Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια

Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια   
( ChronicCerebrospinalVenousInsufficiency – CCSVI )  
1. Τι είναι η Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια;  
Η Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια είναι μια δομική ανωμαλία λόγω στένωσης των φλεβών που παροχετεύουν το αίμα από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Σύμφωνα με τη θεωρία που πρότεινε ο Dr.Zamboniτου Πανεπιστημίου της Ferrara, το αίμα καθυστερεί να παροχετευτεί από το ΚΝΣ με αποτέλεσμα να εκτίθεται παρατεταμένα ο ιστός σε περιβάλλον υποξίας.  
2. Ποια είναι η σχέση μεταξύ της CCSVIκαι της ΣκΠ; Η CCSVI προκαλεί Πολλαπλή Σκλήρυνση;  
Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης της CCSVIμε την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί ως τώρα μπορούμε μόνο να πούμε πως σε μερικούς ασθενείς με ΣκΠ απαντάται διαταραχή της φλεβικής παροχέτευσης του ΚΝΣ, παθολογικό φαινόμενο όμως που παρατηρείται και σε μη πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση.  
3. Γιατί είναι σημαντικές οι ‘’τυφλές’’ μελέτες;   
Οι τυφλές μελέτες και η χρήση ομάδων ελέγχου είναι απαραίτητες ώστε οι ελπίδες και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων να μην επηρεάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν και την εκτίμηση αυτών. Μέχρι τώρα καμία μελέτη αυτής της μορφής δεν έχει πραγματοποιηθεί για την σχέση μεταξύ CCSVIκαι Πολλαπλής Σκλήρυνσης.  
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: