Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν τα σπασμένα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Επιτόκια- φωτιά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Στις πλάτες των πελατών τους μεταφέρουν οι τράπεζες το κόστος της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνοντάς τους με επιτόκια- φωτιά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Πλέον, το κυμαινόμενο επιτόκιο στη στεγαστική πίστη φτάνει το 7%, τα επιχειρηματικά δάνεια επιβαρύνονται με επιτόκιο 10%, τα καταναλωτικά με 13% και στις πιστωτικές κάρτες το πραγματικό κόστος φτάνει το 22%, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5 της μονάδας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που σφίγγει τον κλοιό της υπερχρέωσης γύρω από τα νοικοκυριά τα οποία βλέπουν το κόστος των δόσεών τους να εκτινάσσεται, αλλά και εντείνει την ασφυξία για τις επιχειρήσεις καθώς η πρόσβαση στο ρευστό έχει γίνει σχεδόν απαγορευτική.
Μάλιστα, όπως ανέφερε προχθές ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, οι δανειολήπτες θα πρέπει να περιμένουν και νέες αυξήσεις, διαγράφοντας ακόμα πιο δυσοίωνο το τοπίο στην οικονομία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: