Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Πάρι Περυσινάκη στη Αγγελίνα Λυκόγιαννη για το "Μουσικόραμα"

“Μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα κοντά στον Κώστα Μουντάκη και σε ηλικία οκτώ χρονών μπήκε στο μεγάλο σχολείο του κρητικού γλεντιού.  
Ταξίδεψε με τη λύρα του στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας.
Μετρά έξι προσωπικούς δίσκους και πληθώρα συμμετοχών στην ευρύτερη ελληνική και ethnic δισκογραφία.    
Σήμερα  μας μιλά για την μέχρι τώρα πορεία του αλλά και για την “Εμινέ”, ένα ολοκληρωμένο μουσικοποιητικό πόνημα, ένα έργο ζωής που αργά αλλά σταθερά βρίσκει τη θέση του στο πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας”.  

Η Ευρωπαϊκή περιοδεία των Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND

Πολυ  πετυχημένη η Ευρωπαϊκή περιοδεία των Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND  με τον Jon Oliva (Jon Oliva’s Pain) που έληξε στις 16 Οκτωβρίου με τελευταίο σταθμό το Βέλγιο
Το progressive symphonic metal Ελληνοτουρκικό συγκρότημα ερμήνευσε τραγούδια από το πρώτο άλμπουμ τους “Reversing Time’’  και το δεύτερο “OPHIDIA” σε ένα κοινό περίπου 6000 ατόμων αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.   
O διάσημος  Jon Oliva (Jon Oliva’s Pain, Savatage, Transiberian Orchestra) συμμετέχει  ως guest  στο άλμπουμ των Neverland, OPHIDIA ερμηνεύοντας το INVISIBLE WΑR.   
Συνέντευξη  έδωσαν στον Δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό  παραγωγό Μίλτο Ούλιο στην Ελληνική εκπομπή Radiopolis στην Κολωνία του γνωστού Ραδιοφώνου στην Γερμανία WDR.   
Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ίρις Μαυράκη μίλησε για το πως ξεκίνησε η συνεργασία της με τους Dreamtone  και έπειτα Neverland  μέσω του γιού της Ορφέα Σπηλιωτόπουλου (MTV- Headbangers Ball, Rock Hard, Atlantis Radio) ο δέ Έλληνικής καταγωγής γνωστός δημοσιογράφος την παραλλήλισε με την Μαρία Φαραντούρη και τον Ζουλφί Λιβανελλί στην προσπάθεια της Ίριδας να δημιουργήσει μια γεφύρωση μέσω της Μουσικής και της Τέχνης γενικότερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας   
Εκτός απο τα συγκροτήματα (Headliner) Jon Oliva’s Pain,  Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND στην περιοδεία πήρε μέρος και το αξιόλογο Ελληνικό prog power metal συγκρότημα “NEED”.   
Εμφανίστηκαν  στις πόλεις: Berlin, Gunzendorf,  Essen, Hamburg, Aschaffenburg, Köln, Memmingen, Ludwigsburg, (GERMANY) Prague, (CZECH REPUBLIC)  Colmar, (FRANCE)  Pratteln, (SWITERLAND)  Vosselar,(BELGIUM)
www.myspace.com/neverlandofficial
www.neverlandofficial.com 

Τα 13 Ρολόγια του James Thurber, 1 και 2 Νοεμβρίου 2010

Τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 ώρα 21.00΄, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Τα 13 ρολόγια» του Τζέημς Θέρμπερ  
...Είσοδος με ε ι σ ι τ ή ρ ι ο των 10,00 € κανονικό και 7,00 € φοιτητικό  
Το μαγικό παραμύθι «Τα 13 Ρολόγια» του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ ζωντανεύει στη μουσικοθεατρική παράσταση της Ούγκα Κλάρα. Νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών από το διεθνές ρεπερτόριο ξετυλίγουν μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών .   
Ένας παγερός και κακότροπος Δούκας που έχει σκοτώσει το Χρόνο, ένας πρίγκιπας που το όνομα του αρχίσει από Ξ αλλά και δεν αρχίζει, μια πριγκίπισσα πιο λαμπερή από την λάμψη του ήλιου, ένας Γκόλουξ που ξεχνά ακόμα κι αυτά που δεν θυμάται και μια αποστολή ζωής και θανάτου ενάντια στο απόλυτο Κακό, μπλέκονται με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και θεατρική δράση δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.   
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   
Συγγραφέας: James Thurber  
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Δημήτρης Σακατζής   
Δραματουργική επεξεργασία κειμένου- στίχοι τραγουδιών: Πένυ Φυλακτάκη  
Animation: Μαρία Κατσαρίδου  
Ηχολήπτης: Όθωνας Κόκκινος   
Μουσικοί : Λεωνίδας Κυρίδης, μπάσο   
Χρήστος Μπάρμπας, πνευστά   
Παναγιώτης Μανουηλίδης, κιθάρα  
Νίκος Ψοφογιώργος, κρουστά   
Έλσα Μουρατίδου, φωνή

Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια

Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια   
( ChronicCerebrospinalVenousInsufficiency – CCSVI )  
1. Τι είναι η Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια;  
Η Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια είναι μια δομική ανωμαλία λόγω στένωσης των φλεβών που παροχετεύουν το αίμα από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Σύμφωνα με τη θεωρία που πρότεινε ο Dr.Zamboniτου Πανεπιστημίου της Ferrara, το αίμα καθυστερεί να παροχετευτεί από το ΚΝΣ με αποτέλεσμα να εκτίθεται παρατεταμένα ο ιστός σε περιβάλλον υποξίας.  
2. Ποια είναι η σχέση μεταξύ της CCSVIκαι της ΣκΠ; Η CCSVI προκαλεί Πολλαπλή Σκλήρυνση;  
Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης της CCSVIμε την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί ως τώρα μπορούμε μόνο να πούμε πως σε μερικούς ασθενείς με ΣκΠ απαντάται διαταραχή της φλεβικής παροχέτευσης του ΚΝΣ, παθολογικό φαινόμενο όμως που παρατηρείται και σε μη πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση.  
3. Γιατί είναι σημαντικές οι ‘’τυφλές’’ μελέτες;   
Οι τυφλές μελέτες και η χρήση ομάδων ελέγχου είναι απαραίτητες ώστε οι ελπίδες και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων να μην επηρεάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν και την εκτίμηση αυτών. Μέχρι τώρα καμία μελέτη αυτής της μορφής δεν έχει πραγματοποιηθεί για την σχέση μεταξύ CCSVIκαι Πολλαπλής Σκλήρυνσης.  
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΚΟΝΤΥΛΙ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα εργαστήρια εκπαίδευσης στη συγγραφή λεξικών, στη συγγραφή επιστημονικής εργασίας, στη βελτίωση των γραπτών κειμένων, όπως και στη συγγραφή γενικότερα οποιουδήποτε κειμένου απευθύνονται σε όσους/-ες θα ήθελαν, μέσα από την πρακτική εξάσκηση, να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη νέα ελληνική γλώσσα, όπως και να αποπειραθούν να διαμορφώσουν μέσα από τα δικά τους κείμενα τη σχέση τους με αυτή.  
Περισσότερα >  
Τα εργαστήρια ψυχολογίας αποτελούν ομάδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την ψυχική νόσο αλλά και γύρω από τις ψυχολογικές προεκτάσεις σημαντικών γεγονότων της ζωής, π.χ. χρόνια ασθένεια, απώλεια. Πρόκειται για ομάδες εκπαίδευσης...   Περισσότερα >  
 Δημιουργούμε μία νέα προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των γνώσεών μας γύρω από το χώρο της Τέχνης και της Φιλοσοφίας.    
Περισσότερα >     
Τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ διεξάγονται στον ειδικό χώρο σεμιναρίων στα γραφεία μας: Ανδρέα Μεταξά 13-15 & Εμμ. Μπενάκη, 10681-Αθήνα, ενώ για πρώτη φορά προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, με χρήση της πρωτοποριακής υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης .    
Δείτε πληροφορίες εδώ!!!     
Παρακολουθήστε τα εργαστήρια από το χώρο σας με το ίδιο κόστος

