Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ομιλία στον ΟΦΑ: Σύγχρονη Κοσμολογία υπό το φως του James Webb, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου


Ομιλία στον ΟΦΑ: Σύγχρονη Κοσμολογία υπό το φως του James Webb, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Ομιλία του Εμμανουήλ Πλειώνη, Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 12 μμ, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113. Είσοδος ελεύθερη.

Η τελευταία δεκαπενταετία έχει χαρακτηριστεί και δικαίως ως η πιο σημαντική περίοδος για την επιστήμη της Κοσμολογίας, δηλαδή την επιστήμη που μελετά την γένεση, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος.
Η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική, την οπτική, την διαστημική έχει δώσει τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών αποτύπωσης σήματος, τηλεσκοπίων, διαστημοσυσκευών και δορυφόρων που με την σειρά τους έδωσαν τη δυνατότητα παρατήρησης του Σύμπαντος με εκπληκτική ακρίβεια.
Πλέον οι γνώσεις μας για την εξέλιξη του Σύμπαντος και των κοσμικών δομών που περιέχει, αυξάνονται σχεδόν με εκθετικό ρυθμό, τέτοιο που έχουμε σχεδόν πάψει να νιώθουμε έκπληξη με τις απανωτές μεταβολές που επιφέρουν στις γνώσεις μας για το Σύμπαν η ανάλυση των σύγχρονων παρατηρησιακών δεδομένων που συλλέγονται από δορυφορικά και επίγεια τηλεσκόπια και ανιχνευτές σωματιδίων.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και τον χρόνο και ήδη μας εντυπωσίασε με τις πρώτες εικόνες του, ενώ οι πρωτοποριακές παρατηρήσεις του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Στην ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της Σύγχρονης Κοσμολογίας, θα ακολουθήσει αναφορά στα επιστημονικά ερωτήματα που προσβλέπουμε απαντήσεις με την βοήθεια των δεδομένων του James Webb και θα παρουσιαστούν κάποιες πρώτες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και οι πιθανές συνέπειες τους.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John D. Barrow.
Είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και του European Space Science Committee και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για 2 θητείες (2016-2022).
Επιπλέον, είναι Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα.
Είναι Πρόεδρος του ΤΕΣ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας και υπήρξε μέλος του ΤΕΣ Φυσικής την περίοδο 2017-2019, ενώ είναι και μέλος της Επιστημονικής (Scientific Committee) και της Καθοδηγητικής επιτροπής (Steering Committee) του διεθνούς επιστημονικού Consortium «The Ultimate XMM Extragalactic X-ray Survey (XXL)».
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 επιστημονικά άρθρα σχετικά με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master και είναι κριτής επιστημονικών άρθρων των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: MNRAS, Astrophysical Journal, Astronomy & Astrophysics, κα.
Πρόσφατα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και των συναρτώμενων φυσικών καταστροφών.
https://manolisplionis.gr/
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ως προς τη χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια παραμονή σας στα γραφεία μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
©2023 Όμιλος Φίλων Αστρονομίας | Αλεξανδρείας 113 • τηλ: 2310 423133 • Θεσσαλονίκη

❦ Νέες Κυκλοφορίες & Εκδηλώσεις



Νέες εκδόσεις & εκδηλώσεις που θα σας ταξιδέψουν!

Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός
Άλαν Σ. Φοξ
Εικονογράφηση: Έφιε Κάουλ
Μετάφραση: Ελένη Μαρκοπούλου
Σελίδες 32
ISBN 978-960-03-7106-2
Τιμή €12
Ένα παιδικό βιβλίο για την Καθαρά Δευτέρα.
Ο Μπέντζι αγαπάει τους ουρανούς και ιδιαίτερα τους ουρανούς γεμάτους χαρταετούς. Αγοράζει συχνά χαρταετούς με το χαρτζιλίκι του από το τοπικό κατάστημα παιχνιδιών αλλά δεν πετάνε πάντα με επιτυχία και συχνά τους χάνει. Μια μέρα θα δει στο κατάστημα έναν γιγάντιο πορτοκαλί χαρταετό, για τον οποίο είναι σίγουρος ότι θα πετάξει με επιτυχία, αλλά είναι ακριβός. Έτσι, για να κερδίσει χρήματα, βοηθάει τη μαμά του με τις δουλειές στον κήπο. Ώσπου επιτέλους φτάνει η συναρπαστική μέρα που ο Μπέντζι μπορεί να πετάξει τον όμορφο χαρταετό του και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα…





Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Δημητρίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ελένης Πριοβόλου Το δέντρο με τις φωλιές την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 6.30 μ.μ. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Δημητρίου
Αγίου Δημητρίου 216 & Ειρήνης 17, Άγιος Δημήτριος

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου σας προσκαλούν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 6 μ.μ. σε συζήτηση με τον μεταφραστή Κώστα Αθανασίου, με αφορμή το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα Σαν σκόνη στον άνεμο.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου
Πεζόδρομος Γ. Παπασιδέρη 13, Κορωπί

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλανδρίου σας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 5.30 μ.μ. στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο σε συνάντηση με τον μεταφραστή Κώστα Αθανασίου, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Πέδρο Λεμεμπέλ Φοβάμαι, ταυρομάχε.
Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Τομπάζη 18 & Φιλικής Εταιρείας, Χαλάνδρι

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θράσου Καμινάκη Τρία δεκαοκτώ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ. Το βιβλίο αναλύει ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός και συζητά με τον Θράσο Καμινάκη και το κοινό. Κείμενα αποδίδουν και σχολιάζουν η τραγουδοποιός Μελίνα Τανάγρη και ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης. Συντονιστής της εκδήλωσης ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης.
Ianos
Σταδίου 24, Αθήνα

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Cine Δράση» σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 8 μ.μ. σε συζήτηση για το νέο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Ψιλά γράμματα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ) Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος»
Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια

Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» σας προσκαλούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη Ψιλά γράμματα. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η Ιωάννα Καρυστιάνη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
Ακαδημίας 32, Αθήνα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

🎈 Κάθε εβδομάδα γονείς - Φεβρουάριος 2023














ΑΣΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ


 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος / Αν οι «ιερές μπίζνες» είναι για καλό σκοπό, τότε θα κάνουμε πολλές


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος / Αν οι «ιερές μπίζνες» είναι για καλό σκοπό, τότε θα κάνουμε πολλές

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την ενθρόνισή του ως προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο δεύτερος μακροβιότερος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μιλάει στα «ΝΕΑ»


Δείτε βίντεο / Αιγάλεω: Έκρηξη σε κατάστημα με φιάλες υγραερίου - Αναφορές για τραυματίες

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο με την «ομερτά» για το συμβόλαιο της Pfizer


Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο με την «ομερτά» για το συμβόλαιο της Pfizer
Νέες επικρίσεις δέχεται το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη διαφάνεια για τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Pfizer.






Ακυρώνει τη δωρεά 3 νοσοκομείων το ΙΣΝ



Ακυρώνει τη δωρεά 3 νοσοκομείων το ΙΣΝ
Σκόπελος προέκυψε στο εγχείρημα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) καθώς ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων απέβη άκαρπος. Ο διαγωνισμός κάτω από αυτές τις συνθήκες ακυρώνεται.

Ποια χρέη «ξεχνάει» και ποια κυνηγάει ο ΕΦΚΑ


Ποια χρέη «ξεχνάει» και ποια κυνηγάει ο ΕΦΚΑ
Στον διαχωρισμό των οφειλών προς το ΚΕΑΟ σε στις εισπράξιμες και στις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, προβαίνει ...


Τι αλλάζει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες»


Τι αλλάζει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες»
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του τρόπου και περιεχομέ...

Νέο σώμα ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ συγκροτείται στο υπ. Οικονομικών!


Νέο σώμα ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ συγκροτείται στο υπ. Οικονομικών!
Την ίδρυση νέου σώματος αδιάφθορων, το οποίο θα ελέγχει τους υπαλλήλους ολόκληρου του Οργανισμού του υπουργείο...


Φιάσκο το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας


Φιάσκο το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας
Σε ουσιαστική αχρηστία βρίσκεται το μοναδικό πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών που ...