Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Φόβοι για επίθεση στους Ολυμπιακούς

(ΑΠΟ http://www.cosmo.gr/)
Από σαμποτάζ και ταραχές απειλούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, προειδοποιεί ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Ο υφυπουργός Γιανγκ Χουανινγκ, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς της αστυνομίας, επισήμανε ότι οι αγώνες μπορεί να γίνουν στόχος δυνάμεων εχθρικών προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.
"Η κατάσταση στον διεθνή χώρο και στο εσωτερικό είναι περίπλοκη", επισήμανε ο Γιανγκ Χουανινγκ. "Ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αντικινεζικές και εχθρικές δυνάμεις ενεργούν με κάθε τρόπο και εντείνουν τις προσπάθειες για να προκαλέσουν ταραχές και να κάνουν ενέργειες δολιοφθοράς", πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο των ταραχών στο Γκουιζού.
Ταραχές στο Γκουιζού
Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δύο αξιωματούχους στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τη διαχείριση πρόσφατων επεισοδίων στην επαρχία Γκουιζού.

Στην περιοχή αυτή πολίτες πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα και πολλά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία προσπαθεί να συγκαλύψει τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 17χρονου κοριτσιού, αποδίδοντας το θάνατό του σε αυτοκτονία.
Κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα επιτηρούν
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν πάνω από την πόλη Κινγκντάο για να παρακολουθούνται τυχόν "ύποπτες ενέργειες" στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.
Το λιμάνι Κινγκτάο, στην επαρχία Σαντονγκ θα φιλοξενήσει ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
Η αστυνομία έκανε δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Σαντονγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ζινάν, το οποίο έκανε πτήση μέχρι το ύψος ενός τριόροφου κτηρίου, όπως γράφει η εφημερίδα Shanghai Daily.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κοστίζουν περίπου 146.000 δολάρια το καθένα, "θα παρακολουθουν για ύποπτες ενέργειες και θα μεταδίδουν φωτογραφίες και βίντεο στους σταθμούς ελέγχου", γράφει η εφημερίδα.


Ντίνα Μιχαλοπούλου

Αποκωδικοποίηση της γονιδιακής έκφρασης του καρκίνου του μαστού, πέτυχε Έλληνας επιστήμονας

(ΑΠΟ www.in.gr)
Χανιά:

Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού δημιουργεί ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα, η οποία έχει μπει σε κλινική εφαρμογή και θα απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες από την προφυλακτική χημειοθεραπεία.
«Η ανακάλυψη ανήκει στον συμπατριώτη μας Δρ Χρήστο Σωτηρίου, (PhD Director Functional Genomics & Translational Research Unit, Jules Bordet Institute, Brussels, Belgium), και αφορά τις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, αν δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται σε προφυλακτική χημειοθεραπεία η όχι μετά την χειρουργική επέμβαση», τόνισε ο κ. Γιάννης Βαρθαλίτης, ογκολόγος-παθολόγος, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Αγιος Γεώργιος, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας με τίτλο «Δημιουργικός Διάλογος με την Ελλάδα της Διασποράς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά 4-6 Ιουλίου.
«Σύμφωνα λοιπόν με την ανακάλυψη του κ Σωτηρίου- συνέχισε ο κ. Βαρθαλίτης, εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- μπορούν να αποφύγουν την τραυματική εμπειρία της χορήγησης χημειοθεραπείας».
Αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο κ. Σωτηρίου και οι συνεργάτες του κατάφεραν, μετά από μακροχρόνια έρευνα, να αποκωδικοποιήσουν τη γονιδιακή έκφραση του όγκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρκετών «panels υπογραφών» πολυ-γονιδιακής έκφρασης, τα οποία υπόσχονται ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις γυναίκες με καρκίνο μαστού που θα αναπτύξουν μεταστατική νόσο, εάν αυτές δεν πάρουν προφυλακτική χημειοθεραπεία.
Η προβλεπτική και προγνωστική αξία του προφίλ της γονιδιακής έκφρασης στην κλινική πράξη δοκιμάζεται, ήδη, σε δύο μεγάλες κλινικές μελέτες (TAILORx και MINDACT).

Αυτές οι μελέτες πρόκειται σύντομα ν' αποδείξουν την προγνωστική σημασία της γονιδιακής έκφρασης και σύντομα θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε με ποσοστά τον κίνδυνο της κάθε ασθενούς, ώστε να μπορέσουμε να εξατομικεύσουμε την θεραπευτική απόφαση.
Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες μεγάλη βοήθεια σ' αυτή την κατεύθυνση παρέχει η τεχνολογία των μικροσυστοιχειών, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη διερεύνηση της έκφρασης χιλιάδων γονιδίων.
Επιπλέον των ανωτέρω, το γενετικό προφίλ των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και των μικρομεταστάσεων θα βοηθήσουν επιπλέον στην περαιτέρω γνώση της βιολογίας του καρκίνου και θα μας επιτρέψει να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία βασισμένοι σε λειτουργικούς χάρτες των βιολογικών μηχανισμών του καρκίνου.
Ήδη ο Δρ Χρήστος Σωτηρίου, ανακάλυψε και πέρασε στο ερευνητικό πεδίο και την κλινική πράξη, ομάδα γονιδίων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για υποτροπή, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γεγονός που ήδη μας επιτρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε ποιες γυναίκες θα χρειασθούν χημειοθεραπεία μετά την ογκεκτομή και ποιες θα πάρουν μόνο χάπια ορμονοθεραπείας.
Στο 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας, το οποίο οργανώνεται τα τελευταία χρόνια, θα συμμετέχουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες της διασποράς και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το ερευνητικό τους έργο στο ευρύτερο πεδίο των νεοπλασματικών νοσημάτων.
Το Forum διοργανώνεται από την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, στο Μεγάλο Αρσενάλι (ενετικό λιμάνι των Χανίων), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Forum, όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Γιάννης Βαρθαλίτης, «είναι η ευρεία συζήτηση της προόδου στο κλινικό και ακαδημαϊκό πεδίο δράσης, όπως επίσης και η συμμετοχή μας στην προσπάθεια ελέγχου του καρκίνου, η οποία επιτελείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».
Ταυτόχρονα, σκοπός της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος της γνώσης στους νέους γιατρούς και να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές-ερευνητικές επαφές με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, έτσι ώστε μέσα από εποικοδομητικό δημιουργικό διάλογο να υπάρξει προσαρμογή στις ιλιγγιώδεις εξελίξεις του γνωστικού αντικειμένου της ογκολογίας.
Το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας διακρίνεται και για μία άλλη πτυχή, εκτός του καθαρά επιστημονικού προγράμματος.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Βαρθαλίτης «η κοινωνία των Χανίων εκφράζει καλλιτεχνικά τις δικές της ανησυχίες για τον καρκίνο.
Όλοι μαζί, ασθενείς, συγγενείς, πολίτες, νοσηλευτές, γιατροί, δίνουμε τη μάχη με το χρόνο να κερδίσει η ζωή ενάντια στη νόσο.
Στο πλαίσιο αυτό, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Δημιουργικές Γέφυρες», να λειτουργήσει παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα μια θεατρική παράσταση, μια έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, με θέματα εμπνευσμένα από τη μάχη που δίνουμε κατά του καρκίνου».

ΚΕΡΑΙΕΣ…. «ΔΕΝ…ΑΛΛΑ»

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές είναι σε ημερήσια διάταξη.
Και αυτό όχι αδικαιολόγητα.
Με ΠΛΗΘΟΣ ανακοινώσεων από επιστήμονες έλληνες και ξένους, μάθαμε ότι «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ».
Όπως είναι φυσικό, κανείς μας δεν θέλει να αποκτήσει κάποιον «διάολο» στα καλά καθούμενα από τις κεραίες, και όλοι διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε την απομάκρυνση τους από τις κατοικημένες περιοχές.
Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμόζοντας κάποιες «τεχνικές καμουφλάζ» έβρισκαν τρόπο να βάζουν κεραίες σε ταράτσες οικοδομών για να κάνουν την δουλειά τους.
Ο κόσμος τις ξήλωνε σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς, κοκ.
Τώρα έρχεται μια ανακοίνωση – θέση από εκείνους τους Ευρωπαίους επιστήμονες που μιλούσαν για ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ, αναιρεί όλα εκείνα που έλεγαν.
«ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ» λέει είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής για θέματα ραδιενέργειας Παόλο Βέκια.
Έίπε σχετικά ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας έχουν χίλιες φορές μικρότερη ισχύ από αυτή που εκπέμπει η ίδια η συσκευή.

Η γερμανίδα καθηγήτρια βιολογίας Τζίγκελ-μπεργκεν σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τα προβλήματα υγείας και τα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο συνέστησε πρόληψη επειδή όπως είπε δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα. Αναρωτιέμαι λοιπόν εγώ ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ.
Να πιστέψω τους επιστήμονες που λένε ότι δεν κινδυνεύω ΤΩΡΑ;
Να πιστέψω ότι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι επιστήμονες «διορθώνοντας» κάπως τις αρχικές τους τοποθετήσεις;
Τα συμπεράσματα, και τα σχόλια δικά σας.

Καπέλο 600 εκατ. στα δάνεια

(ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ http://www.imerisia.gr)
ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΠΕΣΑΝ Η ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Τα 600 εκατ. ευρώ προσεγγίζει ο λογαριασμός που... στέλνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στους Ελληνες δανειολήπτες.
Σε αυτό το επίπεδο εκτιμάται ότι θα ανέλθει η επιβάρυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων από τη νέα αύξηση του κόστους χρήματος που αποφάσισε χθες η ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25 μονάδες για να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις
Του Χάρη Σαββίδηhsav@pegasus.gr
Ραντεβού τον... Σεπτέμβριο έδωσε, χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τους δανειολήπτες και τις αγορές.
Λίγο νωρίτερα, η διοίκηση της τράπεζας είχε εγκρίνει την αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,25% (από 4%), ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί ικανή να αναχαιτίσει τις διαρκώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Μια απόφαση που μόνο για την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συνεπάγεται για το προσεχές 12μηνο επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Καθώς η χθεσινή απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από την αγορά (αν και το πρωί κυκλοφόρησαν φήμες για αύξηση κατά μισή μονάδα), το ενδιαφέρον στράφηκε στο περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου του κ. Τρισέ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκίνησε να μιλά στους δημοσιογράφους ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κλίνουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με τις μελλοντικές μας κινήσεις».
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μετά τη χθεσινή απόφαση, «η νομισματική πολιτική θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών».
Ετοιμότητα Σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «η παράλειψη των όρων «αυξημένη ετοιμότητα» και «ισχυρή επαγρύπνηση» δεν σημαίνει κάτι».
Πρόκειται για δύο φράσεις-κλειδιά, που στο παρελθόν χρησιμοποίησε η διοίκηση της ΕΚΤ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση επιτοκίων.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ στάθηκε ιδιαίτερα στις αρνητικές προοπτικές για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρωζώνης το β τρίμηνο.
«Θα είναι πολύ διαφορετικό από το α τρίμηνο και πρέπει να λάβουμε και τα δύο υπόψη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νεότερα στοιχεία, χθες, για τις οικονομίες της Ευρωζώνης ήρθαν να ενισχύουν αυτή την αντίληψη:
Αν και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη τον Μάιο (αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση έναντι φόβων των αναλυτών για υποχώρηση κατά 0,8%) ο δείκτης δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών (ΡΜΙ υπηρεσιών) υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες (49,1 μονάδες τον Ιούνιο από 50,6 μονάδες τον Μάιο), εισερχόμενος σε περιοχή που παραπέμπει σε συρρίκνωση του κλάδου.
Πληθωρισμός
Στη Φραγκφούρτη ελπίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρήματος που αποφασίστηκε χθες, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Κάτι που, όμως, προϋποθέτει την αποκλιμάκωση ή έστω τη σταθεροποίηση των τιμών καυσίμων και τροφίμων.
Χθες, η τιμή του μπρεντ έφθασε τα 146,69 δολ./βαρέλι και αργά το βράδυ παρέμενε πάνω από τα 145 δολ.
Αναλυτές εξέφραζαν φόβο για υπέρβαση του «φράγματος» των 150 δολ. ακόμα και σήμερα.
Στον βαθμό που συνεχιστεί η ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμείνει σε ανοδική τροχιά, η διοίκηση της ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια
.
Θα προσπαθήσει, βέβαια, να καθυστερήσει την απόφαση αυτή μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις ότι η πιστωτική κρίση αποτελεί παρελθόν και η ευρωπαϊκή οικονομία δεν απειλείται από ύφεση.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουν στη Φραγκφούρτη περισσότερα στοιχεία για όλους αυτούς τους παράγοντες (πετρέλαιο, πληθωρισμός, πιστωτική κρίση, ανάπτυξη) και θα είναι σε θέση να κρίνουν αν πρέπει να αυξήσουν άμεσα τα επιτόκια, αν πρέπει να το πράξουν στα τέλη του έτους ή αν δεν υπάρχει λόγος για αύξησή τους.
Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούν να δηλώσουν είναι «καλό καλοκαίρι».
Αυξάνεται η δόση για ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Επιβάρυνση 550-600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, προκαλεί στο σύνολο των δανειοληπτών η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ επιβαρύνει σχεδόν το σύνολο των δανείων που έχουν ως βάση επιτοκίου το 4,25% είτε πρόκειται για στεγαστικά είτε για καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες είτε για επιχειρηματικά.
Ειδικότερα, στη Στεγαστική Πίστη πλήττονται κυρίως τα παλαιότερα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα νέα, όσα δηλαδή χορηγήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2007 και έκτοτε, βασίζονται πλέον στο euribor, και έτσι κι αλλιώς είναι επιβαρημένα από τη φρενήρη πορεία του εν λόγω επιτοκίου.
«Η επιβάρυνση αφορά 1 στα 4 στεγαστικά δάνεια καθώς το 20%-25% του συνόλου των δανείων της κατηγορίας βασίζονται στο επιτόκιο της ΕΚΤ», τονίζει στην «Η» αρμόδιο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας και προσθέτει:
«Πρόκειται για την 9η κατά σειρά αύξηση του επιτοκίου από τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το κόστος μεγαλώνει
Μπορεί ο κ. Τρισέ να προχώρησε χθες στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2008, αλλά οι τραπεζίτες είχαν προβεί από τους πρώτους μήνες του έτους σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να μετακυλίσουν το κόστος με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες στους πελάτες.
«Ουσιαστικά, η αύξηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις που ήδη έχουν ανακοινώσει από τις αρχές του έτους οι ελληνικές τράπεζες.
Άρα η συνολική επιβάρυνση για τους δανειολήπτες είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η έλλειψη ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά εξαιτίας της διατήρησης του κόστους του χρήματος σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνει πλέον και την κατηγορία των σταθερών επιτοκίων.
Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο μήνα έχουν προχωρήσει σιωπηρά και αθόρυβα σε αυξήσεις και των σταθερών επιτοκίων, στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ καταργούνται οι όποιες προσφορές επιτοκίου στα στεγαστικά και αφορούν επιτόκια της τάξης του 3,5% για 1 ή 2 έτη.

