Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια απο τον θάνατο του Παπανικόλα

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ.Οικονομίδης και ο Πρόεδρος του Π.Ο.Δ.Κ Ι.Ιωσηφίδης σας προσκαλούν το Σάββατο 25 Απριλίου και τη Κυριακή 26 Απριλίου 2009 στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου Παπανικόλα,του παπά, με το ένα ράσο

Σταυρώνει τη Ν.Δ. βλέπει τούνελ λιτότητας

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΛιτότητα διαρκείας και απειλή ύφεσης Έκθεση- καταπέλτης με αιχμές κατά κυβέρνησης από τον Γ. Προβόπουλο
Σταύρωσε με τον τρόπο του χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος την οικονομική πολιτική της τελευταίας πενταετίας αναφέροντας στην ετήσια έκθεσή του ότι αυτή κάθε άλλο παρά βοήθησε στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
O κ. Προβόπουλος δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να εφαρμοσθεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσει σε μηδενισμό των ελλειμμάτων σε τρία χρόνια, ώς το 2012, και σε περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ, από σχεδόν 100% σήμερα, μέσα σε μια δεκαετία.
Έτσι, την ώρα που στη διεθνή σκηνή διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ, η έκθεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει μακρύ τούνελ λιτότητας για την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS
587 Albany StreetBoston, MA 02118Telephone: (617) 338-7453 www.panagiasoumelaboston.com
webmaster@panagiasoumelaboston.com Ποντιακή βραδιά από το Ράδιο Μακεδόνισσα 106,4 Ανήμερα του Πάσχα Κυριακή 19 Απριλίου μετά το μεσημεριανό γλέντι σας προσκαλούμε στην μεγάλη ποντιακή βραδιά - γλέντι που διοργανώνουμε το Ράδιο Μακεδόνισσα 106,4 και το Ράδιο Ρασόπουλον 103,2 στο κέντρο Λάλης στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, με τους Γιάννη Γαβριήλιδη και Πόλιο Παπαγιανίδη στο τραγούδι, στην Λύρα τον Τάσο Παυλίδη και τον Πόλυ Εφραιμίδη, στα πλήκτρα τον Σάκη Ιωαννίδη και στο νταούλι τον Γιάννη Κραμπουγίκη. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ" Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης αναβιώνουν αυτές τις Άγιες Ημέρες τα παρακάτω έθιμα:
Πλησιάζει το Πάσχα και ο Σύλλογος μας θα αναβιώσει μια σειρά έθιμα ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου με τα «Κερκέλια».
Τα «Κερκέλια» είναι ένα είδος κουλουριού, που το φτιάχνουν οι πόντιες νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου για να το δώσουν στα παιδιά που θα ψάλλουν την άλλη μέρα.
Λέγεται ότι ο φτωχός Λάζαρος ζητιάνεψε αλεύρι και με αυτό έκανε τα κερκέλια και τα μοίρασε στα φτωχά παιδιά που πεινούσαν. Μια άλλη εκδοχή θέλει τα κερκέλια να είναι το πρώτο φαγητό που έφαγε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του από τον Κύριο.
Οι πόντιες νοικοκυρές θα μας δείξουν από την αρχή μέχρι το τέλος τη διαδικασία παρασκευής του κουλουριού αυτού, που γίνεται μόνο με αλεύρι και νερό.
Την επόμενη ψάλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Βαΐων.
Με τα φύλλα δάφνης που παίρνουν από την εκκλησία, τα παιδιά στολίζουν καλάθια στα οποία βάζουν τα αυγά που θα τους δώσουν.
Τα κερκέλια τα περνούν σε ένα ξύλο το οποίο στη βάση του έχει άλλο ένα ξύλο σταυρωτά, ώστε να συγκρατούνται.
Τα κάλαντα των Βαΐων είναι:Βάι βάι το βάιΤρώγω ψάρι και χαψίΚαι τη άλλη ΚεκερήΤρώγω το παχύ αρνί.Θεία θεία αν το κερκέλ’και δώσ’ με το κόκκινο τα’ ωβό.Οι νοικοκυρές τους δίνουν αυγά, κερκέλια, καραμέλες, τσούγκουρα και σήμερα πλέον χρήματα.Από τα αυγά που θα μαζέψουν θα ψάξουν τα πιο γερά για να συμμετάσχουν στις «Αυγομαχίες».Οι πόντιοι ξεχωρίζουν τα γερά αυγά κότας από τον ήχο που κάνουν όταν τα χτυπούν στα δόντια τους κλείνοντας το ένα αυτί.Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδοπής "Η Κερασούντα και το Γαρς"Θρυλόριο Ν. ΡοδόπηςΤ.Κ. 69100Τηλ. & Fax: 2531038787Κιν. 6973070513
Στο Σότσι της Ρωσίας η πολυθεματική έκθεση «Πόντος - Δικαίωμα στη μνήμη» Παραμονές του Αγίου Πάσχα, στις 17 Απριλίου, στην πόλη Σότσι της Ρωσίας θα εγκαινιαστεί η πολυθεματική έκθεση με τίτλο «Πόντος - Δικαίωμα στη μνήμη».
Η έκθεση αποτελείται από αυθεντικές φωτογραφίες, έγγραφα και κείμενα από τα αρχεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστα Φωτιάδη και αποτελεί το απαύγασμα ερευνών σχεδόν τριών δεκαετιών.
«Οι Έλληνες της Διασποράς και της μητροπολιτικής Ελλάδος έχουν δικαίωμα στη μνήμη. Έχουμε δικαίωμα να θυμίσουμε και να προβάλλουμε, να ενημερώσουμε και να αφυπνίσουμε τον κόσμο, με αφορμή το τραγικό γεγονός της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό Κέντρο Τέχνης της πόλης και αποτελείται από 45 θεματικές ενότητες.
Πριν από το Σότσι, η έκθεση είχε "ταξιδέψει" στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα, καθώς και σε άλλες ρωσικές πόλεις, όπου υπάρχει συμπαγής ελληνική παρουσία, όπως Ροστόβ, Κρασνοντάρ, Βλαντικαυκάζ, Γελεντζίκ Νοβοροσίσκ, Γεσέντουκι, Πιατιγκόρσκ.
