Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Άσκηση ετοιμότητας εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη άσκηση εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, απεγκλωβισμού μετά από σεισμό, πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμαριά, από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμαριάς και συμμετοχή πολλών εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα πήραν μέρος 61 εθελοντές - οι μισές γυναίκες - της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμου Θερμαϊκού, της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. της εθελοντικής ομάδας ΠΡΟΤΕΚΤΑ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πανοράματος και Σταυρούπολης και της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Αεροπορίας (ΚΟΜΑΚ).
Όλοι οι εθελοντές βρέθηκαν με πλήρη τον εξοπλισμό τους στο σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, προκειμένου να βγάλουν ζωντανούς με ειδικά φορεία ανέλκυσης από τα ερε ίπια τους εγκλωβισμένους, στους οποίους παρείχαν Πρώτες Βοήθειες.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε και απεγκλωβίστηκαν από τα «συντρίμμια» οι τελευταίοι τραυματίες.
Το σενάριο «ήθελε» να έχει πλήξει την πόλη μας ισχυρός σεισμός, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί και καταρρεύσει σπίτια και να υπάρχουν 6 τραυματίες εγκλωβισμένοι σε τριώροφη πολυκατοικία της οδού Νικομηδείας 12 στο κέντρο της Καλαμαριάς.
Ο απεγκλωβισμός των δυο πρώτων έγινε σχεδόν άμεσα ενώ οι εθελοντές χρειάστηκε να τρυπήσουν με κομπρεσέρ δυο πατώματα για να φθάσουν στους άλλους 4 εγκλωβισμένους - που ήταν και το πιο δύσκολο μέρος της επιχείρησης - για να καταφέρουν τελικά να τους κατεβάσουν μακριά από τα συντρίμμια και μετά από προσπάθεια μιάμισης ώρας τουλάχιστον.
Ικανοποιημένος κατά 80% δήλωσε μετά το τέλος της επιχείρησης ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Κωνσταντίνος Φελούδης.
«Αυτό το σκοπό όμως έχουν οι ασκήσεις.
Να εντοπίζουμε τα λάθη μας και κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι.
Στη χθεσινή επιχείρηση υπήρχαν δυο γραμματείς οι οποίες κατέγραψαν κάθε μας κίνηση, τους χρόνους των συνεργείων, τα λάθη, κάθε τι που συνέβη.
Όλα αυτά που καταγράψαμε θα τα συζητήσουμε όλοι μαζί, θα εκτιμήσουμε λάθη και τακτικές και σίγουρα την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερο».
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) ασχολείται με τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η κεντρική διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών.
Οι άνθρωποι της ομάδας δραστηριοποιούνται στην εθελοντική προσφορά βοήθειας καθώς και στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές.
Δυο φορές το χρόνο η ομάδα πραγματοποιεί μαθήματα σε υποψήφιους διασώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: