Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Κάποιος καλός φίλος βλέποντας τα βιντεάκια που ανεβάζω κατά καιρούς, με ρώτησε αν "τέτοιες μουσικές θα παίζω μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο" που ετοιμάζω. Η απάντηση είναι ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ. Σκοπός δεν είναι να περιοριστούμε σε δέκα, είκοσι, εκατό τραγούδια. Τα ΚΑΛΑ τραγούδια των δεκαετιών 60,70,80, είναι πάρα πολλά. Κάποιοι παρόλο που τα άκουγαν παλιά, τα έχουν ξεχάσει. Θα τους τα θυμίσω εγώ, και η υπόλοιπη παρέα. Πάμε τώρα στα βιντεάκια τα σημερινά. Θέλω να δώ πόσοι και πόσες από εσάς τα είχατε στην καρδιά σας. Καλή ακρόαση!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2008 Παιδιά και γυναίκες, χρήστες νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, προστατεύονται από νέο πολυετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παρέμβαση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αφορμή την συζήτηση για το "πολυετές πρόγραμμα προστασίας των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων τεχνολογιών επικοινωνίας", η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, εισηγήτρια της σχετικής γνωμοδότησης στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισε το προβάδισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα για ασφαλή χρήση των νέων μέσων επικοινωνίας και την σημασία του νέου προγράμματος για την προστασία των παιδιών. Καθώς το Διαδίκτυο κατακτά αναμφισβήτητα τη ζωή των Ευρωπαίων και, επιδιώκεται η ωφέλεια από τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι οριζόντιοι στόχοι όπως εκείνος της αποφυγής διακρίσεων αλλά και της ισότιμης μεταχείρισης γυναικών και ανδρών. Στη γνωμοδότησή της, η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε τη σημασία: - της ενεργού συμμετοχής παιδιών και νέων στη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, - της διενέργειας ερευνών και άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου, εγκληματικής ενέργειας, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών, - και της αυξημένης γνώσης σχετικά με τις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών στα παιδιά και στους νέους από τα ΜΜΕ. "Το Διαδίκτυο και τα νέα εργαλεία επικοινωνίας αποτελούν ευκαιρία για καλύτερη κοινωνικοποίηση παρέχοντας, ταυτόχρονα, την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στη γνώση. Κατά συνέπεια, η ανάγκη τόσο για συνεχή έρευνα των κινδύνων, όσο και για την δίωξη των εγκληματιών για την καλύτερη προστασία των παιδιών κρίνεται επιτακτική, καθώς τα θύματα αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 15% ετησίως", δήλωσε η ευρωβουλευτής. Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέφερε, τέλος, την ανάγκη σύμπραξης επιχειρήσεων και παροχών νέας τεχνολογίας.
Η αντιμετώπιση των κινδύνων και η προστασία των πολιτών ισχυροποιούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη στον τομέα των τεχνολογιών επικοινωνίας και ηλεκτρονικής διαφήμισης (www.obs.coe.int).
Και τρίτες χώρες όμως, όπως η Αυστραλία (ΕJC medianews), η Νέα Ζηλανδία (www.tcf.org.nz) και η Ινδία (BBC News) αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για πολύπλευρη προστασία των παιδιών κατά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, του Ίντερνετ και της ψηφιακής επικοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447. http://mpanayotopouloscassiotou.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΚιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος
H παράσταση χοροθεάτρου Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου Το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος, η οποία πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, συμμετέχοντας στο 17ο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης αποσπώντας τα επαινετικά σχόλια του κοινού και των κριτικών.
Η παράσταση, που βασίζεται στο μύθο των Βακχών του Ευριπίδη, ανεβαίνει σε χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη, δραματουργική επεξεργασία Μαρίας Μυτιλινάκη, μουσική σύνθεση- επιμέλεια Χρύσανθου Χριστοδούλου, σκηνικά-κοστούμια Αθανάσιου Κολαλά, και είχε προγραμματιστεί να πρωτοπαρουσιαστεί στο 1ο φεστιβάλ «Διονύσου λόγος» στη Μαρώνειας της Θράκης τον Ιούλιο του 2007.
Έξι γυναίκες και ένας άντρας μεταφέρουν συμβολικά τον μύθο στην πραγματικότητα της σύγχρονης γυναίκας.
«Η παράσταση αποφεύγει τη μεταφορά μίας και μόνης δραματουργικής αφήγησης του κειμένου των Βακχών και στέκεται σε εικόνες από τον μύθο, που αποτελούν μία προβολή των συμβολικών του στοιχείων στο σήμερα.
Η ιδέα της βακχείας, όπως αυτή θα πραγματοποιούνταν τότε και σήμερα, είναι η φυγή από την πραγματικότητα της πόλης.
Έτσι, οι γυναίκες ως μαινάδες βρίσκονται έγκλειστες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον 'φυγής'.
Η παθολογία της καθεμιάς αποτελεί και μία διαφορετική πλευρά του πρίσματος της σύγχρονης γυναίκας».
(Από το σημείωμα της δραματολόγου της παράστασης.)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Δημήτρης Κυανίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μυτιλινάκη
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου, Ιωάννα Λιάκου
ΧΟΡΕΥΟΥΝ: Μαρλέν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόικου, Φάνια Γρηγορίου, Σοφία Καλπενίδου, Έλενα Σγουραμάνη, Ομαρ Γκόρντον, Πένυ Χριστοπούλου.
Παραστάσεις Τετάρτη έως Κυριακή στις 9 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων Πλατεία-22€Φοιτητικό-15€
Τηλέφωνα ταμείων 2310 288.000
Τρίτη έως Κυριακή 9.30 π.μ -9.30 μ.μ
Μονή ΛαζαριστώνΚολοκοτρώνη 25-27 Σταυρούπολη.
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ3
Με την υποστήριξη - FM100, TV100
Πολιτιστικό site - Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ κύριος Επισκοπάκης του Ανδρέα Μήτσου στο 104 Kέντρο Λόγου και Tέχνης από την Πέµπτη 30 Οκτωβρίου
Στον κύριο Επισκοπάκη ο Ανδρέας Μήτσου κατορθώνει να φιλοτεχνήσει µε αξιοθαύµαστη αδρότητα ανθρώπους και καταστάσεις.
Ελισάβετ Κοτζιά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου, (ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2007 για την οµώνυµη νουβέλα, ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 1996 για το µυθιστόρηµα Tα ανίσχυρα ψεύδη του Oρέστη Xαλκιόπουλου) µεταφέρει τον κύριο Επισκοπάκη, από τις σελίδες του βιβλίου του στη θεατρική σκηνή του 104 Κέντρου Λόγου και Τέχνης από την Πέµπτη 30 Οκτωβρίου. O κύριος Eπισκοπάκης ζει συµβατικά.
Πανικόβλητος, έχει συνηθίσει να στέκεται έξω από τα πράγµατα και από εκεί να τα παρατηρεί, χωρίς να αποτολµά να µπει στη ζωή και να τη βιώσει.
Στα πενήντα περίπου χρόνια του συναντά όµως τον έρωτα στο πρόσωπο της Αντιγόνης. Τώρα του παρουσιάζεται η καίρια ευκαιρία.
Εµπλέκεται εκών άκων στο παιχνίδι, ερωτεύεται µε πάθος, αλλά, εν τέλει, αποσύρεται. Προκρίνει την επιστροφή στην ασήµαντη καθηµερινότητά του.
Η τιµωρία του όµως θα είναι τροµακτική. Ο Κώστας Καζανάς, η Κάτια Σπερελάκη και ο Στέλιος Μάινας, σε σκηνοθεσία του τελευταίου, δίνουν ζωή στα τρία πρόσωπα του δράµατος.
Ένα ξενοδοχείο συνευρέσεων στα Εξάρχεια είναι ο στίβος όπου αγωνίζονται το παράνοµο ζευγάρι Επισκοπάκης-Αντιγόνη (Μάινας-Σπερελάκη) και ο εκβιαστής Χελιδονόπουλος (Καζανάς), σε έναν αγώνα επικράτησης, ανατροπής και επιβεβαίωσης. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗ(κατά σειρά εµφανίσεως) ΧΕΛΙΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας Καζανάς ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κάτια Σπερελάκη ΚΥΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΑΚΗΣ Στέλιος Μάινας ΔΙΑΣΚΕΥΗ Ανδρέας Μήτσου ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Στέλιος Μάινας ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Αγγελική Αθανασιάδου ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Βασιλονικολός ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ Ντάγκλας Φουτ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Νάνσυ Δαλιάνη ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Κρίστοφερ Μπίτσινγκ ART CONCEPT-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Τάσος Βρεττός Μια συµπαραγωγή της ΕΥΠΛΟΥΣ και του 104 ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή 20:00 Πέµπτη και Παρασκευή 21:15 Σάββατο 19:00 και 21:15 Εισιτήρια €22, φοιτητικό €15 Διάρκεια παράστασης 100' Πρώτη παράσταση Πέµπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Χάνει το σπίτι του για χρέος 1.849 ευρώ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Σήμερα το μεσημέρι ο πλειστηριασμός σε κατοικία καρδιοπαθούς συνταξιούχου του ΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Σπίτι στο σφυρί βγάζουν οι τράπεζες, ακόμα και για χρέος 1.849 ευρώ, και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους πλειστηριασμούς ακινήτων παρά τον νόμο που τους το απαγορεύει για τόσο μικρές οφειλές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Νίκου Θεοχαρίδη, συνταξιούχου του ΙΚΑ, με πιστοποιημένη βαριά αναπηρία και μηνιαίες απολαβές 450 ευρώ.
Κινδυνεύει σήμερα να χάσει το σπίτι του στα Πατήσια, για χρέος από πιστωτική κάρτα μόλις 1.849,65 ευρώ.
Η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Ενώσεων Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό, κάνοντας κατάληψη στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων, όπου αυτή έχει προγραμματιστεί να γίνει.
«Είμαι σε μαύρη κατάσταση» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θεοχαρίδης και περιγράφει την περιπέτειά του.
«Πήρα τη συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, το οποίο και ξεπλήρωσα.
Τα πήγαινα καλά, εξοφλούσα τη δόση μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Έκανα όμως το λάθος να χρησιμοποιήσω κι άλλο την κάρτα και το χρέος ήταν στα 900 ευρώ. Με χτύπησε το έμφραγμα, έκανα τρία μπαϊπάς, βγήκα σε σύνταξη αναπηρίας, δεν είχα να πληρώσω τη δόση και έτσι το χρέος άρχισε να φουσκώνει ασταμάτητα και να έρχονται η μία μετά την άλλη οι ειδοποιήσεις για κατάσχεση.
Από το ΙΚΑ παίρνω σήμερα σύνταξη 450 ευρώ τον μήνα, δεν έχω άλλους πόρους, ούτε και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να πουλήσω και τρομάζω να μάθω πόσα τελικά θέλει η τράπεζα για να με αφήσει ήσυχο...».
Από το ειδοποιητήριο της τράπεζας προκύπτει ότι ο πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι, θα γίνει για χρέος 1.849,65 ευρώ!
Και έξοδα εκτέλεσης
Όμως η τράπεζα δεν διεκδικεί μόνο αυτά τα χρήματα.
Διεκδικεί «το ποσό των χιλίων οκτακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (1.849,65), τους νόμιμους τόκους καθώς και τα έξοδα εκτέλεσης και διαδικασίας πλειστηριασμού μέχρι το τέλος του, τηρώντας τις νόμιμες διατυπώσεις και πράξεις, μείον το ποσόν που μέχρι σήμερα τυχόν έχει καταβληθεί».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών κ. Ευάγγελο Κρητικό, μαζί με τα δικαστικά έξοδα που έχει χρεώσει η τράπεζα, τα 1.849,65 ευρώ φτάνουν πλέον τα 6.500 ευρώ, ακόμα και έτσι όμως είναι χαμηλότερα των 10.000 ευρώ που ορίζει ως ελάχιστη οφειλή για να επιτραπεί πλειστηριασμός ακινήτου ο ισχύων νόμος.
Πόσω μάλλον που η κυβέρνηση «διαφημίζει» την προστασία των δανειοληπτών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και το οποίο διευρύνει στα 20.000 ευρώ το πλαφόν κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας.
Έτσι, σήμερα βγαίνει στο σφυρί το δυαράκι των 51,68 τετραγωνικών στα Πατήσια χτισμένο το 1970, στο οποίο ο κ. Θεοχαρίδης έχει την ψιλή κυριότητα και συγκατοικεί με την 90χρονη μητέρα του, η οποία διατηρεί την επικαρπία.
«Ας το πάρουν να ησυχάσω, να τελειώνουμε», λέει απογοητευμένος.
«Κάθε φορά που μια τράπεζα στέλνει ειδοποιητήριο για κατάσχεση και πλειστηριασμό, χρεώνει έξοδα 1.400 ευρώ και πάνω στο αρχικό κεφάλαιο τρέχουν συνέχεια οι τόκοι», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρητικός.
Στην περίπτωση του κ. Θεοχαρίδη, το δυαράκι έχει γλιτώσει αρκετές φορές από το να βγει στο σφυρί.
Στις 19 Οκτωβρίου του 2007, ο πλειστηριασμός ανεβλήθη λόγω εθνικών εκλογών, την επομένη ο οφειλέτης έσωσε το σπίτι του καταβάλλοντας στις 23 Ιανουαρίου 2008 το ποσό των 2.000 ευρώ στην τράπεζα και στις 11 Ιουνίου 2008 η Ομοσπονδία Δανειοληπτών μπλόκαρε με τρικ τη διαδικασία.
«Κινηθήκαμε με εξώδικα.
Καλέσαμε το ΣΔΟΕ για έλεγχο των πόθεν έσχες όσων μετέχουν στον πλειστηριασμό και οι... μετέχοντες εξαφανίστηκαν», λέει ο κ. Κρητικός.
Εφόσον όμως δεν εφαρμόζεται ο νόμος και αν ο οφειλέτης δεν βρει τα χρήματα να ξεπληρώσει τα χρέη του, η τύχη του συγκεκριμένου σπιτιού φαίνεται προδιαγεγραμμένη.
Κι αυτό γιατί τον κ. Θεοχαρίδη «κυνηγάνε» άλλες δύο τράπεζες για ποσό 5.081,86 ευρώ και 7.043,11 ευρώ, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα στείλουν τα δικά τους κατασχετήρια.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ", ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 13:30 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 17:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 19:00.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 13:00.
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κλεισούρας 13ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ. 2310232162 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ" Ανακοίνωση Χορευτικού Τμήματος
Άρχισαν οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων της Πάτρας.
Με σημείο εκκίνησης την ιστορία, ευαισθητοποιημένοι στα μηνύματά της, ας αφεθούμε ελεύθεροι στις διηγήσεις των ποντιακών τραγουδιών, στους μακρινούς αντίλαλους των ιστορικών γεγονότων, που πλουτίστηκαν με τη φαντασία για να διατυπώσουν τους πόθους και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.
Οι χορευτικές συναντήσεις είναι κάθε Σάββατο, στις 7 το απόγευμα για τους «μικρούς» και στις 8 για τους «μεγάλους».
Τα μαθήματα ποντιακών χορών γίνονται δωρεάν, στο χώρο του συλλόγου, Μητροδώρου 15, δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Μητροδώρου 15
Τ.Κ. 26224
Τηλ. & Fax: 2610337313
Πάτρα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ του Γιάννη Δελόγλου Το εκπληκτικό θεατρικό έργο του αείμνηστου κτίτωρα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη "Ο τελευταίον ο χορόν" παρουσίασε με επιτυχία η θεατρική ομάδα του συλλόγου "Ένωση Ποντίων" Ωραιοκάστρου στην Νυρεμβέργη, στην Φραγκφούρτη και στο Έσσλινγκεν, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Στουτγάρδης.
Η ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) στα πλαίσια των πολιτιστικών της εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της στην Βαυαρία, την Έσση και την Βάδη Βυρτεμβέργη, διοργάνωσε το Πρόγραμμα των παραστάσεων.
Έτσι ο ελληνισμός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό σύνολο ερασιτεχνών ηθοποιών που άφησε με το ταλαντούχο του παίξιμο άριστες εντυπώσεις.
Οι σύλλογοι των Ποντίων σε αυτές τις περιοχές έδωσαν το παρών τους παρά τις μεγάλες αποστάσεις που τους χωρίζουν.
Η δίψα για την ζωντανή μετάδοση των μαύρων Χρόνων του ξεριζωμού, η νοσταλγία της διαλέκτου και η αγάπη για το θέατρο τους οδήγησε στους χώρους των παραστάσεων.
Εκεί πέρα από το εκπληκτικό έργο γνώρισαν από κοντά ένα σύνολο αξιόλογων ανθρώπων της καθημερινότητας που δίνει τον εαυτό του από το περίσευμα αγάπης στον μαρτυρικό Πόντο, στις Αλύτρωτες Πατρίδες.
Αυτοί οι άνθρωποι που άφησαν τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους και ήλθαν στη Γερμανία για να μας μεταφέρουν στα δύσκολα χρόνια του αφανισμού ενός μεγάλου αριθμού του Πόντου μέσα από το θεατρικό έργο "ο τελευταίον ο χορόν", θα έπρεπε να έχουν την συνεχόμενη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας που πολλές φορές δεν ακούει, δεν βλέπει και δεν θέλει να ξέρει.
Όμως αυτή η καλλιέργεια του πνεύματος και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από ανθρώπους του μόχθου και ερασιτέχνες ηθοποιούς θα πρέπει να έχει την προσοχή και τη στήριξη κάθε πατριώτη όποια θέση και αν κατέχει.
Σε πονηρούς και δύσκολους καιρούς όπως τώρα όσο υπάρχουν αυτοί οι εθελοντές της διάδοσης της πολυπολιτισμικής μας Κληρονομιάς οι νεολαίοι μας θα Βρήσκουν τις πηγές τους για τις Ρίζες τους.
Ένα σημαντικό μέρος στη ζωή μας πού θα πρέπει να το προσέξουν πολύ.
Στο έργο του ο Φίλων Κτενίδης με πλούσιο θεατρικό διάλογο υπογραμμίζει με επιτυχία μέσα σε τρείς πράξεις τα τρία στάδια της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα του ποντιακού Ελληνισμού.
Στην πρώτη πράξη αναφέρεται στον ξεριζωμό.
Οι Έλληνες του Πόντου διώκονται από τις εστίες εγκαταλείποντας σπίτια περιουσίες παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς.
Με όλα τα δεινά που επιφέρει ένας ξεριζωμός, κακουχίες, πείνα, αρρώστιες, θανάτους και φθάνουν στην πατρίδα Ελλάδα.
Στην δεύτερη πράξη έχουμε το στάδιο της προσφυγιάς.
Τώρα, εκτός των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στέγης, εργασίας, αλλά και τη συμβίωσης μεταξύ των ντόπιων Ελλήνων.
Στην τρίτη και τελευταίας πράξη, μπαίνει στο στάδιο της αποκατάστασης.
Με το θάρρος, την επιμονή και την προκοπή τους, καταφέρνουν, όχι μόνο να ορθοποδήσουν, να αποκτήσουν στέγη και εργασία, αλλά να ασχοληθούν και με τα κοινά.
Όλα αυτά με την συγκλονιστική, εμφάνιση των ηθοποιών πέρασαν ως ακτινογραφία μέσα από τις καρδιές των θεατών που στην αρχή άφησαν κάποια δάκρυα να κυλήσουν, στη συνέχεια γέλια και χειροκροτήματα για να τους αποθεώσουν στο τέλος για την υπέροχη παράσταση.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ωραιοκάστρου Κ. Τάκης Παυλίδης φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε το δις. της ΟΣΕΠΕ για την πρόσκληση και την στήριξη της θεατρικής ομάδας, τα δις. των συλλόγων που κινητοποίησαν τα μέλη τους και βέβαια όλους εκείνους που παρακολούθησαν τις παραστάσεις.
Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΣΕΠΕ κ.Ανέστης Οσιπίδης που συνόδεψε την θεατρική ομάδα στο τετραήμερο της παραμονής του στη Γερμανία τόνισε με νόημα ότι ήταν αρκετός ο χρόνος αυτός για να νιώσει μέλος αυτής τη όμορφης θεατρικής ομάδας.
Η Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ χαράς και συγκίνησης την μεγάλη σημασία που έχει σε όλους μας η Ποντιακή διάλεκτος που διατηρείται μέσα από το θέατρο.
Ο επιχειρηματίας κ. Δημ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί ακόμα να ξεχάσει την πολυσύνθετη ομορφιά του έργου και την καταπληκτική ερμηνεία των ηθοποιών που αξίζουν επαίνους και προσοχή από τους Πολιτιστικούς φορείς.
Στο τέλος της παράστασης ανηλάγησαν αναμνηστικά δώρα από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του συλλόγου του Έσσλινγκεν και της ΟΣΕΠΕ.Ο κ.Τάκης Παυλίδης ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά την Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, κ. Λάζαρο Βασιλειάδη και Ανέστη Οσιπίδη καθώς επίσης και τον Πρόεδρο των Ποντίων Φραγκφούρτης κ. Παναγιώτη Τσενεκίδη.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης παρουσίασε τους ηθοποιούς του έργου: Τασούλα Ορφανίδου Θεοπίστη, Νίκο Τσιρκινίδη Σταύρης, Πόλυ Καρακασίδη Λευτερτς, Γιάννη Γεωργιάδη Βασίλτς, Αλέκο Κεβρεκίδη Λάμπον, Γιάννη Σταλίδη Νίκον, Μαρία Σαχανίδου Ραχήλ και Δόξη ορμανίδου Πόπη, Σάκη Παναγιωτίδη Δέσκαλον.