Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ "ΔΙΑΒΑΖΩ" ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 33 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ 500 ΤΕΥΧΗ! Φτάσαμε στο τεύχος 500! Μας πήρε, βέβαια, 33 χρόνια! Γι’ αυτό γιορτάζουμε. Και σας περιμένουμε όλους, τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στο Metropolis Live Stage(Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος, Αθήνα), στις 7 το απόγευμα, για να σας παρουσιάσουμε το νέο ΔΙΑΒΑΖΩ και να ευχηθούμε στο περιοδικό του βιβλίου άλλα 33 χρόνια ζωής! Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο στον οποίο είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του περιοδικού. Είσοδος ελεύθερη

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμάκιο της Ειδικής Αντιτρομοκρατικής ΜΕΤΑ από έφοδο που πραγματοποίησε σε ύποπτο studio στα Νέα Μουδανιά, εντόπισε τρομοκρατικό υλικό αποτελούμενο από κιθάρες, κλασικές και ηλεκτρικές, πιανα κλασικά και ηλεκτρικά και διάφορα άλλα ύποπτης προέλευσης (οι ταμπέλες των κατασκευαστών είχαν αφαιρεθεί) φερόμενα ως «μουσικά όργανα», αλλά και προκηρύξεις που ανακοίνωναν το ΝΕΟ τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζαν οι άγνωστοι μέχρι εκείνη την ώρα τρομοκράτες! Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελλ.ΑΣ δήλωσε στα ΜΜΕ . Κατόπιν καταγγελίας της κυρά Μαρίκας που μένει δίπλα στο κτίριο που στεγάζεται το studio κληθήκαμε να διερευνήσουμε ύποπτους θορύβους που ερχόταν από μέσα και δεν την άφηναν να κλείσει μάτι. Η καταγγέλλουσα έκανε λόγο και για καπνούς που έβγαιναν από ένα μικρό παράθυρο που έβλεπε στην αυλή της και είχαν ντουμανιάσει το σύμπαν από χημικά «Κερανης, Παπαστράτος, Τρακαστράστος» κλπ. Κατά την έρευνα μας βρήκαμε επίσης τασάκια γεμάτα αποτσίγαρα, μπουκάλια με μολότοφ jack Daniels cutty shark chivas, κλπ. Αφού στείλαμε δείγμα από τα αποτσίγαρα και τα ποτήρια για εξέταση DNA, μάθαμε από τα εργαστήρια ότι η γιάφκα αυτή (γιατί περί γιάφκας πρόκειται) στην οποία παρασκευάζονται και προβάρονται τα πλέον επικίνδυνα μουσικά κοκτέιλ ανήκει στο γνωστό και άκρως επικίνδυνο τρίο Β.Σ (Βασίλης Σωτηρίου), Φ.Κ (Φίλιππο Κωσταβέλη), και Ζ.Φ (Ζαφείρη Φωτιάδη) άτομα άκρως επικίνδυνα για την σοβαρή μουσική! Πληροφορίες που έφτασαν εκείνη την ώρα στον εκπρόσωπο τύπου, έκαναν αναφορά και για την εμπλοκή νέου μέλους στο τρίο, της αμείλικτης Φ.Π (Φαίη Πανισκάκη) νεαρής μεν, αλλά έμπειρης τρομοκράτισσας με πλούσια δράση στο ενεργητικό της! Βάσει της προκήρυξης το ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ θα γίνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 22:00 στο ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ που στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο της Ένωσης στα Νέα Μουδανιά, και θα χρησιμοποιηθούν όπλα τύπου BLUES, SOUL, ROCK, and KALAMATIANOSDANCE. Ανταπόκριση από τα Μουδανιά Βασίλης Τσούγκαρης tsougarisgnomi@gmail.com

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Anubis ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Το Τραγούδι του Κυνηγού Συγγραφέας: Williams Tad
Μετάφραση: Παρασκευή Αυγουστίνου
Σχήμα: 14 x 20,5 Σελίδες: 448 Κωδικός: ΕΒ-00-555 ISBN: 978-960-306-659-0 Ημερομηνία Εκδοσης: 22/4/2008
Ο Φρίτι είναι ένας νεαρός γάτος με ακόρεστη περιέργεια και απαράμιλλο κουράγιο.
Όταν η παιδική του φίλη χάνεται, ο Φρίτι αποφασίζει να τη σώσει δίχως να λογαριάσει στιγμή τους κινδύνους.
Ο ίδιος νιώθει γεννημένος κυνηγός σε έναν κόσμο γεμάτο ήρωες και κακούς, που τον διαφεντεύουν πανίσχυροι γατοθεοί και παράξενα, άτριχα, δίποδα πλάσματα.
Αλλά η πορεία του θα τον οδηγήσει κατευθείαν στη γατοκόλαση και ακόμη πιο πέρα... «Απεικονίζοντας με μεγάλη φαντασία έναν ολόκληρο κόσμο όπου τα ζώα έχουν αναπτύξει οργανωμένες κοινωνίες, το μυθιστόρημα του Tad Williams θα γοητεύσει όσους αγαπούν τις γάτες.»
- Publishers Weekly
«Οι θιασώτες της λογοτεχνίας του φανταστικού θα λατρέψουν τον Φρίτι και τους συντρόφους του.»
- School Library Journal

In the Graveyard of Empires: America's War in Afghanistan

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR In the Graveyard of Empires: America's War in AfghanistanSeth G. JonesIn the Graveyard of Empires: America's War in Afghanistan
Norton W. W. and Company Inc., 2009
Της Michiko Kakutani The New York Times Book Review
Μεταξύ των πολλών μακροχρόνιων συνεπειών της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να εισβάλει στο Ιράκ το 2003 ήταν η παράλληλη ζημιά που επέβαλε στο Αφγανιστάν και στον εκεί πόλεμο ενάντια στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
Τα χρήματα, τα στρατεύματα και η πείρα εξετράπησαν στο Ιράκ και όπως παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Seth Jones της Rand στο χρήσιμο νέο βιβλίο του, η αρχική επιτυχία της στρατιωτικής επιτυχίας στο Αφγανιστάν σπαταλήθηκε.
Το μικρό παράθυρο για την εξασφάλιση μιας σταθερής δημοκρατίας στο Αφγανιστάν άρχισε να κλείνει, και μέχρι το 2006, γράφει ο Jones, είχε οργανωθεί μια «τέλεια θύελλα πολιτικών αναταραχών», με διάφορες κρίσεις που επεδείκνυαν μια επικίνδυνη σύγκλιση: «Το Πακιστάν προέκυψε ως καταφύγιο για τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, επιτρέποντας τους να διευθύνουν έναν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων από τις βάσεις τους στα σύνορα.
Η Αφγανική διακυβέρνηση έγινε ανισόρροπη ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαφθοράς που εξαπλώνεται σαν καρκίνος, αφήνοντας μεγάλη δυσαρέσκεια σε όλη τη χώρα.
Η δε διεθνής παρουσία έγινε αναποτελεσματική λόγω της εστίασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή για να ελέγξει την αυξανόμενη βία.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΚΙΜΑΧΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΡΕΪΚΙ Το πλήρες εγχειρίδιο
Τανμάγια Χόνερβογκτ Μετ.: Ε. Μαντζώρου,
Σχ.: 19,5Χ26 εκ., Έγχρωμο,
Σελ.: 256, ISBN: 978- 960-6623-59-2 Αυτό το πλήρες εγχειρίδιο θα σας ενημερώσει και θα σας διδάξει πάνω σε κάθε πλευρά και επίπεδο της αρχαίας θεραπευτικής τέχνης του Ρέικι.
Γραμμένο από μία μεγάλη δασκάλα του είδους, θα σας ταξιδέψει βήμα-βήμα στον μαγικό κόσμο του Ρέικι, μέσα από την ιστορία και το θεωρητικό του υπόβαθρο, εξηγώντας σας σε βάθος τον τρόπο που δουλεύει.
Περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα συνηθισμένων ασθενειών στις οποίες μπορεί να βοηθήσει το Ρέικι, καθώς και ένα εκτενές κεφάλαιο για τις πνευματικές ιδιότητές του.
Καλύπτοντας πραγματικά κάθε τομέα του Ρέικι, φτάνει μέχρι και το πώς κάποιος μπορεί να γίνει δάσκαλος στη σπουδαία αυτή τέχνη και να την εξασκήσει επαγγελματικά.
Ένα βιβλίο για τους μαθητές, τους θεραπευτές αλλά και τους δασκάλους του Ρέικι.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Τα ρεκόρ της αρχαιότητας
Συγγραφέας: A. Klynne, C. Klynne Σελίδες: 312 ISBN 978-960-461-287-1
Εκατοντάδες αξιοθαύμαστα επιτεύγματα, κορυφαίες επιδόσεις, εντυπωσιακά δημιουργήματα, παράξενα περιστατικά, περίεργες συνήθειες, εκκεντρικές συμπεριφορές, ακραίες πράξεις και πολλά άλλα…
• Ποιος ήταν ο πιο ματαιόδοξος αυτοκράτορας;
• Πώς λεγόταν ο πρώτος Ολυμπιονίκης της αρχαιότητας;
• Πού έζησε η πιο σπάταλη γυναίκα;
• Πόσο κόστισε το πιο ακριβό άρωμα του κόσμου;
• Πού εξευτελίστηκε το χειρότερο ιππικό;
• Ποια γυναίκα ήταν το πιο όμορφο μοντέλο;
• Ποια ήταν η πιο παλιά πόλη;
• Ποιος ήταν ο ψηλότερος άνθρωπος;
• Πού βρισκόταν το παλαιότερο δένδρο στον κόσμο;
• Ποιος πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης;
• Σε ποιον ανήκαν τα ακριβότερα ανάκτορα;
Η Cecilia και ο Allan Klynne, ερευνητές της αρχαιότητας στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, συγκέντρωσαν εκατοντάδες τέτοια ρεκόρ της αρχαιότητας σε ένα καλογραμμένο και ευχάριστο βιβλίο, με πλούσια εικονογράφηση.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
ISBN : 960-8222-09-5
Σελίδες: 480
Διαστάσεις: 14,5x21,5
Η περιπετειώδης πορεία ενός μοναχού από τη μεσαιωνική Αγγλία ως τις ιταλικές Άλπεις...
Η δυσοίωνη προφητεία που πρέπει να μεταφέρει σε μια κοινωνία εμπόρων...
Ο παθιασμένος έρωτας δύο νέων ανθρώπων, ένας βιασμός και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη... Τα γεγονότα διασταυρώνονται, το υπερφυσικό γίνεται μέρος της πραγματικότητας και το κακό ενσαρκώνεται στο πρόσωπο ενός άντρα, που ζει για την ηδονή, την ισχύ και το χρήμα... Το ερωτικό πάθος ξεσπάει καταιγιστικό.
Δίχως όρια, χωρίς φραγμούς.
Στον αντίποδά του η αγάπη, που θα απαντήσει με τη γλυκύτητά της.
Ο «Έμπορος της Αμαρτίας» ζει στο Μεσαίωνα, όμως νιώθουμε την καυτή ανάσα του ως τα σήμερα.
Το βιβλίο, βασισμένο σ' έναν παλιό θρύλο, συναρπάζει.

Μάγος του Οζ

Μάγος του Οζ - 05/10/2009 Ώρα: 19:30
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 31,39,3Ο Όμιλος Θεάτρου «Ασύλου του Παιδιού» με τη συμμετοχή 21 παιδιά από τις Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις του Σχολείου, παρουσιάζει τον «Μάγο του Όζ» του Λύμαν Φράνκ Μπάουμ, σε διασκευή της Μαίρης Γιαννακούρου - Γαλέρου..
Ο «Μάγος του Όζ» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια.
Το πιο σύγχρονο κλασικό παιδικό μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ.
Η αισιοδοξία, η χαρά και φαντασία πλημμυρίζουν το έργο.
Οι τέσσερις ήρωες της ιστορίας νόμιζαν πως τους βοηθούσε ο Μάγος του Όζ.
Στην πραγματικότητα, αυτά που αναζητούσαν υπήρχαν μέσα τους. Μόνο που δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
(Διάρκεια 45 λεπτά)
Συντελεστές
Η σκηνοθεσία, η ενδυματολογία σκηνικά : Μένια Γκατζέλη, υπεύθυνη του Ομίλου Θεάτρου «Ασύλου του Παιδιού». Μουσική: CRAZY FROG HITS

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Greece declares Socialist Papandreou winner Greece's Socialists win snap poll In Grecia tornano i socialisti

Μέρες '81 με θρίαμβο Γιώργου

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣΚάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
Αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή μας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα με τη φράση «αναλαμβάνω την ευθύνη» και δεσμεύτηκε ότι θα λέει πάντα την αλήθεια, γιατί το ζητούμενο δεν είναι η ανοχή, αλλά η συμμετοχή των πολιτών.
Εχοντας στα χέρια του την ισχυρή αυτοδυναμία που διεκδικούσε, ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει πλέον τα επόμενα βήματά του στο πολιτικό σκηνικό.
Τις πρώτες του υπογραφές που θα υλοποιούν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά και τα ανοίγματα στους άλλους πολιτικούς χώρους, σύμφωνα πάντα με τις κατά καιρούς διακηρύξεις του.

Ο Κυνηγός και τα πετειναράκια

Ο Κυνηγός και τα πετειναράκια - 05/10/2009 Ώρα: 10:30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33Η ομάδα angelus novus παρουσιάζει μια δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για παιδιά κάθε ηλικίας (από 4 έως 11 χρόνων). Πρόκειται για μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, όπου πρωταγωνιστής είναι τα ζώα.
Στο γεωργιανό παραμύθι, «ο Κυνηγός», ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε διαφορετικά ζώα: άλογο, σκύλος. καθώς περνάει από τα διαφορετικά στάδια της ζωής του.
Στα ευτράπελα «Πετειναράκια», το αγαπημένο ζώο της ελληνικής υπαίθρου αντικαθιστά τον άνθρωπο και φέρνει σε πέρας. επικίνδυνες αποστολές!Μεταμορφώσεις και ανατροπές λοιπόν, που στη σκηνή μεταφέρονται με παίξιμο μάσκας, φιγούρων, αντικειμένων και. καπέλων.
Η αφήγηση του παραμυθιού πραγματοποιείται με μικτές τεχνικές θεάτρου: μιμική, κλόουν, σωματική έκφραση, κουκλοθέατρο.
Συντελεστες
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης Ερμηνεία: Iωάννα Μαμακούκα Σκηνικά αντικείμενα-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης Μάσκες-Κούκλες: Μάρθα Φωκά Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Γκανά Φωτοφραφίες: Παναγιώτης Κουτράκης Πληροφορίες:
Iωάννα Μαμακούκα, ΤΗΛ.: 2310 865895, 6948 295890,
e-mail:mamakouka@freemail.gr
Ιωάννα Σεραφειμίδου, ΤΗΛ.: 6976229768,
e-mail:angelusn@otenet.gr

Απόλυτος κυρίαρχος

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΑπόλυτος κυρίαρχος Μια συντριπτική νίκη ιστορικών διαστάσεων κατήγαγε χτες το ΠΑΣΟΚ, τη δεύτερη ευρύτερή του μετά το 1981.
Ο νικητής των εκλογών και νέος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τα άλλα προοδευτικά πολιτικά κόμματα να ενώσουν τη δύναμή τους με το ΠΑΣΟΚ: «Ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια.
Σ’ αυτήν την πορεία τίποτε δε θα είναι εύκολο.
Δε ζητώ την ανοχή, ζητώ τη συμμετοχή σας».

Θρίαμβος ΠΑΣΟΚ και Γιώργου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΓια έκτη φορά από τη μεταπολίτευση και 28 χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του κινήματος το 1981 το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου αναλαμβάνει από σήμερα με ισχυρή εντολή τις τύχες της χώρας για το επόμενο εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα. Της Χριστίνας Χαλεπλίδου Το περίπου 44% που απάντησε θετικά στο αίτημα του αυριανού πρωθυπουργού για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δίνει στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία που ζήτησε να εφαρμόσει απρόσκοπτα την πολιτική του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση αλλά και για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων κοινωνικών προβλημάτων και την προώθηση των εθνικών θεμάτων που εκκρεμούν.
Στον τομέα της οικονομίας το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της ανάπτυξης υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλίσει παράταση ώς το τέλος του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως για τη νέα κυβέρνηση είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των μη προνομιούχων, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω του δίκαιου καταμερισμού ευκαιριών και θυσιών, ώστε να ξαναμπούν στο παιχνίδι και οι μη έχοντες.

Ευρεία η νίκη Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΗ γενναία απόφαση αποχώρησης από τον κ. Κώστα Καραμανλή δρομολογεί τη διαδικασία διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία Του Κ. Π. Παπαδιοχου Αλλαγή πολιτικής σελίδας, με ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κ. Γ. Παπανδρέου, σηματοδοτεί η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, που δρομολογεί παράλληλα διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη γενναία απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει. Το ΠΑΣΟΚ είχε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι της Ν. Δ., αλλά το εύρος της τελικής διαφοράς αιφνιδίασε ακόμη και την Ιπποκράτους.
Είναι ενδεικτικό, ότι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου μέχρι και χθες το μεσημέρι εκτιμούσαν πως το ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει με διαφορά της τάξης του 5,5 - 6%.
Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία 160 εδρών, ενώ η Ν. Δ. περιορίζεται στους 93 βουλευτές. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπικές προβλέψεις που έφεραν το ΚΚΕ τρίτο κόμμα και τον ΛΑΟΣ να ακολουθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με σχετική άνεση το όριο του 3% και της εισόδου στη Βουλή.
Το ίδιο στοίχημα απέτυχαν να κερδίσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας πως «καλεί κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα «είναι πάντα ειληκρινής με τον ελληνικό λαό», ενώ υπογράμμισε πως «δεν ζητεί την ανοχή, ζητεί τη συμμετοχή».

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Πρόλογος: ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
Σελίδες: 496 Διαστάσεις: 14Χ21
Έτος έκδοσης: 2009 ISBN: 9789602186282
Περιγραφή Πόση γνώση είναι αναγκαία για να καταλάβετε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας; Ο συγγραφέας μάς παρακινεί να ξεφύγουμε από τα φράγματα των ειδικών και να διαμορφώσουμε μια σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας. Στην κουλτούρα μας, η «ημιμάθεια» έχει αρνητική χροιά: παρά την περιορισμένη γνωστική της βάση, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση βεβαιότητας.
Μάλιστα, οι ημιμαθείς θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους αμαθείς! Ο Γιώργος Παμπούκης προσεγγίζει την ημιμάθεια από μια πιο φρέσκια οπτική. Υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες οδεύουν ακυβέρνητες, χωρίς «σκοπό» είναι ότι οι πολίτες τους δεν ενημερώνονται ουσιαστικά για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Η έξοδος από αυτό το αδιέξοδο προϋποθέτει, επομένως, την ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολλών. Πώς θα γίνει αυτό; Πώς θα μάθουμε να αξιολογούμε τις πληροφορίες που μας κατακλύζουν; Επιχειρώντας την πρόσβαση στη γνώση μέσω μιας ανοιχτής για όλους αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό… ημιμάθειας. Ο συγγραφέας εξηγεί με σαφήνεια τι οδήγησε στην πρόσφατη οικονομική κρίση και στο βιασμό του περιβάλλοντος.
Παρουσιάζει τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής: παγκοσμιοποίηση, πληροφόρηση, διαδίκτυο, πολιτική συγκρότηση, θρησκεία κ.ά., βοηθώντας τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις. Με το βιβλίο αυτό, ο Γιώργος Παμπούκης μάς ωθεί να σκεφτόμαστε ολιστικά, να μη μας παρασύρουν οι διαιρέσεις των επιστημονικών κλάδων, να αναζητούμε συνθέσεις. Κυρίως όμως μας μεταφέρει το αίσθημα του Αριστοτελικού «θαυμάζειν» για την περιπέτεια της γνώσης και μας μεταδίδει τον ενθουσιασμό του για τα επιτεύγματά της. Διάβαζοντάς το μας γεννιέται η επιθυμία να θέσουμε κι άλλα ερωτήματα, να συνεχίσουμε το ταξίδι. Αν το ζητούμενο είναι η κίνηση, η ώθηση, η διαδικασία, ο συγγραφέας μάς δίνει τα καύσιμα. Ο δρόμος είναι μπροστά μας. Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Ανέλαβε την ευθύνη της συντριβής, δρομολογώντας τη διαδοχή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΤην αποχώρησή του από την ηγεσία της Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη της βαριάς ήττας στις χθεσινές εκλογές και προαναγγέλλοντας έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
«Ο μόνος τίμιος και υπεύθυνος δρόμος για μένα είναι να αναλάβω την ευθύνη του αποτελέσματος.
Δρομολογώ τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου της Ν.Δ. σε έκτακτο συνέδριο που θα γίνει σε ένα μήνα.
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα», ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις προθέσεις του.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις του συνεδρίου, καθώς και το νέο αρχηγό και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη το Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ το Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του.
Ολοι οι Ελληνες ευχόμαστε να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της οικονομικών συγκυριών», σημείωσε.
Οσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχτηκε ότι ο ελληνικός λαός δεν ενέκρινε μεν το σχέδιο που κατέθεσε ο ίδιος, αλλά δήλωσε εμφατικά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΙστορική νίκη Γιώργου Άρχισε ο αγώνας για τη διαδοχή Σταυροί: ποιοι προηγούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Ήρθαμε για να μείνουμε, λένε οι Οικολόγοι Μούδιασμα στο ΚΚΕ για τις απώλειες Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση Ανακούφιση για Αλέξη και ΣΥΝ Τέσσερα προγράμματα για 16.500 νέους από τον ΟΑΕΔ Αναζωπύρωση Πυρήνων με χτύπημα και προκήρυξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - μετανάστης
Θέμα της εβδομάδας: Μετανάστες-πρόσφυγες: Οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας Ο μετανάστης περιέχει το αρχαιοελληνικό ρήμα ναίω, που σήμαινε «κατοικώ, διαμένω» (απ’ όπου και η λέξη ναός).
Τι είναι λοιπόν ο μετανάστης;
Είναι κάποιος που φεύγει από τον τόπο του με τη θέλησή του –σε αντίθεση με τον πρόσφυγα, που φεύγει παρά τη θέλησή του, λόγω πολέμου, βίας ή άλλων πιεστικών συνθηκών– και εγκαθίσταται είτε σε άλλο τόπο μέσα στην ίδια του τη χώρα (εσωτερικός μετανάστης) είτε σε ξένη χώρα (εξωτερικός μετανάστης), ιδίως με κίνητρο την εργασία.
Η ιστορία της μετανάστευσης αρχίζει την προϊστορική περίοδο, όπου διάφορες φυλές μετανάστευαν από τόπο σε τόπο για τις ανάγκες της επιβίωσής τους, και φτάνει μέχρι τους μετανάστες του σήμερα.
Ο όρος «νόμιμος μετανάστης» χρησιμοποιείται για το μετανάστη που έχει άδεια παραμονής και είναι καταγεγραμμένος από τις υπηρεσίες ελέγχου, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιείται ο όρος «παράνομος (μη νόμιμος) μετανάστης».
Ο όρος «λαθρομετανάστης» υποδηλώνει κάποιον που έχει εισέλθει σε μία χώρα «λαθραία», χωρίς να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες.
Η Διεθνής Αμνηστία δε χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης», αλλά «παράτυπος μετανάστης» (illegal migrant), εφόσον ο όρος «λαθραίος» συνδέεται με την έννοια της παρανομίας και της εγκληματικότητας, δημιουργώντας στερεότυπα.
Για τους ίδιους λόγους προτείνεται ως ορθότερος ο όρος «μη καταγεγραμμένος» μετανάστης αντί του όρου «παράνομος μετανάστης».
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Γιώργος Τσαρμπόπουλος έχει χαρακτηρίσει τον όρο «λαθρομετανάστης» απαξιωτικό, γιατί εξομοιώνει τον ανθρώπινο πόνο με εμπορεύματα, και υποστηρίζει ότι πρέπει να εξαλειφθεί από το λεξιλόγιο.
Ωστόσο, σήμερα αποκαλούνται λαθρομετανάστες οι υπήκοοι τρίτων χωρών που καταφεύγουν χωρίς νόμιμες διαδικασίες στη χώρα μας, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή τους ή δίνοντας το υστέρημά τους σε εμπόρους ανθρώπων, και μάλιστα αδιακρίτως, αφού πολλοί από αυτούς προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και είναι πολιτικοί πρόσφυγες.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επίσης και ο όρος «οικονομικός μετανάστης», ο οποίος φαίνεται ότι είναι πλεοναστικός εφόσον ο μετανάστης μετακινείται σχεδόν πάντοτε για οικονομικούς λόγους.
Ο μετακινούμενος για πολιτικούς λόγους χαρακτηρίζεται συνήθως «πολιτικός πρόσφυγας».
Υπενθύμιση:
Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.