Ενδιαφέρον για Ελλάδα από διεθνείς κολοσσούς της κρουαζιέρας

(ΑΠΟ http://www.traveldailynews.gr/)

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να καταστεί -υπό προϋποθέσεις- κόμβος για τα προγράμματα κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, άποψη που εκφράστηκε από όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κορυφαίων στον κόσμο εταιριών, τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους το διεθνές συνέδριο CruiseinGreece, που συνδιοργάνωσε ο ΗΑΤΤΑ με τον διεθνή οργανισμό SEATRADE και με την υποστήριξη του ΕΟΤ.
Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε χτες με αφορμή την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γιάννης Ευαγγέλου τόνισε πως «στόχος του CruiseinGreece ήταν η διερεύνηση των προοπτικών της χώρας μας σε σχέση με την διεθνή κρουαζιέρα και η απόκτηση μιας καλύτερης αντίληψης για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη έκταση ο πλούτος της Ελλάδας σε ποικιλία και διαφορετικότητα προορισμών».
Οι εργασίες του συνεδρίου κινήθηκαν στους παρακάτω τρεις άξονες:
Η Ελλάδα ως προορισμός κρουαζιέρας
Πως επιλέγονται τα λιμάνια από τους σχεδιαστές δρομολογίων
Ελλάδα ως κομβικό κέντρο κρουαζιέρας
Κοινή ήταν η διαπίστωση και των 12 ομιλητών -που εκπροσωπούσαν τους μεγαλύτερους «παίχτες» της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίοι και ειδικεύονται στον σχεδιασμό δρομολογίων και την αξιοποίηση προορισμών - ότι η χώρα μας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρίσματα, που την κάνουν μεν περιζήτητο προορισμό, όχι όμως και επωφελή για τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγέλου «σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που τους δημιουργεί αυτό που εξακολουθούν να αποκαλούν καμποταζ».
Και συμπλήρωσε:
«Η αλήθεια είναι ότι μόνο από εμάς θεωρείται απελευθέρωση το θεσμικό μόρφωμα που ισχύει σήμερα, γιατί στα δικά τους μάτια δεν έχει αλλάξει στην ουσία τίποτε.
Το 80% των κρουαζιερόπλοιων δεν έχουν σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η Ελλάδα – κατά διεθνή πρωτοτυπία - αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας της βιομηχανίας της κρουαζιέρας από την όποια πιθανότητα κυκλικών δρομολογίων».
Η τοποθέτηση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος, σχετικά με τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ, δημιουργεί αισιοδοξία σε όλους μας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι εταιριών «κολοσσών» -όπως π.χ. της Carnival, της Royal Caribbean/Celebrity και της Princess, αλλά και μικρότερων με πολυτελέστατα κρουαζιερόπλοια των 100 επιβατών - εξέφρασαν επανειλημμένα την επιθυμία τους να καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο για τα προγράμματα κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε γενικές γραμμές υποστηρίχθηκε θερμά η περίπτωση του Πειραιά, αλλά και της Θεσσαλονίκης σε επόμενο στάδιο, όπως και άλλων λιμανιών ως κομβικού λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου, εφΆ όσον βέβαια αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.
Πάντως οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών, του ΟΛΠ και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος δήλωσαν έτοιμοι για την εξυπηρέτηση μιας τέτοιας εξέλιξης.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Royal Caribbean/Celebrity αποκάλυψε ότι η εταιρία του βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον και το Λαύριο, σαν κόμβο για ειδικά προγράμματα κρουαζιέρας μόνο στα ελληνικά νησιά.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ξένων εταιριών συμφώνησαν ότι αν κάνουν την Ελλάδα κόμβο για κάποια πλοία τους, τότε οπωσδήποτε θα προσλάβουν σε αυτά έναν αριθμό Ελλήνων ναυτικών.
Επίσης δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε λιμενικές εγκαταστάσεις αν τους ζητηθεί.
Όμως, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, «κανένας εξ αυτών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την υποχρέωση για ΅ανοικτά δρομολόγιαΆ, η οποία τους επιβάλλεται στην περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποιήσουν Ελληνικό λιμάνι απο-επιβίβασης, γιατί τούτο έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αεροπορικό κόστος, δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά αεροδρόμια πρόσβασης.
Έτσι παραμένουν ως επί το πλείστον σε κόμβους εκτός Ελλάδος που τους επιτρέπουν να κάνουν κυκλικές κρουαζιέρες».
Όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν την σημασία της Ελλάδας και για την χειμερινή κρουαζιέρα, αλλά το καμποτάζ είναι αυτό που παίζει αποτρεπτικό ρόλο.
Τόνισαν ακόμη ότι οι εταιρίες πηγαίνουν μόνο εκεί που οι πελάτες τους ζητούν να πάνε.
Αν η Ελλάδα δεν προβάλλει νέους προορισμούς ώστε να αρχίσουν να τους ζητούν, εκείνες δεν μπορούν να ρισκάρουν ένα δρομολόγιο που δεν θα αποτελείται από εμπορικά λιμάνια.
Ο κ. Ευαγγέλου επεσήμανε πάντως ότι «δεν αρκεί μόνο η προβολή.
Κάθε προορισμός πρέπει να ζυγίσει τις υποδομές και τους αναπτυξιακούς στόχους του και να αποφασίσει τι είδους προορισμός θέλει να γίνει».
Εξόχως σημαντική ήταν η πρόταση του εκπροσώπου της Louis Hellenic Cruises προς τον ΕΟΤ και τον ΗΑΤΤΑ να δημιουργηθεί μια μορφή οργάνωσης, που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις των κλάδων που εμπλέκονται και θα αναλάβει την προώθηση προορισμών, τον συντονισμό της πληροφόρησης προς την βιομηχανία, την εκπόνηση μελετών γύρω από στρατηγικές ανάπτυξης, κ.ά. προσπάθεια στην οποία η Louis Hellenic Cruises θα συμβάλλει ενεργά.Η επιτυχία του συνεδρίου CruiseinGreece ήταν τέτοια που οδήγησε την τουριστική ηγεσία στην απόφαση για ετήσια καθιέρωσή του.
Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου (Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ), η κα Κρύση Παλάση (CTM Hellas) και η κα Νατάσα Βασιλάκη (εκπρόσωπος της SEATRADE).
Δώρα Σγάρτσου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2009

«Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες»Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 27-28 Μαρτίου 2009
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 και 28 Μαρτίου 2009.
Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική.
Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ελληνική μουσική του 20ού αιώνα στη σύνδεσή της με διαφορετικές μορφές σκηνικής δράσης.
Στόχος είναι να φωτιστούν πέρα από τα ιστορικά γένη και είδη, νεότερα είδη μουσικής όπως συσχετίζονται με διαφορετικές όψεις, ιστορικές και νεότερες, των παραστατικών τεχνών. Εισηγήσεις που αφορούν άγνωστα έργα και τις νεότερες εξελίξεις μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα είναι ευπρόσδεκτες.
Οι ανακοινώσεις μπορούν να εντάσσονται ενδεικτικά σε μία από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:όπερα, οπερέτα, μιούζικαλσκηνική μουσικήμουσική χορού, μπαλέτοουσικό θέατρο, πειραματικό μουσικό θέατρο, ενόργανο θέατρομουσική κινηματογράφου νέα είδη (ηχητικές εγκαταστάσεις, μουσική και video-art)

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την φρεσκάδα της ορεινής φύσης
Βελβεντός ΚοζάνηςΠαρασκευή 4 - Κυριακή 6 Ιουλίου
Με την διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα «Το ροδάκινο στις νέες συνθήκες», σήμερα Παρασκευή 4 Ιουλίου στις 8.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις της φετινής Γιορτής Ροδάκινου στο Βελβεντό Κοζάνης.
Η Γιορτή αυτή που έχει εξελιχθεί πλέον σε σημαντικό θεσμό διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Βελβεντού, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τον Εμπορικό Σύλλογο Βελβεντού.
Η ημερίδα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:•
«Το ΚΠΕ Βελβεντού – Τα Προγράμματά του».
Παρουσίαση του ΚΠΕ Βελβεντού και των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί.
Σαμαράς Κωνσταντίνος, Καθ. Τεχνολογίας - Φυτικής, υπεύθυνος ΚΠΕ Βελβεντού.•
«Οι προκλήσεις για το ελληνικό ροδάκινο». Καραΐνδρος Θεολόγης, Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών (Συνεταιρισμού) VENUS Βέροιας.•
«Οι εξελίξεις της Ευρωπαϊκής αγοράς ροδάκινων». Μαγγανάρη Φανή, Γεωπόνος, ειδικός σε θέματα οπωροκηπευτικών.
Και η γιορτή συνεχίζεται, με γλέντι στην κεντρική πλατεία, στις 10 το βράδυ, με το μουσικό σχήμα «ΕΚΤΟΣ» σε έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Το Σάββατο 5 Ιουλίου, η Γιορτή θα συνεχιστεί στην κεντρική πλατεία στις 22.00 με μια λαϊκή βραδιά με τον τραγουδιστή Σώζο Λυμπερόπουλο.
Παράλληλα, με ώρα έναρξης τις 23.00, στο πανέμορφο φαράγγι του Σκεπασμένου, δίπλα στους καταρράκτες, ξεκινάει ένα νεανικό πάρτυ με το θρυλικό μπλουζ σχήμα των Blues Wire. Η έντονη σκηνική παρουσία τους, το πλούσιο ρεπερτόριό τους και ο δεμένος ήχος τους κάνει κάθε συναυλία μια ξεχωριστή εμπειρία.
Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται σε ένα μοναδικό τοπίο.Και το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουλίου, η Γιορτή θα κλείσει στις 22.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με την Φωτεινή Βελεσιώτου (μια φωνή που είναι αδύνατο μας αφήσει αδιάφορους καθώς θυμίζει απίστευτα την Σωτηρία Μπέλλου) σε μεταπολεμικά ρεμπέτικα και επιλεγμένα λαϊκά τραγούδια.
Μαζί της ο Λάρρυ Χαριτίδης (μπουζούκι), ο Μάκης Πάντσιος (κιθάρα) και ο Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν)
Όλο το τριήμερο θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων στους επισκέπτες, ενώ (κατόπιν συνεννόησης) υπάρχει και η δυνατότητα περιηγήσεων στα αξιοθέατα της περιοχής και επισκέψεων στους τόπους καλλιέργειας και συσκευασίας των ροδάκινων.
Το φιλόξενο Βελβεντό, με τον κατάφυτο από ροδακινιές κάμπο του, τα στενά γραφικά σοκάκια, τα παραδοσιακά πέτρινα νεοκλασικά, τις καταστόλιστες από λουλούδια αυλές, τις μικρές πλατείες, τους παλιούς νερόμυλους και εκκλησίες, σας περιμένει για να απολαύσετε μια όαση δροσιάς.
Και να γευτείτε το μοναδικό ροδάκινο Βελβεντού, που εκτός από το μεράκι των παραγωγών και την πολύχρονη εμπειρία τους, οφείλει την ποιότητά του και στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την αύρα των Δυτικών Πιερίων και τη δροσιά της λίμνης.

Η αιμοδοσία σε... διακοπές

(ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr)

Εκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να μην ξεχνούν το ιερό καθήκον τους απευθύνουν οι πολυμεταγγιζόμενοι.
Προβλήματα και με τον μοριακό έλεγχο του αίματος
Αγωνία προκαλούν στους πολυμεταγγιζόμενους οι καλοκαιρινές ελλείψεις αίματος.
Χιλιάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία απευθύνουν έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να μην ξεχνούν το ιερό τους καθήκον πριν φύγουν για διακοπές
Οι πολυμεταγγιζόμενοι απευθύνουν έκκληση και προς την πολιτεία, καθώς υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος, ενώ υπολειτουργούν οι μονάδες αιμοδοσίας του ΕΣΥ.
«Οι ελλείψεις αίματος είναι μεγάλες κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις ή να γίνονται μεταγγίσεις με μικρότερη ποσότητα αίματος», επισημαίνει στο «Εθνος» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κ. Ιωάννα Μυρίλλα.
Σύμφωνα με την κ. Μυρίλλα, η αναβολή μίας μετάγγισης είναι επικίνδυνη για τη ζωή του πάσχοντος, ενώ η μετάγγιση μικρότερης ποσότητας αίματος σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη ταλαιπωρία.
Τη λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν μόνον οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι ξεχνούν συνήθως να δώσουν αίμα πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ακόμη κι όσοι θέλουν να προσφέρουν αίμα, ωστόσο, δυσκολεύονται το καλοκαίρι, καθώς οι μονάδες αιμοδοσίας λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι, ενώ δεν γίνονται αιμοληψίες τα Σαββατοκύριακα και δεν λειτουργούν τα εξωτερικά συνεργεία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
Τα προβλήματα αυτά -εξηγεί η κ. Μυρίλλα- αποτρέπουν την προσφορά αίματος από τακτικούς αιμοδότες, το αίμα των οποίων θεωρείται ασφαλέστερο. Οι περιστασιακοί αιμοδότες ενδέχεται να μη δηλώσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, προκειμένου να δώσουν αίμα που χρειάζονται επειγόντως τα κοντινά τους πρόσωπα.
Αναφορικά με την ασφάλεια του αίματος, η κ. Μυρίλλα εκτιμά ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μοριακού ελέγχου, τουλάχιστον στα τρία κέντρα της Αττικής.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας -σημειώνει- διαθέτει τους χώρους, αλλά όχι το αναγκαίο προσωπικό.
Το «Λαϊκό» δεν διαθέτει ούτε χώρους ούτε προσωπικό, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Κρατικό της Αθήνας.
Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ανέρχονται σε 700.000 μονάδες και συλλέγονται 600.000. Από αυτές, το 50% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και οι υπόλοιπες από το περιβάλλον των ασθενών, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν με 2% έως 3%. Μόνον οι 3.000 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται κάθε χρόνο 100.000 έως 120.000 μονάδες αίματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

4.000 κτίρια μη κατοικήσιμα

(ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr)


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Αγωνιώδη έκκληση προς την Πολιτεία για βοήθεια έκανε χθες εγγράφως ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, προτείνοντας μια σειρά μέτρων για τον πυρόπληκτο και σεισμόπληκτο νομό και δημοσιοποιώντας συγχρόνως τον τραγικό απολογισμό των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός των 6,5 Ρίχτερ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τον Νομό Ηλείας ως μια εξαιρετικά κρίσιμη περίπτωση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ανασάνει και να ελπίσει ο Νομός Ηλείας. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλους τους φορείς, όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα άμεσο και ένα μακροπρόθεσμο, αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού μας, που να βλέπει τις δύο καταστροφές που υπέστη (πυρκαγιές, σεισμός) ενιαία, γιατί και οι δύο έχουν χτυπήσει τον ίδιο νομό με τη μεγαλύτερη ένταση απ' ό,τι σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Καφύρας. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, από τον πρόσφατο σεισμό 4.000 κτίσματα είναι χαρακτηρισμένα ως μη κατοικήσιμα και τα 400-500 από αυτά κατεδαφιστέα, ενώ 1.500 είναι με ελαφρές ζημιές.
Χτυπήθηκαν βασικές υποδομές του νομού, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, δημόσια κτίρια, σχολεία κ.λπ.Οι επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος δέχτηκε πολύ μεγάλο χτύπημα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν τις 1.500 οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ζημιά.«Η καταστροφή είναι τεράστια και σαν τέτοια πρέπει να εκτιμηθεί.
Οπως επίσης πρέπει να εκτιμηθεί ότι το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς από τους σεισμούς σε συνδυασμό με την καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2007, υποχρεώνει την Ηλεία σε οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση. Η Ηλεία βρίσκεται σε μεγάλη οικονομικοκοινωνική κρίση, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της, και πρέπει να υπάρξουν ενέργειες για να μπορέσει να επανακάμψει.Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη λήψη μέτρων που να αφορούν το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων του νομού Ηλείας», αναφέρει ο κ. Καφύρας, ο οποίος μεταξύ άλλων προτείνει: * Τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης στους σεισμόπληκτους επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιά οι επιχειρήσεις τους, τα εμπορεύματα, ο εξοπλισμός και οι υποδομές τους στο ύψος των 10.000 ευρώ, όπως αναλόγως δόθηκε στις κατοικίες για την οικοσκευή. * Αναστολή έως το τέλος του 2009 των πλειστηριασμών και εξωστικών αποφάσεων, καθώς και της καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις για τα Φυσικά Νομικά Πρόσωπα. * Αμεση υλοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για απορρόφηση 4.000 ανέργων, με κάλυψη της οικονομικής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (25% του συνόλου) από την κυβέρνηση. * Οικονομική ενίσχυση των ανέργων από τον ΟΑΕΔ χωρίς καμία προϋπόθεση. Οσοι είναι άνεργοι να παίρνουν το επίδομα ανεργίας. * Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν σχέση με οικοδομή, λόγω ραγδαίας αύξησης της ανεργίας. * Την άμεση αποζημίωση των επιχειρήσεων στο 100% της ζημίας χωρίς άλλες προϋποθέσεις με βάση την καταγραφή που πραγματοποίησαν οι κοινές επιτροπές ελέγχου της νομαρχίας, του ΕΒΕ Ηλείας και των δήμων. * Μείωση κατά 50% των παγίων που πληρώνουν οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις του νομού σε οποιαδήποτε υπηρεσία και σε αυτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τέλη ύδρευσης, ΔΕΗ, ΛΕΠΙ, τέλη πεζοδρομίων κ.λπ.) * Την οικολογική και περιβαλλοντική αποκατάσταση του Νομού Ηλείας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για ζωή και εργασία

(ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ http://www.imerisia.gr/) Εννέα στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι μετά από 20 χρόνια θα δουλεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Εξαιρετικά απαισιόδοξοι είναι οι Ελληνες και μαζί με αυτούς όλοι οι λαοί των λεγομένων «παλαιών» κοινοτικών χωρών στις προβλέψεις τους για την ποιότητα της ζωής τους ύστερα από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα ευρωδημοσκόπησης (ευρωβαρόμετρο), που δημοσίευσε χθες, η Κομισιόν, το 67% των συμπατριωτών μας απάντησε ότι θα είναι χειρότερη η ζωή τους ύστερα από 20 χρόνια και μόλις το 29% απάντησε ότι θα είναι καλύτερη. Το ελληνικό ποσοστό απαισιοδοξίας είναι ένα από τα χειρότερα μεταξύ των 27 χωρών μελών και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους Γερμανούς που εμφανίζουν ποσοστό απαισιοδοξίας ελαφρώς μεγαλύτερο του δικού μας (68%). Μετά τους Ελληνες ακολουθούν οι Γάλλοι (64%) και οι Λουξεμβούργιοι (59%). Ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες για ένα πιο ρόδινο μέλλον -μετά είκοσι έτη- ανήκει στους λαούς των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εμφανίζουν συνολικό, μέσο ποσοστό αισιοδοξίας 59%, ενώ στους λαούς της «παλαιάς» Ευρώπης συνολικό, μέσο ποσοστό της απαισιοδοξίας τους φθάνει στο 56%. Χειρότερη Στην Ε.Ε. των 27, το 49% των Ευρωπαίων απαντά ότι η ζωή θα είναι χειρότερη και το 38% καλύτερη. Πιο αισιόδοξοι είναι οι Εσθονοί (78% πιστεύουν πως η ζωή θα είναι καλύτερη) και ακολουθούν οι Ιρλανδοί (67%), οι Ρουμάνοι και οι Σλοβάκοι (64%). Σύμφωνα με το ίδιο ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες και οι Γάλλοι είναι οι πιο απαισιόδοξοι, σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες εργασίας. Πάνω από 9 στους 10 Ελληνες (91%) εκτιμούν ότι μετά από 20 χρόνια οι άνθρωποι θα δουλεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από ότι σήμερα, έναντι 80% στην Ε.Ε. των 27. Πιο απαισιόδοξοι από τους Ελληνες είναι οι Γάλλοι με 94% και ακολουθούν οι Αυστριακοί (90%) και οι Αγγλοι (89%). Αναφορικά με το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά από 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερο, έναντι 81% στην Ε.Ε. των 27. Το ίδιο πιστεύουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί κατά 90% και οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι κατά 88%. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, 1 στους 2 Ελληνες πιστεύει ότι θα είναι ευκολότερη για όλους μετά από 20 χρόνια, έναντι 58% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τέλος, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι χάρη στην τεχνολογική πρόοδο ο κόσμος, μετά από 20 χρόνια, θα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο ελεύθερο χρόνο;», οι Ελληνες εμφανίζονται και πάλι οι πιο απαισιόδοξοι μετά τους Σλοβένους, καθώς το 63% των Ελλήνων διαφωνούν και το 35% συμφωνούν.