του τελευταίου στα Νέα. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Βιβλία – παιχνίδια για μικρά παιδιά (α’ μέρος) Το α’ μέρος του αφιερώματος ασχολείται με τα βιβλία – παιχνίδια ή αλλιώς pop-up, φιλοδοξώντας να προσεγγίσει διεξοδικότερα αυτή την κατηγορία εκδόσεων.
Δημοσιεύονται άρθρα γραμμένα από ειδικούς μελετητές, που μιλούν για την κατηγοριοποίηση αυτών των εκδόσεων, για τις παιδαγωγικές προεκτάσεις τους και για την πνευματική εξέλιξη και βελτίωση του χρήστη – παιδιού.
Ταυτόχρονα, δέκα εκδότες, που παράγουν παιδικά βιβλία, συμμετέχουν σε έρευνα για τα κριτήρια επιλογής τους, τις συνθήκες παραγωγής τους και την ανταπόκριση του κοινού σε αυτά.
Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Γαλάντης. Γράφουν ακόμα: Καλλιόπη Κύρδη, Αγγελική Γιαννικοπούλου.
Λογοτεχνία για έφηβους αναγνώστες (β’ μέρος)
Η λογοτεχνία που απευθύνεται στον έφηβο αναγνώστη είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσει τον υπόλοιπο κόσμο έναντι του εαυτού του. Γράφουν οι: Μάνος Κοντολέων, Λήδα Τσενέ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Ντενί Γκετζ μιλάει στον Κώστα Αγγελάκη, για τη λογοτεχνία, την τρέλα, τον έρωτα και το πεπρωμένο, μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα Στην έπαυλη των ανδρών (εκδόσεις Ψυχογιός).
Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες πιστεύει ότι τα βιβλία δεν είναι ακίνδυνα.
Αντίθετα, επηρεάζουν βαθιά τους ανθρώπους, βάζουν τρελές ιδέες στα μυαλά τους και πολλές φορές μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους, όπως εξάλλου συμβαίνει στην Μπλούμα, ηρωίδα του βιβλίου του.
Η Νίκη Ορφανού μίλησε μαζί του περί βιβλίων και βιβλιοφάγων, με αφορμή το μυθιστόρημά του Το χάρτινο σπίτι (εκδόσεις Πατάκη).
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος μιλάει στην Σταυρούλα Τσούπρου για Τα παιδικά αναγνώσματα των πάππων μας (εκδόσεις Πατάκη).
Ο Μίλαν Ρίστοβιτς, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και ιδρυτικό μέλος της σερβικής Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ιστορίας, μιλάει στον Σπύρο Κακουριώτη, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ένα μακρύ ταξίδι (εκδόσεις Επίκεντρο), στο οποίο διερευνά την υπόθεση των παιδιών του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που φιλοξενήθηκαν στην Γιουγκοσλαβία. ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Φοίβος Οικονομίδης, ιστοριογράφος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, μιλάει, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του για την Εθνική Αντίσταση Οι προστάτες, για τις αλλαγές στο ιστοριογραφικό τοπίο τα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη έκδοσή του. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας είναι μια βιβλιοθήκη με πολλές δραστηριότητες.
Αριθμεί 6 εκατομμύρια βιβλία, 100 και πλέον χιλιάδες εφημερίδες, 30 χιλιάδες χειρόγραφα και 8 εκατομμύρια άλλα έγγραφα που περιμένουν τους ενδιαφερόμενους.
Διαθέτει μουσείο και διοργανώνει εκθέσεις με συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά.
Συνολικά, θα λέγαμε ότι αποτελεί έναν πνευματικό φορέα ευρέων δράσεων που απευθύνεται σε κάθε είδους αναγνώστη και ερευνητή. Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, θερμιδωριανά οξύτονα, στήλη άλατος, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, διαβάζω θέατρο, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, τα ευπώλητα, κ.ά. Η διεύθυνση του περιοδικού και οι συνεργάτες σας εύχονται μια πολλή καλή και δημιουργική νέα χρονιά!
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

Συνεχίζεται η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΠέρασαν τους 500 οι νεκροί και ανάμεσα τους δεκάδες παιδιά.
Πλημμύρισαν τα νοσοκομεία από τραυματίες.
Χιλιάδες οι άστεγοι......

Προελαύνουν ανενόχλητοι

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Οι Ισραηλινοί προχωρούν στη Λωρίδα της Γάζας με τη διεθνή κοινότητα να σιωπά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
Με την απουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, και με τη διεθνή κοινότητα ουσιαστικά να σιωπά, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν την προέλασή τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι φόβοι για το τι θα συμβεί εάν μπουν στην Πόλη της Γάζας αυξάνονται, μαζί με τους φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας».
«Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην Πόλη της Γάζας εντάθηκαν», μας λέει από εκεί ο 23χρονος μπλόγκερ Σάμεχ Χαμπίμπ.
«Η Πόλη της Γάζας έχει περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς και έχει αποκοπεί εντελώς και από Βορρά και από Νότο. Όλοι προσπαθούν να βρουν μερικά τρόφιμα και να προετοιμαστούν για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.
Χθες μόνο σκοτώθηκαν 3 οδηγοί ασθενοφόρων, οι οποίοι μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία, αλλά και 40 ακόμα άνθρωποι.
Επικρατεί μεγάλος φόβος για την πιθανή εισβολή των Ισραηλινών στην Πόλη, καθώς θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση.
Εκτός από τη Χαμάς υπάρχουν ακόμα άλλες 7 οργανώσεις ενόπλων, που είναι έτοιμες να δώσουν μεγάλες μάχες καθώς έχουν τοποθετηθεί ήδη σε στρατηγικές εισόδους της πόλης, κυρίως από τα ανατολικά».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Θα διεξαχθεί στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Την παρουσία του ρωσικού στόλου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αξιοποιήσει παρασκηνιακώς η Αθήνα, προκειμένου να «απαντήσει» στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Λίγες εβδομάδες μετά τον πλου ερευνητικού πλοίου τουρκικών συμφερόντων (υπό νορβηγική σημαία) στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η διοίκηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» ζήτησε χθες από...την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την άδεια δέσμευσης της ίδιας περιοχής για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων εντός των ορίων του FΙR Αθηνών στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου.
Τα ρωσικά γυμνάσια θα συνεχιστούν στις 11 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, τα οποία όμως εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης πτήσεων (FΙR) της Αθήνας.
Η ρωσική αεροναυτική δραστηριότητα στην περιοχή δεν θεωρείται επιχείρηση μείζονος κλίμακας (θα συμμετέχουν τα αεροσκάφη του «Κουζνέτσοφ», καθώς και δύο πλοία ανεφοδιασμού που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο), στρατιωτικοί κύκλοι όμως κρίνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις συγκεκριμένες περιοχές όπου διεξάγεται.
Ειδικότερα, η υποβολή του ρωσικού αιτήματος για τη διεξαγωγή της άσκησης προς την Αθήνα ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως ο θαλάσσιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου, που στην ουσία συνδέει τα FΙR Αθηνών και Λευκωσίας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μπορεί να μην εκδηλώνονται δυναμικού χαρακτήρα αμφισβητήσεις, όμως είναι μια νευραλγική περιοχή σε ό,τι αφορά τις «παγωμένες» συζητήσεις για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ & ΕΠΑΙΝΩΝ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (ΚΑΛΑΝΤΑΡ’Σ)
Στις 19.30 μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ» (Δοϊράνης και Δαβάκη 10 – Καλλιθέα) θα παρουσιαστούν:
το Ποντιακό Θεατρικό δρώμενο των ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ και το παιδικό Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου μας.
Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται – Κομνηνοί
Δαβάκη 10
Τ.Κ. 17672
Καλλιθέα
Τηλ. 2109569518 Fax 2109573994
info@argonautai-komninoi.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΣ "ΤΑ ΚΟΤΥΩΡΑ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΣ "ΤΑ ΚΟΤΥΩΡΑ", ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ"ΚΟΤΥΩΡΑ" ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΑ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΣ "ΤΑ ΚΟΤΥΩΡΑ"
ΑΝΑΞΙΜΕΝΟΥΣ 12
Κ.ΤΟΥΜΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
T.K. 54454
Τηλ. & Fax: 2310940748 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ ΚΟΛΩΝΙΑΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΟΛΩΝΙΑΣ πραγματοποιεί στις 10 Ιανουαρίου την πρώτη εκδήλωση για το έτος 2009 και σας προσκαλεί όλους σε ένα ποντιακό – λαϊκό γλέντι με πολύ χορό, κέφι και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το ποντιακό πρόγραμμα θα πλαισιώσει το γνωστό καλλιτεχνικό δίδυμο, με τον Θεόδωρο Κοτίδη στην λύρα και τον Γιώργο Σιαμλίδη στο τραγούδι, αλλά και τους ταλαντούχους Κρίστιαν Γιαλαμά σε αγγείο και γαβάλ και Γιώργο Κορτσινίδη στο νταούλη.
Σας περιμένει πλούσια λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα, όπως επίσης και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στης 19.30 το απόγευμα και θα λάβει χώρο στο γνωστό κέντρο της πόλης MK PALAST, Venloer Str. 891. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ Ν. ΚΟΛΩΝΙΑΣ
Rösratherstrasse 68351107
Köln0221- 8 01 96 65

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Οι πρόεδροι αλλάζουν, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός παραμένει
Του Arno J. Mayer Επίτιμου καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον
Ο Καλιγούλας, ο τρίτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ήταν ένας στυγνός τύραννος.
Λέγεται ωστόσο ότι φλέρταρε με μια ιδέα -ενδεικτική του ανύπαρκτου σεβασμού που τού ενέπνεε η δημόσια εικόνα του: να διορίσει το αγαπημένο του άλογο, τον (Ινκιτάτη; Incitatus) αρχικά στη Γερουσία και κατόπιν στο αξίωμα του ύπατου.
Ο Καλιγούλας ίσως να υπονοούσε με αυτό τον τρόπο ότι ο μηχανισμός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας λειτουργούσε από μόνος του και όταν ετίθετο σε λειτουργία, μπορούσε να απαλλαγεί από τα πλήθη των καισάρων.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.