Εκλογές 2009 - Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο

Από το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ξεκινάμε το χτίσιμο για την Ελλάδα που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.
Εμμένοντας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να γράψουν μαζί τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Κάλεσε επίσης όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν σε αυτή την πορεία να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ώστε να δημιουργήσουν από κοινού την Ελλάδα που αξίζει στους πολίτες, μια Ελλάδα που, όπως είπε, μπορούμε να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε αυτή του τη συγκίνηση με ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του έδειξε και υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τη χώρα και τη ζωή όλων των Ελλήνων.
Ξεκινάμε, όπως είπε, όλοι μαζί μια εθνική προσπάθεια σε μια πορεία ανάταξης της χώρας, μια πορεία προόδου και δημιουργίας.
Μοναδική πυξίδα του όπως είπε σε αυτή την πορεία θα είναι ο πολίτης και μόνο ο πολίτης.
Η πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι εύκολη θα χρειαστεί δουλειά και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα ειλικρινής με το λαό, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο, με συλλογική προσπάθεια θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δεν ζητεί ανοχή των πολιτών, αλλά συμμετοχή τους.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις.
Και στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, ο ίδιος δεσμεύεται να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις και ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστέψουν ότι όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν σε αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή έχει ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν διακρίσεις, διαχωρισμοί και προκαταλήψεις.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να προλάβουν και να ελέγχουν τις εξελίξεις της πτώσης του Τείχους Οι αθέατες πλευρές του οδικού χάρτη Δεινή περιγράφεται η διπλωματική θέση της χώρας Από αύριο τα πιο δύσκολα Ο Λευκός Οίκος υπό επιρροή ΗΠΑ: να μην επαναλάβουμε το λάθος του 2002 Συνεργασία μεταξύ αναρχικών σε Eλλάδα – Iταλία Καλή ψήφο Έλληνα πολίτη! Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά σε νέα κοιτάσματα Μάχη μέχρις εσχάτων Ερντογάν - ΜΜΕ Τα διλήμματα της Αθήνας και τα παιχνίδια της Αγκυρας με την Ε.Ε.

ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 201 από 201+(3 ετεροδημοτών) εκλογικά τμήματα ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΙ *** ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ *** ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10480 ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 5701 ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ 2319 ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 5084 ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 5510 *** ΠΑΣΟΚ *** ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1593 ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 12776 ΕΥΤΑΤΟΓΛΟΥ ΣΑΣΣΑ 1635 ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΝΝΑ 2428 ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ 10946 *** KKE *** ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1040 ΤΖΙΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 578 ΤΡΙΠΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 228 ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 432 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 579 *** ΣΥΡΙΖΑ *** ΓΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 367 ΓΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 310 ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ 227 ΙΓΓΛΕΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 399 ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 949 *** ΛΑΟΣ *** ΑΒΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 1146 ΓΙΑΒΟΥΡΟΓΛΟΥ ΠΡΑΞΙΘΕΑ 201 ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΔΡΟΣΣΟΣ 645 ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 740 ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 322 *** ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ *** ΤΣΙΡΑΝΙΔΟΥ ΣΗΜΕΛΑ 39 ΦΕΡΕΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 28 ΧΑΛΚΙΔΟΥ ΑΡΓΥΡΩ 12 *** ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ *** ΜΕΖΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 110 *** ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΑΡΑΤΑΞΗ *** ΝΙΝΟΣ ΣΗΜΕΩΝ 43 *** ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ *** ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 116 *** ΜΛ-ΚΚΕ *** ΤΣΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ 23 *** ΚΚΕ(μλ) *** ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 42 *** ΑΝΤΑΡΣΥΑ *** ΜΗΤΖΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 16 ΠΑΓΚΑΛΙΑ ΕΛΕΝΗ 22 ΠΛΟΥΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 11 ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ 9 ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 13 *** OAKKE *** ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 5 *** ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ *** ΚΟΥΒΡΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 22 *** ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ *** ΓΚΟΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 86 ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 74 ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 44 ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 47 ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 42 *** ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ *** ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 322 ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 181 ΜΠΟΓΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 117 ΧΟΥΧΟΥΤΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ 248

ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ;;

Η μήπως δε θυμάμαι καλά;
Βλέπεις ΤΟΤΕ δεν είχαμε αυτά τα διαγράμματα στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αλλά ο κόσμος ήξερε ότι η Ελλάδα είχε πρασινίσει.
Καλή επιτυχία στη ΝΕΑ κυβέρνηση που σε λίγες ώρες αναλαμβάνει και επίσημα.