Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Νέα Σελήνη Συγγραφέας: Stephenie Meyer Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Πλατύπους εκδοτική Μετάφραση: Λατσίνου, Βασιλική Σελίδες: 571 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008

Η ρωσίδα παλλακίδα Συγγραφέας: Κέιτ Φέρνιβαλ Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Ωκεανίδα Μετάφραση: Σπανδωνής, Γιάννης Σελίδες: 676 Ημ. Έκδοσης: 01/09/2008 19,80€ Τιμή Πρωτοπορίας Τιμή Εκδότη: 22,00€ Ρωσία, 1928. Η Ρωσική Επανάσταση βρίσκεται στο απόγειό της και η αριστοκράτισσα Βαλεντίνα καταφεύγει μαζί με το κοριτσάκι της, τη Λίντια, στην Κίνα. Οι συνθήκες της ζωής τους εκεί είναι τρισάθλιες και για να μπορέσουν να επιβιώσουν, η Λίντια αρχίζει να κλέβει.Όταν χάνεται ένα βαρύτιμο κολιέ με ρουμπίνια, ο Τσανγκ Αν Λο, ένα ωραίο παλικάρι και ιδεολόγος κομμουνιστής, σώζει τη Λίντια από βέβαιο θάνατο.Παγιδευμένοι στη λαίλαπα από τη σύγκρουση ανάμεσα σε κομμουνιστές και εθνικιστές, τις κινεζικές μαφίες και τον υποκριτικό συντηρητισμό των λευκών αποίκων, η Λίντια και ο Τσανγκ Αν Λο ερωτεύονται τρελά...Σίδερο και κεχριμπάρι Βιβλίο 2 Συγγραφέας: Margaret Weis Θέμα: Επιστημονική φαντασία Εκδότης: Anubis Μετάφραση: Γρουμπός, Δημήτρης Σελίδες: 364 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008

Της σάρκας και της ψυχής Συγγραφέας: Boris Cyrulnik Θέμα: Ψυχολογία Εκδότης: Κέλευθος Μετάφραση: Πλεύρη, Άννα Επιμέλεια: Λυγκοβανλή, Κατερίνα Σελίδες: 296 Ημ. Έκδοσης: 01/08/2008 Η κατάρρευση των ελληνικών πόλεων-κρατών Συγγραφέας: Βίλχελμ φον Χούμπολντ Θέμα: Φιλοσοφία Εκδότης: Κάκτος Μετάφραση: Αρμυρός, Ξενοφών Σελίδες: 144 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008

Με αφορμή τη δίκη για τον Άλεξ...

Σχόλιο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.Στην εμπειρία της καθημερινής μας πραγματικότητας είναι δεδομένη η εφήμερη ύπαρξή μας στη γη και θεωρείται αυτονόητο ότι εκείνο που όλοι απευχόμαστε είναι ο τερματισμός της ζωής μας πρόωρα για λόγους υγείας, ή με βίαιο τρόπο.
Ο βίαιος θάνατος στις σύγχρονες κοινωνίες έχει πολλά πρόσωπα που ξεκινούν από τα οδικά, θαλάσσια ή εναέρια ατυχήματα και φτάνουν στην εγκληματική πράξη.
Στόχος του κοινωνικού συστήματος υπήρξε ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι η αποτροπή μέσα από τις διαδικασίες της κοινωνικοποίησης της πιθανότητες εκδήλωσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο ακραίο σημείο της αφαίρεσης μιας ζωής. Το βιβλικό παράδειγμα της αδελφοκτονίας του Άβελ από τον Κάϊν λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί αποτρεπτικά σε συμβολικό επίπεδο δεδομενου ότι μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας είμαστε «όλοι αδέλφια…»
Στην κλασική διαδικασία της πορείας προς την ενηλικίωση και την ωρίμανση το κάθε παιδί, μικρό και αδύναμο στην καθημερινή αντιπαράθεσή του με τους ενήλικους του περιβάλλοντός του, συγγενείς, φίλους ή τρίτους, αισθάνεται σωματικά και μυικά αυτό που πραγματικά είναι- δηλαδή μικρότερο, ασθενέστερο, υποδεέστερο.
Τα παιδιά “ξεπερνούν” αυτά τα συναισθήματα κατωτερότητας μαθαίνοντας τρόπους επιβολής στους άλλους μέσα από το παιχνίδι χρησιμοποιώντας φυσικές και πνευματικές ικανότητες.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο θέμα της συνυπευθυνότητας όταν μέσα από τα ΜΜΕ εμείς ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ στα παιδιά μας πώς να φονεύουν, πώς να κρατούν και να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.
Το έχουμε ζήσει ΑΝΥΠΟΦΟΡΑ πολλές φορές αυτό το γεγονός στην Αμερική και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια!
Και το ξαναζούμε στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από προχθές καθώς εξελίσσεται η δίκη των ανηλίκων για τον μικρό Άλεξ τον οποίο (μαζί με τη μάνα του και τον θετό του πατέρα) τον πόνεσε ολόκληρη η Ελλάδα!
Ώ καιροί, ώ ήθη!..
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τους μηχανισμούς της ΤΑΥΤΙΣΗΣ και της ΜΙΜΗΣΗΣ, μέσα από επαναλαμβανόμενες στα ΜΜΕ στο διηνεκές και συχνά μέχρι αηδίας σκηνές βαρβαρότητας από άνθρωπο σε συνάνθρωπο χωρίς κανένα λόγο ή με την απίστευτη δικαιολογία της «ανθρωπιστικής-απελευθερωτικής παρέμβασης» και επαναλαμβάνουν, βιωματικά, χωρίς βαθύτερη συνειδητοποίηση, ΟΛΑ όσα εμείς τους μαθαίνουμε..
Κατακερματίζεται έτσι η συστηματική προσπάθεια κάθε κοινωνίας από συστάσεως του πρώτου κοινωνικού συστήματος της ανθρωπότητας να μετουσιώσει τον άνθρωπο-ζώο σε άνθρωπο κοινωνικό με τη βοήθεια κλασικών δομών και θεσμών όπως η οικογένεια, η παιδεία, η θρησκεία, το σύστημα Δικαιοσύνης και το σύστημα ελέγχου και καταστολής.
Το δράμα που έχει τον τίτλο «ΑΛΕΞ» είναι σύνθετο – έχει ερωτηματικά για την ΕΛΑΣ, στοιχεία ζηλόφθονης αντιπαράθεσης σε επίπεδο παιδιών, αδιαφορίας της κοινωνίας, απεμπλοκής γονέων και κηδεμόνων από κλασικά καθήκοντα, ελλείψεις στις απαιτούμενες δεξιότητες των παιδαγωγών, ελλείψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε σχολικά συγκροτήματα πολυεθνικής πλέον υφής.
Το δράμα φέρνει στο προσκήνιο θεσμούς που συστηματικά απαξιώσαμε, όπως την κατάπτωση της σημασίας του Σχολείου που μεταλαμπάδευε στα παιδιά κάθε νέας γενιάς όχι μόνο χρήσιμες ή στείρες γνώσεις αλλά συστήματα αξιών, την εξαφάνιση της γειτονιάς που αποτελούσε το φυτώριο προστασίας της ανθρώπινης ανάγκης για παρέα, φιλία, συναναστροφή.
Κάθε φορά που ακούγαμε για ανήλικους δολοφόνους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, την γειτονιά τους ή μέσα στην σχολική αίθουσα σε Αμερική και Ευρώπη εμείς κουνούσαμε τα κεφάλια μας εφησυχάζοντας εαυτούς και αλλήλους ότι «εδώ είναι Ελλάδα» εδώ τέτοια πράγματα ΔΕΝ συμβαίνουν…
Και εφόσον φαινόμενα απίστευτης βίας έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και εδώ, καθώς αναδύονται απίστευτες και τόσο σοκαριστικές πραγματικότητες και κοινωνικά φαινόμενα τόσο απόμακρα – μέχρι χτες – στη φύση του Έλληνας και της Ελληνικής κοινωνίας δεν πρέπει να αναρωτηθούμε ΤΙ πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να προετοιμασθούμε για να τα χειριστούμε;
Να δεχθούμε ως ορθό και όχι τόσο απομακρυσμένο από την ορθή ερμηνεία τέτοιων φαινόμενων, όπου παιδιά και νεαροί άνδρες (22χρονος ήταν ο Φιλανδός που σκότωσε 10 συμμαθητές του προχθές) ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ παιδιά, το αναδυόμενο, σύγχρονο ψυχοκοινωνικό μοντέλο που εξυπηρετεί την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ και στοχεύει στη δημιουργία αυριανών ΑΝΔΡΩΝ και ΓΥΝΑΙΚΩΝ που θα μπορούν εύκολα, απρόσωπα και χωρίς να καταδιώκονται από ενοχές και ερινύες να ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ εξυπηρετώντας τις προδιαγραφές τύπου «απελευθερωτικών» και “ανθρωπιστικών“ πολέμων;
Ή, μήπως, τελικά, όταν τα παιδιά σκοτώνουν, εφόσον εμείς ΔΕΝ φροντίσαμε να ανακόψουμε τις προσπάθειες κάποιων κέντρων που εξυπηρετούν την παραπάνω ερμηνεία, ΟΛΟΙ εμείς είμαστε ΣΥΝυπεύθυνοι;...
Εσείς τι λέτε;

INFOSYSTEM 2008

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2-5 Οκτωβρίου 2008
Το εκθεσιακό hardware της Ελλάδος σε πλήρη αναβάθμιση!
Με σημαντικές καινοτομίες σχεδιάζεται η φετινή INFOSYSTEM.
Η/Υ Software Hardware Οθόνες
Εκτυπωτές Servers / δίκτυα / περιφερειακά Gadgets Internet & data security Συστήματα ασφαλείας σπιτιού Ψηφιακή εικόνα Φωτ. Μηχανές, camcorders Τηλεοράσεις hardware, software, περιφερειακά GAMING Πρωτάθλημα hardware, software, περιφερειακά INFOSYSTEM CONSUMER Πολυκαταστήματα πληροφορικής ΜΜΕ Κοινότητες ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ SPONSORS Η INFOSYSTEM συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή του ΣΒΒΕ και του ΣΕΠΒΕ στην Αυστρία (Έκθεση IT & T) ενώ έλαβε μέρος στο πρόγραμμα Matching in EU Regions. Για το 2008 έχει προγραμματίσει συμμετοχή / επίσκεψη σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων του εξωτερικού, με κύριο γνώμονα την προσέλκυση επιχειρήσεων από τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, μέσω του δικτύου της HELEXPO, η έκθεση αντιπροσωπεύεται σε όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μ. Ανατολής μέσω αποκλειστικών agents, οι οποίοι ενεργούν τοπικά για την προσέλκυση εκθετών και δυναμικών εμπορικών επισκεπτών.

Παράσταση «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ
Θέατρο Αμαλία / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 03/10/2008 έως 04/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη για μαθητές με κράτηση Παράσταση «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
Σκηνοθεσία: Κορίνα Χαρίτου
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου
Μουσικά σχόλια: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Φωτογραφικό αρχείο: Χάρης Γιακουμής
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Τζαφέρης
Με τουςΕλένη Δημοπούλου, Δημήτρη Ναζίρη, Χρήστο Παπαδημητρίου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Kώστα Bόμβολο.
Oι παλιές φωτογραφίες και οι επινοημένες «μαρτυρίες» των προσώπων προέρχονται από το βιβλίο «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» των Σάκη Σερέφα και Χάρη Γιακουμή (εκδόσεις Μ. Τουμπής, 2003).
Οι φωτογραφίες της σύγχρονης πόλης είναι του Παύλου Γιαταγαντζίδη και της Αμάντας Πρωτίδου.
Η επεξεργασία των αρχειακών φωτογραφιών είναι του Παναγιώτη Κουτράκη.
H παράσταση αυτή έχει την αφετηρία της σε ένα θεατρικό αναλόγιο που παρουσιάστηκε πέρσι στο Aρχαιολογικό Mουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Νύχτας των Μουσείων. Σημείωμα του συγγραφέα
«Όταν ο Χάρης Γιακουμής μού εμπιστεύθηκε τις φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του, καθώς και τις ιδέες του για τη δημιουργική αξιοποίησή τους, προσπάθησα να καταλάβω τι ήταν αυτό που εκπέμπαν από μέσα τους αυτές οι εικόνες και τις έκανε τόσο δελεαστικές στα μάτια μου.
Έχοντας δει εδώ και χρόνια χιλιάδες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης, κατάλαβα πως αυτές οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, τραβηγμένες κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου και στο ύψος του ανθρώπινου σώματος, δεν αποτύπωναν την αφ' υψηλού στημένη πόζα της πόλης όπως προβάλει στις καρτ ποστάλ, αλλά αποτελούσαν ένα ρεπορτάζ, μια αναμετάδοση της καθημερινής ζωής της πόλης πριν από έναν, και παραπάνω, αιώνα.
Πέρασα πολλά βράδια όπου έστηνα μία μία τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή και τις αφουγκραζόμουν σιωπηλός, μέχρι που από μέσα τους άρχισαν να αναδύονται πρόσωπα, σκιές και φωνές.
Μέσα στις εικόνες κυκλοφορούσαν όντα, ανθρώπινα και μη, που ζητούσαν να πουν την ιστορία τους.
Δε πρόκειται για όντα καρικατούρες που λειτουργούν ως φερέφωνα της Ιστορίας.
Το κάθε ένα έχει τη δική του ζωή, έτσι όπως την επινόησα, και αποτελούν περιφερόμενα στίγματα της ιστορικής συγκυρίας μέσα στην οποία βρίσκονται, κάτι που ισχύει για όλους μας βέβαια.
Άλλωστε, με γνώμονα αυτήν την πεποίθηση έβαλα τα συγκεκριμένα πρωτοπρόσωπα λόγια στο στόμα τους.
Το κάθε ον φέρει τη συνείδηση της πόλης εξατομικευμένα.
Πρόκειται για τη συνείδηση της πόλης η οποία, στην κάθε εικόνα, έχει ονοματεπώνυμο, ηλικία, ιδιότητα, φοράει κουρέλια ή παίζει μ' έναν σκύλο.
Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να επινοούμε ακατάπαυστα την πόλη όπου ζούμε, ώστε να έχουμε συνείδηση της ύπαρξής της».
Σάκης Σερέφας

«Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»

ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νότης Μαυρουδής και Αναστασία Μουτσάτσου
Μαζί τους: οι Παναγιώτης Μάργαρης και Μάνος Αβαράκης
Μετρό
Από τις 17 Οκτωβρίου & κάθε Παρασκευή - Σάββατο
Μια μοναδική παράσταση θα φιλοξενήσει η Μουσική Σκηνή «ΜΕΤΡΟ» για την έναρξη της φετινής μουσικής περιόδου, από τις 17 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Ο ιδιαίτερα αγαπητός και σημαντικός συνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής, μαζί με την αγαπημένη ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου δημιουργούν μια μοναδική παράσταση – αφιέρωμα στη διαδρομή του Μάνου Χατζιδάκι και τη μουσική συνάντησή του με τον Νότη Μαυρουδή.
Στην παράσταση - αφιέρωμα θα κυριαρχήσουν αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, διασκευασμένα με τον μοναδικό τρόπο του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη.
Ένα πρόγραμμα βασισμένο σε σημαδιακά τραγούδια των δύο συνθετών που αγαπήθηκαν από πολλές και διαφορετικές γενιές ακροατών.
Μαζί τους οι σολίστες:
Παναγιώτης Μάργαρης στην κιθάρα και Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες.
Οι βραδιές αυτές περιέχουν ύφος, ατμόσφαιρα, στιλ, μνήμες, όλα όσα αναζητάει κανείς μέσα στα τραγούδια.
Και τα τραγούδια είναι που μας προσφέρουν τέτοια συναισθήματα…!
όπως λέει χαρακτηριστικά ο Νότης Μαυρουδής.
Μετρό: Γκύζη και Κάλβου
Τηλ. 210 6439089

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Εγγραφές στα χορευτικά της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας.
Άρχισαν οι εγγραφές και οι πρόβες των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν σ΄αυτά, μπορούν να προσέρχονται στο χώρο της ΔΕΠΤΑΚΑΛ, σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Κάθε Πέμπτη, 8 μ.μ., το μεγάλο τμήμα
Κάθε Παρασκευή, 6 μ.μ., το παιδικό τμήμα
Κάθε Κυριακή, 7 μ.μ., το μεσαίο τμήμα
Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας
Τ.Κ. 40200
Ελασσόνα 2493025440
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ Για 2η χρονιά λειτουργεί το Τμήμα Ψηφιδωτού της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Οι μαθητές συμμετείχαν και στην Έκθεση Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση Μεσογειακών Ψηφιδωτών που έγινε στο Κέντρο Μεσογειακών του δήμου Δίου, στην οποία συμμετείχαν με έργα τους και μαθητές του Τμήματος Ψηφιδωτού της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Το Τμήμα Ψηφιδωτού θα λειτουργήσει φέτος για δεύτερη χρονιά κάθε Τρίτη από τις 8.30 το απόγευμα μέχρι τις 11.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων με δάσκαλο τον Γιάννη Ζαβαντία.
Για επαφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Έφορο του Τμήματος Κώστα Παραστατίδη.
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 7 Οκτωβρίου.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Γυμναστηρίου 13
Τ.Κ. 60100
Κατερίνη
Τηλ. 2351023941

Η άνοδος και η πτώση του μοναχού Εφραίμ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εχοντας απολέσει το μέτρο, ο πανίσχυρος ηγούμενος του Βατοπεδίου, εγκαταλείπεται από τους εντός και εκτός Αθω υποστηρικτές του Του Σταυρου Τζιμα Ηταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν ο ηγούμενος Εφραίμ κατέφθασε στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας στη λίμνη Βιστωνίδα με ένα πολυτελές τζιπ.
Πέρασε το γραφικό γεφυράκι συνοδευόμενος από μια ομάδα μπράβων, σαν να κατευθυνόταν στο κάστρο του, στην επικράτειά του.
Αυτή ήταν πιθανότατα η τελευταία επίδειξη δύναμης ενός ισχυρού πνευματικού άνδρα, ο οποίος πλέον φαίνεται να χάνει τα περισσότερα ερείσματα που έχει στην αγιορείτικη κοινότητα.
Η παντοδυναμία του Εφραίμ στο Αγιον Ορος δέχθηκε στο μέσον της εβδομάδος ακόμη ένα πλήγμα.
Η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξις των αγιορειτών μοναχών αν και χρησιμοποίησε βυζαντινά διπλωματική γλώσσα, ουσιαστικά τον άφησε έκθετο καθώς ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη». Η φράση-κλειδί, ωστόσο, είναι η καταδίκη της «αδιαφανούς σύμπραξης με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών».
Αναφέρεται επίσης ότι «αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές».
Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προέδρου της Βουλής –και όχι μόνον– έφθαναν επιστολές με νοσηρά υπονοούμενα που ακόμη και αν είναι ψευδή, δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στον Αθω, είναι ενδεικτικό ότι μοναχοί σε τηλεοπτικά παράθυρα ζητούν την παραίτηση και την απομάκρυνση του Εφραίμ από το Αγιον Ορος.
Ο Κύπριος ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είναι απομονωμένος:
Μέσα στον Αθω, μοναχοί μιλούν με απαξιωτικά λόγια γι’ αυτόν, έξω από τον Αθω οι κοσμικοί παράγοντες με τους οποίους αρεσκόταν να φωτογραφίζεται, πια, τον αποφεύγουν...
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Εξωτικοί εισβολείς απειλούν τις ελληνικές θάλασσες

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Την οικολογική ισορροπία στο Αιγαίο και το Ιόνιο διαταράσσουν πάνω από 120 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας από τον Ατλαντικό και τον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό
Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ
Περισσότεροι από 120 εξωτικοί θαλάσσιοι «εισβολείς» από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο, τον Ατλαντικό και τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό απειλούν την οικολογική ισορροπία στις ελληνικές θάλασσες.
Το εξωτικό είδος φύκους Caulerpa Racemosa εκτοπίζει τα αυτόχθονα είδη φυκιών στις ελληνικές θάλασσες, απειλώντας τις αποικίες διαφόρων οργανισμών
Πέρα από το τοξικό ψάρι «λαγοκέφαλος», που έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και απειλεί ακόμα και με θάνατο σε περίπτωση κατανάλωσής του από τον άνθρωπο, τα ελληνικά νερά έχουν «αποικιστεί» από δεκάδες άλλα ξενικά είδη θαλάσσιας χλωρίδας (μικροφύκη, μακροφύκη και μακρόφυτα ή θαλάσσια γρασίδια) και πανίδας (μέδουσες, κτενοφόρα, πολύχαιτοι δακτυλιοσκώληκες, μαλάκια, καρκινοειδή, εχινόδερμα, ασκίδια και ψάρια). Πολλά απ αυτά προκαλούν σοβαρές οικολογικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
Το γαστερόποδο (είδος τροπικού κοχυλιού) Rapana venosa, που ονομάζεται αλλιώς μυδοφάγος ή στρειδοφάγος, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους φυσικούς πληθυσμούς όσο και σε καλλιέργειες μυδιών της περιοχής. Στις ελληνικές θάλασσες εξαπλώνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα το εξωτικό μύδι Caulerpa racemosa, το οποίο εκτοπίζει τα αυτόχθονα είδη φυκιών, και μαζί με αυτά πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς που τα αποικίζουν για να αναπαραχθούν. Βιοποικιλότητα
«Η δική μας φυκιάδα αποτελεί βιότοπο για περίπου χίλια είδη οργανισμών.
Αν αυτά μειωθούν σε 300, γίνεται αντιληπτό ότι προκαλείται σοβαρή μείωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία», είπε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, ο οποίος θα παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία για τους εξωτικούς «εισβολείς» στο συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία» που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο φύκι είναι συγγενές του τοξικού είδους Caulerpa Τoxifolia, που έχει εκτοπίσει μεγάλο αριθμό φυτικών και ζωικών οργανισμών στη Δυτική Μεσόγειο και την Αδριατική, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες. Σε ό,τι αφορά τα «εξωτικά» είδη ψαριών, ο μοναδικός έως τώρα επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία «εισβολέας» είναι ο γνωστός μας «λαγοκέφαλος», που πρόσφατα αλιεύτηκε ακόμα και στο Θρακικό Πέλαγος. Η «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ»
Πλοία και θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν τους οργανισμούς Ορισμένα είδη στρειδιών από τον Ατλαντικό και τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό είχαν περάσει στη Μεσόγειο ήδη από τον 19ο αιώνα, κολλημένα ως «λαθρεπιβάτες» στα ύφαλα των πλοίων. Μαζί τους μεταφέρθηκαν και αρκετά είδη ξενικών θαλάσσιων οργανισμών. Η αυξημένη εμφάνιση εξωτικών ειδών άρχισε να καταγράφεται μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, το 1869, όταν άρχισε και η μαζική «μετανάστευσή» τους με τον φυσικό τρόπο, μέσω θαλάσσιων ρευμάτων. Αυτοί οι οργανισμοί ονομάστηκαν «Λεσεψιανοί μετανάστες» από το όνομα του Γάλλου μηχανικού Φερδινάρδου Λεσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το φαινόμενο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που αποδίδεται από πολλούς επιστήμονες και στις κλιματικές αλλαγές, που έχουν αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επιβίωση σ' αυτήν τροπικών ειδών. Ο κ. Κουτσούμπας προτείνει μέτρα για την πρόληψη του φαινομένου, που θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:
α) περιορισμό των ειδών που εισάγονται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. απόρριψη του έρματος των πλοίων σε ειδικές δεξαμενές και μετά στη θάλασσα έπειτα από ειδική επεξεργασία) και
β) διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης των φυσικών ενδιαιτημάτων στη Μεσόγειο, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως τα εξωτικά είδη βρίσκουν ευκολότερο τρόπο εγκατάστασης σε υποβαθμισμένες θαλάσσιες περιοχές.