Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ
ΕΙΔΟΣ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΧΗΜΑ: 13Χ20.5
ISBN: 978-960-05-1371-4
Ο Γιώργης Πέτικας πάτησε κι αυτός το πόδι του στην προκυμαία.
Ήρθε από την Αμερική, όπου είχε πάει μετανάστης πριν από ένα χρόνο να δουλέψει στα σφαγεία, να προικίσει τρεις αδερφές στα Καρδάμυλα, μπας και πάρουν καραβοκύρη ή καπετάνιο και σωθούν τουλάχιστον αυτές.
Ήταν η δεύτερη φορά που ερχόταν από την ξενιτιά, είχε κάνει κι ένα χρόνο παλιότερα, τότε που άφησε τη Χίο τούρκικη και όταν γύρισε, τη βρήκε Ελλάδα. […]«Ο Πέτικας!
Όλα δικά του ήτανε.
Τα κηπάρια· εν ήσπερνεν, εν εθέριζεν, εν ήβαζεν κήπο σαν εμάς που βάζαμε και ποτίζαμεν, μα όλα δικά του ήτανε.
Είχεν κάμει κλεψιές και πιάνουνταν, εξέκοβγε, πιάνουνταν, εξέκοβγε […]
Μοναχός ήτανε.
Έναν παλικάρι άπαντρον, άπαντρον κι εγύριζεν.
Όπου εβραδυάζουνταν ήμενε.
Στα Διευκά ήταν σ’ έναν κατώι, στη Σιερούντα ήταν σ’ ένα κατώι, μες στην εκκλησιά επήαινε κι εκοιμούνταν.
Ο Πέτικας…»Η ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους, ή πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο.
Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο.
Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση .

"Tα.. γενέθλια!!"

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR

Αντί να φέρουμε τον υπολογιστή στον μαθητή, γιατί δεν φέρνουμε τον υπολογιστή στα σχολεία;

ΑΠΟ ΤΟ http://ibisclub.blogspot.com/Αντί να φέρουμε τον υπολογιστή στον μαθητή, γιατί δεν φέρνουμε τον υπολογιστή στα σχολεία;

Νταβούτογλου: "Δεν επιδιώκουμε διχοτόμηση της Κύπρου"

ΑΠΟ ΤΟ foreignpressΝταβούτογλου: "Δεν επιδιώκουμε διχοτόμηση της Κύπρου"
Έτοιμη να εντείνει τις διεθνείς της προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού δηλώνει η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση».
«Σε όλες τις διμερείς συναντήσεις εφεξής ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η Κύπρος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να σημαίνει και τη συνέχιση των πιέσεων στην Τουρκία.
Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, όπως η διχοτόμηση.
Αντίθετα με τις αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στο παρελθόν, ο Τούρκος υπουργός τονίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση».
«Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ’ αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση, που θα εγγυάται το μέλλον και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», σημειώνει.
«Παράλληλα, η λύση θα αποβλέπει και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αποβλέπει και στην κατοχύρωση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και του λαού της», τονίζει ο Τούρκος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Thessaloniki International Film Festival

Παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων για τις Ομάδες Πόλης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλεί καλλιτέχνες, performers και ομάδες της πόλης να συμμετάσχουν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίης. Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν - αναπαραστάσεις από διάσημες κινηματογραφικές σκηνές, χορογραφίες και άλλα projects, εμπνευσμένα από την 7η τέχνη - θα προαναγγέλλουν το 50ο Φεστιβάλ, θα φέρουν τον κινηματογράφο κοντά στο κόσμο της Θεσσαλονίκης, θα ανοίξουν μία ρωγμή δημιουργίας μέσα στην καθημερινότητα.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τη συμμετοχή στις Ομάδες Πόλης, παρατείνεται μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2009.
Για περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής, κάντε κλικ εδώ Έναρξη προβολών στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ανοίγουν την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου τις πύλες τους στο κινηματογραφόφιλο κοινό οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ για τη σαιζόν 2009-2010.
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Εκείνη την ημέρα(Γαλλία, 2007)
Ημέρες και ώρες προβολών: Κυριακή - Τετάρτη, 21:00, 23:00
Σκηνοθεσία: Jacob Berger, Σενάριο: Jacob Berger, Noemie Kocher, Διεύθυνση φωτογραφίας: Jean-Marc Fabre.Έχρωμο, 95΄. ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ινδικό Κινηματογράφο
Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ινδικό Κινηματογράφο παρουσιάζεται από την Κυριακή 6 έως το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο αφιέρωμα, που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί για την τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Ινδία, θα προβληθούν επτά ταινίες από την σύγχρονη ινδική παραγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και το πρόγραμμα προβολών κάντε κλικ εδώ
Διαγωνιστικό τμήμα ψηφιακών ταινιών DigitalWave 04 - αιτήσεις έως 7 Σεπτεμβρίου 2009Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ήθελε να σας υπενθυμίσει ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής του Τμήματος Ελληνικών Ψηφιακών Ταινιών DigitalWave 04 είναι η Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Απόφαση-Σκάνδαλο του ΚΑΣ:Παραχωρήθηκε τμήμα του Κάστρου Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς!

ΑΠΟ ΤΟ epirusgate.blogspot.comΑπόφαση-Σκάνδαλο του ΚΑΣ:Παραχωρήθηκε τμήμα του Κάστρου Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς!

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Αναβολή εγκαινίων κτιριακών εγκαταστάσεων εργαστηρίων και αποθηκών του Κ.Θ.Β.Ε., στη Ν. Ραιδεστό, από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της έκτακτης σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου, αναβάλλονται τα εγκαίνια που επρόκειτο να τελέσει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ, στις κτιριακές εγκαταστάσεις Εργαστηρίων και Αποθηκών του Κ.Θ.Β.Ε στη Νέα Ραιδεστό.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή
Συγγραφέας: ( Φουκώ Μισέλ )
ISBN: 978-960-219-194-1
Από τον Πινέλ, τον Τιουκ, τον Βάγκνιτς [Pinel, Tuke, Wagnitz] και μετά, γνωρίζουμε ότι οι τρελοί, για ενάμιση αιώνα, υποβλήθηκαν στον κανονισμό αυτού του εγκλεισμού, καθώς και ότι μια μέρα θα τους ανακαλύψουμε μέσα στις αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου μέσα στα απομονωτήρια των κατέργων· θα αντιληφθούμε ότι είχαν αναμειχθεί με τον πληθυσμό των "Workhouses" ή των "Zuchthausern" [σωφρονιστηρίων].
Ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ να διευκρινισθεί με σαφήνεια ποια ήταν εκεί η καταστατική θέση τους, ούτε αποσαφηνίσθηκε ποτέ τι νόημα είχε αυτή η γειτνίαση, που φαινόταν να καθορίζει την ίδια πατρίδα για τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κατάδικους και τους παράφρονες. Πίσω από τους τοίχους του εγκλεισμού θα συναντήσουν τους τρελούς ο Πινέλ και η ψυχιατρική του ΙΘ΄ αιώνα· εκεί και θα τους αφήσουν -ας μην το λησμονούμε- κομπάζοντας ότι τους "απελευθέρωσαν".
Από τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα, η τρέλα συνδέθηκε με αυτήν τη γη του εγκλεισμού και με τη χειρονομία που της την υπεδείκνυε σαν τον φυσικό της χώρο.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Κόκκινα χείλη φίλησα
ISBN: 978-960-417-224-5
Barcode: 9789604172245 Σελίδες: 328
Περιγραφή: Στη Σκόπελο, τα πρώτα τραπεζάκια κάνουν δειλά την εμφάνισή τους κάτω από τις μουριές του λιμανιού.
Μέρες τώρα ο αέρας μυρίζει αλλιώτικα και το καλοκαίρι μοιάζει να έχει μπει για τα καλά, θέλοντας να υποδεχτεί με το πιο ηλιόλουστο πρόσωπό του τον Ανδρέα και τη Μάρθα που θα περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης στο μαγευτικό νησί. Τίποτα δε φαίνεται να μπορεί να ταράξει την ηρεμία και την ξεγνοιασιά του ζευγαριού, μέχρι τη στιγμή που η Μάρθα θα γνωρίσει τον Αλέξανδρο και θα τον ερωτευτεί με την πρώτη ματιά.
Όμως ο χρόνος δε γιατρεύει πάντα τις πληγές.
Και όταν μετά από λίγο καιρό το ζευγάρι θα ξαναβρεθεί στο νησί για τις καλοκαιρινές του διακοπές, άραγε θα κρατηθούν τα προσχήματα ή όλα θα αποκαλυφθούν με φόντο πότε τις καταγάλανες παραλίες του νησιού και πότε την ασημένια φεγγαρόστρατα πάνω στη θάλασσα...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΦυγή μετά το ναυάγιο

Απέτυχα αλλά... ξαναψηφίστε με!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Διάγγελμα - απολογία Καραμανλή ... που σχεδίαζε την αντίδρασή του από την επομένη της ήττας των ευρωεκλογών ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιάννης Λ. Πολίτης
Προσωπική απόφαση του Κώστα Καραμανλή την οποία είχε αρχίσει να σχεδιάζει από την επομένη των ευρωεκλογών είναι η προκήρυξη των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει μέσω του περιβάλλοντός του ότι «το χθεσινό διάγγελμα ήταν η αρχή μιας σειράς εκπλήξεων που επιφυλάσσει κυρίως για το κόμμα του αλλά και για το πολιτικό σύστημα τις προσεχείς ημέρες».
Η απόφαση έχει προκαλέσει πάντως παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 6% ποσοστιαίες μονάδες. Πολλά γαλάζια στελέχη αλλά και υπουργοί συνέχισαν- και μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού- να μιλούν για «πολιτική αυτοκτονία».
Κορυφαία στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια από τα σχέδια Καραμανλή προεξοφλούν ότι η πρώτη κίνηση είναι να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων «όσοι ενεπλάκησαν με το έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκάνδαλα και αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος με τα γνωστά αποτέλεσμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν θα διστάσει μέσα στην προεκλογική περίοδο να καταγγείλει και να συγκρουστεί με πρόσωπα και συμφέροντα από την παράταξή του, τα οποία τραυμάτισαν και εμπόδισαν την κυβέρνησή του να έχει μια καλή πορεία.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΤον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Μία ώρα νωρίτερα θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή, το υπουργικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει το βράδυ σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Θησείο με την ευκαιρία της επετείου των 35 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ… ΠΛΑΣΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣΣτην Ξάνθη το πρωί της περασμένης Τρίτης συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Ξάνθης ένας 29χρονος ημεδαπός ο οποίος κατελήφθη να κατέχει και να χρησιμοποιεί άδεια ικανότητας οδήγησης ΙΧ επιβατικού οχήματος, η οποία ανήκε σε παρτίδα κλεμμένων εντύπων αδειών οδήγησης.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Πειρατικές ουτοπίες
Μαυριτανοί κουρσάροι και ευρωπαίοι αποστάτες
ΠΗΤΕΡ ΛΑΜΠΟΡΝ ΟΥΙΛΣΟΝ
Μετάφραση: Ιουλία Ραλλίδη
Επιμέλεια: Κώστας Αντύπας, Δάφνη Χρήστου
ISBN: 978-960-221-446-6
Διαστάσεις: 21X14 Σελίδες: 255
Πληροφορίες και σχόλια: «Από τα τέλη του 16ου μέχρι και το 18ο αιώνα, πολλές χιλιάδες Ευρωπαίοι -και Ευρωπαίες- προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς ζούσαν και δούλευαν στο Αλγέρι, στην Τύνιδα, στην Τρίπολη, στην περιοχή του Ραμπάτ Σαλέ στο Μαρόκο - στα επονομαζόμενα Παράκτια Κράτη της Μπαρμπαριάς...
Οι χριστιανοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν έναν ειδικό όρο για εκείνους τους άνδρες: renegados, δηλαδή αρνησίθρησκοι, αποστάτες, προδότες.
Οι χριστιανοί δικαιολογούνταν κατά κάποιο τρόπο να τρέφουν τέτοιου είδους συναισθήματα, μιας και η χριστιανική Ευρώπη βρισκόταν ακόμα σε πόλεμο με το Ισλάμ...
Το σίγουρο είναι ότι ούτε η χριστιανική, αλλά ούτε και η «τουρκική» ερμηνεία για τους αρνησίθρησκους είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας...
Ιδιοφυείς προδότες ή αφομοιωμένοι ήρωες; Κανένα από αυτά τα δύο στερεότυπα δε διαθέτει πραγματικό υπόβαθρο...
Επομένως, δε θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανακαλύψουμε τα κίνητρά τους.
Ίσως το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταλήξουμε σε κάποια σύνθετα, ή ακόμα και αντιφατικά συμπεράσματα ή εικασίες.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε πετύχει κάτι περισσότερο από τους νεοαποικιοκράτες Ευρωπαίους ιστορικούς ή τους μαροκινούς εθνικιστές, που τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι βλέπουν τους ρενεγκάντος μόνο σε σχέση με τις δικές τους ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Μπορούμε να προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε ως άτομα (αν είναι δυνατόν) και ως ομάδα, με τα ενδιαφέροντά τους και το καθημερινό πρόγραμμά τους, τις δικές τους αξίες, την εικόνα που είχαν για τον εαυτό τους.
Μπορούμε να επιχειρήσουμε να δούμε (με όση σαφήνεια επιτρέπουν οι μαρτυρίες) το φαινόμενο εκ των έσω, κι όχι υπό το πρίσμα εξωτερικών ερμηνειών...
Έτσι, η μελέτη μας θα επικεντρωθεί σε μία κοινότητα - και για μια σύντομη περίοδο (πενήντα περίπου ετών):
Το Ραμπάτ-Σαλέ κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα.
Απ' όλα τα κράτη της Μπαρμπαριάς, το Σαλέ υπήρξε το μόνο όπου οι κουρσάροι κατόρθωσαν να γίνουν ανεξάρτητοι.
Το Αλγέρι, η Τύνιδα και η Τρίπολη ήταν όλα προτεκτοράτα της Υψηλής Πύλης, αλλά το Σαλέ διοικήθηκε -για μερικές δεκαετίες- από το "διβάνι" ή Συμβούλιο των Κουρσάρων Καπετάνιων. Ήταν μια αληθινή «πειρατική ουτοπία», και για το λόγο αυτό ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε εδώ, στην "Πολιτεία του Μπου Ρεγκρέγκ", στη "Μαυριτανή Πολιτεία" ή "Πολιτεία των Κουρσάρων του Σαλέ", τον Αρνησίθρησκο στην πιο εξελιγμένη μορφή του, στο υψηλότερο πολιτικό και πνευματικό στάδιο της ανάπτυξής του...»
Π. Λ. Γ. (από το κεφάλαιο ΙΙ)
Ένα από τα σπάνια εκείνα βιβλία που δίνουν στους ιστορικούς νέες ιδέες για να σκεφτούν. Ασχολείται με ευρωπαίους προσήλυτους στο Ισλάμ τον 17ο αιώνα -συνήθως αλλά όχι πάντα πειρατές- τον αριθμό των οποίων ο Ουίλσον ανεβάζει σε χιλιάδες.
Η προσεκτική ανάλυσή του για τους "ρενεγκάντος", τις ιδέες τους και την πολιτική πρακτική τους οδηγεί σε μια πρόταση που μένει να διερευνηθεί: ότι ορισμένοι απ' αυτούς συνδέονταν με τους Ροδόσταυρους και με τον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα· ότι σχημάτιζαν ίσως μια "αρχόμενη κουλτούρα της αντίστασης" ως δραπέτες από έναν πολιτισμό οικονομικής και σεξουαλικής αθλιότητας.
Οι ιστορικοί θα πρέπει να σκεφτούν γύρω από το πρωτότυπο θέμα αυτού του βιβλίου και να παρακολουθήσουν τις συνεπαγωγές του. Πράγματι ο Ουίλσον γυρίζει τον κόσμο ανάποδα!
Christopher Hill, ιστορικός, συγγραφέας του The World Turned Upside Down
Ένας χρονικογράφος, ιστοριογράφος και πειρατολόγος στην παράδοση του Ντιφόου . . . με απέραντη ευρυμάθεια και ενδιαφέρουσες προτιμήσεις.
Η κιβωτός της γνώσης του διασχίζει τα πελάγη της άγνοιας και της προκατάληψης με δύναμη και χάρη.
Peter Linebaugh, ιστορικός, συγγραφέας του The London Hanged
Ο Πήτερ Λάμπορν Ουίλσον δείχνει γιατί έχουμε αδυναμία στους πειρατές - και γιατί, για χάρη του μέλλοντος, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε . . . ένα μεθυστικό, περιπετειώδες βιβλίο.
Marcus Rediker, ιστορικός, συγγραφέας του Between the Devil and the Deep Blue Sea
Ο Peter Lamborn Wilson, γνωστός επίσης με το φιλολογικό ψευδώνυμο Hakim Bey, γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη.
Αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ταξίδεψε επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και το Νεπάλ. Μελέτησε τις τάντρα στη Δυτική Βεγγάλη, επισκέφθηκε ναούς και δασκάλους σούφι και διεξήγαγε έρευνα για το σουφικό τάγμα των Νιματουλάχι.
Την περίοδο 1974-75 έγινε σύμβουλος του World of Islam Festival, διευθυντής αγγλόφωνων εκδόσεων της Ακαδημίας Φιλοσοφίας στην Τεχεράνη και συντάκτης του περιοδικού Sophia Perennis· έφυγε ωστόσο από το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση.
Υπήρξε επίσης συνιδρυτής των εκδόσεων Semiotext(e)-Autonomedia στη Νέα Υόρκη. Στη δεκαετία του 1980 προχώρησε από τις νεοπαραδοσιακές αναζητήσεις της σχολής Ρενέ Γκενόν σε μια σύνθεση καταστασιακών ιδεών με ετερόδοξες εκδοχές σουφισμού και νεοπαγανισμού (ένα κράμα που επικρίθηκε από ορισμένους κοινωνικούς αναρχικούς ως έκφραση μυστικισμού, εκλεκτικισμού και «λάιφσταϊλ αναρχισμού»).
Ο ίδιος περιέγραψε τη σκέψη του ως «αναρχική οντολογία» ή «αμεσοκρατία» (immediatism), είναι δε ο εισηγητής της «Προσωρινής (ή Πρόσκαιρης) Αυτόνομης Ζώνης» (ΤΑΖ), που βρήκε απρόσμενη απήχηση στην κουλτούρα ρέιβ. Εκτός από ποιήματα και πεζά, έχει γράψει δοκίμια για ποικίλα θέματα, από τον Φουριέ και τον Ντ' Ανούντσιο μέχρι τον πνευματικό αναρχισμό στην αποικιοκρατική Αμερική, την τεχνολογία και το λουδισμό, τις παραδόσεις Τονγκ, τις σχέσεις μεταξύ σουφισμού και αρχαίου κελτικού πολιτισμού, την ιερή παιδεραστία στη σουφική παράδοση ή τη χρήση της amanita muscaria στην αρχαία Ιρλανδία.
Μεταξύ των έργων του είναι:
Scandal: Essays in Islamic Heresy (1988)· TAZ: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism (1991, 2003)· Sacred Drift: Essays on the Margins of Islam (1993)· Pirate Utopias: Moorish Corsairs & European Renegadoes (1995, 2003)· Escape from the Nineteenth Century: Essays on Marx, Fourier, Proudhon & Nietzsche (1998).

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
JOEL LEVY
ΙSBN 978-960-535-590-6
Barcode 9789605355906
Σελίδες 304 Ημερομηνία Έκδοσης 04/2009
Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Μια πληθώρα χαμένων θησαυρών βρίσκεται στα σκιώδη άδυτα της ιστορίας.
Αυτοί, καλυμμένοι από την άμμο και τους ωκεανούς του χρόνου, έχουν αποτελέσει την πρώτη ύλη για τη γένεση θρύλων και μύθων που δελεάζουν στρατιές αρχαιολόγων και τυχοδιωκτών, οι οποίοι διακατέχονται από την εμμονή του εντοπισμού τους.
Στις Ανεξερεύνητες Πτυχές της Ιστορίας, ο Joel Levy πραγματεύεται ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του παρελθόντος.
Σε τι ακριβώς συνιστάται και που βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο;
Υπήρξε ποτέ η πόλη του Ελ΄Ντοράντο;
Θα βρεθούν κάποτε τα χαμένα έργα του Αριστοτέλη και του Σέξπιρ;
Πού βρίσκονται οι τελευταίες κατοικίες μιας πληθώρας προσωπικοτήτων, όπως ο Τζενγκις Χαν και η Αμέλια Έρχαρτ;
Μέσω της διερεύνησης των θρύλων και των σχετικών θεωριών σε βάθος χρόνου, ο JoelLevy διαχωρίζει αριστοτεχνικά την αλήθεια από το μύθο και εξετάζει το ενδεχόμενο επίλυσης των επίμαχων μυστηρίων.

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135 - ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 FAX : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr Web Site : www.dipeh.gr
ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ (DEFIANCE) Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 4/9/2009 - 6/9/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.30 & 22.30 5 € ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ (DEFIANCE) - ΗΠΑ 2008
(Έγχρ.) Διάρκεια: 137' Σκηνοθεσία Έντουαρντ Ζούικ
Στη Λευκορωσία του 1941, οι τρεις αδερφοί Μπιέλσκι καταφεύγουν στα δάση για να ξεφύγουν από τους ναζί. Οργανώνουν μια αντιστασιακή ομάδα Εβραίων, η οποία αποφασίζει να διασώσει και όλους όσοι είναι εγκλωβισμένοι στο τοπικό γκέτο. Εκδήλωση ονοματοθεσίας οδού "Φλωρεντίνης Καλούτση" Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 3/9/2009 - 3/9/2009 Κήπος ΙΝ Αγίας Μαγδαληνής Ώρα : 19.30 Είσοδος : ελεύθερη Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009, εκδήλωση ονοματοθεσίας της οδού "Φλωρεντίνης Καλούτση". Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί στην οδό "Φλωρεντίνης Καλούτση" (στο ύψος το αρ. 60 της Μανούσου Κουνδούρου), και το δεύτερο, ώρα 20.00, στον κήπο του Ι.Ν. Αγίας Μαγδαληνής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει : - Χαιρετισμό του Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιριδάκη - Ομιλία της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων Ζωή Μητσοτάκη με θέμα "Οδός Φλωρεντίνης Καλούτση". Αμέσως μετά η Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων, με τη διεύθυνση του Γεωργίου Καλούτση και τον Νίκο Περάκη στο πιάνο, θα αποδώσει ελληνικά και ξένα τραγούδια. Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη On Stage 3/9/2009 - 3/9/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.30 Είσοδος : 20 € Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μας συναντήσει για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα αποτελείται κυρίως από τραγούδια της «προσωπικής» του δισκογραφίας.
Τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο, με τίτλο ‘Νεροποντή’ αλλά και από την πορεία του μέχρι σήμερα.
Η ενορχήστρωση κάποιων από αυτά πλησιάζει την πρώτη εκτέλεση, ενώ στα περισσότερα διαφοροποιείται πολύ, επιτρέποντας τον αυτοσχεδιασμό και μια μουσική ελευθερία με αποτέλεσμα το κοινό να απολαμβάνει μία μοναδική μουσική εμπειρία από ένα σχήμα ιδιαιτέρως ταλαντούχων και ευφάνταστων μουσικών. Πιο συγκεκριμένα, συνοδοιπόροι του θα είναι οι: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, πλήκτρα), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο, κρητική λύρα), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα), Την επιμέλεια ήχου θα έχουν οι Βαγγέλης Λάππας και Κώστας Βάμβουκας ενώ τους φωτισμούς θα επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Αλεξίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Μετά από ένα δημιουργικό καλοκαίρι επιστρέφουμε με πολλές αναγνωστικές εκπλήξεις! Μέχρι το τέλος του 2009 θα κυκλοφορήσουν πολλά καινούρια βιβλία τα οποία μπορείτε να δείτε στο σάιτ μας στην επιλογή υπό έκδοση η οποία θα συμπληρώνεται με νέους τίτλους καθημερινά.
Για να δείτε τα βιβλία που ετοιμάζονται πατήστε εδώ Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, πως η σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με ήρωα τον Μπιμπί έχει πλέον συμπληρωθεί και αποτελεί σίγουρα την πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη μέθοδο προγραφής και προαρίθμησης, για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για να δείτε τα βιβλία του Μπιμπί πατήστε εδώ Τέλος, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών ξεκινάμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας με ένα πρωτότυπο βιωματικό σεμινάριο στο βιβλιοπωλείο Ιανός με εισηγητές της γνωστές συγγραφείς Μάρω Θεοδωράκη και Μαριλένα Καββαδά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4 106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργόςΕλευθερία έκφρασης στη σύγχρονη Τουρκία: Πέρα από το Άρθρο 301.Ζητούνται ήθος και σθένος Η Μικρασιατική καταστροφή με τη πένα του Γεώργιου Σουρή Ρωσία: Ο Βόρειος Καύκασος βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμοΙκανοποίηση Καναδά για τις συμφωνία Τουρκίας - Αρμενίας Επίθεση Έρογλου σε Χριστόφια για τις διαπραγματεύσεις Έντουαρντ Κέννεντυ: Το Άλλο Πρόσωπο της Αμερικής Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για την παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής «Ευπρόσδεκτος» ο South Stream, δηλώνει η κροατική κυβέρνηση Νεκρός ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του Αφγανιστάν από επίθεση αυτοκτονίας Κύπρος-Αιγαίο: Ώρες ευθύνης για όλους μας... Διαδοχικές συναντήσεις βοηθού υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ με Βαληνάκη-Μπακογιάννη. Εβραίοι επιχειρηματίες «επενδύουν» στα κατεχόμενα Λείψανα λειψά σε πηγάδια «Με αναγνωρισμένα σύνορα, η καλή γειτονία» Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα Ειρήσθω : 320 Σφαγιασθέντες κι ο Ταλάτ της ΤΜΤ Σε απόσταση αναπνοής από αεροπλάνο της Ολυμπιακής πέταξε τουρκικό μαχητικό Νέα μηνύματα στέλνει η Αγκυρα Η Τουρκία κλείνει τα «αιματηρά» μέτωπα, εμείς τι κάνουμε; Το Ιράν, το Ισραήλ και ο Ομπάμα Πέτερινγκ: Αδιανόητο να γίνονται αυτές οι καταστροφές στους ιερούς χώρους οποιασδήποτε θρησκείας Ρωσία : 5 χρόνια από τη σφαγή στο Μπεσλάν Αναμετρήθηκαν με το παρελθόν Πούτιν και Μέρκελ

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
Εκείνο που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο πόνος επηρεάζει το ίδιο τους ασθενείς ανεξάρτητα φύλου.
Οι ερευνητές εξετάζοντας περίπου 2.000 ασθενείς κατέγραψαν οδηγημένοι από τα συμπτώματα ότι το 2% παρουσίασε μια νευραλγία τριδύμου, 9% ένα επώδυνο σημείο Lhermitte, 18,1% δυσαισθητικό πόνο, 16,4% πόνους στην μέση και 11% τονικούς πόνους.
Όλες οι μορφές του πόνου είχαν μια αναλογία με την βαρύτητα και την χρονιότητα των συμπτωμάτων, υποχωρούσανε μετά από θεραπευτική αγωγή.

"Ψωμί και ελιά.. στο ΛΑ.Ο.Σ!!"

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΣΤΕΚΙ"Ψωμί και ελιά.. στο ΛΑ.Ο.Σ!!"