Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ      
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Free Sunday για τις εκλογές, τη Frontex, το κέντρο της Αθήνας και το Λιμενικό Σώμα   
* Δεν είναι εκβιασμός η αλήθεια για την προηγούμενη κατάσταση της οικονομίας ούτε η αποκάλυψη των πραγματικών στοχεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ούτε είναι εκβιασμός να υπενθυμίζει το αυτονόητο ο Πρωθυπουργός, ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδα τη λύση θα δώσει ο λαός.    
* Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση αξιοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να οργανώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Στην ουσία, ένα μέτωπο ενάντια στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η ΝΔ. Αυτή ακριβώς την ανευθυνότητα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός. Αυτήν την αλήθεια είπε στον κόσμο.   
* Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε. Και για να πετύχουμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της κοινωνίας των υπευθύνων και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.   
* Η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι ψήφος ελπίδας. Πρέπει να είναι συνειδητή ψήφος για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν σε φοβικές καταστάσεις. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης συνιστούν την ευκαιρία θετικής δράσης για αλλαγή της ζωής μας.   
* Στόχος μας είναι η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας. Και όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, είναι αδιανόητο η αντιπολίτευση να οργανώνει την απειλή της αστάθειας για την οικονομία και την κοινωνία.   
* Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι Ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί Ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί Ευρωπαϊκό συντονισμό.   
* Η ανάπτυξη , λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία. Από την οποία, περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.   
* Στη σημερινή, οικονομική συγκυρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή στην κοινωνία χωρίς να υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή των ανθρώπων , την εργασία , τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών για την ανάπτυξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.   
* Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχω από τον Πρωθυπουργό ετοιμάσαμε ένα Νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία και θα προέλθει από το Λιμενικό Σώμα. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υπηρεσιών, Νήσων και Αλιείας θα είναι ένα καθαρά οικονομικό Υπουργείο, υποστηριζόμενο σε πρώτη φάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είναι εξειδικευμένα στους επιμέρους τομείς. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η Ελληνική Ακτοφυλακή, με ένα δομημένο κορμό ως ένα καθαρά στρατιωτικό σώμα, όπως είναι δηλαδή το Λιμενικό Σώμα σήμερα.   
* Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλο και σύνθετο γιατί πίσω από το «πρόβλημα στο κέντρο» υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχία, αγωνίες αλλά και όνειρα. Ήδη υπάρχει συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό. Οι αλλοδαποί οφείλουν να σεβαστούν την Αθήνα, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.    
* Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη αλλά δεν είναι γκέτο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει γκέτο στην Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα για να εφαρμόσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Για να αντιμετωπίσει τη βία και την εγκληματικότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και επιπλέον, θα είναι παρούσα για να μην επιτρέψει την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν ορισμένοι με συστηματικό τρόπο.   
* Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη. Όπως είναι δικαίωμα η απαίτηση για προστασία της περιουσίας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.   
* Θεωρώ προσβολή για την ίδια την επέτειο του Πολυτεχνείου να θεωρείται ημέρα βίας. Ούτε είναι μέρα φόβου. Είναι ημέρα τιμής στους νέους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία και ευκαιρία περίσκεψης για εμάς σήμερα για την παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Αλλά έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς που θα συμμετέχουν ενεργά να πάρουν όλα τα μέτρα περιφρούρησης των πολιτών που καλούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία.   
* Και όσον αφορά στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν χρειάζεται περισσότερη βία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Δημιουργεί νέα προβλήματα, νέες πληγές. Μόνο η δικαιοσύνη που αποδίδεται δίκαια μπορεί να είναι η απάντηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: