Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Άσκηση ετοιμότητας εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη άσκηση εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, απεγκλωβισμού μετά από σεισμό, πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμαριά, από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμαριάς και συμμετοχή πολλών εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα πήραν μέρος 61 εθελοντές - οι μισές γυναίκες - της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμου Θερμαϊκού, της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. της εθελοντικής ομάδας ΠΡΟΤΕΚΤΑ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πανοράματος και Σταυρούπολης και της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Αεροπορίας (ΚΟΜΑΚ).
Όλοι οι εθελοντές βρέθηκαν με πλήρη τον εξοπλισμό τους στο σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, προκειμένου να βγάλουν ζωντανούς με ειδικά φορεία ανέλκυσης από τα ερε ίπια τους εγκλωβισμένους, στους οποίους παρείχαν Πρώτες Βοήθειες.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε και απεγκλωβίστηκαν από τα «συντρίμμια» οι τελευταίοι τραυματίες.
Το σενάριο «ήθελε» να έχει πλήξει την πόλη μας ισχυρός σεισμός, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί και καταρρεύσει σπίτια και να υπάρχουν 6 τραυματίες εγκλωβισμένοι σε τριώροφη πολυκατοικία της οδού Νικομηδείας 12 στο κέντρο της Καλαμαριάς.
Ο απεγκλωβισμός των δυο πρώτων έγινε σχεδόν άμεσα ενώ οι εθελοντές χρειάστηκε να τρυπήσουν με κομπρεσέρ δυο πατώματα για να φθάσουν στους άλλους 4 εγκλωβισμένους - που ήταν και το πιο δύσκολο μέρος της επιχείρησης - για να καταφέρουν τελικά να τους κατεβάσουν μακριά από τα συντρίμμια και μετά από προσπάθεια μιάμισης ώρας τουλάχιστον.
Ικανοποιημένος κατά 80% δήλωσε μετά το τέλος της επιχείρησης ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Κωνσταντίνος Φελούδης.
«Αυτό το σκοπό όμως έχουν οι ασκήσεις.
Να εντοπίζουμε τα λάθη μας και κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι.
Στη χθεσινή επιχείρηση υπήρχαν δυο γραμματείς οι οποίες κατέγραψαν κάθε μας κίνηση, τους χρόνους των συνεργείων, τα λάθη, κάθε τι που συνέβη.
Όλα αυτά που καταγράψαμε θα τα συζητήσουμε όλοι μαζί, θα εκτιμήσουμε λάθη και τακτικές και σίγουρα την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερο».
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) ασχολείται με τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η κεντρική διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών.
Οι άνθρωποι της ομάδας δραστηριοποιούνται στην εθελοντική προσφορά βοήθειας καθώς και στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές.
Δυο φορές το χρόνο η ομάδα πραγματοποιεί μαθήματα σε υποψήφιους διασώστες.

ΝΤΕΤΣΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ

www.kosovo.gr
20.05.2009
Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν στο Βελιγράδι βρίσκεται εν πορεία, μετά από την οποία θα επισκεφθεί τη σερβική περιοχή Κοσσόβο και Μετόχια.
Ο Τζόζεφ Μπάιντεν κατά όλη την καριέρα του δρούσε από εξτρεμιστικές αντισερβικές θέσεις. Κατά τον πόλεμο στη Βοσνία ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της αμερικανικής συμμαχίας με τους Βόσνιους μουσουλμάνους και του βομβαρδισμού των Βόσνιων Σέρβων.
Ο Μπάιντεν επίσης είναι ένας από τους πιο ενεργούς και πιο δραστήριους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.
Με την ευκαιρία της προαναγγελόμενης επίσκεψης στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι η Μητρόπολη σήμερα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: ΝΤΕΤΣΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι την 21 Μαίου 2009.
Την είδηση αυτή ανακοίνωσε η λεγόμενη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα.
Ο αρμόδιος Μητροπολίτης Ράσκας-Πριζρένης δρ Αρτέμιος δεν δίνει ευλογία για την επίσκεψη αυτή.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έρχεται σε επίσκεψη στο Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, να επιβεβαιώσει την βιαία απόσχιση μέρους του εδάφους του κράτους της Σερβίας και την παράδοσή του στα χέρια των Αλβανών τρομοκρατών, οι οποίοι ατιμώρητα έπρατταν αναρίθμητα εγκλήματα κατά του σερβικού λαού, της σερβικής περιουσίας και της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θέλει ο Τζόζεφ Μπάιντεν με την κίνηση αυτή να επιβεβαιώσει ότι και η Ντέτσανι είναι αμερικανική βάση στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, όπως είναι και το Μπόντστιλ;
Η Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι υπό την τωρινή διοίκηση, δυστυχώς, ήδη έγινε γνωστή για την δράση της η οποία είναι προς ζημιά των σερβικών συμφερόντων, γίνοντας με κάποια έννοια προπύργιο της αντισερβικής δράσης στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, πράγμα που επιβεβαιώνει και η επίσκεψη αυτή.
Με σκοπό παρεμπόδισης και καταπολέμησης μιας τέτοιας δράσης της μονής Ντέτσανι, ο Μητροπολίτης Αρτέμιος πήρε την αναφερόμενη απόφαση.
Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης

Παραθινούπολη 2009 - η μεγάλη γιορτή των παιδιών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 29/56:00-9:00 μ.μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ
Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων «Πλάσματα στο βυθό» από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Γύρνα φτερωτή του μύλου» από το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Κάτι βλέπω στο νερό» από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Νερό και ρεύματα» από το Μουσείο Φωτογραφίας «Υγρός στίβος» από το Ολυμπιακό Μουσείο «Το νερό νεράκι!.. έλα μαζί μου κάτι έχω να σου πω και κάτι να σου δείξω σε ένα παιχνίδι..νερένιο» από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Δράσεις & εργαστήρια μη κυβερνητικών οργανώσεων - φορέων - ομάδων «Δάσος και νερό» από τον Αρκτούρο «Η περιπέτεια της αναζήτησης του χαμένου νερού» από την Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης «Μαθαίνοντας για την υδρόβια πανίδα» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία «Ένα μύθο θα σας πω για δράκους και γοργόνες και το αθάνατο νερό» από τη Σχεδία στην πόλη «Το νερό στη ζωή μας» εργαστήρι κόμικς από το Τμήμα Σκίτσου και Κόμικς του ΠΟΔΚ & γνωριμία με τον σκιτσογράφο Γιώργο Ακοκαλίδη (Ακόκ)Ενθύμιο από την Παραθινούπολη: «μικροσκοπικός βυθός» από την Καλλιτεχνική Ομάδα «Αχτένιστα Πινέλα» Παιχνιδότοπος «ο βυθός» Δημιουργική γωνιά παιχνιδιού και ζωγραφικής για τα πολύ μικρά παιδιά (ως 5 ετών) Δρώμενα στην πλατεία με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ από την ομάδα LALALAND
Αναλυτικότερα ΟΛΟ το πρόγραμμα εδώ.

Πουλήστε ρεύμα στη ΔΕΗ από το σπίτι σας

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Θα παράγουμε ρεύμα κατ΄ οίκον Τι προβλέπει το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr
Χωρίς καμία υποχρέωση να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία και με μόνο μία άδεια από την Πολεοδομία θα μπορούν τα νοικοκυριά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε προσόψεις, στέγες σπιτιών και ταράτσες κτιρίων.
Έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και αφού τελικά ξεπεράστηκαν τα εμπόδια του αρχικού καθεστώτος, χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα.
Αφορά μικρά συστήματα το πολύ ώς 10 kW και προβλέπει εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο στα 55 λεπτά/ κιλοβατώρα.
Δηλαδή πενταπλάσια απ΄ αυτήν στην οποία αγοράζει σήμερα το μέσο νοικοκυριό το ρεύμα από τη ΔΕΗ (περίπου 11 λεπτά).
Προϋπόθεση όμως για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι μέρος των αναγκών του κτιρίου να καλύπτεται από ηλιακό θερμοσίφωνα.

Κάνει τον...Γερμανό ο κύριος Μίζενς

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΜπορεί να επιδιώξει δίκη στη Γερμανία Ψάχνουν στο Μόναχο τον Μ. Χριστοφοράκο- βγήκε ένταλμα σύλληψής του- σενάρια αμνηστίας λόγω γερμανικής υπηκοότητας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
Καταζητούμενος για την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι από χθες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός εις βάρος του για την υπόθεση των μαύρων ταμείων.
Η χθεσινή μέρα των απολογιών των επτά πρώτων κατηγορουμένων πρώην στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ εξελίχθηκε σε θρίλερ που παίχτηκε στη σκιά της απουσίας του άλλοτε «νούμερο 1» της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Παρουσίαση του βιβλίου «Εθνοκτονία εν εξελίξει»

Οι εκδόσεις «Πελασγός» έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητού Κωνσταντίνου Ρωμανού «Εθνοκτονία εν εξελίξει - Η Ελλάς στο μάτι του κυκλώνα της Νέας Τάξης» την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο President (Λεωφόρος Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σαρρής Νεοκλής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Γούδης Χρίστος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Παπαμιχαήλ Ιωάννης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Παπανικολάου Θύμιος, εκδότης περιοδικού «Ρεσάλτο» Χατζηπαράσχου Αναστάσιος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμoνα Αττικής Ρωμανός Κωνσταντίνος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαννόπουλος. Εκδόσεις «Πελασγός», Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας, Χαριλάου Τρικούπη 14, Τ.Κ. 106 79 Αθήνα, τηλ. 210-6440021, yyiannak@otenet.gr

'Ακου Χριστόφια (2)

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Η φασιστική κυβέρνηση της χούντας και ο Ντενκτάς ίδρυσαν το 1983 την ΤΔΒΚ που εσείς αποκαλείτε «λεγόμενη» και «ψεύτικη», αλλά η κυβέρνηση Έρντογαν και το ΡΤΚ, το κόμμα του Ταλάτ, είναι αυτοί που ουσιαστικά προσπαθούν να την αναβαθμίσουν.
Η κατοχική Τουρκία απαλλάχτηκε από τις αμαρτίες της στην Κύπρο με τον αέρα του «ναι» στο δημοψήφισμα κατά την περίοδο του ΡΤΚ και πήρε «πιστοποιητικό αθωότητας».
Σηκώθηκε από το εδώλιο του κατηγορουμένου και κάθισε στη θέση του εισαγγελέα.
Μήπως αυτή είναι η επιτυχία του «υποστηρικτή της λύσης και της ειρήνης» ΡΤΚ που εκτιμάς και πενθείς ακόμη επειδή ανατράπηκε;
Πες μας Δημήτρη.
Να ξέρουμε και εμείς.
Να ανακαλύψουμε και εμείς το μαργαριτάρι που ανακάλυψες εσύ.
Κατά τη νέα περίοδο που άρχισε με τον Ταλάτ, η απαισιοδοξία στο θέμα της λύσης έφτασε στα ύψη στο βορρά.

Πρεμιέρα για την Arizona του Juan Carlos Rubio

Στην Arizona, ένα ζευγάρι Αμερικανών συμμετέχει στο κρατικό πρόγραμμα για την αναχαίτιση των μεξικανών μεταναστών και περιμένει κάτω από τον καυτό ήλιο της ομώνυμης ερήμου τους γείτονες-“εισβολείς” με εμφανείς προθέσεις.
Μακριά από την καθημερινή τους ρουτίνα, ο Τζωρτζ και η Μάργκαρετ βρίσκονται αντιμέτωποι όχι με τους “εισβολείς”της ερήμου, αλλά με την έρημο της σχέσης τους και της ζωής τους και τα πράγματα παίρνουν απρόβλεπτη τροπή… Συγγραφέας: Juan Carlos Rubio Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής Φωτισμοί-Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σουλιώτης Κινησιολογία: Ευανθία Σωφρονίδου Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Σακατζής Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δάφνη Μουστακλίδου Παίζουν Βασίλης Κανελλόπουλος Πένυ Φυλακτάκη Αγγελική Ελευθεράκη Ευτυχία Νικολοπούλου Ελένη Κιλινκαρίδου Ζωή Χατζηαγγέλου Αντώνης Δαλκιρανίδης Πέτρος Μαλιάρας Πληροφορίες της παράστασης Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 Μαΐου 2009
Διάρκεια παραστάσεων: 21-29 Μαΐου 2009
Ημέρες παραστάσεων: Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας
Ώρα: 21:30
Κρατήσεις: 2310 535747
Χώρος παραστάσεων: Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος, Καθολικών 4
Πληροφορίες: 2310 535747, 6972294695, www.ougaklara.gr