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗ   

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "CAFE LA FEMME" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ "ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΘΕΑΤΡΟ" ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Το Πρόχειρο Θέατρο δεν είναι μια ακόμα θεατρική ομάδα, αλλά ένα καταφύγιο μαστόρων της τέχνης του θεάτρου, οι οποίοι απελπισμένα αναζητούν ένα χώρο που θα φιλοξενεί την ανάγκη τους να εξασκούν την τέχνη αυτή.   
Είναι γεγονός ότι η μοίρα των σύγχρονων θεατρικών ηθοποιών -συνειδητά τους διαφοροποιώ απ΄τους τηλεοπτικούς – είναι η ανεργία.   
Πλειάδα σημαντικότατων και ιδιαιτέρως καλλιεργημένων ηθοποιών, με εξαιρετικά προσόντα και λαμπρή εκπαίδευση, δεν έχουν καμία επαγγελματική πρόσβαση στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας.   
Για να αποφύγουμε λοιπόν τον μαρασμό και την εξαφάνιση, δεδομένου ότι η μακροχρόνια απουσία ενός τεχνίτη από την τέχνη του  σημαίνει αυτόματα την κατάργησή του, αποφασίσαμε την ίδρυση του Πρόχειρου Θεάτρου. Λειτουργούμε ως εξής:   
Καθημερινά συναντιόμαστε εξασκούμενοι πάνω σε ένα δοσμένο θέμα, με αφοσίωση, αυστηρότητα και ακραίο επαγγελματισμό, ως εάν επρόκειτο για κανονική θεατρική παραγωγή.   
Όμως ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χώρος για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Έτσι, λοιπόν, το προϊόν του μόχθου μας έχει ελάχιστες ελπίδες να παρουσιαστεί στο κοινό.    
Η πρώτη μας παράσταση Cafe la femme είχε την τύχη να στεγαστεί στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου 14 του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν  και αυτό μας γέμισε αισιοδοξία και ελπίδα .  
Φέτος έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε την καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Σόλωνος 133 παρουσιάζοντας σε παραλλαγή την παράσταση Cafe la femme (βασισμένη στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ “Η πιο δυνατή”) σε πρωτότυπη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη και διασκευή – σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου .   
Οι ηθοποιοί θα κινούνται ανάμεσα στους θεατές και επιχειρείται η ακριβώς αντίθετη πορεία σε σχέση με την περσινή παράσταση.   
Ενώ δηλαδή στην προηγούμενη εκδοχή η αναζήτηση του έργου έγινε με εφτά ηθοποιούς μέσα από την διαστολή του σκηνικού χώρου του Στρίντμπεργκ,  φέτος θα κρατηθεί απόλυτα η σκηνική οδηγία “ μια γωνιά σ΄ ένα ζαχαροπλαστείο για κυρίες” με τρεις  ηθοποιούς.   
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:  
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου  
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης  
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα    
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας   
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Πηνελόπη Τριανταφύλλου     
Κείμενα, στίχοι τραγουδιών: Δέσποινα Γκάτζιου  
Ηθοποιοί:       
Ειρήνη Ράπτη, Μάυ Χάννα, Δέσποινα Γκάτζιου.  
Στο Πιάνο: Άρης Νικόλης   
Πρεμιέρα: Παρασκευή 19/11/2010 ώρα: 9:00 μ.μ. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Σόλωνος 133.  
Παραστάσεις: Από 19/11/2010 μέχρι 22/12/2010  (Παρασκευή & Σάββατο 9:00 μ.μ, Κυριακή 7:00 μ.μ)   
Κρατήσεις: 210-3806305   
Είσοδος: 15 Ευρώ, 10 Ευρώ (Νεανικό - Φοιτητικό)   
Για Το Πρόχειρο Θέατρο  
Δέσποινα Γκάτζιου  
(Φιλόλογος -ηθοποιός - σκηνοθέτις)  
τηλ. 210-9230918, email: kakalis@hol.gr        
Φιλοπάππου 39, 11741 Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αγαπητοί φίλοι ,   
Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και φέτος,  η εταιρεία Μπουρμπουλήθρες, είναι έτοιμη  να προσφέρει τις υπηρεσίες της , στη διοργάνωση άρτιων και καλοστημένων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων! 
Φετινός μας στόχος, εκτός φυσικά από  τη διασκέδαση των παιδιών είναι και η επιθυμία μας , να τους γνωρίσουμε τον κόσμο της άγριας ελληνικής φύσης  και των ζώων που κατοικούν σε αυτή, περνώντας οικολογικά μηνύματα , για την προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση , των Δασών , εν γένει όλου του πλούτου της χλωρίδας και πανίδας στη χώρα μας.  
Συνοδοιπόροι σε αυτή μας την προσπάθεια , οι ελληνικές εταιρείες , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα .
Μαζί θα αφηγηθούμε πρωτότυπες Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες, ως γνήσιοι Παραμυθάδες.  
Πρωταγωνιστές η Σοφία Μουτίδου ως αφηγήτρια σε ένα μουσικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι ,  η Μαίρη Πόπινς, σε ένα μιούζικαλ κλασσικών και σύγχρονων χορογραφιών αλλά και τα ξωτικά του Αι Βασίλη , σε ένα ταξίδι περιπέτειας και γνώσης ( κυνήγι θησαυρού)      \
Η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή αρχίζει...   
Σας περιμένουμε!   
Μανουσάκης Γιώργος.   
Υπεύθυνος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων   
Καραολή 6 / Δάφνη /172 35  
Τηλ.  210  97 56 208  
Φαξ . 210  97 61 719  

ΦΕΡΔΕΡΣΤΕΡΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΑΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΤΟΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ

Τι είναι το φερδερστερν; 
είναι μικρό; είναι μεγάλο;   
είναι κρατίδιο;   
είναι μαγικό; σιωπηλό; τι χρώμα έχει;  
είναι όνομα; πρόσωπο πράγμα;   
Θα τα πούμε όλα την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου & την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο Ghost House
Λεπενιώτου 26 Ψυρρή. κρατήσεις 210-3236431

Οι εκλογές, η Εκκλησία και ο καβγάς

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ   
ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ 
astivaktaki@ekdotiki.gr     
Την προηγούμενη Τρίτη, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, δύο κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν στα πρόσωπα του μητροπολίτη Ανθιμου και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.   
Από τη μια η αντίληψη ότι ο κλήρος μπορεί να ελέγχει και να καθοδηγεί τις ζωές των ανθρώπων και να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν το πολιτικό σύστημα ήταν ασταθές ή το έθνος ταλανιζόταν από πολεμικές συρράξεις, και από την άλλη η άποψη ότι ο συντηρητισμός έχει όρια και αξίες όπως η πατρίδα και η θρησκεία πρέπει να διατηρηθούν, αλλά να ιδωθούν υπό το πρίσμα των δεδομένων του σύγχρονου τρόπου ζωής και των εξελίξεων που διαμορφώνονται στον κατά πολύ ευρύτερο καμβά της παγκοσμιοποιημένης κοινότητας όπου ζούμε.
Και όπως συμβαίνει συνήθως όταν μια κόντρα σιγοβράζει από καιρό, η σύγκρουση εκδηλώθηκε με υπερβολικό τρόπο.   
Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τον κ. Ανθιμο μουτζαχεντίν και ο μητροπολίτης τον προειδοποίησε κουνώντας του το δάχτυλο ενώπιον αρκετών μαρτύρων, την ώρα που φιλούσε το σταυρό στο τέλος της δοξολογίας για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, ότι, αν δεν ανακαλέσει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη δει τη δημαρχία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics   
* Turkish document cites Israel as major threat   
* H Mαντίλα στη δεξίωση της επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας   
* "Σταθερή άμυνα στην οργανωμένη τοποθε­σία της Ελαίας άνευ ιδέας υποχωρήσεως".   
* Οι απόρρητες εκθέσεις Παπάγου προς Μεταξά λίγο πριν το «ΟΧΙ»   
* Η... θαμμένη «έκθεση Καθενιώτη» για το 1940   
* Μνήμη στην γυναίκα της Πίνδου   
* Παιχνίδι καθυστερήσεων παίζει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι   
* Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic   
* Παραστρατιωτικές ομάδες συστήνει η Ρωσία σε «στρατευμένους» αγωγούς    
* Γιασασίν (ζήτω ο) Γούναρης  
* Εκτεταμένες καταστροφές από επίθεση βανδάλων στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρο   
* Στη διεθνή απομόνωση το Ισραήλ  
* Ιαπωνία – Ιράν – Γερμανία: Ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό ντόμινο  
* Sudden loss of Turkish market hits export goals for Israeli defense industry   
* Κάτι τρέχει στο Αιγαίο.Η τουρκική πλευρά µιλάει για επικείµενη συµφωνία   
* Ο Προβόπουλος και τα ΚΑΠΗ  
* Οι πρόσφυγες και η επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα    
* «Πώς η Αθήνα πήρε με απάτες το ευρώ»    
* Κηδεύεται άλλος ένας αγνοούμενος   
* Έρευνα για το φόνο κούρδου δημοσιογράφου Ζαρντάστ Οσμάν   
* Το ΝΑΤΟ θα μειώσει σε 5.000 τον αριθμό των στρατευμάτων του στο Κόσοβο   
* wadja.com: Το ελληνικό facebook κερδίζει έδαφος  
* Η δίκη αναβλήθηκε 36 φορές!   
* «Δορυφορικά μάτια» αποκτά ο Ελληνικός Στρατός   
* Κατάργηση της βίζας για τους ρώσους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ      
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Free Sunday για τις εκλογές, τη Frontex, το κέντρο της Αθήνας και το Λιμενικό Σώμα   
* Δεν είναι εκβιασμός η αλήθεια για την προηγούμενη κατάσταση της οικονομίας ούτε η αποκάλυψη των πραγματικών στοχεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ούτε είναι εκβιασμός να υπενθυμίζει το αυτονόητο ο Πρωθυπουργός, ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδα τη λύση θα δώσει ο λαός.    
* Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση αξιοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να οργανώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Στην ουσία, ένα μέτωπο ενάντια στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η ΝΔ. Αυτή ακριβώς την ανευθυνότητα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός. Αυτήν την αλήθεια είπε στον κόσμο.   
* Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε. Και για να πετύχουμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της κοινωνίας των υπευθύνων και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.   
* Η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι ψήφος ελπίδας. Πρέπει να είναι συνειδητή ψήφος για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν σε φοβικές καταστάσεις. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης συνιστούν την ευκαιρία θετικής δράσης για αλλαγή της ζωής μας.   
* Στόχος μας είναι η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας. Και όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, είναι αδιανόητο η αντιπολίτευση να οργανώνει την απειλή της αστάθειας για την οικονομία και την κοινωνία.   
* Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι Ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί Ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί Ευρωπαϊκό συντονισμό.   
* Η ανάπτυξη , λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία. Από την οποία, περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.   
* Στη σημερινή, οικονομική συγκυρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή στην κοινωνία χωρίς να υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή των ανθρώπων , την εργασία , τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών για την ανάπτυξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.   
* Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχω από τον Πρωθυπουργό ετοιμάσαμε ένα Νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία και θα προέλθει από το Λιμενικό Σώμα. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υπηρεσιών, Νήσων και Αλιείας θα είναι ένα καθαρά οικονομικό Υπουργείο, υποστηριζόμενο σε πρώτη φάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είναι εξειδικευμένα στους επιμέρους τομείς. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η Ελληνική Ακτοφυλακή, με ένα δομημένο κορμό ως ένα καθαρά στρατιωτικό σώμα, όπως είναι δηλαδή το Λιμενικό Σώμα σήμερα.   
* Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλο και σύνθετο γιατί πίσω από το «πρόβλημα στο κέντρο» υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχία, αγωνίες αλλά και όνειρα. Ήδη υπάρχει συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό. Οι αλλοδαποί οφείλουν να σεβαστούν την Αθήνα, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.    
* Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη αλλά δεν είναι γκέτο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει γκέτο στην Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα για να εφαρμόσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Για να αντιμετωπίσει τη βία και την εγκληματικότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και επιπλέον, θα είναι παρούσα για να μην επιτρέψει την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν ορισμένοι με συστηματικό τρόπο.   
* Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη. Όπως είναι δικαίωμα η απαίτηση για προστασία της περιουσίας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.   
* Θεωρώ προσβολή για την ίδια την επέτειο του Πολυτεχνείου να θεωρείται ημέρα βίας. Ούτε είναι μέρα φόβου. Είναι ημέρα τιμής στους νέους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία και ευκαιρία περίσκεψης για εμάς σήμερα για την παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Αλλά έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς που θα συμμετέχουν ενεργά να πάρουν όλα τα μέτρα περιφρούρησης των πολιτών που καλούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία.   
* Και όσον αφορά στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν χρειάζεται περισσότερη βία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Δημιουργεί νέα προβλήματα, νέες πληγές. Μόνο η δικαιοσύνη που αποδίδεται δίκαια μπορεί να είναι η απάντηση…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ   
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Ρίτσα Μπιζόγλη    
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανατρέπουν κυβερνήσεις; Όχι, δεν ανατρέπουν κυβερνήσεις. Έχουν τη δική τους πολιτική αξία και αφορούν τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς αποκεντρωμένης εξουσίας. Αλλά, εδώ στην Ελλάδα η αντιπολίτευση αξιοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να οργανώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Στην ουσία, ένα μέτωπο ενάντια στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η ΝΔ. Αυτή ακριβώς την ανευθυνότητα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός. Αυτήν την αλήθεια είπε στον κόσμο. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε. Και για να πετύχουμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της κοινωνίας των υπευθύνων και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Υπάρχει ο κίνδυνος να αποτυπωθεί στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου ο θυμός των ψηφοφόρων; Η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι ψήφος ελπίδας. Πρέπει να είναι συνειδητή ψήφος για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν σε φοβικές καταστάσεις. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης συνιστούν την ευκαιρία θετικής δράσης για αλλαγή της ζωής μας. Είναι ευθύνη, αλλά και μεγάλη δικαίωση για κάθε πολίτη, για όλους μας, να μπορούμε να εκλέγουμε ισχυρούς Περιφερειάρχες και Δημάρχους, που θα έχουν την εξουσία για να αλλάξουν την καθημερινότητα στη ζωή μας. Θεωρείτε ότι αν "βαρύνει η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας Κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές", όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, δεν είναι να πάμε σε εκλογές. Στόχος μας είναι η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας. Και όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, είναι αδιανόητο η αντιπολίτευση να οργανώνει την απειλή της αστάθειας για την οικονομία και την κοινωνία. Και ας αφήσουν αυτά περί εκβιασμών. Δεν είναι εκβιασμός η αλήθεια για την προηγούμενη κατάσταση της οικονομίας ούτε η αποκάλυψη των πραγματικών στοχεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ούτε είναι εκβιασμός να υπενθυμίζει το αυτονόητο ο Πρωθυπουργός, ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδα τη λύση θα δώσει ο λαός. Επιμένετε ακόμα και σήμερα ότι «οι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του Μνημονίου» γιατί η αίσθηση που έχουν οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η ακριβώς αντίθετη; Όταν επί μήνες από το πρωί ως το βράδυ γίνεται πλύση εγκεφάλου στους πολίτες ενάντια στο μνημόνιο τότε αυτή η εικόνα που διαμορφώνεται θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα για την έξοδο από την ύφεση είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε εντός ενός συγκεκριμένου δημοσιονομικού και χρονικού πλαισίου. Αλλά πολλές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης δεν οφείλονται σε κανένα μνημόνιο. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Πώς η FROΝΤEX μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στα σύνορα μας; Μήπως μειωθεί η ροή λαθρομεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή όπου θα αναπτυχθεί η FRONTEX και βρεθεί άλλη πύλη εισόδου; Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι Ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί Ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί Ευρωπαϊκό συντονισμό. Η ανάπτυξη, λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία. Από την οποία, περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Εξαγγείλατε τη δημιουργία γραφείου καταγγελιών περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας. Ο πολίτης που θα κάνει την καταγγελία θα αισθάνεται "ασφαλής"; Απολύτως.  
Ο μόνος που θα αισθάνεται ανασφάλεια είναι εκείνος που παραβιάζει τους νόμους και τα δικαιώματα των πολιτών. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι σήμερα η αυθαιρεσία δεν είναι κανόνας. Αφορά ορισμένες εξαιρέσεις που αμαυρώνουν την προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για να αλλάξουν οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές του παρελθόντος. Είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού και η δική μου να κάνουμε τα σώματα ασφαλείας να στέκονται στο πλευρό των πολιτών, περισσότερο ανοικτά και φιλικά, περισσότερο δημοκρατικά. Θα εφαρμόσετε ένα σχέδιο ανάλογο με τον Καλλικράτη στις αστυνομικές υπηρεσίες; Προς το παρόν, εκλέγουμε τους φυσικούς εκπροσώπους του Καλλικράτη, δηλαδή τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους. Στη συνέχεια, όλη η Δημόσια Διοίκηση θα ακολουθήσει. Και όπου χρειασθεί στη διοίκηση και τη διάρθρωση της αστυνομίας θα προχωρήσουμε σε αλλαγές. Εκείνο που είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και για την εγγύηση της ασφάλειας στην κοινωνία. Στη σημερινή, δε, οικονομική συγκυρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή στην κοινωνία χωρίς να υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή των ανθρώπων, την εργασία, τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών για την ανάπτυξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Τι θα γίνει τελικά με το Λιμενικό Σώμα; Είναι δυνατόν να είναι "μοιρασμένο" ανάμεσα σε δύο Υπουργεία; Πρόκειται για μια μεταβατική φάση που έχει τις δυσκολίες της. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχω από τον Πρωθυπουργό ετοιμάσαμε ένα Νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία και θα προέλθει από το Λιμενικό Σώμα. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υπηρεσιών, Νήσων και Αλιείας θα είναι ένα καθαρά οικονομικό Υπουργείο, υποστηριζόμενο σε πρώτη φάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είναι εξειδικευμένα στους επιμέρους τομείς. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η Ελληνική Ακτοφυλακή, με ένα δομημένο κορμό ως ένα καθαρά στρατιωτικό σώμα, όπως είναι δηλαδή το Λιμενικό Σώμα σήμερα. Είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπως διαπίστωσε πρόσφατα η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής; Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλο και σύνθετο γιατί πίσω από το «πρόβλημα στο κέντρο» υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχία, αγωνίες αλλά και όνειρα. Ήδη υπάρχει συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό. Οι αλλοδαποί οφείλουν να σεβαστούν την Αθήνα, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Πόσο απέχει ο Άγιος Παντελεήμονας από το να γίνει γκέτο; Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη αλλά δεν είναι γκέτο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει γκέτο στην Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα για να εφαρμόσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Για να αντιμετωπίσει τη βία και την εγκληματικότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και επιπλέον, θα είναι παρούσα για να μην επιτρέψει την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν ορισμένοι με συστηματικό τρόπο… Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη. Όπως είναι δικαίωμα η απαίτηση για προστασία της περιουσίας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων. Είμαστε σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία και δυστυχώς πολλές από τις αναγκαίες δράσεις χρειάζονται κονδύλια. Πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου και η συμπλήρωση δύο χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Έχει σχέδιο το υπουργείο για την αποτροπή μιας πιθανής κατάστασης γενικευμένης αναταραχής λόγω και του μνημονίου; Δεν μου αρέσει η κινδυνολογία. Δεν την αποδέχομαι. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε έτσι. Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει τα μέτρα που προβλέπονται για κάθε περίσταση προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Όπως έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς που θα συμμετέχουν ενεργά να πάρουν όλα τα μέτρα περιφρούρησης των πολιτών που καλούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία. Θεωρώ προσβολή για την ίδια την επέτειο του Πολυτεχνείου να θεωρείται ημέρα βίας. Ούτε είναι μέρα φόβου. Είναι ημέρα τιμής στους νέους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία και ευκαιρία περίσκεψης για εμάς σήμερα για την παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Και όσον αφορά στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν χρειάζεται περισσότερη βία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Δημιουργεί νέα προβλήματα, νέες πληγές. Μόνο η δικαιοσύνη που αποδίδεται δίκαια μπορεί να είναι η απάντηση…

Νέα από το e-Pontos

* 19ο Φύλλο Εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη»   
* Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Θρακιωτών από τον πολιτιστικό σύλλογο Μ.Βρύσης   
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ "Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ"    
* The Kemenche   
* «Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας»