Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

❦ Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν...




Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Χιλής, σας προσκαλούν στο αφιέρωμα στον Πέδρο Λεμεμπέλ με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Φοβάμαι, ταυρομάχε» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 6 μ.μ. στο Ινστιτούτο Θερβάντες.
Για το έργο και τη ζωή του Πέδρο Λεμεμπέλ θα μιλήσουν οι: Κώστας Αθανασίου, μεταφραστής του βιβλίου, Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας.
Ινστιτούτο Θερβάντες
Σκουφά 31, Αθήνα

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Πρεσβείας της Αργεντινής, του Navios South American Logistics και του βιβλιοπωλείου «Κομπραί», σας προσκαλούν να συναντήσετε την Αργεντινή συγγραφέα Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Οι περιπέτειες της Τσίνα Άιρον» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Κομπραί».
Με την Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα θα συνομιλήσει η συγγραφέας Βίβιαν Στεργίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διαδοχική διερμηνεία.
Βιβλιοπωλείο «Κομπραί»
Διδότου 34, Αθήνα

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Σχολής Abanico και με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Μεξικού, σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Μεξικανό συγγραφέα Χουάν Βιγιόρο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Η γη της μεγάλης επαγγελίας» την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στην ταράτσα του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Με τον Χουάν Βιγιόρο θα συνομιλήσουν ο μεταφραστής του βιβλίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Ινστιτούτο Θερβάντες
Σκουφά 31, Αθήνα

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Κούβας και του Public Συντάγματος, σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματός του «Έντιμοι άνθρωποι» την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 και ώρα 8 μ.μ. στο Public Café.
Με τον Λεονάρδο Παδούρα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διαδοχική διερμηνεία.
Public café
Καραγεώργη Σερβίας 1, Αθήνα










Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 8:30 μ.μ. στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ανδρέα Μήτσου «Ο καουμπόης του Αλίμου». Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι ομότεχνοί του Νίκος Α. Μάντης και Μαρία Σκιαδαρέση. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο Ανδρέας Μήτσου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ianos
Σταδίου 24, Αθήνα








Oι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ντίνου Σιώτη «Τετράδια Αμερικής - Περιπλάνηση στην Αμερική του πολιτισμού και της πολιτικής» την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 8 μ.μ. στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αναστάσης Βιστωνίτης, Παναγιώτης Βούζης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Νίκος Μπακουνάκης, Γιώργος Μπλάνας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αγγελική Κορρέ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο Ντίνος Σιώτης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Η βραδιά θα κλείσει με τη σολίστ Ναταλία Γεράκη, να ερμηνεύει στο φλάουτο το «Lament for Michelle» του Θεόδωρου Αντωνίου.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα








Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 7:30 μ.μ. στην παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειράς «Κλασική και παραδοσιακή προαγωγή της υγείας στην Κίνα».
Για τη σειρά και τα βιβλία της θα μιλήσουν οι: Λι Τζιε, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των έργων, Συ Φενγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τσιγκόνγκ της Σαγκάης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και οι συγγραφείς θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων.

Ianos
Σταδίου 24, Αθήνα
























































ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331






❦ Νέες Κυκλοφορίες

 




Η φωνή της
Διηγήματα
Συλλογικό
Επιμέλεια: Σίσσυ Δουτσίου, Μαρία Κουρουτσίδου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Όλγα Μπακοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Ελένη Πριοβόλου.
Σελίδες 384
ISBN 978-960-03-7111-6
Τιμή €16
Πενήντα τρεις γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας ενώνουν τις φωνές τους σε μία Φωνή, θέλοντας να μιλήσουν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης, για τις δομές της έμφυλης κυριαρχίας στην πολυπλοκότητά τους, για τα βιώματα της καταπίεσης αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη.
Τα διηγήματά τους συγκλονίζουν, καθώς αφηγούνται ιστορίες βίας και αντίστασης ταξιδεύοντας από τα πιο απόμακρα χωριά ως τις μεγαλουπόλεις, από την Ευρώπη ως τα βάθη της Αφρικής και τη Λατινική Αμερική. Με τον νου πάντοτε στις πρωτοπόρες Ελληνίδες συγγραφείς που ξεχάστηκαν από την επίσημη Ιστορία, οι συγγραφείς του βιβλίου, ζώντας κι αυτές την πραγματικότητα της έμφυλης βίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ένα ή στο άλλο πεδίο της καθημερινής ζωής, θέλησαν να δυναμώσουν τη φωνή των γυναικών και να ακουστεί η αλήθεια τους.
Οι συγγραφείς του τόμου είναι μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της». Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.
Γράφουν οι: Ελένη Αράπη, Γεωργία Βεληβασάκη, Τζούλια Γκανάσου, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Βασιλική Δραγούνη, Σόνια Ζαχαράτου, Ελευθερία Θάνογλου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ελένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Λίλα Κονομάρα, Κώστια Κοντολέων, Δήμητρα Κουβάτα, Ελένη Λιντζαροπούλου, Εύα Μαθιουδάκη, Κωστούλα Μάκη, Κατερίνα Μαλακατέ, Αργυρώ Μαντόγλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πέννυ Μηλιά, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Τέσυ Μπάιλα, Όλγα Μπακοπούλου, Ελένη Μπιρμπίλη, Ελένη Μπουκαούρη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σοφία Μπραϊμάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαριάννα Νικολάου, Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη, Χάρις Παρασκευοπούλου, Ισμήνη Παφίτη, Αλέκα Πλακονούρη, Ελένη Πριοβόλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Φλώρα Σαρτζετάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μαρία Σκιαδαρέση, Πέλα Σουλτάτου, Ροζίτα Σπινάσα, Εύα Στάμου, Ελένη Στελλάτου, Ιφιγένεια Τέκου, Πασχαλία Τραυλού, Λίλια Τσούβα, Χρύσα Φάντη.


Ο Διάβολος στον σταυρό
Μυθιστόρημα
Νγκούγκι γουά Θιόνγκο
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Σελίδες: 400
ISBN: 978-960-03-7127-7
Τιμή: €20
Το βιβλίο αυτό, μια ασυμβίβαστη κριτική στον καπιταλισμό μέσω της μυθοπλασίας, συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς φήμης που έχει κατακτήσει ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο. Εδώ αφηγείται την τραγική ιστορία της Γουαρινγκά, μιας νεαρής γυναίκας που μεταβαίνει από μια αγροτική πόλη της Κένυας στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι.
Εκεί πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από το αφεντικό της και, αργότερα, από έναν διεφθαρμένο επιχειρηματία. Καθώς αγωνίζεται να επιβιώσει, η πρωταγωνίστρια αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματά της αποτελούν απλώς συμπτώματα μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσφορίας, και ότι πολλά δεινά βλασταίνουν εξαιτίας των διαβρωτικών επιρροών που δέχεται η χώρα της από τη Δύση.
Ο Κενυάτης συγγραφέας, με τον Διάβολο στον σταυρό, ύψωσε μια παθιασμένη κραυγή για την απαλλαγή της πατρίδας του από τη δικτατορία αλλά και για να μπορούν οι Αφρικανοί να δημιουργούν στις τοπικές διαλέκτους τους. Ένα εμβληματικό έργο που άσκησε βαθύτατη επίδραση σε μια ολόκληρη ήπειρο και στην παγκόσμια μεταποικιακή λογοτεχνία εν γένει. Ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο έγραψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, για τη σημασία που έχει το χτίσιμο των ονείρων, ενόσω ήταν φυλακισμένος, στα κρυφά και σε χαρτί τουαλέτας.

Κύματα
Νουβέλα
Μπέι Ντάο
Μετάφραση: Μαριάννα Τζιάντζη
Σελίδες: 200
ISBN: 978-960-03-6988-5
Τιμή: €15
Στα Κύματα, το μοναδικό έργο μυθοπλασίας που έχει γράψει ο περίβλεπτος ποιητής Μπέι Ντάο, παρακολουθούμε τις αναταράξεις μιας μεταβατικής εποχής στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας ακτινογραφούνται μέσα από εμβληματικούς χαρακτήρες, τις σχέσεις τους και τον περίγυρό τους. Τα κύρια πρόσωπα του βιβλίου είναι πέντε και μιλούν σε πρώτο πρόσωπο, ενώ παρεμβάλλονται και μερικές αναδρομές στο παρελθόν.
Η δράση εκτυλίσσεται σε μια γκρίζα βιομηχανική πόλη του Βορρά, σε έναν «βρομερό βαλτότοπο», όπου στέλνονται για καταναγκαστική εργασία φοιτητές και νέοι διανοούμενοι από το Πεκίνο ώστε να διαπαιδαγωγηθούν. Εδώ διασταυρώνονται δυο γενιές, οι «κομματικοί» που συμμετείχαν στη νικηφόρα Επανάσταση του 1949 και η μετεπαναστατική γενιά, η οποία φέρει τις πληγές της Πολιτιστικής Επανάστασης και της βίας των νεαρών Ερυθροφρουρών.
Παράλληλα, με την πίστη στα μεγάλα ιδανικά να έχει προ πολλού ξεφτίσει, η αμφιβολία και η άκαρπη αναζήτηση κάποιου νοήματος διαποτίζουν τα πάντα. Πλην όμως, ετούτη η θαυμάσια νουβέλα, το αφηγηματικό όραμα της οποίας ακολουθεί ακριβώς τις κινήσεις και τους ρυθμούς των κυμάτων, αποτυπώνει παρηγορητικά και την αγάπη σε δύσκολους καιρούς.

Απειρόγωνο
Μυθιστόρημα
Κόλουμ ΜακΚαν
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
Σελίδες: 624
ISBN: 978-960-03-7125-3
Τιμή: €24
Υποψήφιο για το Βραβείο Booker 2020.
Ο Μπασάμ Αραμίν είναι Παλαιστίνιος. Ο Ράμι Ελχανάν είναι Ισραηλινός. Κατοικούν σε έναν τόπο συγκρούσεων που χρωματίζει κάθε πτυχή της ζωής τους, από τους δρόμους στους οποίους επιτρέπεται να οδηγούν ως τα σημεία ελέγχου, σωματικά και ψυχικά, από τα οποία πρέπει να περνούν καθημερινά. Δυο παρόμοια τραγικά περιστατικά, που σχετίζονται με τις κόρες τους, τους σημαδεύουν για πάντα. Ο Ράμι και ο Μπασάμ είναι έτσι γαλουχημένοι, ώστε να μισούν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, η απώλεια των παιδιών τους είναι ένα βίωμα κοινό, που θα τους ενώσει σε έναν υψηλό σκοπό.
Μαζί αποφασίζουν να επιστρατεύσουν το βαρύ προσωπικό τους πένθος σαν όπλο για την ειρήνη, αφηγούμενοι ξανά και ξανά μπροστά σε κοινό τις ιστορίες τους, με την πεποίθηση ότι, εφόσον κατάφεραν οι ίδιοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στους άλλους. Στο Απειρόγωνο, έχοντας ως κεντρικό άξονα την αληθινή και απρόβλεπτη φιλία δύο πατεράδων, διασχίζοντας αιώνες και ηπείρους, αντλώντας στοιχεία από τη φύση, την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική, ο Κόλουμ ΜακΚαν συνθέτει ένα πολυδιάστατο, σπαραχτικό και ελπιδοφόρο μυθιστόρημα.


Οφειλές
Κείμενα για δασκάλους και φίλους
Σωτήρης Σόρογκας
Επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος
Σελίδες: 112
ISBN: 978-960-03-7085-0
Τιμή: €14
Τα σκόρπια αυτά κείμενα που με δυσκόλεψαν στη διατύπωσή τους –λόγω των εγγενών ελλείψεών μου– γράφτηκαν επ’ ευκαιρία ενός γεγονότος ή κάποιας επετείου. Ορισμένα δημοσιεύτηκαν αρχικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, άλλα φιλοξενήθηκαν σε αφιερωματικούς τόμους ή σε καταλόγους εκθέσεων, κάποια παρουσιάστηκαν ως εισηγήσεις σε συνέδρια.
Αν κάτι δικαιολογεί την εκ των υστέρων συγκεντρωτική παρουσίασή τους στο συνε­κτικό σώμα ενός βιβλίου είναι η ύπαρξη ενός κοινού βιωματικού υποστρώματος: Όλα προέρχονται από την επιτακτική παρόρμηση να τιμήσω μερικούς από τους σημαντικότερους συγκαιρινούς ομότεχνούς μου. Σύντομα σε έκταση, χωρίς ιδιαίτερες θεωρητικές ή ερμηνευτικές αξιώσεις, θα έλεγα ότι τα κείμενα αυτά είναι πε­ρισσότερο νεύματα, χαιρετισμοί, εξομολογήσεις αγάπης και ευ­γνωμοσύνης προς τους ίδιους και προς το έργο τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ


Ακενατόν - Ο Πρίγκιπας του φωτός
Δημήτρης Κουτσούκης
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-03-7144-4
Τιμή: €10
Φαραώ Ακενατόν. Μια ιστορική φυσιογνωμία γεμάτη μυστήριο. Για ορισμένους μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, για άλλους μια οντό­τητα γεμάτη φως, που θέλησε να διώξει το σκοτάδι της εκμετάλλευ­σης, της καταπίεσης, του ειδωλολατρισμού.
Φαραώ Ακενατόν. Ένας ηγεμόνας που χαρακτηρίστηκε αιρετικός για τις ιδέες του κι επικίνδυνα ριζοσπαστικός για τη διακυβέρνησή του.
Φαραώ Ακενατόν. Ένας αναμορφωτής που μισήθηκε όσο κανένας, που λατρεύτηκε με αυταπάρνηση, που εξοντώθηκε με μανία, που πε­ριφρονήθηκε από την ίδια την Ιστορία.
Φαραώ Ακενατόν. Ο πρίγκιπας της ειρήνης.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

Η ατζέντα της ημέρας


Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Ιουνίου και συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο στο Μαϊάμι. Νέα δημοσκόπηση δείχνει οκτακομματική Βουλή στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
1
Η νέα δικαστική περιπέτεια του Τραμπ
Οι κατηγορίες: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη σε δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή κράτησε παρανόμως διαβαθμισμένα έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και είπε ψέματα σε αξιωματούχους που επιχείρησαν να τα ανακτήσουν.
Τι υποστηρίζει ο ίδιος: Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και κατηγορεί την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τον στοχοποιεί. Tην περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος του, «τον μισεί».
Η διαδικασία: Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου τέθηκε υπό κράτηση και εν συνεχεία άκουσε την απαγγελία των κατηγοριών. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών ο Ντόναλντ Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
2
Προς Βουλή οκτώ κομμάτων;
Προκύπτει αυτοδυναμία; Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει το 40,3% το οποίο μεταφράζεται σε 157 έδρες.
Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή; Η «έκπληξη» της δημοσκόπησης είναι ότι δείχνει Βουλή 8 κομμάτων καθώς το κατώφλι του 3% δείχνουν να παίρνουν Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και ΜέΡΑ 25.
Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός; Σημαντική διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός προηγείται με 38%, ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή είναι ο «κανένας» με 24%.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
3
Συνεχίζεται η κόντρα για τη Ροδόπη
Η κόντρα Τσαπανίδου – Σκέρτσου: «Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακούγεται σκληρή, είναι όμως αληθινή» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ακης Σκέρτσος, σε τηλεοπτικό πάνελ, όπου ανέβηκαν οι τόνοι της συζήτησης με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Η κα Τσαπανίδου απευθυνόμενη στον κ. Σκέρτσο τόνισε: «Δεν ξεπεράσετε κόκκινες γραμμές εσείς με την στάση σας; Από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα θέμα τέτοιου τύπου για την Θράκη από ελληνικό κόμμα δεν έχει ανοίξει ποτέ, την κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή»
Η πληροφόρηση: Η Νέα Δημοκρατία τονίζει με κάθε τρόπο πως είχε ενημερώσει σχετικά με τη στήριξη του τουρκικού προξενείου στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τις εκλογές, την ώρα που από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.
Η θέση Ανδρουλάκη: Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε για το ζήτημα: «Οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Η στάση τους είναι εθνικά επιζήμια».ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
4
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανα πεδίο
Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις; Οι βάσεις των Πανελληνίων εξετάσεων αναμένονται νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου με τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται και φέτος να κλείσει την πόρτα ΑΕΙ σε 20.000 υποψηφίους.
Πότε θα βγουν οι βαθμολογίες των γραπτών; Τα θέματα δόθηκαν έγκαιρα και η βαθμολόγηση των γραπτών συνεχίζεται ομαλά σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα. Η αγωνία και το άγχος των υποψηφίων θα υφίστανται για αρκετές μέρες ακόμα, αφού η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται μετά τις εκλογές και το πιθανότερο λίγο πριν από το τέλος Ιουνίου.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις; Ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά τις βαθμολογίες. Ωστόσο, από την αξιολόγηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, από τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα και από υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις προκύπτει σταθερότητα στο πρώτο και το δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
5
Τι συμβαίνει με το φετινό καλοκαίρι;
Τροπικό καλοκαίρι; Σε ρυθμούς τροπικού καλοκαιριού βρίσκεται η χώρα από τις αρχές Ιουνίου, με τον καιρό να συνδυάζει υψηλές θερμοκρασίες και βροχή. Αν και πλησιάζουμε στα μέσα του φετινού Ιούνη, οι εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας παραπέμπουν σε φθινόπωρο. Πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το φετινό καλοκαίρι πιθανότατα να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.
Υποχωρούν οι βροχές από τη Δευτέρα; Η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου που μίλησε στο Mega για την αλλαγή του καιρού σημείωσε: «Την Τετάρτη θα περιοριστούν οι βροχές στα ορεινά με λιγότερες μπόρες στα παραθαλάσσια. Στην Αττική περιμένουμε λίγες βροχές στα βόρεια ενώ στην βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα με πολύ νερό. Το Σαββατοκύριακο περιμένουμε μία επιδείνωση του καιρού. Η βροχή φαίνεται πως από τη Δευτέρα θα ομαλοποιηθεί και θα μπούμε σε συνθήκες καλοκαιριού».
Ανησυχία στον κλάδο του τουρισμού: Για τον καιρό αγωνιούν και μια σειρά από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, καθώς τα ρεκόρ στους τζίρους των καταστημάτων τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

ΕΚΛΑΨΑ ΧΘΕΣ


 

Στο φως νέα στοιχεία για την δράση του / Στο φως νέες καταγγελίες για τον 63χρονο παιδόφιλο στην Ομόνοια


Στο φως νέα στοιχεία για την δράση του / Στο φως νέες καταγγελίες για τον 63χρονο παιδόφιλο στην Ομόνοια

«Ο 63χρονος πετούσε χαρτάκια ερωτικού περιεχομένου έξω από σχολείο», λένε οι κάτοικοι της περιοχής που διέμενε παλαιότερα. Αποκαλύψεις από τον πατέρα της 14χρονης που «συνέλαβε» τον 63χρονο στην Ομόνοια: «Είχε στείλει μήνυμα σε άλλο κοριτσάκι»

Στοιχεία για μυστικά πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan πριν την πανδημία



Στοιχεία για μυστικά πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan πριν την πανδημία
Νέα στοιχεία που αντλήθηκαν από εμπιστευτικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι Κινέζοι επιστήμονες συνέδεσαν θανατηφόρα παθογόνα λίγο πριν από την πανδημία. Αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν άκρως απόρρητες υποκλαπείσες επικοινωνίες και επιστημονικές έρευνες πιστεύουν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες εκτελούσαν ένα μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων, το οποίο προκάλεσε διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της μοιραίας πόλης και άρχισε την πανδημία Covid-19.

Στρεπτόκοκκος: Έξι θάνατοι παιδιών μέσα σε ένα χρόνο – Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς


Στρεπτόκοκκος: Έξι θάνατοι παιδιών μέσα σε ένα χρόνο – Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, τα συμπτώματα και για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μόλυνση



Ρεύμα: Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής, τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές


Ρεύμα: Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής, τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
Λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου το ειδικό καθεστώς που εφαρμόσθηκε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στις ειδικές συν...