Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Περίμενα να περάσει ΚΑΙ αυτή η μέρα, περίμενα να ακουστούν από τους διαφόρους οι γνωστές ΜΠΟΥΡΔΕΣ, οι δηλώσεις που δείχνουν το πόσο «ευαίσθητοι» είναι, για να γράψω αυτές τις γραμμές, επιχειρώντας να θυμίσω σε ΟΛΟΥΣ μια δυο «μικρολεπτομέρειες»….
Πρώτα απ’ όλα, να δούμε ΤΙ «γιορτάσαμε» ΕΜΕΙΣ και ο υπόλοιπος κόσμος στις 3 του Δεκέμβρη…
«Γιορτάσαμε» την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Βλέπουμε λοιπόν, πως η μέρα αυτή είναι που δίνει την «ευκαιρία» να ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ οι «κυβερνήσεις» οι οργανισμοί και οι κοινωνίες τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ατόμων με αναπηρίες, η καλύτερα, τους το «υπενθυμίζει», μήπως και κάνουν ένα διάλειμμα ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ από την υπόλοιπη χρονιά, που έχουν τα Άτομα Με Αναπηρίες, του ΚΛΩΤΣΟΥ και του ΜΠΑΤΣΟΥ, και μιλώ για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή, γιατί δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι υπόλοιπες «αναπτυσσόμενες» χώρες, τις οποίες ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ σε ΟΛΑ τα αρνητικά τους.
Στη χώρα μας, οι διάφορες κυβερνήσεις, «τιμούν» αυτή τη μέρα τα ΑΜΕΑ, και ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες, με διάφορους τρόπους, τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Μη μου πείτε πως δεν είναι έτσι, και μη βγουν τα γνωστά «ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ» και αρχίσουν να ουρλιάζουν το γνωστό τους παραμύθι…..
Να αναφέρω ενδεικτικά ένα δυο «παραδείγματα» αντιμετώπισης των ΑΜΕΑ στη χώρα μας;
Έτσι ρε παιδί μου, για να μην ξεχνάμε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Παράδειγμα πρώτο….
Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηριών, τα ΣΦΑΓΕΙΑ (με τις φανερές και κρυφές εντολές, εγκύκλιους κλπ των αρμοδίων) των Αναπήρων…
Οι «ΠΙΝΑΚΕΣ» με τα ποσοστά κάθε πάθησης,…
Η «ΛΙΣΤΑ» με τις παθήσεις, με λίγα λόγια, ο «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΕΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ», το ΚΤΕΟ των ΨΥΧΩΝ…
Να συνεχίσω με τα παραδείγματα;
Να αναφερθώ στις διάφορες περικοπές;
Να αναφέρω τον καθημερινό ΓΟΛΓΟΘΑ που ανεβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους και αντί οι «αρμόδιοι» να τους διευκολύνουν, εκείνοι τους κάνουν τη ζωή ΚΟΛΑΣΗ;
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ;
ΤΙ…. «ΤΙΜΟΥΜΕ»;
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Και να πάω στους πολιτικούς, που πέρα από τις δηλώσεις τους, τις οποίες ΔΕΝ τις πιστεύουν, άλλοι τις γράφουν και αυτοί άπλα τις εκφωνούν, αυτοί λοιπόν είναι που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ..
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΜΗΝΑ;
ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ;
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΙΠΑΜΕ;
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;
Θα επανέλθω…..

Βασίλης Τσούγκαρης

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Έγραψα πολλές φορές για την ασθένεια ΜΑΣΤΙΓΑ της εποχής μας, την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ασθένεια ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ και μέχρι στιγμής, παρολες τις ΑΓΩΓΕΣ που κυκλοφορούν, ΑΝΙΑΤΗ.

Μια ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ, η οποία ξεγελά πολύ εύκολα ακόμα και τους γιατρούς, οι οποίοι ΔΕΝ έχουν ασχοληθεί ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ με αυτήν, ΔΕΝ έχουν ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙ σε αυτήν.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ, του οποίου η ζωή, η καθημερινότητα σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ, πολύ συχνά ξεγελά τους πάντες.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα την οποία διοργανώνει η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι και φέρει τον τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ».
Πιστεύω πως πρέπει πέρα από τους επιστήμονες, την ημερίδα να παρακολουθήσουν και όσοι ασθενείς μπορούν.
Στην συνδιοργάνωση είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNESCO, και γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ.
Διαβάστε προσκτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.
Προσωπικά θα βρίσκομαι εκεί, και είμαι σίγουρος πως θα είναι και πολλοί, πολλές, ενδιαφερόμενοι!

Βασίλης Τσούγκαρης

Αισθητήρες Διχτυών για ΓΡ-ΓΡΙ SEINMASTER

Αισθητήρες Διχτυών για ΓΡ-ΓΡΙ SEINMASTER
Είναι το δίχτυ μου γύρω από τα ψάρια; Θα βρει το δίχτυ μου στο βυθό και θα πάθει ζημιά; Κατέβηκε το δίχτυ μου αρκετά βαθιά; Έχει ρεύματα που τραβάνε το δίχτυ κοντά ή μακριά;
Το σύστημα με αισθητήρες διχτυών SEINEMASTER, της Καναδικής εταιρίας NOTUS, δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και εξασφαλίζει ότι το δίχτυ είναι γύρω από τα ψάρια και σε σωστό βάθος, έτσι ώστε το καλάρισμά να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση, αποφεύγοντας τις ζημιές στα εργαλεία του Γρι-Γρι.
Οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι πάνω στο δίχτυ στέλνουν ασύρματα τις πληροφορίες στο σκάφος. Το σύστημα SEINEMASTER λειτουργεί με την εξελιγμένη τεχνολογία Ping, που υπερέχει από όλα τα ανταγωνιστικά συστήματα γιατί οι πομποί δεν εκπέμπουν συνεχώς, αλλά ΜΟΝΟ όταν ερωτηθούν από τον ‘εγκέφαλο’ του συστήματος. Έτσι η διάρκεια ζωής των μπαταριών είναι πολύ μεγαλύτερη και αποκλείετε η πιθανότητα μπερδέματος με άλλο παρόμοιο σύστημα.
Επιπλέον στην περίπτωση που χάσουμε ένα πομπό, έχουμε τη δυνατότητα να τον αναζητήσουμε χωρίς βιασύνη, αφού μέχρι να πάμε κοντά και να τον αναζητήσουμε αυτός είναι σε κατάσταση STANDBY και δεν καταναλώνει μπαταρία.
Όταν η μπαταρία του πομπού χρειάζεται αλλαγή η διαδικασία είναι απλή και γίνεται από την εταιρία μας (δεν απαιτείται αποστολή του πομπού στο εργοστάσιο κατασκευής του στο εξωτερικό). Έτσι το κόστος και ο χρόνος συντήρησης είναι πολύ μειωμένοι.
Παρόλο που το SEINEMASTER είναι το πιο οικονομικό σύστημα της αγοράς, προσφέρει πολύ περισσότερες και μοναδικές πληροφορίες (όπως την απόσταση του μολυβιού από το σκάφος κλ.) που τα υπόλοιπα παλαιότερα συστήματα δεν πρόσφεραν. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι, ότι δεν χρειάζεται κανένα χειρισμό, αφού απλά παρακολουθούμε τις πληροφορίες που μας δίνονται από το σύστημα στην οθόνη.

Λεωφ. Αλίμου 85, 174 55 Άλιμος, Αθήνα / τ: 210 9966730, 210 9928128 / f: 210 9967847

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

CRT 2M VHF MOBILE RADIO

 CRT 2M VHF MOBILE RADIO

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

    CRT 2M VHF MOBILE RADIO
    ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
    ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ
    MOBILE RADIO ΤΗΣ CRT, ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΜΑ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ.
    • Frequency range : TX 144-146 Mhz
    • RX 136-174 Mhz
    • FM Mode :Wide/narrow
    • Channel spacing : 12,5–20Khz/ 12,5-25Khz
    • Number of channel  : 200 Cx + 1 (memories)
    • Phase locked Step  : 5-6.25-8.33-10-12.5-15-20-25-30-50 kHz
    • Dimensions WxHxD : 145x47x90 mm
    • Weight : 1.2 Kg
    • Squelch : CTCSS/DCS/DTMF
    • DTMF Microphone
    • Function scan
    • Channel name édit
    • Tot out timer
    • B C L O (busy channel lock out)
    • Alarm Function
    • 3 Level powered  LOW: 10 W – MIDDLE: 25 W - HIGHT:  60 Watts Max
    • Keyboard lock
    • Backlight adjustable brightness
    • Compander function
    • Power supply voltage Display
    • A P O (auto power off)
    • Clone by cable
    • WARRANTY  2 Years

    ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ DE PROFUNDIS [5/12/2016]




    Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αρκάδι, 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

    Αρκάδι, 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
    Ενόψει της συμπλήρωσης 150 ετών από την εθελοθυσία στο Αρκάδι, η Παγκρήτιος Ένωσις ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης μίας τιμητικής συναυλίας, η οποία θα λάβει χώρα στο θέατρο Παλλάς, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:00. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Περιφέρειας Κρήτης.
    Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου “Σπονδή στο Μεγαλώνυμο Αρκάδι”, ενός συμφωνικού ποιήματος του συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη. Το έργο θα πλαισιώσει η ορχήστρα Simfonietta Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, με σολίστες τους Σωτήρη Δογάνη και Ρωμανό Σκουμπουρδή. Το παρόν θα δώσει και η χορωδία της Τραπέζης της Ελλάδος, υπό τη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου. Σε ρόλο αφηγητή ο Γιώργος Παρτσαλάκης.
    Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο σε παραδοσιακή Κρητική Μουσική, με ερμηνευτές τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Βασίλη Σκουλά και Αντώνη Μαρτσάκη, συνοδεία των συγκροτημάτων τους, καθώς και σε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τον λαογραφικό όμιλο “Κρήτες”  του Γιώργου Πετράκη. Συμμετέχει η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία της Παγκρητίου Ενώσεως.
    Κύριο στόχο της διοργάνωσης αποτελεί η ανάδειξη του ιστορικού και επετειακού χαρακτήρα του Εορτασμού του Ολοκαυτώματος, ενώ τα έσοδα αυτής θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας της Παγκρητίου Ενώσεως. Με τον τρόπο αυτό η Παγκρήτιος Ένωσις επιχειρεί να δείξει για άλλη μία φορά το φιλανθρωπικό της πρόσωπο, και να συνδράμει ενόψει Χριστουγέννων εκατοντάδες συνανθρώπους μας που χρίζουν της βοήθειάς μας.
    Μέγας Χορηγός: ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
    Προπώληση Εισιτηρίων: ticket365 – Ταμεία Θεάτρου Παλλάς – Παγκρήτιος Ένωσις
    Πληροφορίες: Παγκρήτιος Ένωσις, 210 3820389

    Ο Κουτσοκόκορας - ελληνικό λαικό παραμύθι

    Ο Κουτσοκόκορας - ελληνικό λαικό παραμύθι
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραΐσκου 
    Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Ημερομηνία έκδοσης: 3 Νοεμβρίου 2011
    Σχήμα: 21x29
    Σελίδες: 32
    ISBN: 978-960-6638-44-2
    Ετικέτες Λαική παράδοση
    Κάποτε ένας κουτσός κόκορας εκεί που σκάλιζε το χώμα βρήκε ένα φλουρί. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν και οι περιπέτειές του. Η επιμονή του, η εξυπνάδα του αλλά και η καλοσύνη του θα είναι σύμμαχοί του στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Με αυτά τα όπλα θα μπορέσει να τις ξεπεράσει? Πρόκειται για ένα απ τα ωραιότερα παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης που με την σύγχρονη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη αποδεικνύετε πως αυτά τα παραμύθια είναι πάντα επίκαιρα.

    Προσκλήσεις | Πρόγραμμα εκδηλώσεων

     
    Χρήστος Ναούμ
    5 Δεκεμβρίου 2016
    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρήστου Ναούμ Γυμνός σε κοινή θέα τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 6 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
    Γιάννης Κατράκης, λογοτέχνης, δικηγόρος
    Κωνσταντίνος Μπούρας, κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου, συγγραφέας.
    Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Δέσποινα Κυριακού-Κατσούρη και Άκις Σιδέρης.
    Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών
    Ιπποκράτους 63
    Αθήνα , 210-36.08.239

     
    Αγγελική Νικολούλη

    5 Δεκεμβρίου 2016
    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public Πειραιά σάς προσκαλούν να συναντήσετε την Αγγελική Νικολούλη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου Έρωτας φονιάς τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 7-9 μ.μ.
    Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
    Public Πειραιά
    Γρ. Λαμπράκη 152-154
    Πειραιάς , 210-41.26.460

     
    Κωστής Γκιμοσούλης

    8 Δεκεμβρίου 2016
    Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Γκιμοσούλη Ο Μέσα και ο Έξω την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
    Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής
    Γιάννης Φακής, ηθοποιός
    και ο συγγραφέας.
    Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
    Ακαδημίας 32
    Αθήνα , 210-33.88.054

     
    Ιωάννα Καρυστιάνη

    8 Δεκεμβρίου 2016
    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Επίκεντρον σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη Το φαράγγι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ.
    Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαΐνης.
    Βιβλιοπωλείο Επίκεντρον
    Αγίων Αναργύρων 5
    Άγιοι Ανάργυροι , 210-26.19.718

     
    Κώστας Αρκουδέας

    9 Δεκεμβρίου 2016
    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, η Λέσχη Ανάγνωσης Άνω Λιοσίων και το βιβλιοπωλείο Βίβλος σάς προσκαλούν σε συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Κώστα Αρκουδέα Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ.
    Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και συντονιστής της λέσχης Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
    Βιβλιοπωλείο Βίβλος
    Στρατηγού Λιόση 30
    Άνω Λιόσια , 210–24.82.164

     
    Αγγελική Νικολούλη

    10 Δεκεμβρίου 2016
    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public The Mall Athens σάς προσκαλούν να συναντήσετε την Αγγελική Νικολούλη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου Έρωτας φονιάς το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 6-8 μ.μ.
    Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
    Public The Mall Athens
    Ανδρέα Παπανδρέου 35
    Μαρούσι , 210-63.00.410

    Νέο παιδικό βιβλίο: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥΖΟΥΡΙ, του Πάνου Τσερόλα

    Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Πάνου Τσερόλα με τίτλο ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥΖΟΥΡΙ, με την υπέροχη εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου. 
    Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Διονύσης Δελής: κυνηγός μυθικών πλασμάτων», είναι μια ιστορία δράσης, επιβίωσης αλλά και αγάπης για τη ζωή. Αγάπης που επιβιώνει ακόμα και μέσα στους χειρότερους βομβαρδισμούς.

    DROP | ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ, νέα μουσική παράσταση

    Η Νεράιδα της θάλασσας

    Η Νεράιδα της θάλασσας

    Η Νεράιδα της θάλασσας

    Δέκα συν ένα παραμύθια της Χερσονήσου και του Ρεθύμνου με ρίζες στα ελληνιστικά και τα βενετσιάνικα χρόνια

    ως τα νεότερα της τουρκοκρατίας, με στοιχεία από τη Δανάη και τον Περσέα, τον Οιδίποδα, την Παλαιά Διαθήκη και γλώσσα που φέρνει στο νου τον δεκαπεντασύλλαβο του Ερωτόκριτου και τα αναγεννησιακά έπη και νουβέλες.
    Δέκα συν ένα παραμύθια που δεν είναι ισοπεδωμένα και ανούσια, αλλά ούτε και τρομοκρατούν τις αμάλαγες ψυχές των παιδιών, γιατί "το νεοελληνικό παραμύθι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Γιατί, για να ζήσει κανείς σαν σωστός άνθρωπος πρέπει να παραμείνει ειλικρινής και ακέραιος σαν παιδί".
    Ο Αντώνης Σανουδάκης κατέγραψε τα δέκα με μαγνητόφωνο κατά την περίοδο 1975 - 1993 ενώ το ενδέκατο το έγραψε ο ίδιος.

    - Ο βασιλιάς με τσι πέντε θυγατέρες
    - Το κουρουπάκι με το μέλι
    - Έχει ο Θιός και να γενεί και το κόπανο παιδί
    - Οι δύο βασιλιάδες
    - Η χρυσή τρίχα
    - O Φλωρεντίνος και η Ζωρζέτα
    - Ο Απολλώνιος και η Αρχεστράτα
    - Η Φουρναροπούλα
    - Η Αχελώνα
    - Η Νεράιδα της θάλασσας

    Η Νεράιδα της θάλασσας
    και δέκα λαϊκά παραμύθια
    διασκευή: Αντώνης Σανουδάκης – Σανούδος
    εικονογράφηση: Γιώργος Θεοδώρου  
    100 σελ.
    ISBN 978-960-6748-75-2
    Τιμή € 19,17
      

    Μια συλλογή παραμυθιών και οι γραμματολογικές προϋποθέσεις της
    Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/07/2011
    ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΟΥΠΡΟΥ*
    "Οι κοσμογονικές μεταβολές στην ιστορία του ανθρώπου, που πραγματοποιήθηκαν στους δύο τελευταίους αιώνες [...], σάρωσαν και τον ολότελα αφελή, όσο και χαριτωμένο [...] τρόπο, με τον οποίο εκφραζόταν η μεταφυσική ανάγκη του ανθρώπου [μέσω του παραμυθιού]. Αλλά αυτή η ανάγκη δεν ήταν μόνο θέμα μορφής. Ήταν και θέμα ουσίας. Η μορφή άλλαξε, στο βάθος η ανάγκη έμεινε η ίδια. Νέα είδη διηγήσεων εμφανίστηκαν, με τις οποίες ο άνθρωπος ζει τη γοητευτική ψευδαίσθηση της ελευθερίας του από τα δεσμά της ύλης. [...] Ο άνθρωπος και σήμερα παραμένει, όπως θα έλεγε ο Πλάτων, 'μυθοποιός'".
    (Μιχαήλ Γ. Μερακλή, Τα Παραμύθια μας, εκδόσεις Εντός)
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΝΟΥΔΑΚΗΣ-ΣΑΝΟΥΔΟΣ, Η Νεράιδα της θάλασσας και Δέκα Λαϊκά Παραμύθια, Εικόνες: Γιώργος Θεοδώρου, εκδόσεις Ταξιδευτής, σελ. 100
    Στο Εισαγωγικό Σημείωμα της παρούσας έκδοσης ο Αντώνης Σανουδάκης, μιλώντας για τις μελέτες εκείνες που του έδωσαν "το έναυσμα, κατά τα πρώτα χρόνια τού φιλολογικού και λογοτεχνικού του ξεκινήματος, να ενσκήψει στο νεοελληνικό παραμύθι", αναφέρει και τις Ομηρικές έρευνες του Ι. Θ. Κακριδή, γεγονός καθόλου παράξενο ούτε, βέβαια, τυχαίο, ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το βιβλίο τού Uvo Hölscher, Οδύσσεια. Ένα έπος ανάμεσα στο παραμύθι και το μυθιστόρημα, όπου, μεταξύ άλλων, και σύμφωνα με την εξέταση του γερμανού πανεπιστημιακού, διαπιστώνεται ότι στην αφήγηση της Οδύσσειας (στο μεταίχμιο της μετάβασης από την εποχή της προφορικότητας στην εποχή της γραπτής μορφής της ποίησης) υπόκεινται ορισμένες "μικρές ιστορίες", τις οποίες μπορούμε να διακρίνουμε σε παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις (ο Σανουδάκης θυμάται τις ιστορίες τής Οδύσσειαςκι όταν γράφει το δικό του παραμύθι).
    Η προρρηθείσα προφορικότητα, μάλιστα, διασώζεται, ανέλπιστα όσο και ευπρόσδεκτα, στα προσφάτως εκδοθέντα Δέκα λαϊκά παραμύθια, καταγεγραμμένα όλα με μαγνητόφωνο κατά την περίοδο 1975-1993 και, στην συνέχεια, μεταφερμένα στο χαρτί σε άπταιστο λαϊκό κρητικό ιδίωμα. Η ίδια η "μικρή προϊστορία" αυτών των προφορικών αφηγήσεων ξετυλίγεται πολύ ζωντανά από τον συγγραφέα στο Εισαγωγικό Σημείωμά του, καθώς συμπεριλαμβάνονται εκεί και παρατηρήσεις για τον χρόνο, τον χώρο και τον ανθρώπινο περίγυρο εκείνων των αφηγήσεων, όπως και για τις κινήσεις του σώματος και τον τόνο τής φωνής των παραμυθούδων. Αυτή η "μιμική, υποκριτική τέχνη" των θειάδων και γειτονισσών, που απευθυνόταν σε παιδιά (αλλά και σε ενηλίκους) της μετεμφυλιακής εποχής "ως η μόνη τους (σχεδόν) χαρά και διασκέδαση", εντυπώθηκε ανεξίτηλα στην ψυχή τού Αντώνη Σανουδάκη, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί γενικότερα για την καταγραφή τού πλούσιου λαογραφικού και ιστορικού υλικού τής Χερσονήσου Ηρακλείου (και όχι μόνον), οδηγώντας τον, τελικά, και στην δημιουργία ενός δικού του παραμυθιού, του ενδέκατου στην παρούσα έκδοση, εμπνευσμένου από ένα εκ των προηγουμένων αλλά και διαφοροποιούμενου από εκείνο.
    Στο ίδιο Εισαγωγικό Σημείωμα ο Σανουδάκης καταγράφει και ορισμένα πολύ χρήσιμα στοιχεία, τόσο για τις κατηγορίες κατά Aarne-Thompson (πριν την αναθεώρηση του Καταλόγου από τον Hans-JörgUther το 2004) στις οποίες ανήκουν τα δέκα παραμύθια, όσο και για τις (κειμενικές) σχέσεις που τα συνδέουν είτε με άλλα ελληνικά παραμύθια είτε με μυθολογικές αναφορές, ιστορικά πρόσωπα και λογοτεχνικά πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, δε, στο γεγονός ότι δύο από τα παραμύθια συναποτελούνται από πεζή και ποιητική αφήγηση (βλ. σχετικά και την μελέτη "Τα Τραγούδια των Παραμυθιών" στο ως άνω βιβλίο του Μ. Γ. Μερακλή). Τέλος, αναγνωρίζεται από τον υπεύθυνο της έκδοσής τους ότι η γλώσσα των παραμυθιών είναι οπωσδήποτε δύσκολη για τον σημερινό αναγνώστη (ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει το φροντισμένο Γλωσσάρι στο τέλος τού βιβλίου, λειτουργικό, θα έλεγα, και ανεξαρτήτως των παραμυθιών), ενώ, φυσικά, αυτή η γλώσσα είναι θησαυρός για τον ερευνητή και αξίζει να διασωθεί ως "πρότυπο λαϊκού λογοτεχνικού λόγου".
    Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην πολύ όμορφη ρεαλιστική εικονογράφηση του τόμου, για τον δημιουργό τής οποίας, όμως, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε κανένα βιογραφικό στοιχείο. Από την άλλη, είναι συγκινητική η έγνοια του Αντώνη Σανουδάκη να απαθανατίσει τα ονόματα των αφηγητριών-παραμυθούδων, προφανώς ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή συνεισφορά τους και στην δική του ηθική και ψυχολογική συγκρότηση.

    *Η Σταυρούλα Γ. Τσούπρου είναι διδάκτωρ Φιλολογίας

    Τα καλύτερα της εβδομάδας που πέρασε

    ArtTravel

    1

    Κόσμος


    Οι πιο παράξενες πόλεις για τα Χριστούγεννα.

     
    Κάντε κλικ
    2

    Ευρώπη

    Τα καλύτερα ορεινά καταφύγια της.
    3

    Ελλάδα

    3 χωριά ξεχασμένα στο χρόνο.
    Κάντε κλικ
    Κάντε κλικ

    3 εναλλακτικά χωριά για το Δεκέμβριο.

    4

    Αθήνα

    Τα top στέκια για ζεστή σοκολάτα.
    Κάντε κλικ
    EDITOR'S PICK

    Τα 12+1 ομορφότερα χωριά του χειμώνα.

    10 ταξίδια που πρέπει να κάνετε το 2017.