Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

In the Graveyard of Empires: America's War in Afghanistan

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
In the Graveyard of Empires: America's War in AfghanistanSeth G. JonesIn the Graveyard of Empires: America's War in Afghanistan
Norton W. W. and Company Inc., 2009
Της Michiko Kakutani The New York Times Book Review
Μεταξύ των πολλών μακροχρόνιων συνεπειών της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να εισβάλει στο Ιράκ το 2003 ήταν η παράλληλη ζημιά που επέβαλε στο Αφγανιστάν και στον εκεί πόλεμο ενάντια στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
Τα χρήματα, τα στρατεύματα και η πείρα εξετράπησαν στο Ιράκ και όπως παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Seth Jones της Rand στο χρήσιμο νέο βιβλίο του, η αρχική επιτυχία της στρατιωτικής επιτυχίας στο Αφγανιστάν σπαταλήθηκε.
Το μικρό παράθυρο για την εξασφάλιση μιας σταθερής δημοκρατίας στο Αφγανιστάν άρχισε να κλείνει, και μέχρι το 2006, γράφει ο Jones, είχε οργανωθεί μια «τέλεια θύελλα πολιτικών αναταραχών», με διάφορες κρίσεις που επεδείκνυαν μια επικίνδυνη σύγκλιση: «Το Πακιστάν προέκυψε ως καταφύγιο για τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, επιτρέποντας τους να διευθύνουν έναν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων από τις βάσεις τους στα σύνορα.
Η Αφγανική διακυβέρνηση έγινε ανισόρροπη ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαφθοράς που εξαπλώνεται σαν καρκίνος, αφήνοντας μεγάλη δυσαρέσκεια σε όλη τη χώρα.
Η δε διεθνής παρουσία έγινε αναποτελεσματική λόγω της εστίασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή για να ελέγξει την αυξανόμενη βία.

Παπαθεμελής: Ο αγώνας συνεχίζεται

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/10/09 Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιου Παπαθεμελή, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος: «Η Δημοκρατική Αναγέννηση εισέφερε όλες αυτές τις μέρες μια αύρα ελπίδας, αξιοπρέπειας και εθνικής αποφασιστικότητας. Παλέψαμε με πείσμα να φθάσουμε αυτό το αφυπνιστικό μήνυμα στους πολίτες, με τεράστιες δυσκολίες τις οποίες δημιούργησε η γνωστή απαράδεκτη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, που επέβαλε τον σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό μας από τα κεντρικά ΜΜΕ. Αγώνες όπως οι δικοί μας, δεν συναρτώνται με τα εκλογικά αποτελέσματα: Συνεχίζονται. Ο αγώνας συνεχίζεται».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Χιλιάδες τίτλοι, παλιοί και νεώτεροι, όλοι οι συγγραφείς Ελληνες και ξένοι δίνουν ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ.
Η Θεσσαλονίκη έχει το χώρο όπου πολύ προσεκτικά επιλέγονται οι καλύτερες εκδοτικές παρουσίες.
Εσείς δεν έχετε παρά να τις επισκεφτείτε και να επιλέξετε το βιβλίο σας.
Θεσσαλονίκη, Λ. Νίκης 3, 546 24, Παραλία

Ένας ιππότης για την Βασσούλα

Ένας ιππότης για την Βασσούλα - 03/10/2009 έως 04/10/2009 Ώρα: 19:00
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Κανονικό: 5 € Λεωφορεία: 31,39,3Θεατρικό έργο του Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη
Κωμωδία σε δύο μέρη
Διάρκεια έργου με διάλειμμα δύο ώρες και τριάντα λεπτά
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε από τον Θίασο Τζένης Καρέζη, στο θέατρο Αττικόν στις 3 Ιουνίου 1967 .
Το 1968 από τη Φίνος Φιλμ γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του '60 στην Κηφισιά, σε μια αρχοντική βίλα, όπου ζει η Κλειώ Κωνστανταρέα, μια ηλικιωμένη αρχόντισσα παλιάς νοοτροπίας, αυταρχική αλλά κατά βάθος καλόκαρδη, έχοντας την συντροφιά της ανύπαντρης γραμματέας της Βασούλας και του καμαριέρη και σοφέρ της Αριστείδη.
Η αρχόντισσα, χήρα καπετάνιου, συχνά ζητάει από την Βασούλα, η οποία έχει αποδεχθεί και το ρόλο της αναγνώστριάς της, να της διαβάζει ιπποτικές ιστορίες.
Κάποια στιγμή η αρχόντισσα αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη για την πώληση ενός οικοπέδου.
Τι γίνετε όμως όταν επιστρέφει απρόοπτα από το ταξίδι της;...
Μια ρομαντική «Ιπποτική» ιστορία αρχίζει.
Συντελεστές
Μουσική Επιμέλεια &Σκηνογραφία - Σκηνοθεσία Εύα Δαγκλή
Ενδυματολογία Κατερίνα Σούβρου &Φούλη Δεληκάρη
Βοηθός Σκηνοθέτη Δήμητρα Τεμερτζίδου
Βοηθός Σκηνογράφου Γιάννης Στεφανίδης
Μακιγιάζ - Κομμώσεις Μαίρη Τσιγκενίδου
Δημόσιες Σχέσεις Μαρία Μυτερόζου
Web designer Έλενα Δαγκλή
Συντονισμός Παραγωγής Εύα Δαγκλή

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Μου αρέσω
Ενα βιβλίο για την αυτοεκτίμηση
Συγγραφέας: Σμαρούλα Παντελή
ISBN: 978-960-6748-49-3
Σελίδες: 176
Διαστάσεις: 14Χ21
Ξέρεις τι σχέση έχει το γέλιο με την αυτοεκτίμηση;
Το ένα είναι η φυσική συνέπεια του άλλου.Αποκτώντας αυτοεκτίμηση εδραιώνεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου που είναι ο σταθερός σύντροφος της ζωής σου.
Έτσι, μπορείς πιο εύκολα να συνδεθείς με τους ανθρώπους γύρω σου και να χαρείς μέσα στις σχέσεις που δημιουργείς.
Ναι, μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου και όταν γελάς να το κάνεις με την καρδιά σου. Γίνεται.
Αυτό το βιβλίο στοχεύει στο να αποκαλύψει κάποιες πρωταγωνιστικές αιτίες που μας οδηγούν σε μια σειρά από εμπειρίες στερημένες από χαρά που κρύβουν πίσω τους τη βασική αρχή, δε μ' αρέσει ο εαυτός μου.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών σε όλες τις προηγμένες χώρες και η δική μας χώρα κατέχει μια σημαντική θέση σ' αυτόν τον τομέα.
Tο γενικό κλίμα πίεσης στο οποίο ζούμε οι περισσότεροι και το οποίο μας αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και ακόμα λιγότερη ενέργεια για να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά, μας οδηγεί όλους σε μια ζωή με αρκετά καταθλιπτικά στοιχεία.
Τι είναι όμως αυτό που υπάρχει μέσα μας και καθορίζει το βαθμό που θα επιδράσουν όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες στον ψυχισμό μας;
Ποιο είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσα σ' αυτούς που κατά καιρούς διακατέχονται από καταθλιπτικά συμπτώματα;
Στις σελίδες που ακολουθούν θα περιγράψουμε τους λόγους και τις διαδικασίες που μας οδηγούν στην αρνητική αυτοεκτίμηση αλλά και τις επιλογές που κάνουμε και έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική σχέση με τον εαυτό μας.
Θα δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που περικλείει τις αιτίες που μας οδηγούν στις επιλογές που διαιωνίζουν το πρόβλημα της αρνητικής αυτοεκτίμησης. Θα προσπαθήσουμε επίσης να περιγράψουμε τρόπους και δρόμους διαφυγής απ' αυτό τον φαύλο κύκλο και θα προτείνουμε τεχνικές ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης με στόχο να ζήσουμε μια πιο ικανοποιητική και δημιουργική ζωή. Η Σμαρούλα Παντελή είναι ιατρική ψυχολόγος, διδάκτωρ του παν/μιου Surrey της Αγγλίας και πτυχιούχος ψυχοδραματίστρια του London School of Psychodrama and Group Psychotherapy.
Εργάζεται σαν ψυχοθεραπεύτρια με άτομα και ομάδες, διδάσκει στο παν/μιο Πειραιώς και διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών ιστοριών για παιδιά, θεματικών ημερολογίων και βιβλίων ψυχολογίας.
Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορεί το βιβλίο που συνέγραψε με την Λίνα Παπαδοπούλου, Ο Πόλεμος με το Ψυγείο.

Ο Κυνηγός και τα πετειναράκια

Ο Κυνηγός και τα πετειναράκια - 05/10/2009 Ώρα: 10:30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33Η ομάδα angelus novus παρουσιάζει μια δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για παιδιά κάθε ηλικίας (από 4 έως 11 χρόνων). Πρόκειται για μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, όπου πρωταγωνιστής είναι τα ζώα.
Στο γεωργιανό παραμύθι, «ο Κυνηγός», ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε διαφορετικά ζώα: άλογο, σκύλος. καθώς περνάει από τα διαφορετικά στάδια της ζωής του. Στα ευτράπελα «Πετειναράκια», το αγαπημένο ζώο της ελληνικής υπαίθρου αντικαθιστά τον άνθρωπο και φέρνει σε πέρας. επικίνδυνες αποστολές!
Μεταμορφώσεις και ανατροπές λοιπόν, που στη σκηνή μεταφέρονται με παίξιμο μάσκας, φιγούρων, αντικειμένων και. καπέλων.
Η αφήγηση του παραμυθιού πραγματοποιείται με μικτές τεχνικές θεάτρου: μιμική, κλόουν, σωματική έκφραση, κουκλοθέατρο.
Συντελεστες
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης Ερμηνεία: Iωάννα Μαμακούκα Σκηνικά αντικείμενα-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης Μάσκες-Κούκλες: Μάρθα Φωκά Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Γκανά Φωτοφραφίες: Παναγιώτης Κουτράκης
Πληροφορίες: Iωάννα Μαμακούκα,
ΤΗΛ.: 2310 865895, 6948 295890,
e-mail:mamakouka@freemail.gr
Ιωάννα Σεραφειμίδου, ΤΗΛ.: 6976229768,
e-mail:angelusn@otenet.gr

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Έλεος
Τόνι Μόρισον
[μυθιστόρημα] μτφρ. Κατερίνα Σχινά
ISBN 978-960-211-923-5
ΕΤΟΣ 2009 Σελ.232
Βρισκόμαστε στα μέσα του 17ου αιώνα, σε μια Αμερική άγρια, ανεξερεύνητη, συναρπαστική. Στις αναδυόμενες αποικίες Βρετανών, Πορτογάλων και Ολλανδών ένα πλήθος ετερόκλητων στοιχείων, τυχοδιώκτες, πρώην κατάδικοι και πόρνες, άνθρωποι χωρίς μέλλον στον τόπο τους, προσπαθούν να χτίσουν μια καινούργια ζωή.
Τέσσερις γυναίκες, μια Ινδιάνα, δυο λευκές, μια μαύρη παλεύουν με τη δύσκολη μοίρα του άποικου, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη λόγω του φύλου τους.
Οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσά τους, οι συμμαχίες, οι αντιπαλότητες, η συμπόνοια είναι το θέμα του καινούργιου βιβλίου της Μόρισον, που παρακολουθεί, παράλληλα με τη ζωή αυτών των γυναικών και τη δύσκολη οικοδόμηση ενός καινούργιου έθνους.
Συγκλονιστική κατάδυση σε ένα άγνωστο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας και ταυτόχρονα ύμνος στην αδάμαστη, πολύπλοκη και πλούσια γυναικεία φύση. ***Μια συγκλονιστική τραγωδία συμπυκνωμένη σε ένα αστραφτερό αριστούργημα από τη νομπελίστρια συγγραφέα.
Το προανάκρουσμα της Αγαπημένης, τοποθετημένο δύο αιώνες νωρίτερα. Στα 1680 το δουλεμπόριο βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα.
Στην Αμερική, ωστόσο, θρησκευτικοί και ταξικοί διαχωρισμοί, προκατάληψη και καταπίεση ήταν ευρύτατα διαδεδομένα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος ώστε να ριζώσουν η δουλεία και το ταξικό μίσος. Ο Τζέικομπ είναι ένας Αγγλοολλανδός έμπορος και τυχοδιώκτης που κατέχει ένα μικρό αγρόκτημα στον σκληρό Βορρά.
Παρά την απέχθειά του για τις συναλλαγές σε «σάρκα», δέχεται να αγοράσει ένα κοριτσάκι από τον ιδιοκτήτη μιας φυτείας στο καθολικό Μέριλαντ.
Πρόκειται για έναν οφειλέτη του Τζέικομπ, που του προσφέρει το παιδί για να ξεπληρώσει ένα μέρος του χρέους του.
Το όνομα της μικρής μαύρης είναι Φλόρενς.
Έχει «τα χέρια μιας σκλάβας και τα πόδια μιας Πορτογαλίδας κυρίας», ξέρει να γράφει και να διαβάζει, και ίσως φανεί χρήσιμη στο αγρόκτημα.
Η Φλόρενς είναι διψασμένη για αγάπη.
Στην αρχή την αποζητά από τη μεγαλύτερή της υπηρέτρια στο σπίτι του καινούργιου της κυρίου, αλλά αργότερα, στα δεκαέξι της, από τον ωραίο σιδερά, έναν ελεύθερο Αφρικανό που εισβάλλει ορμητικά στις ζωές των γυναικών του βιβλίου… Όλες τους έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν.
Η Λίνα, η ιθαγενής υπηρέτρια, που η φυλή της αφανίστηκε από επιδημία· η Κυρά τους, η Ρεβέκκα, που έχει γνωρίσει την εξαθλίωση και τη θρησκευτική προκατάληψη στη γενέτειρά της, την Αγγλία· η νεαρή Σόροου, η αλλοπαρμένη κόρη ενός πλοιάρχου, μόνη επιζήσασα από ένα ναυάγιο που ξεκλήρισε το πλήρωμα του καραβιού· και τέλος η μητέρα τής Φλόρενς, σκλάβα στη φυτεία του Μέριλαντ. Είναι η ιστορία μιας δοκιμασίας – άντρες και γυναίκες που προσπαθούν να επινοήσουν έναν καινούργιο ρόλο για τον εαυτό τους μέσα στις αχανείς εκτάσεις του Νέου Κόσμου.
Το Έλεος αποκαλύπτει αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της δουλείας, καθώς και το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της ζάχαρης, αυτής της τεράστιας χοάνης που έμελλε να καταβροχθίσει εκατομμύρια ψυχές.
Όμως στον πυρήνα του βιβλίου, όπως και στην Αγαπημένη, βρίσκεται η διφορούμενη, ανησυχητική ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που προσπαθούν να ζήσουν σε έναν βίαιο κόσμο – έναν κόσμο όπου οι πράξεις του ελέους, όπως και το καθετί, έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.
«Αυτό που χαρακτήριζε τον Νέο Κόσμο ήταν η αξίωσή του για ελευθερία, με την ταυτόχρονη παρουσία των ανελεύθερων στην καρδιά του δημοκρατικού πειράματος», έγραφε πριν από χρόνια η Τόνι Μόρισον στο δοκίμιό της «Παίζοντας στο σκοτάδι».
Η βαθιά συνειδητοποίηση αυτού του παράδοξου, η διαπίστωση ότι τα ιδεώδη της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας εξαρτήθηκαν στην Αμερική από την πιο βάναυση υποδούλωση, αποτελεί την αφετηρία όλων των έργων της νομπελίστριας συγγραφέως.
Ωστόσο, το Έλεος, το τελευταίο μυθιστόρημά της, που εκτυλίσσεται στην καρδιά του 17ου αιώνα, μιλάει για μια εποχή κατά την οποία η σκλαβιά δεν ήταν ακόμη ταυτισμένη με τους μαύρους.
Με επίκεντρο τέσσερις γυναίκες που τις συνδέει η ανάγκη, γυναίκες μόνες στο μέσον του άγνωστου και ανεξερεύνητου Νέου Κόσμου, η Μόρισον αναλύει τη συνθήκη της δουλείας, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου: φτωχοί υπόδουλοι στους πλούσιους, λευκοί στους λευκούς και μαύροι στους μαύρους, γυναίκες στους άντρες.
Η Μόρισον βυθίζεται στην ιστορία των πρώτων χρόνων της Αμερικής και συνθέτει την ολοζώντανη τοιχογραφία μιας περίπλοκης, ταραγμένης και εν πολλοίς άγνωστης εποχής.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 25x35 cm
Τιμή Μετρητοίς: 99.28€
H σύγχρονη αρχιτεκτονική συνδυάζει τα όνειρα με την τεχνολογική εμπειρία της ανθρωπότητας.
Aυτό το εικονογραφημένο λεύκωμα παρουσιάζει περισσότερα από 40 έργα που έχουν αλλάξει την όψη του πλανήτη μας.
Eξετάζει έναν αιώνα σημαντικών κατασκευών, αναζητώντας μέσα από αυτές, γυάλινα, ατσάλινα και τσιμεντένια αριστουργήματα, στο πλαίσιο της κληρονομιάς που μας άφησαν τα «ιερά τέρατα” της αρχιτεκτονικής.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά Ανθολογία Β. Δ. Αναγνωστόπουλος ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Εικονογράφηση:Μαρία Θειοπούλου Σύνθεση εξωφύλλου: Eye D Design Group Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-0966-9 σελ. 242 17 Σεπτεμβρίου 2009, Επανέκδοση Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη από θρύλους και διηγήσεις που αναφέρονται σε τόπους, ανθρώπους, αγίους, έθιμα, ζώα, πουλιά, φυσικά φαινόμενα.
O κόσμος αυτός των παραδόσεων γοητεύει μικρούς και μεγάλους· ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί αυτά βρίσκονται πιο κοντά στο όνειρο και το φανταστικό, στοιχεία τα οποία κατεξοχήν χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις. Η σκοπιμότητα λοιπόν της έκδοσης του βιβλίου Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις είναι προφανής: να δοθεί στα παιδιά μια εύχρηστη ανθολογία με ελληνικές λαϊκές παραδόσεις, που θα τις χαρούν ως λογοτεχνικά κείμενα, θα διασκεδάσουν, και μέσα απ’ αυτές θα κατανοήσουν καλύτερα το λαϊκό μας πολιτισμό. Τέλος, ένα τέτοιο βιβλίο με έντονο πατριδογνωστικό χαρακτήρα έχει τη θέση του σε κάθε «στέκι παιδιού» και σε κάθε βιβλιοθήκη, αλλά προπάντων μέσα στο σχολείο ως διδακτικό εγχειρίδιο από το δάσκαλο και τον καθηγητή.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΜΑΝΙΑ ΠΟΛΕΩΣ
ISBN: 978-960-04-3899-4
Έτος έκδοσης: 2009
ΣΕΛ. 112 Σχήμα: 14 Χ 20,5
Μαλακό εξώφυλλο
Τι μένει από μια πολιτεία που βυθίζεται στη μνήμη και αναζητά το πρόσωπό της;
Τι διασώζεται από την ώχρα των αρχοντικών της και τη μυρωδιά του καπνού;
Αναζητώντας την πόλη, ο αφηγητής αντιλαμβάνεται το σώμα του να γίνεται οθόνη, όπου προβάλλονται οι εικόνες των κτιρίων της, τα πλήθη των εξόριστων και των προσφύγων, ο ιός της κόκκινης φλόγας, τα φλεγόμενα δολάρια των αριστοκρατών και το πιάνο στη θάλασσα χάριν παιδειάς, η σιωπή των πέτρινων χρόνων και οι τρελοί χοροί στο Φαληρικόν.
Ο αφηγητής ανασύρει όσα απαιτούνται για να δικαιολογηθεί ότι πάσχει από μανία πόλεως, αλλά και για να αποδείξει την αδυναμία της μνήμης του να αναπαραστήσει πιστά όσα ανεβαίνουν ως έργο χρόνια τώρα μέσα του.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
Συγγραφέας: Kitty Ferguson διαστάσεις: 14Χ21 εκ. σελίδες: 560 ISBN: 978-960-6640-54-4
Τα μπλουζ δεν είναι αμερικανική μουσική επινόηση (ούτε και το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι επινόηση του Πυθαγόρα). Ήταν οι αφρικανοί σκλάβοι που έπαιζαν μπλουζ στην Αμερική - οι πρόγονοι αυτών των αφρικανών «μουσικών» χρησιμοποιούσαν, στην πρωτόγονη μουσική τους, τις ίδιες φυσικές νότες που «έπαιζαν» οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι αρχαίοι Έλληνες, χωρίς να έχουν την παραμικρή συνεννόηση για τις «μελωδίες» που απολάμβαναν. Η αρχέγονη μουσική δημιουργούσε ένα ευχάριστο αίσθημα - ο «μουσικός» ένιωθε την ψυχή του να αγαλλιάζει, χωρίς να σκέφτεται το πώς και το γιατί. Ο πρώτος θνητός που προβληματίστηκε, πριν από 2.600 χρόνια, για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο ήταν ο Πυθαγόρας από τη Σάμο. Δεν είχε μουσικές φιλοδοξίες. Όμως, ως φιλόσοφος και μέγας μαθηματικός (στον οποίο αποδόθηκε, το ήδη γνωστό πολύ πριν από αυτόν, ομώνυμο γεωμετρικό θεώρημα), συνειδητοποίησε ότι μόλις χτυπούσε μια χορδή σε συγκεκριμένες υποδιαιρέσεις του μήκους της, παράγονταν αυτές οι «μαγικές» φυσικές νότες.
Ο δαιμόνιος μαθηματικός επινόησε μια σχέση που συνέδεε τις νότες με τους αριθμούς. Οι αριθμοί -η ουσία των μαθηματικών- κυβερνούσαν, πλέον, τη μουσική: η αρμονία της ψυχής προέκυπτε μέσα από την αρμονία των αριθμών. Και η ψυχή ήταν μόνο ένα από τα ενδιαφέροντα του Πυθαγόρα.
Οι μαθητές του, οι Πυθαγόρειοι, ερμήνευαν -μέσα από τα μαθηματικά και ειδικά τους αριθμούς- την κρυφή τάξη του Σύμπαντος, και απέδιδαν στη μυστικιστική πυθαγόρεια οκτάβα την ενότητα όλων των δυνάμεων και των δραστηριοτήτων του φυσικού κόσμου (μια πρώιμη Θεωρία των Πάντων).
Η «μουσική των σφαιρών» ήταν η μαθηματική ερμηνεία για τους ήχους που παράγονταν από την περιστροφή των πλανητών στο ουράνιο στερέωμα - όλα τα φαινόμενα αποδίδονταν σε συνδυασμούς παλλόμενων μικροσκοπικών χορδών, οι ταλαντώσεις των οποίων παρήγαν σωματίδια που αντιστοιχούσαν σε νότες (μια πρώιμη Θεωρία Χορδών). Ο Πυθαγόρας είναι γνωστός σε όλους μας για το Πυθαγόρειο Θεώρημα - ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι ιδέες του συνιστούν -για τις θετικές επιστήμες και τη φιλοσοφία- κάτι πολύ πιο σημαντικό.
Εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα, την ελληνική αποικία στη Νότια Ιταλία, όπου ίδρυσε μια Φιλοσοφική Σχολή βασισμένη στα μαθηματικά.
Η πυθαγόρεια αδελφότητα απαρτιζόταν από μαθηματικούς και αστρονόμους, οι οποίοι μελετούσαν τις ιερές σχέσεις ανάμεσα στους αριθμούς που βρίσκονται κρυμμένοι στη φαινομενική αταξία του φυσικού κόσμου.
Πίστευαν στη μετεμψύχωση, ήταν χορτοφάγοι και θεωρούσαν ότι μόνο μέσα από τα μαθηματικά μπορούμε να φτάσουμε στην κατανόηση του Σύμπαντος. Οι ιδέες των Πυθαγορείων επηρέασαν όλους τους μεταγενέστερους φιλόσοφους -τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη- και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μαθηματικών και της φυσικής από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν. Από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ, κυκλοφορεί από την ίδια συγγραφέα και το: ΤΙΧΟ - ΚΕΠΛΕΡ Οι θησαυροί της αστρονομίας Kitty Ferguson

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΑΤΟΪΟΥ 121 & ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 1,
144 52 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛ.: 210 28 04 800, FAX: 210 28 19 550,
Αγαπητοί αναγνώστες, Τα πρωτοβρόχια ήρθαν φέτος νωρίτερα και ο καιρός κρύωσε κάπως απότομα (ΑΨΟΥ!!!), αλλά όλοι εμείς στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ελπίζουμε ότι, παρά την επάνοδο στην καθημερινότητα, καταφέρνετε πάντα να ξεκλέβετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε, να νιώσετε ΛΥΤΡΩΣΗ και να ταξιδέψετε μέσα από ένα βιβλίο.
Αυτό θα κάνουν πάντως η κα Μπόσκου Χρυσάνθη και ο κος Κουρλής Κωνσταντίνος, οι νικητές των διαγωνισμών για τα βιβλία ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ και ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ, που κέρδισαν ένα τριήμερο για δύο στην Κέρκυρα και την Αμοργό αντίστοιχα!
Τους ευχόμαστε καλό ταξίδι!
Στους υπόλοιπους από εσάς, προτείνουμε ολιγοήμερες αποδράσεις στην Κύπρο (με το ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ), στη Ρόδο και τη Νίσυρο της λάβας (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ), στη μεσαιωνική Βενετία (ΕΡΩΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ), στην επική Ρώμη (ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ), αντιμέτωποι με τους Ούνους (ΑΤΤΙΛΑΣ βιβλίο 3) και μαζί με τους σταυροφόρους (ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ) μέχρι τις Άνδεις (ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΚΟΜΠΟΣ).
Και επειδή ένα λογοτεχνικό ταξίδι δεν ολοκληρώνεται με την άφιξη στην τελευταία σελίδα, ζήστε την εμπειρία και μοιραστείτε τη με αναγνώστες και συγγραφείς στην ιστοσελίδα του κάθε βιβλίου.
Ο Γιαν Μαρτέλ, συγγραφέας του βιβλίου Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ, συμμερίζεται την άποψη αυτή, όταν αναφέρει σε συνέντευξή του ότι ένα βιβλίο «ζωντανεύει» μόνο όταν συναντά έναν αναγνώστη.
Έτσι, το ίδιο το βιβλίο συνεισφέρει από μόνο του το 50% της αναγνωστικής διαδικασίας – το υπόλοιπο 50% προκύπτει από τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά, μέσω της φαντασίας του!
Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ένας τόπος, άνθρωποι, εποχές, συναισθήματα, όμως τίποτα από αυτά δεν έχουν σημασία μέχρι να σας αγγίξουν – κι ακόμη περισσότερο, μέχρι να σας κάνουν να συζητήσετε γι’ αυτά!
Στην Ηλεκτρονική Λέσχη Ανάγνωσης ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το βιβλίο ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ της Ελένης Τσαμαδού - εάν το έχετε διαβάσει και θέλετε να πείτε τη γνώμη σας, σας περιμένουμε! Εγγραφείτε μέλος!
Ξεφυλλίστε τον νέο μας κατάλογο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ανακαλύψτε τις νέες τοποθεσίες στις οποίες θα σας ταξιδέψουν τα βιβλία μας!
Και επειδή στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ αγαπάμε και τον κινηματογράφο, μπείτε σε κλήρωση για 2 DVDs της ταινίας ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο!
Τέλος, για τους λάτρεις της 7ης τέχνης καθώς και ηθοποιών που έγιναν θρύλοι, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δίνουμε τη δυνατότητα να κερδίσετε ένα ενυπόγραφο αντίτυπο από τον Γιάννη Παπαμιχαήλ από το νέο φωτογραφικό λεύκωμα που θα εκδώσουμε, και να είστε ο πρώτος/η που θα το διαβάσει στην Ελλάδα!
Τέλος, μη χάσετε τη μεταφορά από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη του εξαιρετικού πολιτικοοικονομικού θρίλερ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ (από 1/10 και στους κινηματογράφους από τη Rosebud/Odeon), καθώς και το 2ο βιβλίο της σειράς ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ με τους ίδιους ιδιόρρυθμους πρωταγωνιστές και εκρηκτική δράση!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΟΜΜΑ «Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.» Εμμανουήλ Ροίδης , Ελληνας πεζογράφος και κριτικος (1836-1904) «ΑΧΤΑΡΜΙΞ 2» η Θεατρική Εκδοχίξ από τα έργα «Αχαρνής», του Αριστοφάνη, και «Αχαρνής – Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», του Δ. Σαββόπουλου Από 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 έως 8 Νοεμβρίου Διαβάστε περισσότερα...
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β& Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
- ΕΚΤΑΚΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΟΓΩ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 TΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ TEMPORARY OPENING HOURS UE TO GENERAL ELECTIONS ON SUNDAY OCTOBER 4 2009 THE B & M THEOCHARAKIS FOUNDATION FOR THE FINE ARTS & MUSIC WILL BE OPEN TO THE PUBLIC FROM 10 am UP TO 4 pm THANKS FOR YOUR UNDERSTANDING ΙΑΝΟΣ - ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ EMILIA OTTAVIANO- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΘΗΝΑΣ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS Διαβάστε περισσότερα...
«ONCE IN A LIFETIME» AVANT PREMIERE της ταινίας «Once in a Lifetime»!
Ντοκιμαντέρ για την ζωή & πορεία του Γιάννη Πετρίδη Διαβάστε περισσότερα...
“EΚΛΟΓΕΣ 2009: ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ;” Πρεμιέρα για την νέα εκπομπή του MAD TV, “YOUR VOICE” με τη συμμετοχή τηλεθεατών και υποψήφιων βουλευτών Διαβάστε περισσότερα...
ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΔιαβάστε περισσότερα...
“Ι AM BEYONCE” Weekend @ Mad TV10 & 11 Οκτωβρίου Διαβάστε περισσότερα...
ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 11ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣΔιαβάστε περισσότερα...
CHARLES LLOYD NEW QUARTET21ο ΕΘΝΟ – ΤΖΑΖ Φεστιβάλ Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Διαβάστε περισσότερα...

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥΤο «κλειδί» του αυτοέλεγχου είναι στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου και μάλιστα στον δεξιό περισσότερο από τον αριστερό (δες εικόνα).
Όταν υπάρχει πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές αρχίζει και μειώνεται η κριτική ικανότητα και οι αναστολές των επιθυμιών με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί ο αυτοέλεγχος.
Στην περιοχή αυτή εδράζεται η λειτουργική μνήμη όπου διαχειρίζονται οι πληροφορίες για την εκτέλεση μιας πράξης.
Όταν λοιπόν υπάρχει δυσλειτουργία και κακή διαχείριση της λειτουργικής μνήμης π.χ. λόγω υπερσυγκέντρωσης σε μια ασχολία ή επιθυμία έχουμε μείωση του αυτοελέγχου.
Έτσι λοιπόν στην σκλήρυνση κατά πλάκας όπου τακτικά έχουμε εστίες διαταραχής (απομυελινωτικές) στην περιοχή αυτή (βέλος) παρουσιάζονται έντονες διαταραχές του αυτοελέγχου που με την κατάλληλη αγωγή μειώνονται.

ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ fire.gr Π.Ε.Ε.Π.Σ.: Τράπεζα αίματος Εθελοντών Πυροσβεστών 2/10/2009 Συνάδελφοι/σες,Το Διοικητικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του και με γνώμονα την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας αποφάσισε την δημιουργία Τράπεζας Αίματος Εθελοντών Πυροσβεστών για τα μέλη της Ένωσης και τους συγγενείς 1ου βαθμού αυτών. Για αυτό το λόγο, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και υπηρετούν στην Αττική, να προσέλθουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρες 10:00 – 12:00 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»Λεωφ. Μεσογείων (Σταθμός Μετρό «Εθνική Άμυνα»).

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Ποιος «στρώνει το χαλί στην Τουρκία» σήμερα; Πάντοτε Υποκριτές και Ηθικοπλάστες Θράκη και εκλογές, από τον Αντιφωνητή Το λεξικό της μεταπολίτευσης Η G7 θ΄αποφασίσει σήμερα για το μέλλον Ο τόπος μας είναι κλειστός. Τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες. Αντιστάσεις: Κρίσιμα ερωτήματα για 3 μεγάλα εθνικά θέματα Eιρήσθω:Η επέτειος της 5ης Οκτωβρίου 1912 Συγκέντρωση ομογενών στην Αυστραλία εν όψει επίσκεψης Γκρουέφσκι ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην «είδηση» ότι «Οι Σκοπιανοί ψηφίζουν Οικολόγους "Ο Αλέξανδρος δεν ήταν απόγονος Σλαβομακεδόνων" "Όταν βγαίνει κάποιος Τούρκος βουλευτής προσπαθούν να του κόψουν την φόρα, να τον μειώσουν." Διαμαρτυρίες κατά του Αρμένιου προέδρου στη Γαλλία για την προσέγγιση με την Τουρκία Επιπτώσεις στην άμυνα…

Χαιρετσμός του Ευάγγελου Βενιζέλου

Φίλες και φίλοι,
Η 4η Οκτώβρη είναι ημέρα της νίκης, της χαράς και της ελπίδας,
Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη σας,
Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλος, Εκλογές 2009, Θεσσαλονίκη, δείτε εδώ:
http://www.evenizelos.gr/video/1535--4-2009 Δείτε ακόμη: Ομιλίες2 Οκτωβρίου 2009, Παρακολουθήστε την κεντρική ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εδώ:
http://www.evenizelos.gr/video/1541-omilia [Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πολιτικές και θεματικές ομιλίες του Ευ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια τςη προεκλογικής περιόδου, εδώ:
http://www.evenizelos.gr/elections2009video] Συνεντεύξεις 2 Οκτωβρίου 2009, Παρακολουθήστε τη συζήτηση του Ευ. Βενιζέλου με την Ντ. Μπακογιάννη στο δελτίο ειδήσεων των 8 του MEGA, με την Όλγα Τρέμη, εδώ: http://www.evenizelos.gr/interviews/1536-mega
2 Οκτωβρίου 2009, Ακούστε τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στο FM 100 και στο Γ. Αδάμ, εδώ:
http://www.evenizelos.gr/sounddocuments 1 Οκτωβρίου 2009, Ακούστε τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στο radioMetropolis, εδώ: http://www.evenizelos.gr/sounddocuments
Διαδικτυακή συνέντευξη Παρακολουθήστε ή / και διαβάστε τη διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος στους φίλους της ιστοσελίδας, εδώ:
http://www.evenizelos.gr/e-interview Σας ευχαριστούμε Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου προς τους νέους ψηφοφόρους, διαβάστε εδώ: http://www.evenizelos.gr/statements/1455-neoi Μήνυμα Ευ Βενιζέλου για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, διαβάστε εδώ:
http://www.evenizelos.gr/statements/1362--2009 Ευάγγελος Βενιζέλος, Εκλογές 2009, δείτε εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS