Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία

Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία  
των Ριονοσούκε  Ακουταγκάβα και Λευκάδιου Χέρν από την Buzz Productions Theater σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φιλίππου  
11-16 Νοεμβρίου 2010  
στο Θέατρο Σοφούλη  
Η ομάδα “Buzz Productions Theater” παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη  στο Θέατρο Σοφούλη  από 11 Νοεμβρίου έως και 16 Νοεμβρίου 2010 το έργο  «Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία», μία πρωτότυπη έρευνα – δραματουργική πρόταση για την Αφήγηση στο Θέατρο, με άξονα δημοφιλείς ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία, σε σκηνοθεσία του Κύπριου καλλιτέχνη Φίλιππου Φιλίππου.   
Τους 18 ρόλους ερμηνεύουν 3 ταλαντούχοι ηθοποιοί με μάσκες θεάτρου “Noh – Είδος γιαπωνέζικου θεάτρου”. Το έργο βρίσκεται μεταξύ τρόμου και κωμωδίας και συγκαταλέγεται στο Αφηγηματικό θέατρο.    
Σκοπός της έρευνας είναι η ανάπτυξη της αφηγηματικής τεχνοτροπίας στο θέατρο.   
 Η εν λόγω προσέγγιση ονοματίζεται «αφηγηματική τεχνοτροπία δια μέσου της μάσκας». Στην παράσταση δεν χρησιμοποιούνται σκηνικά, παρά μόνο σημειολογικά αντικείμενα και μάσκες προσώπου - χαρακτήρα.   
Από το «Δράμα» στην «Κωμωδία» και το αντίθετο είναι μια παράμετρος της αφήγησης που θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για μια συνεχή ερευνητική δουλειά από μέρους της Buzz Theater, κάτι που δεν το συναντάμε συχνά στον ελλαδικό χώρο, σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν χώροι ανεξερεύνητοι και δύσκολοι. Επιχειρείται ο πειραματισμός και η ανεύρεση καινούργιων τρόπων και δρόμων που θα οδηγήσουν το θέατρο σε μια άλλη φόρμα με γερές βάσεις και πάνω απ’ όλα μέθοδο.     
Ταυτότητα της παράστασης        
Έργα: Ριονοσούκε  Ακουταγκάβα: 
(Ρασομόν  και άλλα διηγήματα). Σ’ ένα  σύδεντρο, Η πίστη του Ουέι  Σενγκ. 
Λευκάδιου Χέρν: 
(Καϊνταν,  Ιαπωνικές ιστορίες για παράδοξα  πράγματα). Πεθαμένης Μυστικό, Μουζίνα, Ροκούρο Κούμπι.   
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ    
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Φιλίππου Β. Σκηνοθέτη : Μαρίνα Δημάκη
Ηθοποιοί:   
Γιώργος Στυλιανόπουλος, Λεονάρντο Σφοντούρης, Χρήστος Τανταλάκης
Δραματολόγος  Έρευνα : Ελένη Μολέσκη
Διδασκαλία  Αφηγηματικών Τεχνικών : Μάνια Μαράτου
Σκηνογράφος: Ελευθερία Ζηκίδου
Ενδυματολόγος: Ελευθερία Ζηκίδου, Μαρία-Ευτυχία Μαρετάκη
Δραματολογική Επεξεργασία: Φίλιππος Φιλίππου, Μάνια Μαράτου
Μουσική: Τάνια Γιαννούλη
Κίνηση: Μάριος Μεττής
Διδασκαλία  Μάσκας : Θοδωρής Οικονομίδης
Φωνητική: Αθηνά Τρέβλια
Κατασκευή Μάσκας : Ελισάβετ Αντάπαση, Ευτύχης Ευθυμίου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου  
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni      .artminds@gmail.com
Πρώτη Παράσταση
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 06 Μαΐου 2010 
Πληροφορίες παράστασης      
Διάρκεια: 11-16 Νοεμβρίου 2010 Ώρα: 21:00  
Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά   
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό, στρατιωτικό και για άτομα άνω των 65 ετών 10€,  δωρεάν είσοδος σε άτομα με ειδικές ανάγκες    
Πληροφορίες: 2310423925   
Χορηγοί επικοινωνίας   
Περιοδικό Biscotto. Ραδιοφωνικός σταθμός RSO  Ραδιοφωνικός σταθμός OLA FM Ιντερνετικό ραδιοφωνικός σταθμός Radio On Air Τηλεοπτικός σταθμός Europe One Portal Eventnow. Portal Go-out.gr. Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό Provoleas.gr.     
Τηλεοπτικό σποτ:     
http://www.youtube.com/watch?v=DQGJq0nmnHY&feature=player_embedded

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ" (Νο 512)

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου   
(τεύχος  Νοεμβρίου 2010, Νο 512, σελίδες: 112, τιμή: 6,00 €)    
Αναμένοντας τις εκλογές, που η διεξαγωγή τους θα απελευθερώσει τις εκδόσεις του χειμώνα καθώς οι εκδότες θα ρίξουν το «βαρύ πυροβολικό» τους λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, κυκλοφορεί το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Διαβάζω. Ξεχωρίζουν τα κείμενα για τον Νάνο Βαλαωρίτη, τη Ρέα Γαλανάκη και οι συνεντεύξεις Ίαν ΜακΓιούαν και Ευγενίας Φακίνου. Στο editorial μια πρόταση για άλλου είδους παρουσιάσεις βιβλίων.   
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ίαν ΜακΓιούαν
Ο Ίαν ΜακΓιούαν είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ήταν υποψήφιος 3 φορές για το βραβείο  Booker, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για τη νουβέλα του Άμστερνταμ. 
Στο παρόν αφιέρωμα μιλάει στην Μικέλα Χαρτουλάρη και στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (για την εκπομπή της ΕΡΤ «Κεραίες της εποχής μας») για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τις εμμονές του και τους συναδέλφους του. 
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Λευτέρης Καλοσπύρος. Γράφει ακόμα η Μαρία Ξυλούρη.
  
   
3η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα     
Με δύο  παρουσιάσεις κορυφαίων Ελλήνων  συγγραφέων, του Θανάση Βαλτινού και  της Ρέας Γαλανάκη, και δύο σημαντικές συζητήσεις πάνω σε σύγχρονα ζητήματα της λογοτεχνίας ολοκληρώθηκε η 3η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα, που διοργάνωσαν το περιοδικό Διαβάζω, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Ζήρα για τη Ρέα Γαλανάκη.    
Εκδήλωση  του Διαβάζω για  τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη    
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το περιοδικό Διαβάζω στις 12 Οκτωβρίου.   
Την πορεία του αιρετικού ποιητή, του λογοτέχνη που έχει καλλιεργήσει όλα τα είδη γραφής, ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και δοκίμιο, παρουσίασε ο κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής Βίκτωρ Ιβάνοβιτς στο κείμενο που δημοσιεύεται με τίτλο: «Ο Νάνος Βαλαωρίτης, ήτοι η «άλλη» Ελλάδα».     
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ευγενία Φακίνου – Ένα ζευγάρι αντιθέσεων    
Η Ευγενία  Φακίνου μας «ξεναγεί» στο τελευταίο της μυθιστόρημα Οδυσσέας και Μπλουζ (εκδόσεις Καστανιώτη) και μας συστήνει το πρωταγωνιστικό της ασύμβατο δίδυμο. Της Ελισάβετ Σπαντιδάκη.        
60 χρόνια Peanuts   
H Λήδα Τσενέ παρουσιάζει το δημοφιλές κόμικ Peanuts που φέτος έκλεισε 60 χρόνια παρουσίας.     
Κριτικές  παρουσιάσεις     
Ο Γιώργος  Ν. Περαντωνάκης μιλάει για τη Μάρω Δούκα (Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Νίκο Α. Μάντη (Το χιόνι του καλοκαιριού), ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης για τον Γκαζμέντ Καπλάνι (Με λένε Ευρώπη), κ.ά.     
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, κριτικογραφία, βιβλιοθήκες, και βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Πρώτη Παρουσίαση Βιβλίου - ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ

Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Κούτα, την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου · 8:30 μ.μ στο χώρο του βιβλιοπωλείου.   
Ομιλητές:   
Σωτήρης Δημητρίου, συγγραφέας    
Γιώργος Παπασωτηρίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ    
Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός   
Ανάγνωση αποσπασμάτων:   
Ελευθερία Γεροφωκά, ηθοποιός

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις GEMA

Άννα  Μόι    
Το Μαύρο  Ρύζι    
Μετάφραση: Ρίτα  Κολαΐτη   
Σελίδες: 239      
ISBN: 978-960-6893-06-3     
'Εκδόσεις GEMA       
Βιετνάμ 1968: η βία κορυφώνεται με την επίθεση του Τετ και η Σαϊγκόν παραδίδεται στη φωτιά και στον όλεθρο.
Πέρα  απ’ αυτά τα πραγματικά γεγονότα, η Άννα Μόι βλέπει και αισθάνεται το Βιετνάμ της παιδικής της ηλικίας. Μέσα από τις μνήμες των ηρώων της, ζωντανεύουν εικόνες νοσταλγικές, μυρωδιές, τελετές και μυσταγωγίες, χρώματα: το μαύρο του λακαριστού μεταξιού και των τοίχων της φυλακής, το λευκό του ρυζιού και του ασβέστη, το κίτρινο της καράμβολας και των ράσων των βουδιστών, το κόκκινο του χαρτιού που διώχνει τα κακά πνεύματα ή του αίματος…
Το  μαύρο ρύζι είναι επίσης ένα βιβλίο για τη χαμένη αθωότητα και ένας ύμνος για τις γυναίκες του Βιετνάμ, τις κόρες του δράκου σύμφωνα με την παράδοση, κόρες του νερού και της φωτιάς, εύθραυστες και ακατανίκητες. 
Με μια  γλώσσα ποιητική, διαποτισμένη από  μνήμες αθωότητας και λατρεμένων προσώπων, μας μεταφέρει στις όχθες  του Μεκόνγκ, στις αριστοκρατικές συνοικίες της Σαϊγκόν αλλά και στα σκοτεινά κάτεργα και στις αίθουσες βασανιστηρίων. Σελίδες επώδυνης ομορφιάς, μια ωδή στο Βιετνάμ, στις τελετές του, στον απόκρυφο αισθησιασμό του, στα μοναδικά τοπία του. Μια γραφή εκθαμβωτική.     
Βιογραφικό      
Η Άννα Μόι γεννήθηκε στο Βιετνάμ  και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα  στο Παρίσι και στη Σαϊγκόν, τη γενέθλια πόλη της. Συγγραφέας, δημοσιογράφος  αλλά και στιλίστρια μόδας, γράφει αποκλειστικά στα γαλλικά ιστορίες εμπνευσμένες από την πατρίδα της. Το Μαύρο ρύζι είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ    
Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2010       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ            
Συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη        
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής είχε σήμερα (06-11-2010) στο γραφείο του, συνάντηση, με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.    
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχτώ τον Πρόεδρο, τον κύριο Καρατζαφέρη, και να κάνουμε μια εξαιρετικά δημιουργική συζήτηση, αναλυτική, όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, όσον αφορά τα θέματα της λειτουργίας το τελευταίο διάστημα εν όψει των εκλογών, της προεκλογικής περιόδου και των Σωμάτων Ασφαλείας, και πρέπει να πω ότι βρήκα κατανόηση σε όλα τα θέματα τα οποία απαιτούν συναίνεση και συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων.   
Το λέω αυτό γιατί η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη και ταυτόχρονα είναι και υποχρέωση της Πολιτείας.   
Ο πολιτικός κόσμος, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουμε με κάθε τρόπο να εγγυώμεθα το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.  
Πρωταγωνιστής σε αυτή την υπόθεση είναι οι ίδιες οι δυνάμεις, είναι τα Σώματα Ασφαλείας, η Αστυνομία, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα.   
Είναι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών. Γι’ αυτό και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στέκεται στο πλευρό όλων εκείνων οι οποίοι δίνουν τη ζωή τους, είναι καθημερινά στη πρώτη γραμμή της μάχης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, των πολιτών, των Ελλήνων πολιτών.   
Από αυτή την άποψη όλες οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν την αμέριστη υποστήριξη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και φυσικά, πάνω από όλα, του Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησης.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ για το θέμα της τρομοκρατίας αλλάζουν κάποια πλάνα και ενισχύονται κάποια άλλα σχέδια;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί το βασικό στόχο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και ένα διαρκές πεδίο αναζητήσεων, ερευνών μέχρι την οριστική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, όπου εμφανίζονται διάφορα νέα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται, αξιολογούνται και αναζητούνται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις. Αυτό συμβαίνει και στην παρούσα φάση. Ανεξάρτητα από τους στόχους η βία είναι βία , αλλά οι λύσεις δεν δίνονται ούτε με τη βία, ούτε κάνοντας δημόσιες σχέσεις γύρω από το θέμα με τη βία. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι προσοχή, μετριοπάθεια και συγκεκριμένα βήματα, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων. Ο στόχος κάθε Πολιτείας είναι να συλλαμβάνει εκείνους οι οποίοι προχωρούν σε παράνομες δραστηριότητες.

Νέα από το e-Pontos

* ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ     
* ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ BIELEFELD & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "19η ΜΑΗ"     
* Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ      
* ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