Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Η αιμοδοσία σε... διακοπές

(ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr)

Εκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να μην ξεχνούν το ιερό καθήκον τους απευθύνουν οι πολυμεταγγιζόμενοι.
Προβλήματα και με τον μοριακό έλεγχο του αίματος
Αγωνία προκαλούν στους πολυμεταγγιζόμενους οι καλοκαιρινές ελλείψεις αίματος.
Χιλιάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία απευθύνουν έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να μην ξεχνούν το ιερό τους καθήκον πριν φύγουν για διακοπές
Οι πολυμεταγγιζόμενοι απευθύνουν έκκληση και προς την πολιτεία, καθώς υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος, ενώ υπολειτουργούν οι μονάδες αιμοδοσίας του ΕΣΥ.
«Οι ελλείψεις αίματος είναι μεγάλες κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις ή να γίνονται μεταγγίσεις με μικρότερη ποσότητα αίματος», επισημαίνει στο «Εθνος» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κ. Ιωάννα Μυρίλλα.
Σύμφωνα με την κ. Μυρίλλα, η αναβολή μίας μετάγγισης είναι επικίνδυνη για τη ζωή του πάσχοντος, ενώ η μετάγγιση μικρότερης ποσότητας αίματος σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη ταλαιπωρία.
Τη λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν μόνον οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι ξεχνούν συνήθως να δώσουν αίμα πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ακόμη κι όσοι θέλουν να προσφέρουν αίμα, ωστόσο, δυσκολεύονται το καλοκαίρι, καθώς οι μονάδες αιμοδοσίας λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι, ενώ δεν γίνονται αιμοληψίες τα Σαββατοκύριακα και δεν λειτουργούν τα εξωτερικά συνεργεία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
Τα προβλήματα αυτά -εξηγεί η κ. Μυρίλλα- αποτρέπουν την προσφορά αίματος από τακτικούς αιμοδότες, το αίμα των οποίων θεωρείται ασφαλέστερο. Οι περιστασιακοί αιμοδότες ενδέχεται να μη δηλώσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, προκειμένου να δώσουν αίμα που χρειάζονται επειγόντως τα κοντινά τους πρόσωπα.
Αναφορικά με την ασφάλεια του αίματος, η κ. Μυρίλλα εκτιμά ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μοριακού ελέγχου, τουλάχιστον στα τρία κέντρα της Αττικής.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας -σημειώνει- διαθέτει τους χώρους, αλλά όχι το αναγκαίο προσωπικό.
Το «Λαϊκό» δεν διαθέτει ούτε χώρους ούτε προσωπικό, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Κρατικό της Αθήνας.
Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ανέρχονται σε 700.000 μονάδες και συλλέγονται 600.000. Από αυτές, το 50% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και οι υπόλοιπες από το περιβάλλον των ασθενών, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν με 2% έως 3%. Μόνον οι 3.000 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται κάθε χρόνο 100.000 έως 120.000 μονάδες αίματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: