Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ", ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 13:30 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 17:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 19:00.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 13:00.
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κλεισούρας 13ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ. 2310232162 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ" Ανακοίνωση Χορευτικού Τμήματος
Άρχισαν οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων της Πάτρας.
Με σημείο εκκίνησης την ιστορία, ευαισθητοποιημένοι στα μηνύματά της, ας αφεθούμε ελεύθεροι στις διηγήσεις των ποντιακών τραγουδιών, στους μακρινούς αντίλαλους των ιστορικών γεγονότων, που πλουτίστηκαν με τη φαντασία για να διατυπώσουν τους πόθους και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.
Οι χορευτικές συναντήσεις είναι κάθε Σάββατο, στις 7 το απόγευμα για τους «μικρούς» και στις 8 για τους «μεγάλους».
Τα μαθήματα ποντιακών χορών γίνονται δωρεάν, στο χώρο του συλλόγου, Μητροδώρου 15, δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Μητροδώρου 15
Τ.Κ. 26224
Τηλ. & Fax: 2610337313
Πάτρα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ του Γιάννη Δελόγλου Το εκπληκτικό θεατρικό έργο του αείμνηστου κτίτωρα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη "Ο τελευταίον ο χορόν" παρουσίασε με επιτυχία η θεατρική ομάδα του συλλόγου "Ένωση Ποντίων" Ωραιοκάστρου στην Νυρεμβέργη, στην Φραγκφούρτη και στο Έσσλινγκεν, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Στουτγάρδης.
Η ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) στα πλαίσια των πολιτιστικών της εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της στην Βαυαρία, την Έσση και την Βάδη Βυρτεμβέργη, διοργάνωσε το Πρόγραμμα των παραστάσεων.
Έτσι ο ελληνισμός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό σύνολο ερασιτεχνών ηθοποιών που άφησε με το ταλαντούχο του παίξιμο άριστες εντυπώσεις.
Οι σύλλογοι των Ποντίων σε αυτές τις περιοχές έδωσαν το παρών τους παρά τις μεγάλες αποστάσεις που τους χωρίζουν.
Η δίψα για την ζωντανή μετάδοση των μαύρων Χρόνων του ξεριζωμού, η νοσταλγία της διαλέκτου και η αγάπη για το θέατρο τους οδήγησε στους χώρους των παραστάσεων.
Εκεί πέρα από το εκπληκτικό έργο γνώρισαν από κοντά ένα σύνολο αξιόλογων ανθρώπων της καθημερινότητας που δίνει τον εαυτό του από το περίσευμα αγάπης στον μαρτυρικό Πόντο, στις Αλύτρωτες Πατρίδες.
Αυτοί οι άνθρωποι που άφησαν τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους και ήλθαν στη Γερμανία για να μας μεταφέρουν στα δύσκολα χρόνια του αφανισμού ενός μεγάλου αριθμού του Πόντου μέσα από το θεατρικό έργο "ο τελευταίον ο χορόν", θα έπρεπε να έχουν την συνεχόμενη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας που πολλές φορές δεν ακούει, δεν βλέπει και δεν θέλει να ξέρει.
Όμως αυτή η καλλιέργεια του πνεύματος και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από ανθρώπους του μόχθου και ερασιτέχνες ηθοποιούς θα πρέπει να έχει την προσοχή και τη στήριξη κάθε πατριώτη όποια θέση και αν κατέχει.
Σε πονηρούς και δύσκολους καιρούς όπως τώρα όσο υπάρχουν αυτοί οι εθελοντές της διάδοσης της πολυπολιτισμικής μας Κληρονομιάς οι νεολαίοι μας θα Βρήσκουν τις πηγές τους για τις Ρίζες τους.
Ένα σημαντικό μέρος στη ζωή μας πού θα πρέπει να το προσέξουν πολύ.
Στο έργο του ο Φίλων Κτενίδης με πλούσιο θεατρικό διάλογο υπογραμμίζει με επιτυχία μέσα σε τρείς πράξεις τα τρία στάδια της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα του ποντιακού Ελληνισμού.
Στην πρώτη πράξη αναφέρεται στον ξεριζωμό.
Οι Έλληνες του Πόντου διώκονται από τις εστίες εγκαταλείποντας σπίτια περιουσίες παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς.
Με όλα τα δεινά που επιφέρει ένας ξεριζωμός, κακουχίες, πείνα, αρρώστιες, θανάτους και φθάνουν στην πατρίδα Ελλάδα.
Στην δεύτερη πράξη έχουμε το στάδιο της προσφυγιάς.
Τώρα, εκτός των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στέγης, εργασίας, αλλά και τη συμβίωσης μεταξύ των ντόπιων Ελλήνων.
Στην τρίτη και τελευταίας πράξη, μπαίνει στο στάδιο της αποκατάστασης.
Με το θάρρος, την επιμονή και την προκοπή τους, καταφέρνουν, όχι μόνο να ορθοποδήσουν, να αποκτήσουν στέγη και εργασία, αλλά να ασχοληθούν και με τα κοινά.
Όλα αυτά με την συγκλονιστική, εμφάνιση των ηθοποιών πέρασαν ως ακτινογραφία μέσα από τις καρδιές των θεατών που στην αρχή άφησαν κάποια δάκρυα να κυλήσουν, στη συνέχεια γέλια και χειροκροτήματα για να τους αποθεώσουν στο τέλος για την υπέροχη παράσταση.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ωραιοκάστρου Κ. Τάκης Παυλίδης φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε το δις. της ΟΣΕΠΕ για την πρόσκληση και την στήριξη της θεατρικής ομάδας, τα δις. των συλλόγων που κινητοποίησαν τα μέλη τους και βέβαια όλους εκείνους που παρακολούθησαν τις παραστάσεις.
Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΣΕΠΕ κ.Ανέστης Οσιπίδης που συνόδεψε την θεατρική ομάδα στο τετραήμερο της παραμονής του στη Γερμανία τόνισε με νόημα ότι ήταν αρκετός ο χρόνος αυτός για να νιώσει μέλος αυτής τη όμορφης θεατρικής ομάδας.
Η Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ χαράς και συγκίνησης την μεγάλη σημασία που έχει σε όλους μας η Ποντιακή διάλεκτος που διατηρείται μέσα από το θέατρο.
Ο επιχειρηματίας κ. Δημ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί ακόμα να ξεχάσει την πολυσύνθετη ομορφιά του έργου και την καταπληκτική ερμηνεία των ηθοποιών που αξίζουν επαίνους και προσοχή από τους Πολιτιστικούς φορείς.
Στο τέλος της παράστασης ανηλάγησαν αναμνηστικά δώρα από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του συλλόγου του Έσσλινγκεν και της ΟΣΕΠΕ.Ο κ.Τάκης Παυλίδης ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά την Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, κ. Λάζαρο Βασιλειάδη και Ανέστη Οσιπίδη καθώς επίσης και τον Πρόεδρο των Ποντίων Φραγκφούρτης κ. Παναγιώτη Τσενεκίδη.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης παρουσίασε τους ηθοποιούς του έργου: Τασούλα Ορφανίδου Θεοπίστη, Νίκο Τσιρκινίδη Σταύρης, Πόλυ Καρακασίδη Λευτερτς, Γιάννη Γεωργιάδη Βασίλτς, Αλέκο Κεβρεκίδη Λάμπον, Γιάννη Σταλίδη Νίκον, Μαρία Σαχανίδου Ραχήλ και Δόξη ορμανίδου Πόπη, Σάκη Παναγιωτίδη Δέσκαλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: