Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Καμπάνα από την Ε.Ε. για την κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών

Καμπάνα από την Ε.Ε. για την κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ http://www.traveldailynews.gr Διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, διότι δεν μετέφεραν στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για την κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών, ούτε ανακοίνωσαν μέτρα εφαρμογής της, αποφάσισε να κινήσει την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οδηγία αυτή προβλέπει υποχρεωτική αρχική επιμόρφωση και περιοδική κατάρτιση των οδηγών οδικών οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών. Η οδηγία 2003/59/ΕΚ θεσπίστηκε με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες οδηγοί διαθέτουν ένα ελάχιστο επίπεδο κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς οδικών μεταφορών. Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη όταν εγκρίθηκε, η εν λόγω οδηγία θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2006. Μολονότι η Επιτροπή απέστειλε, τον Ιούνιο του 2007, αιτιολογημένη γνώμη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, ζητώντας τους να ενεργήσουν, δεν έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα συμμόρφωσης με την οδηγία. Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να καθιερώσουν ένα σύστημα επιμόρφωσης, επιλέγοντας μία από τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες: σύστημα βασισμένο σε παρακολούθηση μαθημάτων και εξέταση ή σύστημα βασισμένο μόνο σε εξέταση. Η περιοδική κατάρτιση πρέπει να διοργανώνεται από εγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης. Κάθε οδηγός πρέπει να λαμβάνει κατάρτιση διάρκειας 35 ωρών ανά πενταετία. Στους οδηγούς πρόκειται να χορηγείται πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας, με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρώσει την αρχική επιμόρφωση ή έχουν παρακολουθήσει την επακόλουθη περιοδική κατάρτιση. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν αυτές τις κανονιστικές ρυθμίσεις από τις 10 Σεπτεμβρίου 2008 για τους οδηγούς των επιβατικών οχημάτων και από τις 10 Σεπτεμβρίου 2009 για τους οδηγούς των οχημάτων εμπορευματικών μεταφορών. Δώρα Σγάρτσου - Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ http://www.fireservice.gr






Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:1950a Ώρα:22:00 Αθήνα:08/06/2008

Σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 15:25 σήμερα, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, σας γνωρίζουμε ότι:
Από σωστικά συνεργεία της Υπηρεσίας μας, απεγκλωβίστηκαν:
- η Α.Τ., 9 ετών, από τα ερείπια του σπιτιού της, το οποίο κατέρρευσε, στο Δ.Δ. Φώσταινας του Δήμου Ωλενίας,
- τρία (3) ηλικιωμένα άτομα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, από ετοιμόρροπα κτίρια, στο Δ.Δ. Κάτω Αχαΐας,
- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Ν.Π. 83 ετών και η Π.Π., 78 ετών, από τον 1ο όροφο, όταν κατέρρευσε το κλιμακοστάσιο του σπιτιού τους, στο Δ.Δ. Βαρθολομιού Ηλείας,
- μία (1) μοναχή από την Ιερά Μονή Αναλήψεως, όταν κατέρρευσε μέρος του κτιρίου, στο Δήμο Αμαλιάδας.
Επίσης, ελέχθησαν για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα, όλα τα κτίρια που υπέστησαν υλικές ζημιές στις πληγείσες περιοχές.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, από τη στιγμή της σεισμικής δόνησης, κινητοποίησε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, οι Υπηρεσίες της οποίας τέθηκαν σε γενική επιφυλακή.
Επιπλέον, στις πληγείσες περιοχές κινητοποιηθήκαν, εκτός από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. της Πάτρας, σωστικά συνεργεία από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. από την Αθήνα, την 5η Ε.Μ.Α.Κ. από τα Γιάννενα και την 7η Ε.Μ.Α.Κ. από τη Λαμία.
Στην περιοχή μετέβησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς με το Ε/Π Super Puma του Π.Σ., που μετέφερε και τη διασωστική ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, με δεύτερο Ε/Π του Π.Σ., BK-117.