«Περιμένουμε πλήθος κόσμου, ειδικά τους νέους που θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να γνωρίσουν από κοντά τις πτυχές του σπουδαίου έργου του κ. Φωτιάδη», είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μιχάλης Σαββίδης, επιχειρηματίας, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των ελληνικών συλλόγων της πρώην ΕΣΣΔ. Στο Σότσι μένουν σήμερα περίπου πέντε χιλιάδες Έλληνες, ενώ στο ορεινό «ελληνικό» χωριό της περιοχής, «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο), που ίδρυσαν ελληνικές οικογένειες το 1878, θα φιλοξενηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου, θα παραστούν εκπρόσωποι της πόλης, Έλληνες της κοινότητας και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μοίρασαν κερκέλια κι έψαλλαν κάλαντα για την έλευση του Πάσχα Ένα έθιμο 80 χρόνων με ρίζες από τον Πόντο αναβίωσαν μέλη και μικρά παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου ποντίων Τα κερκέλια, ένα είδος κουλούρας που σύμφωνα με την ποντιακή παράδοση ήταν το πρώτο που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του, μοιράστηκαν στο Θρυλόριο την Κυριακή των Βαΐων μία μέρα πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μέλη και μικρά παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων του οικισμού αναβίωσαν ένα έθιμο 80 χρόνων με ρίζες από τον Πόντο.
Κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές στολές περιηγήθηκαν από σπίτι σε σπίτι για να ψάλλουν τα κάλαντα των Βαΐων και να λάβουν κέρασμα τα κερκέλια που οι Πόντιες νοικοκυρές φτιάχνουν τηρώντας πατροπαράδοτα έθιμα της πασχαλιάς.
«Χαιρόμαστε που στα περισσότερα σπίτια έχουν κάνει κερκέλια», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου και αναφέρθηκε στις ρίζες του εθίμου, «το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες έκαναν τα κερκέλια, δηλαδή το κουλούρι που κατά την παράδοση την ποντιακή τουλάχιστον, είναι το πρώτο που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του. Υπάρχει βέβαια και άλλη μία εκδοχή που λέει ότι τα Κερκέλια τα έκανε ο Λάζαρος τριγυρνώντας στα σπίτια ζητιάνευε αλεύρι και με αλεύρι και νερό και λίγο αλάτι γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται και τα κερκέλια, έκανε τα κερκέλια και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια».
Τα παιδιά κρατώντας καλαθάκια στα χέρια έψαλλαν τα κάλαντα των Βαΐων,
«Βάϊ, βάϊ το βαΐ, τρώγω ψάρι και χαψί και τα παν την Κυριακή τρώγω το παχύ αρνί.
Θεία, θεία να το κερκέλ, και δώσμε το κόκκινο το βοδ’», δηλαδή το κόκκινο αβγό, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδου, «γιατί ξέρετε το αβγό εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα καλό φαγητό και μάλιστα αναζητούσαν και τα γερά αβγά οι αβγομάχοι και οπότε ό,τι αβγό τους έδιναν καταλαβαίνετε ότι περνούσε από τα δόντια τους για να ξεχωρίσουν τα γερά αβγά».
Με τα αυγά που συγκέντρωσαν τα μέλη του συλλόγου την Κυριακή του Πάσχα θα λάβουν μέρος στις αυγομαχίες.
Εφημερίδα "Ο Χρόνος" 14-04-2009 SENATOR FERGUSON MUST BE SHAMED Dear friends,On the 18th March, 2009, one Senator Alan Ferguson, a Liberal Senator from South Australia, uttered manure in the Federal Parliament, (page 87 of Hansard, attached) giving a ridiculous interpretation of history, and berating the Honourable Michael Atkinson, Minister for Justice in South Australia. Why? Because Minister Atkinson had the decency and fortitude to pay tribute to the 353,000 Pontic Hellenes, victims of the NeoTurk movement, lead by Mustafa Kemal Attaturk, that resulted in the Christian Genocide in the early part of the previous century.Senator Ferguson was obviously influenced by a junket that the Turkish (military junta) Government organised for him (and who knows what happened there...). The President of the Federation of Pontian Associations of Australia, Harry Tavlaridis, has written to this historically dyslexic Senator expressing the Federation's grave disappointment at his anathema. I implore that you too write to the Senator condemning his utterances. You can send your concerns via his e-mail at senator.ferguson@aph.gov.au.
Please cc your letters to Harry Tavlaridis at harry@tavlaridis.com or to me (I will pass them on to Harry).
We need a united approach to this travesty.In light of this history distorter, the now (in)famous Senator Alan Ferguson, the man who has shamed the Australian Parliament for the sake of a junket to Turkey, we have prepared a petition. Please fill it in and pass this on to as many people from around the world. It will be submitted to the Parliament of Australia as well as the international media. The link to the petition is as follows:
Yours in HellenismPeter Jasonides

Νέο πακέτο προτάσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα ετοιμάζει το Ιράν

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Νέο πακέτο προτάσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα ετοιμάζει το Ιράν Νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ επιθυμεί το Ιράν, λέει ο Αχμαντινετζάντ Θετική στο διάλογο η Τεχεράνη Ένα νέο πακέτο προτάσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Ιράν στις έξι δυνάμεις, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