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - έτος
Θέμα της εβδομάδας: Μέτρηση του χρόνου Ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Έτος είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Γη για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο και διαρκεί περίπου 365 ημέρες.
Πρόκειται για το λεγόμενο στην αστρονομία ηλιακό ή τροπικό έτος.
Κατ’ επέκταση, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε πλανήτη: για τον Άρη, για παράδειγμα, μιλάμε για «αρειανό έτος», το οποίο διαρκεί περίπου όσο δύο γήινα.
Παλιότερα, όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη δεν κινείται, το έτος προσμετρούνταν με βάση τις ορατές αλλαγές στη φύση που προκαλεί η εναλλαγή των εποχών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα της περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο.
Ημερολογιακό έτος είναι το χρονικό διάστημα ενός έτους αλλά με ορισμένη αρχή και τέλος.
Η διάρκεια του ημερολογιακού έτους ποικίλλει ανάλογα με το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται.
Για παράδειγμα, στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο ακολουθεί σήμερα η Δύση, διαρκεί περίπου 365,2425 ημέρες, ενώ στο Ιουλιανό περίπου 365,25 ημέρες.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2009 - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αγαπητοί φίλοι, ο ιστότοπος του Μουσικού Χωριού ανανεώθηκε πλήρως και σας περιμένει. Στις σελίδες του μπορείτε να διαβάσετε τις περιγραφές των μουσικών εργαστηρίων και project της φετινής χρονιάς και να προσανατολιστείτε στις 3 περίοδους του καλοκαιριού.
Επίσης, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, και να διαβάσετε τα βιογραφικά τους.
Τέλος, να ενημερωθείτε για τις συναυλίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Μουσικού Χωριού 2009.
Μπορείτε να πάτε και κατ' ευθείαν από ΕΔΩ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83 Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950 info@psomiadion.gr Αθήνα 22.01.2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ● Κυριακή 24/5/2009 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί από τα ποντιακά σωματεία της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τη νομαρχία Αθηνών, το δήμο Καλλιθέας και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, εκδήλωση αφιερωμένη στη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη, Καλλιθέα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ • Επιμνημόσυνη δέηση• Χαιρετισμοί επισήμων• Ομιλία από τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Ιορδανίδου• Κατάθεση στεφάνων• Μουσικό αφιέρωμα με τον Πέτρο Γαϊτάνο• Πυρρίχειος χορός από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί». Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας. Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ερμίδου Γεωργία Εκδηλώσεις “Ημέρα Μνήμης για τον Ελληνισμό των Ποντίων” στη Λιβαδειά (22-24/5) Η 19η ΜΑΪΟΥ είναι ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό των Ποντίων αλλά και ημέρα σκέψης και περισυλλογής για όλους τους Ελληνες. Η γενοκτονία (1914-1924) που άφησε πίσω της 353.000 νεκρούς, ορφάνια, δυστυχία και ανθρώπους χωρίς πατρίδα, τιμάται κάθε χρόνο αποτείοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτή την ξεριζωμένη γενιά. Έτσι και ο Σύλλογος Ποντίων Λιβαδειάς «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας θα τιμήσει την ημέρα αυτή με ένα τριήμερο εκδηλώσεων. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 22/5/2009 & Σάββατο 23/5/2009 ώρες 8 έως 10 μ.μ. τα γραφεία του Συλλόγου θα παραμείνουν ανοικτά για όλους τους φίλους & μέλη με ενημερωτικό υλικό & προβολή εικόνων από την γενοκτονία & τις αλησμόνητες πατρίδες.Κυριακή 24/5/2009 και ώρα 10.30 π.μ.- Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς.- Σύντομη ομιλία από εκπρόσωπο του ποντιακού συλλόγου.- Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.- Κατάθεση στεφάνων από τον Νομάρχη Βοιωτίας και τις αρχές της πόλης.- Ακολουθεί δεξίωση στα γραφεία του Συλλόγου. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και όλοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού (σύσσωμοι), σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 90η επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 στην Έδεσσα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως: Κυριακή 24 Μαΐου 2009 07:00 –10:00 ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ 10:00 – 10:05 Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας 10:05 – 10:15 Ομιλία για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον εκπαιδευτικό κ. Στεφανίδη Χαράλαμπο Με θέμα: «Γενοκτονία – ένα διαρκές έγκλημα»ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΠΛ. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) 10:45 Τρισάγιο αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Τούρκων αδίκως βασανισθέντων και φονευθέντων, εν αιχμαλωσία και εξορία τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων της Ανατολής κατά τα έτη 1916-1923- Κατάθεση στεφάνων- Ανάγνωση ψηφίσματος- Απαγγελία ποιήματος «ΠΟΝΤΟΣ»- Πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Ν. Πέλλας- Σιγή ενός λεπτού- Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα 11:35 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ- Έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και της Πολιτιστικής κληρονομιάς του» από τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών- Προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων (κατά τη διάρκεια της προσχώρησης των θεατών)- Χαιρετισμός των επισήμων και εισαγωγή στην εκδήλωση από εκπρόσωπο των Ποντιακών Σωματείων του Νομού- Τραγούδι «Αναστορώ τα παλαιά» από τον Άρη και τη Βίκυ Μιχαηλίδη- Ομιλία για την ημέρα μνήμης από τον συγγραφέα Τσιρκινίδη Χάρη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής υπό το φως των ξένων διπλωματικών αρχείων – Μέθοδοι διεκδίκησης» με σύγχρονη προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων- Τραγούδι από τη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας- Απαγγελία του ποιήματος «ΠΑΡΘΕΝ» του Κ. Καβάφη- Τραγούδι από την τετράφωνη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών- Τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα» από την νεαρή Ευδοξία Γρηγοριάδου των Ποντιακών Συλλόγων ΓιαννιτσώνΔεξίωση με παραδοσιακά εδέσματαΑνακοινώνεται ότι το τρισάγιο και οι καταθέσεις στεφανιών των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώον της πόλης, αλλά στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Πλατεία Μεγ. Αλεξάνδρου (ταξί). ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου και ώρα 9:00 μ.μ. στο κέντρο «Ακρίτας» στα Αλωνάκια Κοζάνης. Συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες:- Σοφιανίδης Γιώργος- Σανίδης Γιάννης- Ακριτίδης Χρήστος- Ιωακειμίδης Δημήτρης- Ζιμπιλιάδης Στέργιος- Κεχαγιάς Δημήτρης- Χολόπουλος Παναγιώτης- Σιδεράς Γρηγόρης- Κοπαλίδης Παναγιώτης Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα! Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης Πανδώρας 2 Κοζάνη T.K. 50100 Τηλ. & Fax: 2461036167 http://spfkoz.blogspot.com spfkoz@gmail.com Πρόγραμμα εκδηλώσεων Νομαρχίας Αθηνών για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 08:00 Επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.12:00 Τέλεση δοξολογίας στον Ι.Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β' & ομιλία από τον Πρόεδρο του Σ.ΠΟ.Σ. Ν. Ελλάδας & νήσων κ. Ιωάννη Σαββίδη.13:00 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από:- Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.- Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας & νήσων,- Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.- Πρόεδρο του "Φωμιάδειου" πολιτιστικού κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού.- Εκπρόσωπος Ποντιακών Ομοσπονδίων & Οργανώσεων.- Πρόεδρους Ενώσεων απόστρατων αξιωματικών.- Πρόεδρο Συλλόγου Εφέδρων αξιωματικών & ανθυπασπιστών.- Πρόεδρο Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας αναπήρων & θυμάτων πολέμου Ελλάδος.- Εκπροσώπους Ενώσεων αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.- Προέδρους οργανώσεων παλαιών πολεμιστών, αξιωματικών,υπαξιωματικών & οπλιτών.- Εκπροσώπους σώματος Ελλήνων προσκόπων & σώματος Ελληνίδων οδηγών.- Εκπροσώπους των αναγνωρισμένων οργανώσεων που εδρεύουν στο Νομό & επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.- Γενικό γραμματέα περιφέρειας Αττικής.- Νομάρχη Δυτικής Αττικής.- Νομάρχη Ανατολικής Αττικής.- Νομάρχη Πειραιώς.- Δήμαρχο Αθηναίων.- Νομάρχη Αθηνών.- Πρόεδρο Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς.- Εκπρόσωπο Ενόπλων δυνάμεων.- Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.- Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων.- Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.Στις εκδηλώσεις μνήμης προσκαλούνται να παρευρεθούν η Πολιτειακή Αρχή, Πολιτικές, Δικαστικές & Στρατιωτικές Αρχές, Εκπρόσωποι της Νοπμαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης & οι Διοικήσεις Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Σωματείων & Οργανώσεων με τη σειρά που προβλέπεται στις επίσημες τελετές. Προσέλευση μέχρι 11:45 Πληροφορίες: 2132064721,558,576 Αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία ζητά ο Γ. Κουμουτσάκος Την ανάγκη ουσιαστικής μεταστροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.“Η 19η Μαΐου έχει καθορισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη τους, δεν ξεχνάμε τη θυσία τους. Όταν η Τουρκία διακηρύττει - και είναι θετικό αυτό ως πρόθεση - πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, είναι καιρός να ξεκινήσει και μια παράλληλη προσπάθεια για μηδενικά προβλήματα και με την ιστορία της”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος. Στη Νάουσα οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων Ως γνωστόν, η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 ως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς. Ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 στην πόλη της Νάουσας, για συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με την προώθηση του ζητήματος της ψηφιοποίησης των ιστορικών βιβλίων της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου που βρίσκεται στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας. Η Νομαρχία όπως κάθε χρόνο καταρτίζει το πρόγραμμα εορτασμού και οργανώνει σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία (στην παρούσα περίπτωση με την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας), τις παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αιμοδοσία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νάουσας και διανομή έντυπου υλικού για τη γενοκτονία, ομιλία στο Δημοτικό Περίπτερο της Νάουσας από τον κ. Νεοκλή Σαρρή, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μουσικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και μοιρολόγια, ξενάγηση στο χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου. ΠρόγραμμαΚυριακή 24/5- 7.30 π.μ.: Επίσημη έπαρση της Σημαίας.- 8.00 π.μ.: Παράταξη στρατιωτικού τμήματος απόδοσης τιμών και της Στρατιωτικής Μουσικής Β΄ Σ. Στρατού καθώς και των ένστολων τμημάτων Ποντιακών σωματείων, αντιπροσωπειών Προσφυγικών Σωματείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Σχολείων, Προσκόπων & Οδηγών στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου στην πόλη της Νάουσας.- 9.30 π.μ.: Πέρας προσέλευσης στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου των Αρχών και του Λαού.- 9.45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης των επισήμων.- 9.55 π.μ.: Τέλεση Μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.- 10.00 π.μ.: Ομιλία μέσα στον Ιερό Ναό από τον κο Γιάννη Καϊλάρη, Σχολικό Σύμβουλο Α΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας.- 11.00 π.μ.: Στο χώρο του Μνημείου των Ποντίων, στην κεντρική πύλη του Πάρκου της Νάουσας (Κιόσκι), Επιμνημόσυνη δέηση, Κατάθεση στεφάνων.- 11.45 π.μ.: Δεξίωση στο κιόσκι ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ" Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης "Ο ΠΟΝΤΟΣ" σας καλεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί στο Μεσαίο με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και του εορτασμού της Αναλήψεως του Σωτήρος. ΠρόγραμμαΚυριακή 24 Μαΐου07:00 Όρθρος, Θεία λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Μεσαίου.10:30 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από το σύλλογο στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου.10:40 Ομιλία με θέμα:"Γενοκτονία" από τον θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Βασίλη Ταρνανίδη10:30 Πυρρίχιος χορός (Σέρρα).Διήμερες εκδηλώσεις Αναλήψεως του ΣωτήροςΤετάρτη 27 Μαϊου19:30 Μέγας εσπερινός20:30 Ομιλία με θέμα "Γενικά περί αιμοδοσίας" με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κρουσόβαλη, επιμελητή Α΄ του Θεαγένειου Νοσοκομείου.21:15 Χοροί του Πόντου από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου.Πέμπτη 28 Μαϊου07:00 Όρθρος και Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος.20:00 Παιδική εκδήλωση "Το πρόγραμμα του Μάντζικ σε ένα τρελό πάρτι με το Μίκυ Μάους" από τον Νίκο Καμπέρ. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ" T.K. 54500 ΜΕΣΑΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Τηλ. 2310786410, 6977797804

ΔΕΒΘ 2009 - Πρόσκληση στην εναρκτήρια εκδήλωση

«Φυτώριο» φανατικών ηγετίσκων το 7ο Ισλαμικό Συμβούλιο Ευρασίας

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Προκλητικότατος ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ
H Τουρκία διοργανώνει, αυτές τις μέρες, το 7ο Ισλαμικό Συμβούλιο Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη.
Η εκδήλωση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες, με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου και να αμβλύνει το πολιτισμικό χάσμα με τη Δύση.