Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Συγγραφέας: Ζάλιος Χρήστος
Το βιβλίο του Χρήστου Ζάλιου ασχολείται κυρίως με τους τοπικούς χορούς της Νάουσας και με τα ήθη και έθιμα που έχουν άμεση σχέση με αυτούς.
Πότε χόρευαν και πού οι Ναουσαίοι, ποιοι ήταν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και τι όργανα έπαιζαν, ποιες ήταν οι ενδυμασίες την εποχή που οι παραδοσιακοί χοροί ήταν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Παρουσιάζεται ο ναουσαίικος γάμος, καθώς και το αποκριάτικο έθιμο Μπούλες μέσα στο οποίο διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι οι περισσότεροι χοροί της Νάουσας. Περιλαμβάνει ακόμη τη μουσική και τα τραγούδια από τις πατινάδες, καθώς και τις μουσικές του παραδοσιακού ναουσαίικου γάμου, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν χαθεί.
Ειδικότερα για τη μουσική του γάμου, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μελωδίες που παίζονταν προπολεμικά από τους λαϊκούς μας οργανοπαίχτες και διασώθηκαν μόνο σε παρτιτούρες, χάρη σε έναν από τους παλιούς μουσικούς της Νάουσας, το Γιάννη Βελιγδένη.
Στο βιβλίο γίνεται μουσικοκινητική ανάλυση και διδασκαλία όλων των χορών της Νάουσας. Οι χοροί, η μουσική, τα τραγούδια και γενικά τα έθιμα που αναφέρονται στο βιβλίο, απαντούν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η παράδοση ήταν ακόμη ζωντανή. Στο DVD του βιβλίου υπάρχουν αυθεντικές εκτελέσεις όλων των χορών της Νάουσας καθώς και η διδασκαλία τους.
Βιογραφικό του συγγραφέα Ο Χρήστος Ζάλιος γεννήθηκε στη Νάουσα το 1962.
Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1984.
Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1989 και τώρα εργάζεται στο 2ο Γυμνάσιο Νάουσας.
Είναι μουσικός και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.
Ασχολείται με την έρευνα της παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας.
Έχει γράψει το βιβλίο «Φιλαρμονική Εταιρεία Ναούσης», που εκδόθηκε από τη Φ.Ε.Ν. το 2005.
Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ερευνητικές εργασίες με θέματα που αφορούν τη Νάουσα σε δύο παγκόσμια συνέδρια για την έρευνα του χορού, το 2006 και το 2007.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα του με θέματα λαογραφικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: