Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ

Ενα δελτίο τύπου - σημείωμα πήρα μεταξύ άλλων από φιλικό blog, το οποίο τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν γονιό με συγκλόνησε.
Να τι γράφει η αποστολέας του.
"Αξιότιμοι κύριοι, Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Αθηναίου και είμαι η συγγραφέας της αυτοβιογραφίας «Και βέβαια δεν σας αφορά». Η αυτοβιογραφία μου, παρουσιάζει το κόστος της άγνοιας στη ζωή μου, του απροφύλαχτου έρωτα, της διάγνωσης του ιού μέσα από την γέννηση του μονάκριβου γιου μου αλλά και της δύναμης που έχει ο καθένας μας να διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο το θεριό που τον βασανίζει Το βιβλίο το χαρακτήρισε στην παρουσίαση του η Κα Κανέλλη ως την πιο καλογραμμένη μοιραία ερωτική ιστορία του σήμερα προσθέτοντας ότι μπορεί να ταυτιστεί καθένας και ειδικά μια γυναίκα με την ηρωίδα είτε ως κόρη, σύντροφος, μάνα, γυναίκα. ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα της αυτοπροστασίας πέρα από εκείνο της αυτοδιάθεσης. Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αναφέρετε το βιβλίο για να μην ακουστεί σαν διαφήμιση, αναφέρετε την ανάγκη για προφύλαξη και μόνιμη χρήση του προφυλακτικού είτε σε επαφή μιας βραδιάς είτε σε επαφές που φαντάζουν να ανήκουν σε έναν μεγάλο έρωτα που μπορεί όμως να προδώσουν πέρα από την καρδιά και την ίδια την ζωή.. Σας παρακαλώ ιδιαίτερα να προσφέρετε αυτό το κοινωνικό έργο ώστε διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοπροστασίας πέρα από εκείνο της αυτοδιάθεσης να έχουμε λιγότερα νέα κρούσματα - θύματα άγνοιας αλλά και αλαζονείας μια που οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν τους αφορά, ακριβώς όπως πίστευα κι εγώ πριν 15 χρόνια. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι και δη γυναίκες καταστρέφονται πιστεύοντας ότι δεν θα τύχει σε αυτούς, όλο και περισσότεροι θα ζουν χωρίς όνειρα μέσα στον πόνο, στον φόβο και εν δυνάμει στον θυμό. Η φυσική μου συνέχεια, ο γιος μου έγινε με πολύ χαρά, έζησε σε πόνο, χάθηκε αλλά μου έκανε το μεγαλύτερο δώρο ζωής, την γνώση και την συνειδητοποίηση. Το βιβλίο μου έγινε με πολύ πόνο, εύχομαι να ζήσει μέσα στην αποδοχή και στην αγάπη και να γίνει δώρο αφύπνισης. Εσείς οι bloggers μπορείτε να του δώσετε φωνή, φωνή τόσο δυνατή ώστε να φτάσει στα αυτιά τουλάχιστον ενός νέου και να απολαμβάνει τον έρωτα για πάντα χωρίς να χρειαστεί ποτέ να γίνει εθελοντής κουκουλοφόρος για να ζήσει. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Αλεξάνδρα Αθηναίου alexandraathinaiou"
Αλεξάνδρα αυτό που "Δεν μας αφορά", είναι κατά διαβολική σύμπτωση κάτι που όχι απλά μας αφορά, αλλά που στις μέρες μας είναι ο πιο μεγάλος εφιάλτης.
Δεν το διάβασα ακόμα το βιβλίο σου.
Θα το κάνω πολύ σύντομα.
Κοντά όμως στα υπόλοιπα που προβάλω από το blog αξίζει πραγματικά να προβληθεί και αυτό.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ-Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΗΣ Αλεξάνδρα Αθηναίου
Tιμή: € 12.90
Εκδότης: Οξύ
144 Σελίδες
Ημ/νία 'Εκδοσης: Νοέμβριος 2007
ISBN: 978-960-436-175-5
Και βέβαια δε σας αφορά – Η αυτοβιογραφία μιας καταξιωμένης οροθετικής Αλεξάνδρα Αθηναίου Μια γυναίκα που είχε τα πάντα.
Μια γυναίκα ευτυχισμένη όσο λίγοι, ανυποψίαστη όσο πολλοί. Μια γυναίκα που ξαφνικά ένιωσε τη ζωή να γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά της… Οι εκδόσεις ΟΞΥ παρουσιάζουν την τολμηρή αυτοβιογραφία μιας λαμπερής και επιτυχημένης γυναίκας που αναμετρήθηκε με το πρόβλημα της οροθετικότητας, ήρθε αντιμέτωπη με την απώλεια και κατάφερε να νικήσει τον φόβο και την άγνοια.
Είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να πολεμήσει έναν εχθρό που οι περισσότεροι από εμάς νομίζουν πως δεν θα τους απειλήσει ποτέ, να δώσει μια μάχη με απρόσμενα όπλα της τη χαρά και την αισιοδοξία, αφήνοντας απ’ έξω πικρία και ηττοπάθεια. Τα όσα έχασε και τα όσα κέρδισε μαχόμενη, έδειξαν στην ίδια τον δρόμο μιας ζωής πιο χαρούμενης, πιο συνειδητοποιημένης, πιο διαισθητικής και θα δείξουν στον αναγνώστη τη συγκλονιστική πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, ακόμη και αν συνήθως αρνούμαστε να δούμε… Αν νομίζατε πως δε σας αφορά… σας αφορά η αναμέτρηση με οτιδήποτε φαντάζει πιο μεγάλο και δυνατό από σας ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Η Αλεξάνδρα Αθηναίου είναι μια γυναίκα 40 ετών.
Έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές, εργάζεται και θεωρείται επιτυχημένη στον κλάδο της. Τα τελευταία 15 χρόνια ζει με τον ιό, τον οποίο πιθανότατα «πήρε» από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού το οποίο έχασε όταν εκείνο ήταν 2 ετών. Αφηγείται με ειλικρίνεια την ιστορία της, ελπίζοντας να αφυπνιστούν οι υγιείς ακούγοντας για πρώτη φορά τη γυναικεία φωνή των οροθετικών, ώστε να μειωθεί η άγνοια και ο τρόμος.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣΧαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922.
Η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού Συγγραφέας: ΜΙΛΤΟΝ ΓΚΑΪΛΣ
Κατηγορία: Άλλες Κατηγορίες - Δοκίμιο - Μαρτυρίες
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 09/2008
Σελίδες: 472
ISBN: 978-960-699-821-8
Κωδικός: 35126
Σύντομη περιγραφή Το Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένο με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Γκάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα.
Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.
«Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δε γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία.
Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον».
Α. Βιστωνίτης
Το Βήμα της Κυριακής, 25/5/08
«Ποιος έκαψε τη Σμύρνη;
Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Το βιβλίο του Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος, βασίστηκε σε ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης»Νατάσα Μπαστέα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28-29/6/08
«Το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Giles Milton, προσφέρει κάτι πέραν μιας ωραίας αφήγησης, καθώς ανασυστήνει ένα πολιτισμικό και ιστορικό περιβάλλον με μια εξ αποστάσεως ματιά.
Είναι ένα ‘θερμό’ βιβλίο, αλλά όχι ‘εν θερμώ’».
«Το βιβλίο είναι μια ευτυχής προσθήκη στη διεθνή βιβλιογραφία για την παλιά Σμύρνη».
Νίκος Βατόπουλος Καθημερινή, 4/10/08
«Το πρόβλημα με τη Μικρασιατική καταστροφή είναι πως ό,τι κι αν διαβάσεις έχει γραφτεί με έντονη συναισθηματική προδιάθεση και ιδιαίτερα υποκειμενική προοπτική, είτε έχει γραφτεί από Έλληνες, Τούρκους ή Αρμένιους.
Βασικά, εξιστορούν τη δική τους εκδοχή.
Εγώ πάλι ήθελα μια πιο αποστασιοποιημένη διήγηση, γι’ αυτό και επέλεξα τη λεβαντική κοινότητα και χρησιμοποίησα τις δικές τους ανέκδοτες πηγές… στη διήγησή τους περιγράφουν αυτά που είδαν και αυτά που έζησαν, και τα περιγράφουν χωρίς εμπάθεια.»
Γκάιλς Μίλτον σε συνέντευξη στο BHMAGAZINO, 21/9/2008 Δημοσιεύματα • Χαμένος Παράδεισος - - 25 Μαΐου 2008
H άλλη πλευρά της γέφυρας Συγγραφέας: ΛΩΣΟΝ ΜΑΙΡΗ
Κατηγορία: Λογοτεχνία - Σύγχρονη Ξένη - Κοινωνικά
Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 10/2008
Σελίδες: 424
ISBN: 978-960-699-820-1
Κωδικός: 35159
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Σύντομη περιγραφή Δεκαετία του 1930 σε μια επαρχιακή πόλη του Καναδά, τα δύο αδέλφια, ο Τζέικ και ο Άρθουρ μεγαλώνουν στη φάρμα του πατέρα τους.
Ενώ τους συνδέουν τόσα πολλά, είναι δύο αδέλφια πολύ διαφορετικά στη ψυχοσύνθεσή τους. Ο Άρθουρ εργατικός, τίμιος και συναισθηματικός και ο Τζέικ σκληρός, πονηρός και εγωπαθής διεκδικούν την ίδια γυναίκα ο καθένας με το δικό του τρόπο, αλλα στην πραγματικότητα υπάρχει ένας σκληρός ανταγωνισμός αναμεσά τους.
Οι πράξεις τους και οι επιλογές τους τους χωρίζουν ακόμα πιο πολύ.
Ποιος θα καταφέρει να κερδίσει την καρδιά της Λόρας;
Η ζωή θα δείξει τη σκληρότητά της και η ιστορία ανατρεπτική ως το τέλος θα καθηλώσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.
Μια πρωτότυπη, ολοκληρωμένη και συναρπαστική ιστορία γύρω από τη ζωή τριών ανθρώπων.
Τι είναι αυτό που συνδέει και τους τρεις και πώς αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις; Βραβεία Υποψήφιο για το Man Booker Prize 2006
Το χάρισμα της βροχής Συγγραφέας: ΕΝΓΚ ΤΑΝ ΤΟΥΑΓΚ
Κατηγορία: Λογοτεχνία - Σύγχρονη Ξένη - Κοινωνικά
Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 10/2008
Σελίδες: 600 ISBN: 978-960-699-819-5
Κωδικός: 35154
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Σύντομη περιγραφή Στο "Μαργαριτάρι της Μαλαισίας", το εξωτικό νησί Πενανγκ, ο δεκαεξάχρονος Φίλιπ Χάττον είναι ένα μοναχικό παιδί, ενώ η διπλή του καταγωγή -μισός Άγγλος, μισός Κινέζος- τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει το Χαγιάτο Έντο.
Για πρώτη φορά στη ζωή του ανακαλύπτει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικειότητας και μια απροσδόκητη φιλία ξεκινά ανάμεσα σε αυτόν και τον Ιάπωνα διπλωμάτη.
Ο Φιλίπ ξεναγεί τον καινούριο του φίλο στο αγαπημένο του νησί και ο Χαγιάντο ως αντάλλαγμα τον μυεί στην πειθαρχία της πολεμικής τέχνης Αϊκίντο.
Όμως θα πληρώσει ακριβά το τίμημα αυτής της γνώσης.
Ο αινιγματικός Έντο, πειθαρχημένος από όρια που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του, όταν οι Ιάπωνες εισβάλλουν στη Μαλάγια, απειλώντας την οικογένεια του Φίλιπ και ό,τι αγαπά πραγματικά, διαπιστώνει ότι ο έμπιστος Δάσκαλός του -στον οποίο είναι απόλυτα αφοσιωμένος- κρύβει ένα ολέθριο μυστικό.
Ο Φίλιπ ρισκάρει τα πάντα σε μια προσπάθεια να προστατέψει αυτούς που έχει θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο και να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι.
Μέσα από μια θαυμάσια αφήγηση γεμάτη εξωτικές και σαγηνευτικές εικόνες, ήχους και αρώματα από ένα μαγικό κόσμο, ο Ταν Τουάν Ενγκ συνθέτει μια βασανιστική ιστορία προδοσίας, βαρβαρότητας, θάρρους και μιας αγάπης ανίκητης στο χρόνο. Βραβεία Υποψήφιο για το Man Booker 2007
Ο φάρος της Αλεξάνδρειας Συγγραφέας: ΜΠΡΑΝΤΣΟΟΥ ΤΖΙΛΛΙΑΝ
Κατηγορία: Λογοτεχνία - Σύγχρονη Ξένη - Ιστορικά
Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 10/2008
Σελίδες: 592
ISBN: 978-960-699-810-2
Κωδικός: 35149
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Σύντομη περιγραφή Στην Έφεσσο το 4ο μ.Χ αιώνα, η Χάρις, μια ανεξάρτητη και δυναμική νεαρή κοπέλα, αποφασίζει να γίνει γιατρός.
Όμως για τη συντηρητική κοινωνία εκείνης της εποχής, το φύλο της λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή της την απόφαση.
Αποκλεισμένη στην κοινωνία όπου ζει, τρέπεται σε φυγή εγκαταλείποντας την Έφεσσο για την Αλεξάνδρεια, το κέντρο των Επιστημών.
Εκεί θα μαθητεύσει στο πλευρό ενός Εβραίου γιατρού και θα εισχωρήσει στα άδυτα της πολιτικής τακτικής της εκκλησίας, γεγονός που θα την τρέψει για άλλη μία φορά σε φυγή.
Θα υπηρετήσει ως γιατρός σε προκεχωρημένο φυλάκιο του στρατού στη Θράκη και θα απαχθεί από Βάρβαρους Βισιγότθους έως ότου συναντήσει το πεπρωμένο της:
Να γιατρευτεί από τις πληγές του παρελθόντος, να ξανανιώσει γυναίκα και να βιώσει τη μητρότητα. Σχετικοί Τίτλοι • Ο άνθρωπος που μετρούσε την άμμο
Ο Μάγιστρος της φωτιάς Άλλα βιβλία του ίδιου συγγραφέα • Ο άνθρωπος που μετρούσε την άμμο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΑΠΥΡΟΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
ΤΖΑΣΤΙΝ ΚΑΡΤΡΑΪΤ
ISBN: 978-960-6715-69-3
Αρ. σελίδων: 424
Διαστάσεις: 14x21
Το ζεύγος Τζαντ, ο Τσαρλς και η Δάφνη, μετακόμισε σε ένα χωριό της Κορνουάλης μετά την απόλυση του συζύγου.
Εκεί ο Τσαρλς εκδικείται τα κουνέλια που έχουν βάλει στο μάτι τον κήπο του και η Δάφνη ξεσπά σε εξωτικές συνταγές με ψάρι.
Τα παιδιά τους έχουν σκορπίσει εδώ και χρόνια.
Ο γιος τους πλούτισε πουλώντας κάλτσες στο διαδίκτυο κι ετοιμάζεται να παντρευτεί, η μικρή τους κόρη δουλεύει σε διαφημιστική εταιρεία, πειραματίζεται με τα ναρκωτικά και ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας.
Το πρόβλημα όμως είναι η μεγάλη κόρη.
Από την Οξφόρδη ως τον οίκο Christie’s, η «Τζούτζου» έφτασε στο απόγειο των φιλοδοξιών που έχει μια μεσοαστική οικογένεια για τα παιδιά της.
Όμως σήμερα, το αγαπημένο κοριτσάκι του μπαμπά, επιστρέφει από τις αμερικάνικες φυλακές, όπου έμεινε δυο χρόνια για την κλοπή ενός βιτρό του Τίφανι.
Πώς θα καταφέρει η μισοδιαλυμένη οικογένεια Τζαντ να αποδεχτεί τα λάθη της και να πιστέψει πάλι στην Υπόσχεση της Ευτυχίας;
Αν ο κοινωνιολόγος του μέλλοντος θελήσει να μελετήσει τη μεσοαστική οικογένεια στις αρχές του 21ού αιώνα δεν έχει παρά να ανατρέξει στο μυθιστόρημα του Τζάστιν Καρτράιτ Η υπόσχεση της ευτυχίας.
Τα χαρακτηριστικά της αγγλικής μεσοαστικής τάξης, που δεν απέχει ιδιαίτερα από την ελληνική, αποτυπώνονται με απόλυτη πιστότητα στη ζωή της οικογένειας Τζαντ, του πατέρα, της μητέρας και των τριών ενήλικων παιδιών τους.
Στο όγδοο μυθιστόρημά του, ο Τζάστιν Καρτράιτ εισέρχεται στην επικίνδυνη περιοχή του οικογενειακού μυθιστορήματος, γκρεμίζοντας το κοινότοπο σκηνικό με τα γνώριμα πολυπαιγμένα δράματα, και εισάγει μεγάλα ηθικά ζητήματα με οξυδέρκεια, φρεσκάδα και πολύ χιούμορ.
Ο Καρτράιτ εμπνέεται τον τίτλο του μυθιστορήματός του από ένα ερώτημα που είχε θέσει ο Τζον Απντάικ:
«Η ευτυχία ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού;».
Το μυθιστόρημα του δίνει την απάντηση που όλοι ελπίζουμε: η ευτυχία δεν είναι μια χίμαιρα, είναι ένας ρεαλιστικός, εφικτός στόχος.
ΨΕΜΑ
ENRIQUE DE HÉRIZ
ISBN: 978-960-6715-68-6
Αρ. σελίδων: 636
Διαστάσεις: 14x21
Για τον κόσμο, η ανθρωπολόγος Ισαβέλ Γκαρθία Λούνα σκοτώθηκε σε δυστύχημα.
Στην πραγματικότητα όμως η Ισαβέλ κρύβεται κάπου στη ζούγκλα της Γουατεμάλας και είναι ζωντανή με όλη τη σημασία της λέξης.
Ίσως κάποια μέρα επιστρέψει στους δικούς της, προς το παρόν όμως εκμεταλλεύεται τον υποτιθέμενο θάνατό της για να βάλει σε τάξη αλήθειες και ψέματα, πάνω στα οποία στήριξε μια ολόκληρη ζωή.
Πίσω στη Βαρκελώνη, η κόρη της Σερένα προσπαθεί να περισώσει τις οικογενειακές ιστορίες από τη λήθη.
Με τη μητέρα της να θεωρείται νεκρή και τον πατέρα να χάνει σταδιακά τη μνήμη του, η Σερένα ξεμπερδεύει χωρίς βοήθεια ένα κουβάρι από κίβδηλες αναμνήσεις και ευφάνταστες ιστορίες που διαμόρφωσαν τον οικογενειακό της μύθο.
Και όσο πλησιάζει την πολύτιμη αλήθεια με τον δικό της τρόπο, στην άλλη άκρη της γης, η Ισαβέλ συνειδητοποιεί ότι το παρελθόν και την αλήθεια είναι αδύνατον να τα γνωρίσουμε.
Αυτό που πάντα μαθαίνουμε είναι μόνο η αφήγησή τους.
Τιμήθηκε με το βραβείο βιβλιοπωλών 2004 (Premi Llibreters) και μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«Ένα έξοχο μυθιστόρημα … μεθά τον αναγνώστη με τη συγκινητική δύναμη των λέξεών του.» El País
«Αυτό το Ψέμα ανοίγει μονοπάτια σε μια άβυσσο που μόνο το μυθιστόρημα μπορεί να διαβεί.» Juan Marsé
«Μεγαλειώδες!»The Times
Μετάφραση: ΒΑΣΩ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
ΜΠΛΑΝΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙ ΠΕΡ ΟΛΟΒ ΕΝΚΒΙΣΤ ISBN: 978-960-6715-70-9 Αρ. σελίδων: 240 Διαστάσεις: 14x21 Τι συνέδεσε μέχρι το τέλος της ζωής τους την Μπλανς Βιτμάν, «βασίλισσα των υστερικών» του νοσοκομείου Σαλπετριέρ, με τη Μαρί Σκλοντόβσκα Κιουρί, κάτοχο δύο βραβείων Νόμπελ; Η Μπλανς ήταν η ιδανική ασθενής αλλά και ερωμένη του πατέρα της νευρολογίας, καθηγητή Σαρκό.
Για δεκαέξι χρόνια, οι κρίσεις της γίνονταν αντικείμενο δημόσιας παρατήρησης από επιστήμονες και απλούς περίεργους, ανάμεσά τους ο Φρόιντ και ο Στρίντμπεργκ.
Όμως το 1893, μετά το θάνατο του Σαρκό, η Μπλανς ξαφνικά θεραπεύτηκε, όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες που έπασχαν από την ίδια ασθένεια.
Όταν η Μπλανς έφυγε από τον «Πύργο με τις τρελές», προσελήφθη στο εργαστήριο της Μαρί Κιουρί, όπου οι δύο γυναίκες πειραματίστηκαν για χρόνια με τη θανατηφόρα γαλάζια λάμψη του ραδίου. Όσο η μία ερευνούσε τις αινιγματικές ιδιότητες του πισσουρανίτη, η άλλη προσπαθούσε να φτάσει στην απόλυτη και επιστημονική κατανόηση της αγάπης, αλλά η επαφή της με το ράδιο της κόστισε έναν τριπλό ακρωτηριασμό.
Αναμιγνύοντας στοιχεία μυθοπλασίας και ιστορικής έρευνας ο Περ Όλοβ Ένκβιστ παραβάλλει τα πορτρέτα δύο γυναικών που αναζήτησαν τη μυστική σχέση επιστήμης, αγάπης και θανάτου.
Υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος 2007 της εφημερίδας Independent
Κριτικές
«Αναγνωστική εμπειρία που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη δύναμη ταινίας του Μπέργκμαν βασισμένης σε μυθιστόρημα του Τόμας Μαν.
Ένα βιβλίο που μένει αξέχαστο.» Kirkus Reviews
«Ο Ένκβιστ ερευνά την ανθρώπινη ψυχή όπως κανένας σύγχρονός του.»Independent
«Αν το ατομικό βάρος του ραδίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Μαρί Κιουρί, είναι 226, ποιο είναι το ατομικό βάρος της αγάπης;
Αυτό το ερώτημα απασχολεί τον Ένκβιστ.» Le Nouvel Observateur
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Είμαι ο'κέυ, είσαι ο'κέυ...
Ψυχολογία της διαπροσωπικής σχέσης με τη γλώσσα της συνδιαλεκτικής ανάλυσης
Σειρά EK: H ΨYXOΛOΓIA ΣHMEPA
Μετάφραση: Γιάννης Κωστόπουλος
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
Σελίδες: 352
ISBN: 978-960-03-0054-3
Αυτός ο πρακτικός οδηγός Συνδιαλεκτικής Ανάλυσης είναι μιά μοναδική προσέγγιση στα προβλήματα σας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει αυτό το πρωτοφανές επίτευγμα στην ψυχοθεραπεία ένα ορόσημο στη ζωή τους.
Με κατανοητή, μη τεχνική γλώσσα, ο Τόμας Χάρρις εξηγεί πως να κερδίσετε τον αυτοέλεγχο σας και να ρυθμίζετε τις σχέσεις σας και το μέλλον σας ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί στο παρελθόν.
Βίλα Κομπρέ
Μυθιστόρημα
Ημερομηνία έκδοσης: 14/04/2008
Σελίδες: 448
ISBN: 978-960-03-4614-5
Ο Θάνος έχει φύγει εδώ και έντεκα χρόνια απ' το χωριό του για να ψάξει τα όνειρά του στην πρωτεύουσα.
«Τίποτε από εμένα δε φαίνεται» είναι το μότο του στη μαγική χοάνη που λέγεται Αθήνα, όπου σπάει διαρκώς τα μούτρα του.
Όταν ο πατέρας του πεθαίνει, ξαναγυρίζει στο χωριό για την κηδεία.
Η πατρική κληρονομιά είναι λίγα χρήματα, αλλά και μια παλιά «Πολαρόιντ» που θα τον θέσει μπροστά σ' ένα τρομερό αίνιγμα: σε μια περίεργη ανορθογραφία στην ήρεμη ζωή ενός φιλήσυχου ανθρώπου.
Για να λύσει αυτό τον απροσδόκητο γρίφο, θα χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον εαυτό του.
Θα εισδύσει στον παράξενο κόσμο της Βίλας Κομπρέ, όπου θα συναντήσει εκκεντρικούς, μυστηριώδεις ανθρώπους, οι οποίοι μοιάζουν να κρύβουν ένα επώδυνο μυστικό.
Ανάμεσά τους και μια πολύ ιδιαίτερη κοπέλα που του αφυπνίζει ένα απωθημένο κομμάτι της ύπαρξής του.
Μπαίνοντας όμως βαθιά στην υπόθεση, θα οδηγηθεί σ' έναν ακόμα πιο αναπάντεχο τόπο, όπου κρύβονται οι απαντήσεις για όσα τον βασανίζουν.
Για να τις βρει, θ' αναγκαστεί να δοκιμαστεί στα όριά του.
Θ' αντέξει;
Όλα τα ναι του κόσμου
Νουβέλα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
Σελίδες: 88
ISBN: 978-960-03-4833-0
Κάποτε δεν ήμουν η Ελένη.
Ήμουν το μανταρίνι, το γλυκό του κουταλιού.
Η καρδιά του μαρουλιού, το τζιέρι.
Κι άλλα πολλά ήμουν που εκείνη κάθε τόσο επινοούσε.
Ζούσα σ' ένα αστέρι που το λέγαν Μία.
Στη Μία δε σκοτεινιάζει ποτέ. Χιλιάδες κόκκινα μπαλόνια πετούν ανενόχλητα στον ουρανό. Ο Αλμπέρ Λαμορίς με τον Πασκάλ ζουν μιαν αχώριστη χαρισάμενη ζωή.
Η κρεμ καραμελέ συνοδεύει το μαντί.
Το Παρίσι δεν είναι μακριά από την Καππαδοκία.
Οι φάρσες δεν πληγώνουν τη Σεχίρ.
Το «μη σε μέλλει» και το κιρμιζί πιπέρι φορούν τα γιορτινά τους και με προσκαλούν σε γιορτή που δεν τελειώνει.
Η αγάπη είναι δεδομένη.
Δε λιγοστεύει, δεν εξαντλείται με την ανταπόκριση.
Εξαθλίωση, οίκτος, πλήξη πουθενά.
Το αληθοφανές φίδι δεν τρομάζει κανέναν.
Στα σχολεία είναι κάθε μέρα γιορτή.
Οι Πινκ Φλόιντ και ο Τζον Λένον διακόπτουν τις εθνικές επετείους.
Οι μεγάλοι δε μεγαλώνουν άλλο.
Τα παιδιά μένουν πάντα όπως είναι.
Υπάρχεις.
Είσαι ζωντανός. Δεν την φοβάσαι, δεν την μάχεσαι, δεν την αποφεύγεις τη ζωντάνια σου. «Σε παρακαλώ, άκουσέ με.
Για την ώρα, έστω για λίγο.
Με ακούς;
Ο θάνατος ακόμη αργεί.
Mη με αφήσεις να συνεχίσω».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΗ κόρη του νεκροθάφτη
ΣΕΙΡΑ : ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εκτός σειράς
ISBN : 9789604554584
ΣΕΛΙΔΕΣ : 696
ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Το 1936 η οικογένεια Σβαρτ εγκαταλείπει τη ναζιστική Γερμανία και εγκαθίσταται σε μια κωμόπολη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Ο πατέρας, πρώην καθηγητής, ξεπέφτει στη μοναδική δουλειά που μπορεί να βρει: συντηρητής του τοπικού νεκροταφείου και νεκροθάφτης.
Όταν το μίσος και οι προκαταλήψεις των ντόπιων οδηγήσουν σε μια αναπόφευκτη τραγωδία, η κόρη της οικογένειας, η Ρεμπέκα, θα τραπεί σε φυγή.
Από πόλη σε πόλη, από αγκαλιά σε αγκαλιά, η γυναίκα αυτή θα αναζητήσει μια νέα ταυτότητα, ένα μέρος στο οποίο να ανήκει.
Ανασκαλεύοντας τις προσωπικές της αναμνήσεις από τη ζωή της γιαγιάς της, η Τζόις Κάρολ Όουτς γίνεται σε αυτό το βιβλίο σχεδόν αυτοβιογραφική και δημιουργεί μια συναρπαστική αφήγηση που καθηλώνει με τη συναισθηματική της αλήθεια.
Θαμμένα μυστικά
Μπαρτζινόπουλος Ερρίκος (μετάφραση) ΣΕΙΡΑ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ: Εκτός σειράς ISBN : 9789604554614 ΣΕΛΙΔΕΣ : 384
ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Ψάχνοντας για μανιτάρια στο δάσος, ένας άντρας και ο σκύλος του ξεθάβουν κάτι λιγότερο νόστιμο – ένα ανθρώπινο χέρι.
Το πτώμα στο οποίο ανήκει δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί, αλλά αυτή η «θαμμένη» υπόθεση θα αποδειχτεί ιδιαίτερα περίπλοκη για τον επιθεωρητή Γουέξφορντ και την ομάδα του.
Οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα την αιτία του θανάτου του.
Η αναζήτηση της ταυτότητας του νεκρού θα καταστεί σισύφεια προσπάθεια.
Η υπόθεση φαίνεται πως βρίσκεται σε οριστικό αδιέξοδο, όταν ένα νέο πτώμα ξεθάβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα από το προηγούμενο, στο κελάρι μιας εγκαταλελειμμένης αγροικίας…
Τα μυστικά που κάλυψε το πέπλο του παρελθόντος έρχονται στο φως ένα ένα, σε μια αριστοτεχνικά φτιαγμένη αστυνομική περιπέτεια από τη μετρ του είδους Ρουθ Ρέντελ.
Ψεύτρα γλώσσα
Γουίλσον Άντριου
ΣΕΙΡΑ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ: Εκτός σειράς
ISBN : 9789604554607
ΣΕΛΙΔΕΣ : 384
ΕΚΔΟΣΗ : Νοε 08
Ο νεαρός Άνταμ Γουντς, επίδοξος συγγραφέας, φτάνει στη Βενετία με σκοπό να αφιερωθεί στο πρώτο του βιβλίο.
Για να βγάλει τα προς το ζην, θα αναλάβει να φροντίζει τον Γκόρντον Κρέις και το παλάτσο του.
Ο Κρέις, βέβαια, δεν είναι απλή περίπτωση: ένας εκκεντρικός γηραιός κύριος, ο οποίος ζει απολύτως απομονωμένος και είναι διάσημος χάρη στο ένα και μοναδικό βιβλίο του που έγινε μπεστ σέλερ.
Η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών θα περιπλεχθεί όταν ο Γουντς, ξεθάβοντας μυστικά του παρελθόντος του εργοδότη του, αποφασίσει αντί του μυθιστορήματός του να γράψει τη βιογραφία του Κρέις.
Από τα σκοτεινά κανάλια της Βενετίας στις αποστειρωμένες αίθουσες ενός αριστοκρατικού αγγλικού σχολείου, οι ήρωες επιδίδονται σε μια θανατηφόρα αναμέτρηση γάτας ποντικιού, η οποία παρασύρει τον αναγνώστη ως τη συγκλονιστική της κορύφωση. Αιχμηρά αντικείμενα Φλιν Τζίλιαν
ΣΕΙΡΑ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ: Εκτός σειράς
ISBN : 9789604553372
ΣΕΛΙΔΕΣ : 376
ΕΚΔΟΣΗ : Μαρ 08
Αιχμηρά αντικείμενα, κοφτερές λέξεις, ιλιγγιώδης ρυθμός.
Η πρωτοεμφανιζόμενη Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ που της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger καθώς και διθυραμβικές κριτικές.
Εθιστικό ως την τελευταία του σελίδα, παγιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο λαβύρινθο των σχέσεων μιας οικογένειας καθώς και το πλέγμα των δεσμών μεταξύ των κατοίκων μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης.
Η πρωταγωνίστριά του Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφος, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στη γενέτειρά της με αφορμή τους φόνους δύο νεαρών κοριτσιών την εξιχνίαση των οποίων καλείται να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας της.
Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της.
Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση.
ΚΛΙΚ. Δέκα φωνές, μία ιστορία
Σου Παρκ Λίντα, Όλμοντ Ντέιβιντ, Κόλφερ Έοϊν, Έλις Ντέμπορα, Χόρνμπι Νικ, Ντόιλ Ρόντι, Γουάιν-Τζόουνς Τιμ, Οζέκι Ρουθ, Λάναγκαν Μάργκο, Μαγκουάιρ Γκρέγκορι
ΣΕΙΡΑ : ΠΑΙΔΙΚΑ: ΑΠΟ 10 ΕΤΩΝ: Εκτός σειράς
ISBN : 9789604554669
ΣΕΛΙΔΕΣ : 208
ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Δέκα δημοφιλείς και πολυβραβευμένοι συγγραφείς ενώνονται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο θαύματα και εκπλήξεις.
Ένας κεντρικός ήρωας, ο George Keene, μεγάλος ανθρωπιστής και σπουδαίος φωτορεπόρτερ, αφιερώνει πενήντα χρόνια της ζωής του ταξιδεύοντας σε όλη τη Γη, προσπαθώντας με το έργο του να αλλάξει τον κόσμο.
Όταν πεθαίνει, αφήνει στα εγγόνια του, τη Μάγκι και τον Τζέισον, μια κληρονομιά-δώρο: την κάμερά του, μια συλλογή από σπάνιες φωτογραφίες και ένα χειροποίητο κουτί με όστρακα. Είναι δώρα που θα τους πάνε πολύ μακρύτερα απ’ όσο μπορούσαν να φανταστούν, σε δρόμους τους οποίους περπάτησε και σε μέρη στα οποία έζησε ο παππούς τους.
Τα ταξίδια αυτά, ταξίδια στο παρελθόν και στο μέλλον, θα τους βοηθήσουν να αποκαλύψουν μυστικά και να αλλάξουν τη ζωή τη δική τους αλλά και πολλών άλλων...
Συλλογή από τρυφερές και συνάμα χιουμοριστικές ιστορίες, που υμνούν τη ζωή, την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη, την προσφορά.

Ηθοποιός σημαίνει Χορν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς επιτρέπει να μπούμε στο προσωπικό του σύμπαν και μας θυμίζει την πλούσια καριέρα του «Θα υπάρχω ως μια μακρινή ανάμνηση -ως μια γνωριμία που προσέφερε κάποιες ευκαιρίες για κρίσεις, για συγκρίσεις, για παραδείγματα προς αποφυγήν.
Ενας συμπαθής εφιάλτης!
Ο Χορν -θα λες- Θεός σχωρέσ' τον, ήταν υποφερτός ανυπόφορος!...» Αυτόν τον «υποφερτό ανυπόφορο» άνθρωπο, όπως αυτοσυστήνεται με αυστηρότητα παραπάνω, αλλά και τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, θα έχουμε την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσουμε μέσα από την ομότιτλη έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, η λαμπερή προσωπικότητά του δεν έχει χάσει τίποτα από την ακτινοβολία της.
Οσοι είχαν την τύχη να τον ζήσουν μιλούν για ένα πλάσμα χαρισματικό, έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευφυή και μεγαλόψυχο, που δεν μπορούν με τίποτα να ξεχάσουν.
Σε έναν από αυτούς, στον πιστό του συνεργάτη και alter ego του, όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος, τον Θεοδόση Ισαακίδη οφείλεται η πραγματοποίηση της έκθεσης.
«Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντί του.
Κάθε μέρα ήταν σαν να έβλεπες ένα θαύμα.
Δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα λέξεις για να περιγράψουν αυτόν τον ευλογημένο άνθρωπο.
Οταν πήγαινα στο θέατρο για να τον συναντήσω ήταν σαν να πήγαινα στον παράδεισο.
Δεν μπορούσες να τον χορτάσεις», μας λέει.
Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται για τον Δημήτρη Χορν.
Προσωπικά του αντικείμενα -όπως το γραφείο, η πολυθρόνα του, μερικά έπιπλα από το δωμάτιό του, πίπες, παπούτσια, ρόμπες- θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν κάτι από την «ατμόσφαιρα του προσωπικού του χώρου», όπως λέει ο επιμελητής της έκθεσης Σταμάτης Ζάννος.
Για τον ίδιο σκοπό μεταφέρθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τεχνής από το θέατρο «Δημήτρης Χορν», όπου εκτίθεται μονίμως, ολόκληρο το καμαρίνι του.
Η έκθεση είναι στημένη με χρονολογική σειρά.
Ετσι, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην παιδική του ηλικία.
Γίνεται αναφορά στους γονείς και τους δασκάλους του. «Είμαι γέννημα θρέμμα του θεάτρου: Ο πατέρας μου, θεατρικός συγγραφέας (σ.σ. Παντελής Χορν), είχε στενούς δεσμούς με τη σκηνή κι εμένα με ονόμαζαν θεατρόπαιδο», λεέι ο Δημήτης Χορν μέσα από τις σελίδες του ομότιτλου πολυτελούς λευκώματος του Ιδρύματος Γουλανδρή, που επανεκδόθηκε με την αφορμή της έκθεσης.
Νονά του ήταν η Κυβέλη, πρώτη φορά ανέβηκε στη σκηνή σε ηλικία 2 ετών παίζοντας το παιδί της. Η οικογένειά του όμως είχε φιλικές σχέσεις και με την Κοτοπούλη.
Στην ενότητα αυτή γίνεται μικρή αναφορά στις δύο συζύγους του, Ρίτα Φιλίππου και Αννα Γουλανδρή.
Τα συνοδευτικά κείμενα της κάθε ενότητας έχει επιμεληθεί ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Ακολουθούν τρεις ενότητες αφιερωμένες στην πορεία του στο θέατρο, σε τρία διαδοχικά δωμάτια του μουσείου.
Στην πρώτη (1940-1950) φιλοξενούνται και κοστούμια από παραστάσεις που παραχώρησε το Εθνικό Θέατρο: «Στέλλα Βιολάντη», «Φοιτητές», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Λορεντζάτσιο» και «Ερρίκος ο Δ'».Ακολουθεί η δεκαετία 1951-1960, με μεγάλες θεατρικές επιτυχίες για τον ίδιο και την Ελλη Λαμπέτη.
Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ανέκδοτες φωτογραφίες αλλά και χειρόγραφα του μεγάλου Ελληνα ηθοποιού από το αρχείο του Θεοδόση Ισαακίδη.
Θα εκτεθούν πλάι σε σπάνια προγράμματα, αφίσες και περιοδικά από το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Μπαγέρη.
Αντικείμενα που συλλέγει εδώ και χρόνια, κυρίως από παλαιοπωλεία και μαγαζιά στο Μοναστηράκι.
Στην τελευταία θεατρική ενότητα (1960-1983) περιλαμβάνεται και η αποχαιρετιστήρια παράστασή του ο «Αρχιμάστορας Σόλνες».
Δεν θα μπορούσε να λείψει μια αναφορά στην πλούσια ραδιοφωνική ζωή του Χορν.
Την αναλαμβάνει η ενότητα «Θέατρο στο ραδιόφωνο» με αποσπάσματα από θεατρικά έργα, ενώ ακολουθεί και η κινηματογραφική του καριέρα.
Στην ειδική ενότητα της έκθεσης θα προβληθεί ένα τρίλεπτο με αποσπάσματα από τις ταινίες του αλλά και ολόκληρο το «Παρασκήνιο» του Γιώργου Σκευά για τον μεγάλο ηθοποιό (σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα).
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ακόμη τέσσερα βιβλία με αφιερώσεις από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Αλέξη Μινωτή, Οδυσσέα Ελύτη και Μάνο Χατζιδάκι.
Ενώ, εκτός από το Εθνικό Θέατρο, και το Θεατρικό Μουσείο έχει συμβάλει με θεατρικά κοστούμια.
* Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. από τον Μιχάλη Λιάπη (Νεοφύτου Δούκα 4). Διάρκεια ώς την 1η Φεβρουαρίου 2009. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/11/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΑρπαγή περιουσιών Βορειοηπειρωτών στην Νίβιτσα Δελτίο Τύπου της Ένωσης Χειμαρριωτών Άποψη της Χειμάρρας. Από το περασμένο Σάββατο, οι κάτοικοι του χωριού Νίβιτσα της ιστορικής επαρχίας Χειμάρρας, έχουν παρατήσει τα σπίτια τους και φυλάνε την γη τους στην περιοχή της Κακομαίας.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν οχήματα και μηχανήματα της εταιρίας η οποία παρανόμως έχει λάβει άδεια ανέγερσης τουριστικού συγκροτήματος, προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο και να ξεκινήσουν εργασίες.
Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν τον δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπλοκές αρχικά με τα όργανα της τάξης και έπειτα με τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας της εταιρίας. Σύμφωνα με καταγγελίες των τοπικών αρχόντων της περιοχής, οι υποτιθέμενοι «σεκιουριτάδες» είναι στο σύνολό τους πρώην κατάδικοι και καταζητούμενοι για ποινικά εγκλήματα.
Οι συμπλοκές είχαν σαν αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς ακόμη και ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών καθώς και συλλήψεις 9 ατόμων από τα οποία τα 4 παραμένουν στα κρατητήρια.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο δημογέροντας του χωριού, Κλεομένης Μπαντζάρης.
Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής ενωμένο και έτοιμο να προσέλθει στον ιερό αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις.
Είναι άλλωστε δεδομένο πως το πρόβλημα της Νίβιτσας είναι μόνο η αρχή ενός παράνομου σχεδίου κατασκευής τουριστικών συγκροτημάτων σε ολόκληρη την παραθαλάσσια περιοχή από την Νίβιτσα μέχρι την Παλάσα με παράλληλο εκτοπισμό των νόμιμων ιδιοκτητών. Η Ένωση Χειμαρριωτών καταδικάζει τις πρακτικές του αλβανικού κράτους και παρακράτους, και δηλώνει πως οι κινητοποιήσεις θα είναι συνεχείς και έντονες μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας, ενάντια στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην υφαρπαγή των περιουσιών της επαρχίας Χεμάρρας. Για ακόμη μία φορά ζητάμε από το αλβανικό κράτος να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώμτα και τους νόμους του. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και να αντιμετωπίσει τις αλβανικές μεθοδεύσεις. Ζητάμε από το ελληνικό κοινοβούλιο να αναλογιστεί τις συνθήκες τις οποίες υπομένουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου πριν να ψηφίσει την κύρωση του συμφώνου σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητάμε από τους διεθνείς οργανισμούς να υποχρεώσουν την Αλβανία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει Ο Ελληνισμός της περιοχής αντιστάθηκε επί αιώνες στους κατακτητές από όπου και αν αυτοί προήλθαν και θα συνεχίσει να μάχεται για την διαβίωσή του και διαφύλαξη της τιμής και αξιοπρέπειάς του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ενας αφιερωματικός τόμος για την Θεοτόκο ,χορηγός της Ιεραποστολής
Οι συγγραφείς του βιβλιου -Η ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ-(που είναι αφιερωματικός τόμος στην Παναγία 392 σελίδων), προσφέρουν περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, του βιβλίου ως εξής. Από ένα(1) έως πέντε (5) αντίτυπα στην τιμή των 25 ευρώ το ένα. Β.Από έξι (6) αντίτυπα και πάνω στην τιμή των 20 ευρώ το αντίτυπο. (Στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο διατίθενται στην τιμή των 40 ευρώ)
Οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν το βιβλίο αυτό ας στείλουν τα στοιχεία τους (όνομα-διεύθυνση) στο e-mail . athanasiou.art@tellas.gr
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ H YΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11 «Θεοτόκε" οικείωσις προς Θεόν της δευτέρας παλιγγενεσίας» (πρώην Μητροπολίτου Ερζεγοβίνης ΑΘΑΝΆΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ) ΜΕΡΟΣ Α' Πηγές αναφοράς για την Θεοτόκο 17 Α'. Η Θεοτόκος στα Ευαγγέλια 17 Β'. Η Θεοτόκος στην Αποκάλυψη 26 Γ'. Η Θεοτόκος στα απόκρυφα ευαγγέλια 28 Α'. Η Θεοτόκος στην Παλαιά Διαθήκη 29 Η ζωή της πρώτης Αγίας, της Παναγίας, της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας 33 Α'. Οι γονείς της Θεοτόκου - Η Γέννηση Της 34 Β'. Τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό 37 Γ'. Ο μνήστωρ Ιωσήφ και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 39 Δ'. Η Μαριάμ επισκέπτεται την Ελισάβετ 44 Ε'. Το ταξίδι στη Βηθλεέμ καιη Γέννηση του Χριστού 46 ΣΤ'. Η Περιτομή και η Υπαπαντή του Χριστού 48 Ζ'. Η φυγή στην Αίγυπτο 49 Η'. Ο Ιησούς δωδεκάχρονος στα Ιεροσόλυμα 49 Θ'. Στον Γάμο της Κανά 50 /I. Σταυρός και Ανάσταση 50 ΙΑ'. Η Παναγία κοντά στους Αποστόλους κατά την Πεντηκοστή 51 IB'. Η Θεομήτωρ στο Αγιον Όρος 52 ΙΓ'. Η Μετάσταση της Θεοτόκου 54 ΙΔ'. Η ηλικία της Θεοτόκου 57 ΙΕ.Η Θεοτόκος και ο Αναστημένος Χριστός 58 Η Γενεαλογία της Παναγίας 59 «Θεοτόκε" ανασώσασα το προγονικόν ήττημα» (Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ) 62 «Περί του σεβασμού των πιστών προς την Υπεραγίαν Δεσποιναν Θεοτόκον και Αειπάρθενον Μαρίαν και περί των αγίων αυτής εικόνων και περί των ιερών ναών των τιμωμένων επ' ονόματι αυτής» (Αγίου Νεκταρίου) 65
ΜΕΡΟΣ Β' Η Θεοτόκος Μητέρα Θεού και ανθρώπων 73 «Στην Αγία Μαρία την Θεοτόκο» (αγ. Ησυχίου Ιεροσολύμων) 78 Εγκωμιαστικοί Λόγοι Πατέρων της Εκκλησίας στην Υπεραγία Θεοτόκο 84 Ερμηνείες του ονόματος Μαρία η Μαριάμ 95 Η Θεοτόκος τύπος και εικόνα της Εκκλησίας 102 Το θεομητορικό κάλλος 104 Περί του χαρακτήρος της Θεοτόκου 104 Παραδειγματίζει με την σιωπή 107 Η ταπεινοφροσύνη της Παναγίας 110 Αγνότητα-Υπομονή Παναγίας 111 «Εγκώμιον εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον» (αγ. Επιφανίου Επισκ. Κωνσταντίας Κύπρου) 113 Ο Ακάθιστος Ύμνος 124 Σύντομο Ιστορικό 125 Η θέση του Ακάθιστου Ύμνου στη Λειτουργική πράξη 126 Ποιητές του Ύμνου - Χρονολογία σύνθεσης 127 Χαρακτηριστικά του Ύμνου 128 Δομή της Ακολουθίας του Ακάθιστου 129 Περιεχόμενο του Ύμνου 130 Βιβλικές προτυπώσεις και χαρακτηρισμοί της Θεοτόκου στον Ακάθιστο Ύμνο 130 Η Σκηνή του Μαρτυρίου-Συμβολισμοί 146 Η Θεοτόκος στη ζωή της Ρωμιοσύνης 148 Βυζαντινοί προσκυνηματικοί Ναοί στην Κων/πολη 149 Η Θεοτόκος ως Υπέρμαχος Στρατηγός 154 ΜΕΡΟΣ Γ Συνοπτική Δογματική Διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Θεοτόκο 171 Α'. Ο όρος «Θεοτόκος» 171 Β. Η Αειπαρθενία 173 Γ'. Αγιότητα και αναμαρτησία της Θεοτόκου 175 Δ'. Η Θεοτόκος ως ιλασμός και σωτηρία των ανθρώπων 177 Ε'. Η μεσιτεία της Θεοτόκου 177 ΣΤ'. Η Μετάσταση της Θεοτόκου 178 «Ασπιλη σύλληψη» της Θεοτόκου και Ορθόδοξη Εκκλησία 181 «Θεοτόκε, τόπος Κυρίου, η θεοστιβής γαία» (π. Γ. Φλωρόφσκυ) 184 Η Θεοτόκος και το προπατορικό αμάρτημα 185 Η Θεοτόκος Παρθένος και Μητέρα (Νικόδημου Αγιορείτου) 188 ΜΕΡΟΣ Δ' Η αγιογραφία της Παναγίας και η θέση της στον Ιερό Ναό 193 Εικονογραφικοί τύποι της Θεοτόκου 195 «Θεομητορικές απεικονίσεις στη Ρώμη δύο αιώνες πριν την Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσσου» (Κ. Χαραλαμπίδη ομοτ. Καθηγ. Α.Π.Θ.) 197 Οι κυριώτεροι εικονογραφικοί τύποι της Θεοτόκου 200 Η Βρεφοκρατούσα 201 Η Οδηγήτρια 202 Η Γλυκοφιλούσα 203 Η Ελεούσα 204 Η Παναγία του Βλαδίμιρ 204 Η Αμόλυντος 205 Η Γαλακτοτροφούσα 206 Η Μεσίτρια 206 Η Αγιοσορίτισσα 209 Η Βλαχερνίτισσα 210 Η Ζωοδόχος Πηγή 210 Η Παναγία του Χάρου 211 Η Βασίλισσα 212 Η Ρίζα του Ιεσσαί 223 Ρόδον το Αμάραντον 214 Η Πλατυτέρα των Ουρανών 214 Παναγία η Κυοφορούσα 214 Η Παναγία της Βάτου 215 Παναγία η Αιματοδακρύουσα 215 ΜΕΡΟΣ Ε' Θεομητορικές Εορτές (Μέρος Α') 219 Οι εορτές της Θεοτόκου στον ενιαυτό 220 Πως καθιερώθηκαν οι Θεομητορικές εορτές 222 «Ευλάβεια εις την Θεοτόκον» (αγ. Κοσμά Αιτωλού) 232 Γενέθλιον της Θεοτόκου 234 Από το Συναξάριο της εορτής 235 Περιγραφή της εικόνας 236 Θεολογικά μηνύματα από την εορτή 237 «Εις την υπερένδοξον γέννησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου» (αγ. Νικολάου Καβάσιλα) 239 Η Αγία Σκέπη 256 Από το Συναξάριο της εορτής 257 Τα Εισόδια της Θεοτόκου 259 Από το Συναξάριο της εορτής 260 Ερμηνεία της εικόνας των Εισοδίων της Θεοτόκου 260 «Περί των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου» (αγ. Γρηγορίου του Παλαμά) 263 Η Σύλληψη της Αγίας 'ννης 268 Ιστορικά στοιχεία 269 Η Σύναξις της Θεοτόκου 270 Από το Συναξάριο της εορτής 271 «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Οσ. Συμεών Νέου Θεολόγου) 272 Η εορτή της Υπαπαντής 281 «Η Μάνα, και οι μάνες του κόσμου» 284 Ευαγγελισμός 286 Τι σημαίνει Ευαγγελισμός; 287 Από το Συναξάρι της εορτής 288 Ερμηνεία του χαρακτηρισμού «Κεχαριτωμένη» 288 Η ερμηνεία της εικόνας του Ευαγγελισμού 290 «Προσωπική μέθεξη του Ευαγγελισμού» (Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου) 292 «Οι πηλινόγλωσσοι υμνήσωμεν την κεχαριτωμένην» (αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού) 294 «Εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Αειπαρθένου Μαρίας» (αγ. Νικολάου Καβάσιλα) 296 Η Ζωοδόχος Πηγή 311 Ιστορικό της εορτής 312 θεολογικά μηνύματα από την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής 314 Η ιστορική παράδοση περί της Τίμιας Ζώνης και της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου 317 Η ενδυμασία στην εποχή του Χριστού 318 Aλλα ιστορικά στοιχεία για την Εσθήτα και την Ζώνη 319 Η Τίμια Ζώνη στο 'γιον Όρος 323 Μερικά θαύματα της Αγίας Ζώνης 324 Η Κατάθεσις της Τίμιας Εσθήτος της Θεοτόκου 327 Μηνύματα από την εορτή της Κατάθεσης της Εσθήτος της Θεοτόκου 328 Η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου 330 Από το Συναξάριο της εορτής 332 Οι τελευταίες στιγμές της Παναγίας (Ιωάννου Γεωμέτρου, Ι' αιώνας) 332 Περιγραφή της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 339 Θεολογικά μηνύματα από την εικόνα της Κοιμήσεως 339 «Περί της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου» (αγ. Γρηγορίου του Παλαμά) 341 «Θεοτόκε" απαρχή αληθώς των τιμιωτάτων» (Φιλόθεου Κόκκινου) 344 «Εγκώμιον εις την Κοίμησιν της Αγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου» (Θεοδώρου Στουδίτου) 346 «Λόγος εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου» (αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού) 354

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - κλήση-κλίση

Η λέξη κλήση προέρχεται από το αρχαίο κλήσις και ανάγεται στο ρήμα καλώ.
Σε σύγχρονες σημασίες, όπως του ακουστικού σήματος, το ελληνικό κλήση αποδίδει ξένους όρους, π.χ. το αγγλικό call.
Παραδείγματα:
Τηλεφωνική κλήση.
Αναπάντητες/εισερχόμενες/εξερχόμενες κλήσεις.
Κλήση από σταθερό σε κινητό.
Υπηρεσία αναγνώρισης κλήσεων.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: κλητεύω, κλητήρας, κλητικός (π.χ. κλητική προσφώνηση).
Η λέξη κλίση ετυμολογείται από το αρχαίο κλίσις και ανάγεται στο ρήμα κλίνω. Χρησιμοποιείται σήμερα με διάφορες σημασίες, σε προτάσεις όπως:
Το πλοίο είχε μικρή κλίση (= έγερνε) προς τα δεξιά.
Από παιδί είχα κλίση (= έφεση, ροπή) στα φιλολογικά μαθήματα.
Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι ειδικά η σημασία της ροπής, της τάσης κτλ. είναι δάνεια από τα γαλλικά. Συγκεκριμένα, το κλίση εδώ αποδίδει το γαλλικό inclination.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: κλισίμετρο, κλισιοσκόπιο, κλιτικός, κλιτός, κλιτύς (= πλαγιά). Θέμα της εβδομάδας:
Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών, τουρκικής κατασκευής
Του Κώστα Πικραμένου, http://endoturkika.blogspot.com/
H Τουρκία βρίσκεται στη 4η θέση μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και στη 5η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το μέγεθος των αμυντικών δαπανών της ($9.9 δις).
Η χώρα που ξοδεύει το μέγιστο ποσό για αμυντικούς σκοπούς, στη Μέση Ανατολή, είναι το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί το Ιράν, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται στη τρίτη θέση με $27.2 δις, αμυντικό προϋπολογισμό.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Παραπάνω από σαφής ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι είναι προϋπόθεση να αλλάξει στρατηγική αντίληψη η Τουρκία, κατά την επίσκεψη Χριστόφια στην Αθήνα.
«Η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία» σημείωσε ο Έλληνας Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μία επίτευξη λύσης «προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία».
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝΗ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ" ΛΑΛΕΙ ΣΑΣ ΣΟ ΧΟΡΟΝ ΑΤΣ' ΠΟΥ ΘΑ ΙΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑΝ ΣΑ 29 Τ' ΑΕΡΓΙΤΕ 2008 ΤΗ ΧΡΟΝΟΙΑΣ, ΣΟ "ΣΤΕΦΑΝΗΣ".
ΜΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΝ Α ΓΛΕΝΤΟΥΜΕ ΚΙ Α ΧΑΡΟΥΜΕΣ.
ΝΑ ΕΙΣΤΟΥΝ ΟΥΛ ΕΚΕΙ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΠΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Για 2η φορά η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης διοργανώνει τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 19:00 στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης (Λεωφόρος Κύπρου 68, Αργυρούπολη).
Το πρόγραμμα της έναρξης του διαγωνισμού συνοπτικά έχει ως εξής:-
Παρουσίαση ποντιακών τραγουδιών με 20λύρες από τον ΕΥΞΕΙΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΕΜΠΟΣ" του Δημήτρη Καρασαββίδη.- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ανακοίνωση έναρξης διαγωνισμού.- ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ομιλία με θέμα:"Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ".- Ακριτικά-δημώδη άσματα του Πόντου με τους ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ ΜΑΤΘΑΙΟ (λύρα) & ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (τραγούδι).- Παρουσίαση των δυνατοτήτων της ποντιακής λύρας από τον ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ ΜΑΤΘΑΙΟ.- Ποντιακοί χοροί από το συγκρότημα του συλλόγου.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΝΤΟΥ 10
Τ.Κ. 16452
Τηλ: 2109602961 / 694415522 Fax: 2109602961

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ AIRPHOTO.GRΦίλες και φίλοι,
Για το Νοέμβριο η αεροφωτογραφία που σας προσφέρουμε είναι από το Μανδράκι, πρωτεύουσα της Νισύρου.
Δείτε την και κατεβάστε την για background στον υπολογιστή σας σε ένα από τα παρακάτω μεγέθη, ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης σας.
Θα τα ξαναπούμε τον επόμενο μήνα, με μια ακόμη εντυπωσιακή αεροφωτογραφία!Φιλικά,AirPhoto.gr team

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα
Δελτίο Τύπου της Ένωσης Χειμαρριωτών Την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλβανική πρεσβεία στην Φιλοθέη ενάντια στις αλβανικές μεθοδεύσεις διαρπαγής των περιουσιών μας.
Ο αγώνας στην Κακομαία - Νίβιτσα είναι αγώνας όλων μας.
Ζητάμε την συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο σύνολό του.
Η βία και η σκληρότητα των αλβανικών δυνάμεων καταστολής απέναντι στους γέροντες και τις γερόντισσες που αντιστέκονται δεν πρέπει να περάσει έτσι.
Δεν πρέπει να λείψει κανένας.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Συμβολισμός και θεολογική ερμηνεία Συγγραφεύς : Πατάπιος μοναχός Αγιορείτης Εκδότης : Ιερά Καλύβη Αγίου Ακακίου. Σκήτη Καυσοκαλυβίων Αγίου Ορους. Εκδοσις :2008 Χαρτονόδετο Τετράχρωμο Διάστασις: 23χ23 ISBN 960-86417-7-2
Προσκυνώντας την ιερή εικόνα των Χριστουγέννων, της οποίας ο συμβολισμός αναλύεται στο βιβλίο αυτό, ο πιστός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ψαλμωδίας "Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός" και μελετά, "διαβάζοντας" με τα μάτια, τόσο τα σαρκικά όσο και της ψυχής του, τη θεολογία της Εορτής.
Χρώμα, σχέδιο, σύνθεση γίνονται θεολογία. Χωρίς να στερεί από τον θεατή-πιστό τη χαρά των αισθήσεων, που πάντα παράγει μια μεγάλη τέχνη όπως η ορθόδοξη και εκκλησιαστική ζωγραφική, η εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού, κατορθώνει να γίνεται πύλη εισόδου στο "μυστήριον ξένον και παράδοξον".

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Το καθημερινά τηλεοπτικό μαγκαζίνο του Prisma+ ξεκινά πάλι να εκπέμπει από την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου κάθε μέρα από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα.
Για να δείτε το Prisma+ της ψηφιακής ΕΡΤ πρέπει οπωσδήποτε να έχετε αποκωδικοποιητή ή κάποια κάρτα τηλεόρασης στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
Στην επετειακή εκπομπή την Τετάρτη στις 3 του Δεκέμβρη ο Σάκης Κωστάρης και ο Χρήστος Αγγουράκης μιλούν για τον αθλητισμό και την αναπηρία.
Τη Δευτέρα ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας κύριος Μεϊμάρης βρίσκεται στο στούντιο για τις ημέρες προσβασιμότητας και ευχρηστίας.
Την Τρίτη ο ολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης μιλά για το μετάλλιο που έφερε από τους παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο.
Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Prisma+ βγαίνει από το site της ΕΡΤ. Είναι προσπελάσιμο με νοηματική και υπότιτλους.
Η εξέγερση των κρατουμένων τελείωσε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους κρατούμενους με αναπηρίες.
Μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19820
Κορίτσι 10 ετών διέγνωσε αυτισμό για τον εαυτό της.
Διαβάστε το σχετικό κείμενο στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19816
Και στο εξωτερικό η υποστήριξη συχνά ξεφεύγει.
Διαβάστε το κείμενο στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19834 για να δείτε πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα και τα ελληνικά ιδρύματα μόνο που στην Ελλάδα αυτές οι καταστάσεις δεν βλέπουν ποτέ τη δημοσιότητα.
Η καμπάνια «δώσε φως» για τον αυτισμό πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην βόρεια Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18471
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΕκδηλώσεις Δεκεμβρίου
Πιπίτσα live για μία και μοναδική Χριστουγεννιάτικη παράσταση στο Public του ΣυντάγματοςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445