Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ευρεία η νίκη Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΗ γενναία απόφαση αποχώρησης από τον κ. Κώστα Καραμανλή δρομολογεί τη διαδικασία διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία Του Κ. Π. Παπαδιοχου Αλλαγή πολιτικής σελίδας, με ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κ. Γ. Παπανδρέου, σηματοδοτεί η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, που δρομολογεί παράλληλα διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη γενναία απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει. Το ΠΑΣΟΚ είχε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι της Ν. Δ., αλλά το εύρος της τελικής διαφοράς αιφνιδίασε ακόμη και την Ιπποκράτους.
Είναι ενδεικτικό, ότι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου μέχρι και χθες το μεσημέρι εκτιμούσαν πως το ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει με διαφορά της τάξης του 5,5 - 6%.
Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία 160 εδρών, ενώ η Ν. Δ. περιορίζεται στους 93 βουλευτές. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπικές προβλέψεις που έφεραν το ΚΚΕ τρίτο κόμμα και τον ΛΑΟΣ να ακολουθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με σχετική άνεση το όριο του 3% και της εισόδου στη Βουλή.
Το ίδιο στοίχημα απέτυχαν να κερδίσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας πως «καλεί κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα «είναι πάντα ειληκρινής με τον ελληνικό λαό», ενώ υπογράμμισε πως «δεν ζητεί την ανοχή, ζητεί τη συμμετοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: