Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι εκλογές, η Εκκλησία και ο καβγάς

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ   
ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ 
astivaktaki@ekdotiki.gr     
Την προηγούμενη Τρίτη, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, δύο κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν στα πρόσωπα του μητροπολίτη Ανθιμου και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.   
Από τη μια η αντίληψη ότι ο κλήρος μπορεί να ελέγχει και να καθοδηγεί τις ζωές των ανθρώπων και να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν το πολιτικό σύστημα ήταν ασταθές ή το έθνος ταλανιζόταν από πολεμικές συρράξεις, και από την άλλη η άποψη ότι ο συντηρητισμός έχει όρια και αξίες όπως η πατρίδα και η θρησκεία πρέπει να διατηρηθούν, αλλά να ιδωθούν υπό το πρίσμα των δεδομένων του σύγχρονου τρόπου ζωής και των εξελίξεων που διαμορφώνονται στον κατά πολύ ευρύτερο καμβά της παγκοσμιοποιημένης κοινότητας όπου ζούμε.
Και όπως συμβαίνει συνήθως όταν μια κόντρα σιγοβράζει από καιρό, η σύγκρουση εκδηλώθηκε με υπερβολικό τρόπο.   
Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τον κ. Ανθιμο μουτζαχεντίν και ο μητροπολίτης τον προειδοποίησε κουνώντας του το δάχτυλο ενώπιον αρκετών μαρτύρων, την ώρα που φιλούσε το σταυρό στο τέλος της δοξολογίας για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, ότι, αν δεν ανακαλέσει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη δει τη δημαρχία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: