Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟΣ
ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ
συγγραφέας ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ Εκδοτικός Οίκος : ΙΑΝΟΣ
επιμελητής : ΧΑΣΙΩΤΗ ΑΣΠΑ
Υπότιτλος: ΝΗΛ ΓΙΑΝΓΚ ΒΑΝ ΜΟΡΙΣΟΝ ΤΖΟΝΙ ΚΑΣ ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Ετος Εκδοσης: 2006 Σελίδες: 144 Σχήμα: 9,5x17 Βάρος: 0,2 ISBN: 960-7827-62-7 Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
Έγραψα για τον Κοέν και τον Ντύλαν, για τον Βαν Μόρισον και τον Νηλ Γιάνγκ, για τον μακαρίτη Τζον Λένον και για τον αείμνηστο Τζόνι Κας, γιατί μια ζωή ήσαν για μένα παρόντες με τις μελωδίες τους, με το ήθος τους, με τον τρόπο ζωής τους, με τα στοιχήματα που έπαιξαν και κέρδισαν, με το ότι με έκαναν, κι εμένα, όπως έλεγε ο ποιητής Νίκος Καρούζος, απόγονο της νύχτας και χερουβείμ αρουραίο.
Τα κείμενα που θα διαβάσετε εδώ δημοσιεύτηκαν, με μικρές αλλαγές, στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στο βιβλίο του Λέοναρντ Κοέν «Το αγαπημένο παιχνίδι» (εκδ. Μελάνι) ως πρόλογος, και στον τόμο Bob Dylan, «Τραγούδια», ως επίμετρο.

ΒΙΒΛΙΑ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΑπό τις 78 στροφές στο CD
80 χρόνια Ελληνικής δισκογραφίας
Σειρά EK: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Υπό έκδοση
ISBN: 978-960-03-4824-8 Όταν μιλάμε για δισκογραφία στην Ελλάδα, εννοούμε ένα σοβαρό κομμάτι μουσικού -και ποιητικού- πολιτισμού, που χωρίς τη μεσολάβηση της τεχνολογίας δε θα είχε γνωστοποιηθεί ποτέ.
Ένας δίσκος μπορεί να είναι κάτι από εντελώς ευτελές έως μοναδικό, άκρως σημαντικό.
Είναι εντυπωσιακή η ποσότητα και ποιότητα των δίσκων στην Ελλάδα των τελευταίων 60-70 χρόνων, που επηρέασε βαθιά αρκετές γενιές από όλο το φάσμα των κοινωνικών τάξεων. Στην έκδοση αυτή αναλύονται όλες οι εποχές (πού, πότε, πώς και γιατί προέκυψαν) της ελληνικής δισκογραφίας από όλα τα είδη της μουσικής μας, καθώς και ένας ευρύτατος κατάλογος επιλεγμένων ενδεικτικών τίτλων. Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (IOM) είναι ο εθνικός οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας για την Επικοινωνία. Από το 1994, έτος δημιουργίας του ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ασχολείται συστηματικά με την έρευνα για τα ΜΜΕ.
Στόχος είναι η υποστήριξη των δημόσιων φορέων, των ιδιωτικών δομών και των επαγγελματιών του ελληνικού οπτικοακουστικού τομέα με την κυκλοφορία αξιόπιστων δεδομένων.
Στο πνεύμα αυτό, το Ινστιτούτο συμβάλλει με πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στα ΜΜΕ και τη βελτίωση του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους νέους στην ψηφιακή εποχή, ενώ έχει συγκροτήσει και συμβουλευτική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Τεκμηρίωσης για το ευρύ κοινό. Σημαντικό πεδίο δράσης του Ινστιτούτου αποτελεί η εθνική εκπροσώπηση και ο συντονισμός των ελληνικών θέσεων σε κοινοτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα MEDIA, καθώς και σε πανευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.
Το ΙΟΜ υποστηρίζει επιστημονικά τη συνάντηση ανάμεσα στα κέντρα πολιτικής απόφασης, τους πανεπιστημιακούς και τους άλλους πόλους μελέτης και έρευνας, τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές της Επικοινωνίας και κατά κύριο λόγο το δημιουργικό δυναμικό της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων
Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, 176 71 Καλλιθέα Αθήνα
Τηλ.: 210 90 98 690, Fax: 210 90 98 693
Εmail: iom@iom.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
Καταζητείται
ISBN: 978-960-04-3780-5
Έτος έκδοσης: 2008
Συγγραφέας: ΣΑΜΑΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ
Με μια συνέντευξη του συγγραφέα στον Σταύρο Θεοδωράκη τρίτη έκδοση αναθεωρημένη(αυτοβιογραφική μυθιστορία, σελ.: 768, Ιούνιος 2008)
Το βιβλίο αυτό είναι η γραπτή μεταφορά παράνομης δράσης και οδυνηρών εμπειριών που ζητούσαν πιεστικά διέξοδο με ζητούμενο την ψυχική ισορροπία μέσα σ' ένα ασφυκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον.
Το να μπορεί ένας επικίνδυνος κρατούμενος -που κατά καιρούς έχει γίνει πονοκέφαλος για το διωκτικό και σωφρονιστικό σύστημα- να εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις και τις εμπειρίες που αφορούν την παράνομη δράση του, και να τις εκδίδει μάλιστα, είναι επιφανειακά μια δυνατότητα την οποία άνετα κάποιος απονήρευτος θα χρέωνε στα θετικά αυτού του συστήματος. Κώστας Σαμαράς …Ο Σαμαράς καταδικάστηκε γιατί λήστεψε κάποιες τράπεζες.
Και καλώς έπραξε, αφού οι Τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι γκάνγκστερ που υπάρχουν…
Ο Κ.Σ. γράφει αλάνθαστα ελληνικά… είναι ήδη μια Προσωπικότητα.
Είμαι πλήρως αλληλέγγυος με αυτόν τον ιδιόρρυθμο Ποιητή.
Ηλίας Πετρόπουλος, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19.11.2000
Όπως θα έλεγε και ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Σαμαράς έχει το σθένος να ταξιδεύει στην κόλαση και από εκεί να μας στέλνει τις αναφορές του… πασχίζοντας με κάθε μέσον να εκφράσει αυτό που συμβαίνει πίσω από το προπέτασμα που θέλει να κρύβει τα δεινά, τις ανεπάρκειες, τις ατέλειες αυτής της κοινωνίας…
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1999…
Ένα εγχειρίδιο όχι μόνο του καλού αλλά και του ευδιάθετου κλέφτη…
Νίκος Ντόκας, Βιβλιοθήκη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 11.6.1999
Κλείνοντας το Καταζητείται ο αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι δεν διάβασε μια αυτοβιογραφία όπως εκείνες διασήμων κρατουμένων που μας έρχονται από το εξωτερικό αλλά ένα γκαγκστερικό μυθιστόρημα, εφάμιλλο των καλύτερων δειγμάτων του είδους
Φίλιππος Φιλίππου ΤΟ ΒΗΜΑ 30.5.1999
Πρόκειται για πολλαπλά αποκαλυπτική αυτοπρoσωπογραφία, αφού ο συγγραφέας της δεν υπήρξε απλός κλέφτης, αλλά διαπνέεται και από μια αυθεντική αντιεξουσιαστική ιδεολογία. Την ιδεολογία που φαίνεται επίκαιρη, αλλά και ανίσχυρη όσο ποτέ, στις μέρες μας…
Βαγγέλης Ραπτόπουλος ΤΑ ΝΕΑ 15.7.1999
Χαμένο δίκιο
ΙSBN: 978-960-04-3668-6
Έτος έκδοσης: 2008
Συγγραφέας: ΣΠΗΛΙΩΤΗ, ΧΡΥΣΑ
(διηγήματα, σελ.: 168, Ιούνιος 2008)
Ανθρωποι που ακόμη κι όταν συμβιβάζονται με το χαμένο δίκιο τους στο βάθος εξοργίζονται. Ευκαιρίες, δυνατότητες που η ζωή μοιάζει να χαρίζει απλόχερα, μα στην πραγματικότητα έχει εξαρχής υπονομεύσει.
Άραγε ποιος είναι σε θέση να διακρίνει;
Πόσο άδικο μπορεί να υπάρξει σ’ ένα ισχυρό δίκιο, πόσο δίκιο στο άδικο;
«Η μάνας μας τον αδίκησε που του φερόταν σαν να ’τανε βλαμμένος.
Εκείνου του έφταιγε που δεν τον έκανε ψηλό.
Αν κι ήταν το πρώτο βιολί στη Λυρική, η σοπράνο δεν του ’ριχνε ούτε ματιά.
Παραλίγο να τη σκοτώσει.»
«Ο πατέρας μου μ’ έμαθε να είμαι τίμιος.
Έτσι μεγάλωσα κι εγώ τον δικό σου πατέρα, του ’λεγα πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι.
Αλλά εσύ, αγόρι μου, κρίμα είσαι… γιατί οι έσχατοι έσχατοι θα ’ναι κι εδώ και παντού, τώρα και στον αιώνα τον άπαντα.»
«Ο πιο πιστός σύζυγος του κόσμου.
Εξήντα χρόνια γάμου και, μετά το θάνατό του, βρήκα ένα τόσο δα τσαλακωμένο γραμματάκι στην τσέπη του, ερωτικό… ούτε καταλάβαινα τι ακριβώς της έγραφε… μισά ελληνικά μισά γερμανικά.»
Απ' τα κόκαλα βγαλμένα
ISBN: 978-960-04-3753-9
Έτος έκδοσης: 2008
Ιπποκράτους αληθώς εσμέν ζηλωταί, αλλά και του Προκρούστη και του Μέγκελε.
Ίσως και των Αγίων Αναργύρων, των πρώτων γιατρών που δούλευαν χωρίς αμοιβή. Ιατρομεσίτες, βαποράκια, Καματεροί, άγιες Αθανασίες, Ιεχωβάδες, δοσάδες, πορτοφολάδες, καφετζήδες, κουλουρτζήδες, σουβλατζήδες, παπατζήδες, νταβατζήδες.
Τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται.
Και η ψυχή ακόμα.
Δεξιός νεφρός για μεταμόσχευση σε τιμή ευκαιρίας.
Αριστερό άρβυλο, από προσφάτως ακρωτηριασθέντα, σε αρίστη κατάσταση.
Διαθέσιμα και θαυματουργά λείψανα.
Χώροι καταθλιπτικοί κι αφρόντιστοι σαν τ’ αμπάρια των δουλεμπορικών.
Στα υπόγεια στήνουν γλέντι οι αρουραίοι, οι Κούρδοι κι οι άστεγοι.
Τα μεσάνυχτα θα βγει συσσίτιο για όλους.
Κι ωστόσο, μέσα στις συμπληγάδες του παρανοϊκού συστήματος υγείας, απαξιωμένοι θεραπευτές και κατατρεγμένοι ασθενείς εκπλήσσουν με το ψυχικό τους μεγαλείο.
Η οδύσσεια ενός νέου γιατρού στο αφιλόξενο αρχιπέλαγος των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Διακρινοντας
Ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα
Tης Eλισαβετ Kοτζια
Για κάποιον λόγο που απαιτεί κοινωνιολογική ανάλυση, η ελληνική πεζογραφία κατά κανόνα αποφεύγει να ασχολείται με όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω μας.
Το γιατί, δύσκολα μπορούμε να το κατανοήσουμε καθώς απ' όλα διαθέτει η οικονομικοπολιτική μας ζωή: και σεξουαλικά σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες, και διαπλοκές και κουμπαριές, και εκτόξευση άχρηστων στην κοινωνική κορυφή και ξαφνικές, βροντώδεις κατρακύλες - όλα όσα μ' άλλα λόγια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια συναρπαστικότατη πλοκή.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το μυθιστόρημα του Γιώργου Δενδρινού «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα» (Κέδρος, σελ. 387) είναι αξιοπρόσεκτο:
Διότι όντας ξεκαρδιστικό, αναλαμβάνει ταυτόχρονα να απεικονίσει αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε, κι άλλοτε κάνουμε πως δεν το βλέπουμε, άλλοτε παριστάνουμε πως δεν μας πειράζει, άλλοτε πάλι γκρινιάζουμε κι άλλοτε βλαστημάμε: καταπιάνεται με την εξεικόνιση της νοσοκομειακής πραγματικότητας στον χώρο της δημόσιας υγείας.
Αυτοβιογραφικής εμπνεύσεως πεζογράφος, ο ορθοπεδικός χειρουργός Γιώργος Δενδρινός χρησιμοποιεί στο τρίτο βιβλίο του «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα», μια τεχνική συμπύκνωσης του εξωφρενικού και του παράδοξου εξιστορώντας τα αναρίθμητα κωμικοτραγικά περιστατικά με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ειδικευόμενος στο ΕΣΥ ήρωάς του.
Φέρνει έτσι στο προσκήνιο ολόκληρο τον νοσοκομειακό πληθυσμό - τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους καθαριστές, τους τραπεζοκόμους, τους τραυματιοφορείς, τους διοικητικούς υπαλλήλους, και βέβαια όλων των ειδών τους ασθενείς, περιγράφοντας τις αντίξοες συνθήκες της διαβίωσής τους: κοσμοσυρροή, ράντζα, αϋπνία, σαραβαλιασμένα έπιπλα, βρώμικοι τοίχοι, ξεχαρβαλωμένες τουαλέτες, κακοφορμισμένες πληγές, σταφυλόκοκκοι, εντερόκοκκοι, σηπτικές αρθρίτιδες, και παντού υπολείμματα τροφών, γόπες και σκουπίδια.
Από τον μαγευτικό έτσι «χλωρό παράδεισο» του παιδικού και εφηβικού του Χαλανδρίου, ο καλόγνωμος, καλοπροαίρετος και ταυτόχρονα σαρκαστικός και αυτοσαρκαστικός αφηγητής του προηγούμενου μυθιστορήματος «Σάμαλι και κωκ» (2005) θα βρεθεί στην ανεκδιήγητη «αυλή των θαυμάτων» των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων.
Και εκεί θα φιλοτεχνήσει έναν απίστευτο πίνακα με ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη να περιφέρονται αδέσποτα πάνω σε φορεία, με χειρουργημένους που αποχωρούν έχοντας οι καψεροί δύο αριστερά πόδια, με χειρουργούς που δεν τους εμπιστεύεσαι ούτε για ένεση, και ασφαλώς, με εκβιασμούς, μαύρα χρήματα και φακελάκια.
Παραδόξως, ο πίνακας που φιλοτεχνεί ο Δενδρινός δεν είναι ούτε τρομακτικός ούτε αποκρουστικός.
Και όχι μόνον, γιατί από μέσα του ξεχειλίζει όπως είπα το χιούμορ, αλλά και διότι στο βάθος αυτής της έντεχνης σύνθεσης κατοικούν ορισμένες παρηγορητικές μορφές που εξανθρωπίζουν το νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως ο τόσο ελληνικός παπα-Ελικόπτερος που ανεβοκατεβαίνει τρέχοντας τους νοσοκομειακούς ορόφους για να προλάβει να μεταλάβει τους ετοιμοθάνατους, η μητρική τραπεζοκόμος που με στοργική φροντίδα γνοιάζεται τους γιατρούς σαν να 'τανε παιδιά της, κάποιοι συνοδοί ή ασθενείς που επιδεικνύουν συγκινητική αυταπάρνηση, κι ακόμα κάποιοι απ' τους γιατρούς που δεν σταματούν να παλεύουν - κι έτσι εξηγείται βέβαια που δεν θρηνούμε διαρκώς θύματα.
Στο τέλος, πάντως, η διακωμώδηση του Δενδρινού θα παραχωρήσει τη θέση της σε κάποιες θερμότερες εσωτερικές διαθέσεις.
Οπως όλοι οι γιατροί έτσι και ο ήρωας του έργου αυτού είναι ένας αδιαπέραστος επαγγελματίας που με αδιάφορη ψυχρότητα κόβει και ράβει σάρκες.
Κύριο θέμα του άλλωστε δεν είναι το ανθρώπινο σώμα που πάσχει αλλά το κοινωνικό σώμα που νοσεί.
Κάποια όμως στιγμή μέχρι κι αυτός κουράζεται, και με τον τρόπο αυτό εγκαθίσταται στο μυθιστόρημα η μελαγχολία και το φάσμα του θανάτου.
Η σταδιακή εξέλιξη του αφηγητή από άπειρο μαθητευόμενο σε έμπειρο επαγγελματία και η προοδευτική του μεταμόρφωση από αφελή νεαρό που εκπλήσσεται σε ώριμο άντρα που πραγματοποιεί τον στοχαστικό απολογισμό της ζωής του, εμποδίζουν το μυθιστόρημα να μετατραπεί σε εύπεπτη ευθυμογραφική ηθογραφία.
Με αποτέλεσμα, η λειτουργία του να μεταμορφώνει και το αναγνωστικό βλέμμα - γεγονός που μπορείτε να το ελέγξετε κι εσείς οι ίδιοι μοναχοί σας:
Πηγαίνετε μετά την ανάγνωση σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, κι αμέσως θα αισθανθείτε οικεία νιώθοντας πως κατανοείτε πολύ καλύτερα το καταθλιπτικό πλήθος που συνήθως συνωστίζεται στις αίθουσες και τους διαδρόμους.
Διότι θα έχετε παρακολουθήσει τον κόσμο αυτό από κοντά και θα τον έχετε γνωρίσει από μέσα.
Θα τον αντιμετωπίσετε επομένως με μια διαφορετική ματιά, με μια διάθεση ας πούμε αποδοχής, με μια οπτική μεγαλύτερης ανοχής και χιούμορ.
Διότι ο αφηγητής του Δενδρινού θα σας έχει δανείσει το οξύ, σαρκαστικό, και ταυτόχρονα ανεκτικό και θωπευτικό του βλέμμα.
Τι ευγενέστερο και δραστικότερο θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς απ' την πλευρά της λογοτεχνίας; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15 Ιουνίου2008

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΑΠΟ http://www.noiazomai.net/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Οι Μακεδονομάχοι βαστούν συμβολικά το δοκάρι του ιστορικού σπιτιού του Παύλου Μελά, που έχει ήδη κάνει κοιλιά και κινδυνεύει να καταρρεύσει για πάντα, μαζί με τη μνήμη και το φιλότιμο ενός ολόκληρου Κράτους 104 χρόνια, μετά τη θυσία του Παύλου Μελά στο χωριό Στάτιστα, σημερινό Μελάς, το ιστορικό σπίτι του Καντζάκη, όπου άφησε βαριά λαβωμένος την τελευταία του πνοή, καταρρέει! «Μην ανεβαίνετε!» είναι η πρώτη συμβουλή των λιγοστών κατοίκων, που εξηγούν αμέσως πως «είναι έτοιμο να πέσει»! Και πραγματικά, η εικόνα που αποκομίζει ο προσκυνητής σήμερα, είναι αποκαρδιωτική. Σάπια δοκάρια, σάπια ξύλα, γκρεμισμένα ιδανικά, άδειοι, γυμνοί, ψυχροί τοίχοι, ερημιά, εγκατάλειψη, απόγνωση, θλίψη απέραντη … Το σπίτι-μνημείο, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε ο εθνικός ήρωας, είναι έτοιμο να πέσει και αυτό, όχι από τις σφαίρες των αντιπάλων, αλλά από τα βόλια της αδιαφορίας του Κράτους για το οποίο θυσιάστηκε ο Μίκης Ζέζας! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ έχουν πια αρχίσει οι βροχές του Φθινοπώρου, το σπίτι-σύμβολο, μένει εντελώς ξεσκέπαστο, χωρίς κεραμίδια, ίσως για να το αποτελειώσουν τα χιόνια των Κορεστείων, που σε λίγους μήνες θα σκεπάσουν βαριά ολόκληρη την περιοχή! Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς» (τηλ 2310 222 060), πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, προσκύνημα τιμής και μνήμης σε ιστορικές γωνιές της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της Επετείου του Ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του ηρωικού Αρχηγού του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904! Έτσι έφτασε και στο χωριό «Μελάς», για να αντικρίσει παραμονές της Επετείου, ένα πρωτόγνωρο θέαμα αδιαφορίας, εγκατάλειψης και ερήμωσης… Αν και από το 2004, είχε προκηρυχθεί «Αρχιτεκτονική μελέτη επισκευαστικών εργασιών» της Οικίας όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, εν τούτοις σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά και 104 από τη θυσία του Παλικαριού, το σπίτι παραμένει έρημο και έτοιμο προς κατάρρευση! Με παράπονο και γεμάτος δάκρυα, ο Γ. Τσάκαλος, εγγονός της Χριστίνας Καντζάκη, που είχε φιλοξενήσει και κηδεύσει σε ώρες τραγικές για τη Μακεδονία τον θρυλικό Καπετάν Μίκη Ζέζα, απαντά στις αγωνιώδεις ερωτήσεις μας, για το εάν έχει ενδιαφερθεί τελικά κάποιος για αυτή την κατάντια: Ο εγγονός της Χριστίνας Καντζάκη, της μυροφόρας του Παλικαριού, δείχνει στους Μακεδονομάχους, τα σάπια ξύλα, που κρατούν την ετοιμόρροπη σκάλα, όπου πάτησε πριν 104 χρόνια ο Παύλος Μελά «Ε, που και που έρχονται και σοβαντίζουν δυο Αλβανοί» μας απαντά και νιώθουμε να χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας!.. Το σπίτι του Εθνικού Ήρωα, που έχυσε το αίμα του για την Ελλάδα, το «σοβαντίζουν …Αλβανοί»… Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται στοργικά, οι καλύτεροι Πρωτομάστορες της Πατρίδας, για τη οποία θυσιάστηκε ο Παύλος Μελάς! Αλλά ούτε και αυτό δικαιούνται ως φαίνεται οι μεγάλοι ήρωες… Κρεμασμένα καλώδια, «αγχόνες» της ιστορίας και της μνήμης, δοκάρια γυμνά και μαύρα σαν την καρδιά, που σφίγγεται να αντέξει το θέαμα … Σανιδόσκαλες παρατημένες στο χώρο της θυσίας του Παύλου Μελά, «στεφάνια» των μικρών, των νεκρών, των ανύπαρκτων
Ο Πρόεδρος Ταξ/χος ε.α. Χατζηχαρίσης Παντελής Ο Γ. Γραμματέας Κάλφας Κωνσταντίνος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕκδήλωση στον Πειραιά για την 28η Οκτωβρίου 1940
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. η εφημερίδα «Εν Πειραιεί» διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης με θέμα «Η 28η Οκτωβρίου 1940:
Τότε και σήμερα» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς (Φίλωνος 29).
Ομιλητές: Αθανάσιος Πλεύρης, βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Α’ Αθηνών, Χρήστος Χαρίτος, πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ. Α’ Πειραιώς, και Μιχάλης Χάνδακας, εκδότης «Εν Πειραιεί».
Με το πέρας της εκδηλώσεως θα τιμηθούν εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η πρεσβεία της Τουρκίας για το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Επανάσταση των Νεότουρκων, που ξεκίνησε το 1908 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημειώθηκε και «σύγκρουση» Αρμενίων και Τούρκων γύρω από τη Γενοκτονία.
Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρακολούθησε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Hakan Abaci, όπως και στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και το προξενείο της Κομοτηνής.
Ο κ. Abaci παρέθεσε και δεξίωση, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στην προξενική κατοικία.
Η αναφορά του Αρμένιου καθηγητή Stefan Astourian, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στη Γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε την άμεση αντίδραση Τούρκων στελεχών... της πρεσβείας και φοιτητών, στο ακροατήριο, που πήραν το λόγο για να προβάλουν τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία.
Είπαν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να την αποδεικνύουν και τότε ο καθηγητής τούς πρότεινε να ψάξουν απλώς τα κρατικά αρχεία τους.
Επισήμανε, ακόμα, πως και για τον Χίτλερ δεν βρέθηκαν έγγραφα που να τον συνδέουν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε.
Στο συνέδριο τέθηκε και το ζήτημα της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και στη συνέχεια του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και ο καθηγητής Ευριπίδης Γεωργανόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα οι Νεότουρκοι διέψευσαν τις ελπίδες των Ελλήνων.
Η καθηγήτρια Yura Konstantinova, από τη Βουλγαρία, υποστήριξε ότι στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχαν μακεδονικό έθνος, εθνότητα και ταυτότητα και κατασκευάστηκαν αργότερα.
Το πόσο είναι ταμπού στην Τουρκία το θέμα της Επανάστασης των Νεότουρκων, όπως και η σχέση της με τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ήταν Νεότουρκος, προκύπτει από την εισήγηση της καθηγήτριας Bursa Ersanli, από την Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε, οι αναφορές στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας για τους Νεότουρκους και την Επανάστασή τους διαφοροποιούνται σχεδόν κάθε δέκα χρόνια.
«Η Επανάσταση των Νεότουρκων ήταν μια περίεργη επανάσταση, η οποία χρησιμοποίησε τον φιλελεύθερο συνταγματισμό, όχι γιατί τον πίστευε, αλλά για να διασώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, μέσα στις εντάσεις των εθνικισμών και των πολέμων που ακολούθησαν», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Σημείωσε, ωστόσο, το γεγονός ότι πριν από 100 χρόνια υπήρξε ένα πείραμα εκλογών και κοινοβουλευτισμού σε μια μουσουλμανική αυτοκρατορία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS "Κοινό των Ποντίων" Ένα έργο πρωτοποριακό για το νομό Κιλκίς Ο δήμος Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες" παρουσίασαν την Κυριακή 21.09.08 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, την μελέτη για το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας του "Κοινού των Ποντίων". Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυχώρου σε έκταση, που βρίσκεται δίπλα το υπό ανέγερση κτίριο του ΤΕΙ, με στόχο την γενικότερη προβολή του τόπου, τη συμβολή των Ποντίων και των άλλων προσφυγικών ομάδων του Κιλκίς στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, την παρουσίαση ιστορικών και άλλων στοιχείων απ' τη φυσιογνωμία των προσφυγικών πληθυσμών κ.ά. Η μελέτη γι'αυτό το πρωτοποριακό για το νομό έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά στην εξέλιξη της οικονομίας της χώρας με την παρουσία σ' αυτήν των προσφυγικών πληθυσμών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόταση για εκπόνηση της μελέτης του "Κοινού των Ποντίων" υπέβαλαν οι "Αργοναύτες" και εκ μέρους του δήμου Κιλκίς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρόεδρος της ΑΝΚΙ Παύλος Πασσαλίδης.Μιλώντας για το φιλόδοξο αυτό έργο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22.09.2008, ο κ. Πασσαλίδης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 13.000.000 ευρώ και ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Το "Κοινό των Ποντίων" θα είναι ένας χώρος με αγροτικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα διαθέτει ξενώνα, χώρους αναψυχής και εστίασης, αίθουσες συνεδρίων, εξδηλώσεων και εκθέσεων με στόχο την τεκμηρίωση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων κ.ά. Η κτιριακή υποδομή θα χαρακτηρίζεται από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ποντιακού χώρου. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα λειτουργικά έξοδα του "Κοινού των Ποντίων", τα οποία υπολογίζονται στις 200.000 Ευρώ ετησίως, θα μπορούν να καλύπτονται από έσοδα, που θα προέρχονται από τη ξενοδοχειακή λειτουργία του χώρου, την πώληση παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων κ.ά. Πηγή: Εφημερίδα "Μαχητής του Κιλκίς", 30.09.2008 «Η κοινότητα Λουξεμβούργου διοργανώνει σεμινάριο χορών από τον Πόντο στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2008.» O Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου διοργανώνει σεμινάριο χορών από τον Πόντο στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2008. Ημέρες και ώρες του Σεμιναρίου: Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 (από 2.00 μ.μ. έως 6.00 μ.μ.) καιΚυριακή 19 Οκτωβρίου 2008 (από 11.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.) Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ για τα μέλη και 30 ευρώ για τα μη μέλη και θα καταβληθεί στην ταμία επί τόπου. Έχει προσκληθεί να διδάξει ο Κυριάκος Μωϋσίδης. Ο Κυριάκος γεννήθηκε στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, κατάγεται από τον Πόντο και έκανε πανεπιστημιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Από το 2000 έως το 2005 δίδαξε και στο Τμήμα Μουσικής και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει επενδύσει πολύ χρόνο στη πρωτογενή έρευνα με δεκάδες καταγραφές στη Παράδοση του Πόντου, Καππαδοκίας, Μακεδονίας, Θράκης και Μικράς Ασίας. Διδάσκει χορό σε πολλούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη και παραδίδει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα γυμναστικής του νηπιαγωγείου του Ευρωπαϊκού σχολείου. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη γραμματέα του Συλλόγου Χρυσάνθη Παπαγεωργοπούλου (τηλ. 4301-32760). ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-10-2008 ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Παναγή Τσαλδάρη 3 ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ :6944838680 (τηλ. ή SMS),ΣΤΟ email: a.pap1922@gmail.comΉ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00 - 22:00 ΣΤΟ ΤΗΛ/FAX: 2310600626 ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 56430 Τηλ. & Fax 2310600626 Kιν. 6944838680 http://triantafillia-serres.blogspot.com

Μίκης: Να κινητοποιηθούν οι διανοούμενοι για τα Σκόπια

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Επιστολή του μεγάλου συνθέτη στα «ΝΕΑ»
Την αγωνία του για το Σκοπιανό και ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς της ΠΓΔΜ περί ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας εκφράζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αναρωτιέται γιατί η ελληνική πλευρά δεν χρησιμοποιεί επιστημονικά επιχειρήματα για να αποκαλύψει αυτή τη «γελοιότητα», όπως τη χαρακτηρίζει.
O μεγάλος συνθέτης θεωρεί «μέγα εθνικό λάθος» να χαριστεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Θέλω να εκφράσω μια μεγάλη απορία που με βασανίζει εδώ και καιρό: Σκοπιανοί και ορισμένοι Αμερικανοί φίλοι τους μας έχουν ζαλίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι τάχα οι μοναδικοί Μακεδόνες και ότι η γλώσσα τους είναι η Μακεδονική, δηλαδή αυτή περίπου που μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Κι αυτά τα τερατώδη ψέματα διδάσκονται σαν αλήθειες σε ξένα Πανεπιστήμια, ενώ πάνω από 100 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τα έχουν εμπράκτως αποδεχθεί σαν ιστορικές αλήθειες.
Ιδού λοιπόν η απορία μου:
Υπήρξε έως τώρα από την πλευρά μας η οφειλόμενη επιστημονική αποκάλυψη όλης αυτής της γελοιότητας;
Αν ναι, με ποιους επιστημονικούς τρόπους και αν όχι, γιατί;
Αφού είναι βέβαιο πως αυτοί οι άνθρωποι είναι καθαρόαιμοι Σλάβοι και η γλώσσα τους είναι καθαρά Σλαβική.
Πού είναι η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία Αθηνών, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, οι Έλληνες ιστορικοί και γλωσσολόγοι, ώστε με ακλόνητες επιστημονικές αναλύσεις να αποκαλύψουν την αλήθεια στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις, τα Πανεπιστήμια, τα ΜΜΕ των άλλων κρατών, όπως ακριβώς κάνουν οι Σκοπιανοί ανενόχλητοι και μόνοι εδώ και δεκάδες χρόνια;
Πώς αξιοποιούνται οι επιστημονικές αναλύσεις και μελέτες ξένων καθηγητών και ειδικών που αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια των δικών μας θέσεων και γελοιοποιούν τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών;
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν τα σπασμένα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Επιτόκια- φωτιά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Στις πλάτες των πελατών τους μεταφέρουν οι τράπεζες το κόστος της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνοντάς τους με επιτόκια- φωτιά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Πλέον, το κυμαινόμενο επιτόκιο στη στεγαστική πίστη φτάνει το 7%, τα επιχειρηματικά δάνεια επιβαρύνονται με επιτόκιο 10%, τα καταναλωτικά με 13% και στις πιστωτικές κάρτες το πραγματικό κόστος φτάνει το 22%, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5 της μονάδας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που σφίγγει τον κλοιό της υπερχρέωσης γύρω από τα νοικοκυριά τα οποία βλέπουν το κόστος των δόσεών τους να εκτινάσσεται, αλλά και εντείνει την ασφυξία για τις επιχειρήσεις καθώς η πρόσβαση στο ρευστό έχει γίνει σχεδόν απαγορευτική.
Μάλιστα, όπως ανέφερε προχθές ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, οι δανειολήπτες θα πρέπει να περιμένουν και νέες αυξήσεις, διαγράφοντας ακόμα πιο δυσοίωνο το τοπίο στην οικονομία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

ΑΠΟ MAIL ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ
Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας τηςΚύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνεςευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη'τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από τογράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: '
αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι','υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'4.
Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ..ευρωβουλευτής, τοΕλληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ,μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας τωνγλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσειτην Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη.
Ιδιαίτερα όσον αφοράτην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.
Προωθήστε το mail αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!
Υ.Γ.
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ:
Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες.
Τότε ίσως συνετισθεί.
Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε
1. τη γλώσσα,
2. τη θρησκεία,
3 τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ
Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής :
Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει τοbeaucoup - bocou, ή το couteau - couto.
Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought - thot, αντί wrought - rot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit - Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει !!
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ_