Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

"Δουλειές με φούντες!"
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ [1950-1970]
ΙSΒΝ 970-960-98286-0-4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008
Πώς αποτυπώνει ης διαδοχικές μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, και ειδικότερα την εικόνα, την ιστορική πορεία της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών ο ελληνικός κινηματογράφος στις δύο μεταπολεμικές δεκαετίες;
Σ' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα η Αγγελική Μυλωνάκη καταθέτει τη δική της απάντηση και συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του «επιχειρείν» στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Το βιβλίο φέρνει στο φως το επιχειρηματικό δαιμόνιο του'Ελληνα, καθώς αυτό εναλλάσσεται και εξελίσσεται στα πρόσωπα αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου, που αντικατοπτρίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Εργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών.
Με όχημα την «αφρόκρεμα» των ελληνικών ταινίών και με τον εύστοχο τίτλο «Δουλειές με φούντες», η συγγραφέας επιχειρεί ένα ταξίδι στο χρόνο και ανασύρει στην επιφάνεια ένα κινηματογραφικό μωσαϊκό από αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και αξέχαστους τύπους επιχειρηματιών (από τον Λογοθετίδη, τον Φωτόπουλο, τον Σταυριόη και τον Κωνσταντάρα, μεχρι τον Βουτσά, τον Χατζηχρήστο και τον Παπαγιαννόπουλο), καθώς και μια σειρά από δυναμικές γυναικείες παρουσίες, Βασιλειάδου, Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Βλαχοπούλου), που διεκδικούντη θέση τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της εποχής.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΥΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ
THE SCHOOL FOR HUSBANDS
Κατηγορία ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 05768 Ημ. Έκδοσης 06/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελευταίας Ανατύπωσης 07/2008 ISBN 978-960-453-383-1 Σελίδες 400 Γλώσσες μετάφρασης 13
Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.
Ο Μαρκ αργεί να γυρίσει από το γραφείο και η Σόφι έχει να ασχοληθεί με το μωρό, το νοικοκυριό και τη δική της καριέρα.
Άσε που έχει και την εντύπωση ότι ο Μαρκ κάτι σχεδιάζει πίσω απ' την πλατη της.
Μέχρι τη στιγμή που ο Μαρκ δεν επιστρέφει ένα βράδυ, και το ποτήρι ξεχειλίζει.
ΑΥΤΗ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.
ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ.
Δεν ήταν άπιστος, απλώς ξεχασιάρης.
Αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να σώσει το γάμο του, ο Μαρκ γράφεται στο Σχολείο Συζύγων.
Άραγε, τα ενταντικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς συζύγων θα καταφέρουν να φέρουν και πάλι τη Σόφι κοντά του;
Ειδικά τώρα που την κυνηγάει ένας εκατομμυριούχος εργένης…

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Για το ζήτημα του Αιγαίου"
ISBN: 978-960-14-1714-1 Αρ. σελίδων: 182 Το ζήτημα του Αιγαίου παραμένει ανοικτό.
Συνδέεται τώρα και με την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και με την καλούμενη «ευρωπαϊκή πορεία» αυτής της χώρας.
Κατά την κρίση του συγγραφέα, το ζήτημα του Αιγαίου επηρεάζεται και από εξελίξεις που αφορούν στον ενεργειακό εφοδιασμό και την καλούμενη «ενεργειακή ασφάλεια» των κρατών της Ε.Ε.
Σε σελίδες αυτού του βιβλίου τίθεται ακόμα και επιχειρείται απάντηση στο ερώτημα εάν το ζήτημα του Αιγαίου έχει πράγματι ως μόνη αιτία και κύριο αντικείμενο υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.
Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει επίσης πώς ένα ζήτημα εθνικής κυρίως σημασίας έγινε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το βιβλίο δεν έχει ως μοναδική πηγή τα όσα γνωρίζει ο συγγραφέας του από τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση ορισμένων αποφάσεων και στους αντίστοιχους χειρισμούς.
Δεν είναι βιβλίο αναμνήσεων.
Αυτά που περιγράφει και επικαλείται εξελίσσονται από το 1973 έως τις μέρες μας.
Το βιβλίο γράφτηκε με την πρόθεση να συμβάλει σε μια νηφάλια και τεκμηριωμένη τοποθέτηση ενός ζητήματος που δεν είναι χθεσινό.
Εξακολουθεί να είναι υ π α ρ κ τ ό σ ή μ ε ρ α.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ''Διαδρομές στο παρελθόν, Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής 1887 – 1978'',
Εκδόσεις Δια Βίου (2001),
Σχήμα: 33 cm Χ 25 cm (Σκληρό εξώφυλλο), σελ. 175, χαρτί Velvet 170 gr,
ISBN: 960-87001-0-8, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Βασίλης Δούκας
ΚΕΙΜΕΝΑ: Άννα Παπαγιάννη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - 1η έκδοση Η δημιουργία του βιβλίου Διαδρομές στο παρελθόν έγινε με μεράκι, αγάπη και λαχτάρα να δώσουμε στους νεότερους αλλά και να θυμίσουμε στους παλαιότερους εποχές -σε κάποιους ίσως και ξεχασμένες- όπου πια μόνο ο νους μπορεί να ταξιδέψει και η καρδιά να ακολουθήσει. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς: να ξυπνήσουμε, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο κυρίως του Γιώργου Συμιγδάλη αλλά και άλλων φωτογράφων της Μεγάλης Παναγίας, τις θύμισες του παρελθόντος και να σκιαγραφήσουμε την ιστορία του τόπου μας. Να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές όχι έτοιμη, μα σαν σε παζλ, κομμάτι-κομμάτι, φωτογραφία-φωτογραφία, ακριβώς όπως γράφτηκε . Η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα από το 1887 έως το 1978 παρατίθεται μέσα από ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που με ιδιαίτερο κόπο και μεγάλη ευαισθησία συγκέντρωσε ο σύγχρονός μας φωτογράφος Βασίλης Δούκας.
Άξια λόγου και αναφοράς είναι και η συμβολή των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς οι οποίοι με χαρά έβγαλαν τις φωτογραφίες από τα οικογενειακά άλμπουμ και μας τις εμπιστεύθηκαν καθιστώντας πολύτιμη τη συμπαράστασή τους στην ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης. Μέσα από το φωτογραφικό φακό θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στιγμές χαράς και λύπης, μόχθου και διασκέδασης, στιγμές μιας ολόκληρης ζωής που ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η φωτογραφική συλλογή χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες είναι οι εξής: Όψεις του χωριού Ιερό Προσκύνημα Σχολικές εκδηλώσεις Καφενεία - Γλέντια Καθημερινή ζωή - Ασχολίες Γάμος Πορτραίτα - Προσωπικές στιγμές Γιορτές Το βιβλίο περιλαμβάνει και μικρά κείμενα κυρίως λαογραφικού ενδιαφέροντος τα οποία συμπληρώνουν το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο.
Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με την ιστορική αναδρομή η οποία συνδέει το πλούσιο παρελθόν με το δυναμικό παρών αυτού του τόπου.
Η τριμελή ομάδα που εργάστηκε για την επεξεργασία και έκδοση του βιβλίου και την οποία αποτελούν η φιλόλογος Άννα Παπαγιάννη, ο φωτογράφος Βασίλης Δούκας και η εκδότρια Γραμματική Καραβασιλικού σας παραδίδει το πρώτο της δημιούργημα ευελπιστώντας πως μέσα από το μεγεθυντικό φακό του λευκώματος θα ταξιδέψετε στο παρελθόν και θα έρθετε πιο κοντά στο παρόν... Αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας:
Σ΄ εκείνους που πέρασαν απ΄ αυτήν αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους,σε όσους με μεράκι προσπαθούν να τα διατηρήσουν καθώς και σ΄ αυτούς πουμε σεβασμό κι αγάπη συνεχίζουν την πορεία του τόπου τους στο χρόνο.

Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι χρόνο με το χρόνο, γιορτές όπως η αποκριά, αλλά και οι υπόλοιπες, τείνουν να εξελιχθούν σε κακή αντιγραφή των ξένων «πολιτισμών» και εθίμων, αποβάλλοντας κάθε Ελληνικό στοιχείο από μέσα τους. Κι όμως, αν οι Έλληνες γνώριζαν το μεγαλείο των παραδόσεων τους, θα είχαν διώξει κάθε «ξένο σώμα» μέσα από τις εκδηλώσεις τους. Βλέπουμε τις αποκριές, παρελάσεις «αρμάτων» (κατά τα βραζιλιάνικα, και λατινοαμερικάνικα πρότυπα), και καμαρώνουμε, σαν να είναι δικά μας δημιουργήματα. Αγνοούμε όμως, ίσως σκόπιμα, ότι οι αποκριές είναι συνδεδεμένες με μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία, και όχι μόνο. Θα μπορούσα να γράψω τόμο ολόκληρο, σχετικά με τους «μασκαραδες» κατά την Τουρκοκρατία, και την δράση, αλλά και συμβολή τους στον αγώνα για την λευτεριά. Θα έπρεπε λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να αναζητούμε κάθε τι Ελληνικό! Ας γνωρίσουμε τώρα κάποια πράγματα για την καθαρή Δευτέρα. Η καθαρή Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, και ονομάζεται αλλιώς και «Πρωτονηστιμη Δευτέρα» η Αρχιδευτερα». Λέγεται καθαρή, επειδή από το πρωί της ημέρας αυτής κάθε νοικοκυρά καταγίνεται να καθαρίσει τα μαγειρικά σκεύη από τα λίπη, πλένοντας τα με ζεστό σταχτόνερο. Κάθε εργασία αποκλείεται, επειδή η Καθαρή Δευτέρα ανήκει στην αποκριά. Πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι είναι δύσκολο να χωριστεί κανείς αμέσως από ότι καλό και ευχάριστο έχει απολαύσει! Την ημέρα αυτή δεν απαγορεύεται το κρασί, και έτσι, με λίγες ελιές, ταραμά, και φρέσκα κρεμμυδάκια, αλλά και πολύ κέφι, διατηρείται όλο το σκηνικό των προηγούμενων ημερών της αποκριάς, με μια αλλαγή. Λέει στην μελέτη του ο αλησμόνητος, Λαογράφος, και Ακαδημαϊκός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΓΑΣ. «Όλοι οι μεγάλοι, με τα καλάθια και τις μπουκάλες, οι μικροί με τους χαρταετούς, πηγαίνουν στην εξοχή για να κάνουν τα κούλουμα. Εκεί, κουρασμένοι κάπως από το ξαγρύπνι, και το γλεντι της Αποκριάς, ξαπλώνονται κατά ομάδες στην πρασινάδα γειτονικού λόφου η λιβαδιού και τρώγουν τα νηστίσιμα φαγητά τους. Αλλά όταν αποφάγουν και αρχίσει το κρασί να γεμίζει τα ποτήρια, αρχίζουν πάλι οι χοροί και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα αμοιβαία πειράγματα. Αυτά σε μετρικούς τόπους, παίρνουν την έκταση και σημασία των εθίμων της Τυρινης Δευτέρας». Στο βιβλίο του ο Γάλλος L. HEUZEY που έκανε περιήγηση στην Θεσσαλία το 1858 όταν ακόμα την κατείχαν οι Τούρκοι, γράφει. «Οι Τούρκοι, νομίζοντας ότι πρόκειται για σάτιρα σε βάρος του Σουλτάνου, ήρθαν μια μέρα με σκοπό να σφάξουν το βασιλιά των Τυρναβιτών και όλους όσοι αποτελούσαν την ακολουθία του. Ευτυχώς, τη φορά εκείνη έτυχε να φοράει καπέλο με το διακριτικό γνώρισμα των Ευρωπαίων στην Ανατολή. Έτσι οι Τούρκοι, αντί να εκτελέσουν τον απαίσιο σκοπό τους, πήραν και αυτοί μέρος στο παιγνίδι, πλήρωσαν μάλιστα και τα πρόστιμα που τους επέβαλε ο βασιλιάς». Αυτά τα λίγα για την «ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ». Καλή Σαρακοστή. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Συγγραφέας: Ζάλιος Χρήστος
Το βιβλίο του Χρήστου Ζάλιου ασχολείται κυρίως με τους τοπικούς χορούς της Νάουσας και με τα ήθη και έθιμα που έχουν άμεση σχέση με αυτούς.
Πότε χόρευαν και πού οι Ναουσαίοι, ποιοι ήταν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και τι όργανα έπαιζαν, ποιες ήταν οι ενδυμασίες την εποχή που οι παραδοσιακοί χοροί ήταν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Παρουσιάζεται ο ναουσαίικος γάμος, καθώς και το αποκριάτικο έθιμο Μπούλες μέσα στο οποίο διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι οι περισσότεροι χοροί της Νάουσας. Περιλαμβάνει ακόμη τη μουσική και τα τραγούδια από τις πατινάδες, καθώς και τις μουσικές του παραδοσιακού ναουσαίικου γάμου, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν χαθεί.
Ειδικότερα για τη μουσική του γάμου, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μελωδίες που παίζονταν προπολεμικά από τους λαϊκούς μας οργανοπαίχτες και διασώθηκαν μόνο σε παρτιτούρες, χάρη σε έναν από τους παλιούς μουσικούς της Νάουσας, το Γιάννη Βελιγδένη.
Στο βιβλίο γίνεται μουσικοκινητική ανάλυση και διδασκαλία όλων των χορών της Νάουσας. Οι χοροί, η μουσική, τα τραγούδια και γενικά τα έθιμα που αναφέρονται στο βιβλίο, απαντούν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η παράδοση ήταν ακόμη ζωντανή. Στο DVD του βιβλίου υπάρχουν αυθεντικές εκτελέσεις όλων των χορών της Νάουσας καθώς και η διδασκαλία τους.
Βιογραφικό του συγγραφέα Ο Χρήστος Ζάλιος γεννήθηκε στη Νάουσα το 1962.
Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1984.
Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1989 και τώρα εργάζεται στο 2ο Γυμνάσιο Νάουσας.
Είναι μουσικός και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.
Ασχολείται με την έρευνα της παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας.
Έχει γράψει το βιβλίο «Φιλαρμονική Εταιρεία Ναούσης», που εκδόθηκε από τη Φ.Ε.Ν. το 2005.
Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ερευνητικές εργασίες με θέματα που αφορούν τη Νάουσα σε δύο παγκόσμια συνέδρια για την έρευνα του χορού, το 2006 και το 2007.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα του με θέματα λαογραφικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα συγκεντρωθούν για μια αξέχαστη εκδρομή στο Φαλακρό Δράμας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο και έπειτα φαγητό και μουχαπέτ στε ταβέρνα της περιοχής. Η πρόσκληση αφορά μικρούς και μεγάλους! Για πληροφορίες απευθύνεστε στον Υπεύθυνο Νεολαίας, κ. Νίκο Γιαμάκη στα τηλέφωνα του συλλόγου καθώς και στο κινητό 6932607541. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Αθανασίου Διάκου 26 Τ.Κ. 56533 Πολίχνη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. & Fax 2310666810 www.pontioipolichnis.gr info@pontioipolichnis.gr ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ Σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω εκδηλώσεις του συλλόγου μας για τον μήνα Μάρτιο 2009: - Στις 15 Μαρτίου ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Γιάννη Χατζή θα παρουσιάσει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου Καραγκιόζη για την νεολαία με επετειακό θέμα για την 25η Μαρτίου 1821. - Στις 20,21,22 Μαρτίου σε συνεργασία με το Δήμο Ωραιοκάστρου θα παρουσιάσουμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περίπτερο με τις δραστηριότητες του συλλόγου. Πέρσι την ίδια περίοδο το περίπτερό μας ήταν ένα από τα καλύτερα όπως μας είπαν πολλοί επισκέπτες. - Την Κυριακή 22 Μαρτίου στην ίδια εκδήλωση θα εμφανιστεί και το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων με ποντιακούς χορούς. - Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο σύλλογός μας θα παρελάσει πάλι με ξεχωριστό τρόπο όπως αυτός ξέρει. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΜΝΗΝΩΝ 5 Τ.Κ. 57013 ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Τηλέφωνο & FAX: 2310694652 www.oraman.eu oraman@oraman.eu ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:ADEM BESKOYLU: ΛΥΡΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ KAI KERIM AYDIN: ΧΙΛΙΑΥΡΙΝ (ΦΛΟΓΕΡΑ) ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ» ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «OCENA». ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 21.00 ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 25 ΕΥΡΩ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 68, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΤΗΛ. 2104823992 Αφιερωμένο στην Ποντιακή Γενοκτονία το λεύκωμα της παρέλασης Αφιερωμένο στην προβολή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα είναι το φετινό λεύκωμα της εθνικής παρελάσεως. Την απόφαση αυτή του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε στην πανομογενειακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Καλαράς, επισημαίνοντας συνάμα ότι συνυπεύθυνος της επιτροπής λευκώματος ορίσθηκε ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης. Η προβολή της Ποντιακής Γενοκτονίας ήταν επίσης μία από τις προτάσεις που κατετέθησαν για το κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης, η οποία ως γνωστόν θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, στην 5η Λεωφόρο. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 23 Φεβρουαρίου και στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται, αυτή του π. Απόστολου Κουφαλάκη, για προβολή των «7.000 χρόνων ελληνικής γλώσσας» και του Ντίνου Ράλλη, για την προβολή της ελληνικής παιδείας, του εθελοντισμού και της επιστροφής στις ηθικές αξίες του ανθρώπου.

Κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας διαβουλεύεται με το Ισραήλ για την οριοθέτησης της οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Ο πρέσβης της χώρας μας στο Τέλ Αβίλ Τάσος Τσιωνής έχει ήδη μεταφέρει την πρόταση της Κυβέρνησης της Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών της φίλης χώρας. Οι Ισραηλινοί δέχονται κατ’ αρχήν τους βασικούς διεθνείς κανόνες της οριοθέτησης. Συναρτούν παράλληλα το θέμα με την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο Κυπριακό Οικόπεδο με τον αριθμό 12. Ο υποθαλάσσιος χώρος της περιοχής από τη χαρτογράφηση και τις έρευνες του βυθού παρομοιάζει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κοίτασμα του φυσικού αερίου έχει συνέχεια στο κυπριακής ιδιοκτησίας θαλάσσιο οικόπεδο. Οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία με την Κύπρο, φαίνεται, ωστόσο, να καθυστερούν στην τελική τους απόφαση, συναρτώντας το θέμα με ευρύτερες συμμαχίες και σχέσεις τους στην περιοχή. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.