Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ; ΠΟΙΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ;

Πάει πολύς καιρός που ήθελα να γράψω αυτό το άρθρο, πάει πολύς καιρός που ήθελα να βγάλω στη φόρα τη «διαφάνεια» που μας πολυδιαφημίζουν κάποιοι και τα παιχνίδια που παίζονται στα «πλαίσια» της διαφάνειας αυτής.
Κάτι με έκανε να το αναβάλω συνέχεια, και να περιμένω κάποια επιπλέον στοιχεία, κάποιος να ανοίξει επιτέλους το στόμα του και να μιλήσει, να πει τι συμβαίνει, να πει δημόσια ότι «ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΔΩ».
Για να μην σας μπερδέψω πρέπει να πω ότι μιλώ για τις εισαγωγικές «εξετάσεις» στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καλύτερα, για τις κομματικές» εξετάσεις.
Έτυχε ο φίλος και συνάδελφος Εθελοντής Πυροσβέστης και Πρόεδρος της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής να είναι φέτος ένας από τους υποψήφιους, από όλους εκείνους που έγραψαν για να εισαχθουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Μίλησα με τον Δημήτρη, τα είπαμε, μου είπε τις εντυπώσεις του από την όλη διαδικασία, και τις έγραψε ο ίδιος, για να σας τις μεταφέρω σαν μια «Έκθεση» η οποία θα κάνει πολλούς να ΝΤΡΑΠΟΥΝ, και τον κοσμάκη να σταυροκοπηθεί για ακόμα μια φορά.

«Συμμετέχοντας στις γραπτές εξετάσεις»
Δεν συνηθίζω να μιλάω πριν διαπιστώσω και εγώ ο ίδιος αυτά που κάποιοι λένε εδώ και καιρό. Πρόσφατα έγιναν οι γραπτές εξετάσεις για τον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από πέρυσι που εφαρμόστηκε αυτή η διαδικασία υπήρξαν αρκετοί που υποστήριξαν ότι δεν ήταν τόσο «καθαρές» όσο φαινόντουσαν, προβάλλοντας κάποια επιχειρήματα που έδειχναν να είχαν κάποια βάση.
Προσωπικά διατηρούσα τις επιφυλάξεις μου για τα όσα ακουγόντουσαν γιατί δεν είχα λάβει μέρος και όσο να είναι μπορεί να μην ισχύουν πάντα όσα σου μεταφέρουν. Φέτος μετείχα στην διαδικασία περισσότερο σαν εμπειρία παρά σαν πραγματικός διαγωνιζόμενος και μπορώ να συμφωνήσω και εγώ με αυτές της «φωνές».
Ναι. Η διαδικασία που ακολουθείται στην γραπτή εξέταση δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο.
Όλα είναι στο φύλλο απαντήσεων που μπορεί να φαίνεται καλοφτιαγμένο αλλά μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν.
Α. Στο φύλλο που παραλαμβάνεις, τα στοιχεία σου είναι ήδη συμπληρωμένα από τον εκτυπωτή.
Δεν τα συμπληρώνεις ο ίδιος για να διασφαλιστεί η μοναδικότητά του, ότι δηλαδή εκ των υστερών δεν θα ξανατυπωθεί και ξανασυμπληρωθεί από κάποιον άλλον θετικά ή αρνητικά. Το μόνο «ξένο» που έχει πάνω είναι η μονογραφή του επικεφαλή επιτήρησης πράγμα που αντιγράφετε εύκολα.
Β. Το όνομα στο φύλλο φαίνεται και ας καλύπτεται μπροστά με μαύρο αυτοκόλλητο. Διακρίνεται εύκολα εάν γυρίσεις το φύλλο από την πίσω πλευρά.
Οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να επέμβει στο γραπτό αφού ξέρει ποιος είσαι. Αρκούν μερικά «Χ».
Γ. Δεν αναφέρω το γεγονός το αυτοκόλλητο να αφαιρείται πριν αυτό διορθωθεί.
Δ. Αλήθεια γιατί ζητούσαν πίσω το Ερωτηματολόγιο;
Μήπως για να μην θυμάσαι τι ακριβώς απάντησες;
Ε. Το «μυστικό» της βαθμολόγησης.Πιθανόν όσοι είχατε πάρει μέρος και πέρυσι μπορεί να καταλάβατε τον τρόπο βαθμολόγησης παρόλα αυτά θα κάνω μια μικρή ανάλυση για όσους δεν διάβασαν προσεκτικά την προκήρυξη.
Το καλύτερο είναι να τις απαντήσεις όλες και αυτό γιατί:Ή απαντάς μόνο σωστά 30 ερωτήσεις, όποτε 30 σωστές x 2 βαθμούς x 30 συντελεστή =1800
Ή εφόσον δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για τις 30 τότε τις απαντάς όλες με στόχο 31 τουλάχιστον σωστές! 31 σωστές x 2 βαθμούς x 30 συντελεστή=1860 – 19 οι λάθος = 1841.
Συγχαρητήρια πέρασες!
Τότε προς τι το «αν δεν ξέρεις κάποια ερώτηση καλύτερα άφησε κενό για να αποφύγεις την αρνητική βαθμολογία»;
Μήπως είναι «παραθυράκι» για να μένουν κενές και να συμπληρώνονται εκ των υστέρων;
Ποιος είναι βέβαιος ότι οι πρώτες 30 που απάντησε είναι ολόσωστες;
Σίγουρα ελάχιστοι.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασφαλίσεις την διαδικασία αρκεί να το θέλεις. Ας το σκεφτούν οι υπεύθυνοι
Οι σκέψεις δικές μου, τα συμπεράσματα δικά σας…
Μέχρι να ξεκινήσει η εξέταση δημιουργήθηκαν τα γνωστά πηγαδάκια και το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να μαθαίνεις πράγματα όταν δεν σε ξέρουν, είναι να κάνεις τον ανήξερο.Ακούς πράγματα που δεν φαντάζεσαι… η μάλλον φαντάζεσαι αλλά κανείς δεν τα ομολογεί. Ξέρεις τι είναι να συμφωνούν ότι το σύστημα «μυρίζει»;
Ξέρεις τι είναι να σε ρωτάνε εάν πέρασες να αφήσεις το όνομα σου από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;
Ξέρεις τι είναι εποχιακοί και εθελοντές με χρόνια εμπειρίας στην πλάτη να επιμένουν για πολλοστή φορά με την ελπίδα ότι φέτος θα τα καταφέρουν και παράλληλα να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η εισαγωγή τους να εξαρτάτε από το Α Β Γ Δ και όχι από την αξιολόγηση του έργου τους όλα αυτά τα χρόνια;
Εδώ και χρόνια συνδικαλιστές ζητάνε την πρόσληψη δοκίμων πυροσβεστών μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.
Προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί ομολογία ότι δεν μπορεί το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα να εφαρμόσει ένα αξιοκρατικό σύστημα διαγωνισμού. Και όταν κάτι δεν μπορείς να το διαχειριστείς σωστά τότε καλύτερα να το διώχνεις από πάνω σου.
Αλλά ούτε οι πανελλήνιες είναι λύση για μένα.
Πλέον είναι πολύ λίγοι οι νέοι που ξέρουν τι πραγματικά θέλουν. Είναι κάποια επαγγέλματα που χρειάζονται υπερβάλλοντα ζήλο και αγάπη και να ξέρεις τι σημαίνει «καθήκον».
Ποιος 18χρονος το ξέρει;
Ελάχιστοι.
Αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους είναι η εξασφάλιση και τίποτα άλλο. Αυτό που θέλει το Π.Σ. είναι ποιότητα και όχι ποσότητα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…
Κάποιοι θα συμφωνήσετε, κάποιοι θα διαφωνήσετε και κάποιοι θα αδιαφορήσετε για τα όσα είπα ελπίζοντας ότι οι δυο κουβέντες που είπατε κάπου, πιάσουν.
Και για να προλάβω μερικούς που μπορεί να πουν ότι στεναχωρήθηκα και νευρίασα που κόπηκα και γι αυτό τα λέω αυτά, αναφέρω τα παρακάτω.
Πρώτον, κόπηκα με την αξία μου. Δεύτερον όσοι με ξέρουν γνωρίζουν την πορεία μου στον εθελοντισμό.
Και τρίτον, εργάζομαι στον ευρύ δημόσιο τομέα ως μόνιμος και έχω προσληφθεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ!
Δεν έχω κανένα παράπονο από την δουλειά μου και δεν χρειάστηκε ούτε να «προσκυνήσω» κανέναν, ούτε να φέρω κανένα τενεκέ λάδι από το χωριό για μπω στο δημόσιο.
Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι θα βρεθούν πάλι κάποιοι όπως και πέρυσι με περίσσιο θράσος («μαγκιά» το βλέπουν οι ίδιοι) να σου πουν κατάμουτρα ότι πέρασαν με μέσον, θεωρώντας όλους τους άλλους κορόιδα που δεν τα κατάφεραν. Αυτοί που από την επομένη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και να σώσουν έναν συνάνθρωπο μας.
Καλή επιτυχία και συνέχεια στους πραγματικά Πυροσβέστες.
Δημήτρης Ζέρβας
Πρόεδρος ΕΕΠΑ»
Φίλες και φίλοι, τα σχόλια δικά σας.
Πιστεύω ότι ο Δημήτρης τα είπε ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ.