Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ηθοποιός σημαίνει Χορν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς επιτρέπει να μπούμε στο προσωπικό του σύμπαν και μας θυμίζει την πλούσια καριέρα του «Θα υπάρχω ως μια μακρινή ανάμνηση -ως μια γνωριμία που προσέφερε κάποιες ευκαιρίες για κρίσεις, για συγκρίσεις, για παραδείγματα προς αποφυγήν.
Ενας συμπαθής εφιάλτης!
Ο Χορν -θα λες- Θεός σχωρέσ' τον, ήταν υποφερτός ανυπόφορος!...» Αυτόν τον «υποφερτό ανυπόφορο» άνθρωπο, όπως αυτοσυστήνεται με αυστηρότητα παραπάνω, αλλά και τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, θα έχουμε την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσουμε μέσα από την ομότιτλη έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, η λαμπερή προσωπικότητά του δεν έχει χάσει τίποτα από την ακτινοβολία της.
Οσοι είχαν την τύχη να τον ζήσουν μιλούν για ένα πλάσμα χαρισματικό, έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευφυή και μεγαλόψυχο, που δεν μπορούν με τίποτα να ξεχάσουν.
Σε έναν από αυτούς, στον πιστό του συνεργάτη και alter ego του, όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος, τον Θεοδόση Ισαακίδη οφείλεται η πραγματοποίηση της έκθεσης.
«Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντί του.
Κάθε μέρα ήταν σαν να έβλεπες ένα θαύμα.
Δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα λέξεις για να περιγράψουν αυτόν τον ευλογημένο άνθρωπο.
Οταν πήγαινα στο θέατρο για να τον συναντήσω ήταν σαν να πήγαινα στον παράδεισο.
Δεν μπορούσες να τον χορτάσεις», μας λέει.
Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται για τον Δημήτρη Χορν.
Προσωπικά του αντικείμενα -όπως το γραφείο, η πολυθρόνα του, μερικά έπιπλα από το δωμάτιό του, πίπες, παπούτσια, ρόμπες- θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν κάτι από την «ατμόσφαιρα του προσωπικού του χώρου», όπως λέει ο επιμελητής της έκθεσης Σταμάτης Ζάννος.
Για τον ίδιο σκοπό μεταφέρθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τεχνής από το θέατρο «Δημήτρης Χορν», όπου εκτίθεται μονίμως, ολόκληρο το καμαρίνι του.
Η έκθεση είναι στημένη με χρονολογική σειρά.
Ετσι, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην παιδική του ηλικία.
Γίνεται αναφορά στους γονείς και τους δασκάλους του. «Είμαι γέννημα θρέμμα του θεάτρου: Ο πατέρας μου, θεατρικός συγγραφέας (σ.σ. Παντελής Χορν), είχε στενούς δεσμούς με τη σκηνή κι εμένα με ονόμαζαν θεατρόπαιδο», λεέι ο Δημήτης Χορν μέσα από τις σελίδες του ομότιτλου πολυτελούς λευκώματος του Ιδρύματος Γουλανδρή, που επανεκδόθηκε με την αφορμή της έκθεσης.
Νονά του ήταν η Κυβέλη, πρώτη φορά ανέβηκε στη σκηνή σε ηλικία 2 ετών παίζοντας το παιδί της. Η οικογένειά του όμως είχε φιλικές σχέσεις και με την Κοτοπούλη.
Στην ενότητα αυτή γίνεται μικρή αναφορά στις δύο συζύγους του, Ρίτα Φιλίππου και Αννα Γουλανδρή.
Τα συνοδευτικά κείμενα της κάθε ενότητας έχει επιμεληθεί ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Ακολουθούν τρεις ενότητες αφιερωμένες στην πορεία του στο θέατρο, σε τρία διαδοχικά δωμάτια του μουσείου.
Στην πρώτη (1940-1950) φιλοξενούνται και κοστούμια από παραστάσεις που παραχώρησε το Εθνικό Θέατρο: «Στέλλα Βιολάντη», «Φοιτητές», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Λορεντζάτσιο» και «Ερρίκος ο Δ'».Ακολουθεί η δεκαετία 1951-1960, με μεγάλες θεατρικές επιτυχίες για τον ίδιο και την Ελλη Λαμπέτη.
Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ανέκδοτες φωτογραφίες αλλά και χειρόγραφα του μεγάλου Ελληνα ηθοποιού από το αρχείο του Θεοδόση Ισαακίδη.
Θα εκτεθούν πλάι σε σπάνια προγράμματα, αφίσες και περιοδικά από το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Μπαγέρη.
Αντικείμενα που συλλέγει εδώ και χρόνια, κυρίως από παλαιοπωλεία και μαγαζιά στο Μοναστηράκι.
Στην τελευταία θεατρική ενότητα (1960-1983) περιλαμβάνεται και η αποχαιρετιστήρια παράστασή του ο «Αρχιμάστορας Σόλνες».
Δεν θα μπορούσε να λείψει μια αναφορά στην πλούσια ραδιοφωνική ζωή του Χορν.
Την αναλαμβάνει η ενότητα «Θέατρο στο ραδιόφωνο» με αποσπάσματα από θεατρικά έργα, ενώ ακολουθεί και η κινηματογραφική του καριέρα.
Στην ειδική ενότητα της έκθεσης θα προβληθεί ένα τρίλεπτο με αποσπάσματα από τις ταινίες του αλλά και ολόκληρο το «Παρασκήνιο» του Γιώργου Σκευά για τον μεγάλο ηθοποιό (σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα).
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ακόμη τέσσερα βιβλία με αφιερώσεις από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Αλέξη Μινωτή, Οδυσσέα Ελύτη και Μάνο Χατζιδάκι.
Ενώ, εκτός από το Εθνικό Θέατρο, και το Θεατρικό Μουσείο έχει συμβάλει με θεατρικά κοστούμια.
* Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. από τον Μιχάλη Λιάπη (Νεοφύτου Δούκα 4). Διάρκεια ώς την 1η Φεβρουαρίου 2009. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: