Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΚΘΒΕ 🎭 Καλοκαιρινός Προγραμματισμός 2023, Πρεμιέρες,


ΚΘΒΕ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική του Στέφανου Κορκολή, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 
Επίσης, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την παραγωγή «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Στέλιου Χρονόπουλου, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή & σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού, που θα κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Η παράσταση «H Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.
Oι Μπαντα-ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση, έρχονται στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro, από τις 11 Ιουλίου, για να πάρουν θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής, με την πιο δροσερή μετ-επιθεώρηση του καλοκαιριού, «E-pass ή επί τας!», σε κείμενα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.
Τέλος, το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τη θεατρική Ομάδα naan θα παρουσιάσει το ΟΝΕΙΡΟ... του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή- σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) μόνο για 11 παραστάσεις, από 12 Ιουλίου έως και 23 Ιουλίου 2023.

Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού - σκηνοθέτης της παράστασης «Τρωάδες»), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα στις «Τρωάδες») - Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη)- Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη) - Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική - Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ)- Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος) - Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Μαριάννα Αβραμάκη (Γυναίκες Χορού), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Χριστόφορος Μαριάδης (Βοηθός σκηνοθέτη- Άντρας)

«ΤΡΩΑΔΕΣ»
του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ
Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 & 7 Ιουλίου), για να ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε θέατρα της Αττικής τον Σεπτέμβριο.
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Στο ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου,Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ρόλο του Ποσειδώνα.
* Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

«ΣΦΗΚΕΣ»
από το Εθνικό Θέατρο, μια συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ
Πρεμιέρα: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2023
Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
Ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη
Οι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου που υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.
Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.

«Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων»
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε μια ανατρεπτική, γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό… κρουαζιέρα, προσκαλεί τους θεατές, το ΚΘΒΕ με την παράσταση «Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στο… απόλυτα δροσερό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Οι θεατές, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πλοίο, ταξιδεύουν υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου (ζωντανή μουσική επί σκηνής) στο Παρίσι και τη Σεβίλη και παρακολουθούν μια ρομαντική διαμάχη ανάμεσα στο συμφέρον και την αγάπη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00

«E-pass ή επί τας!» - ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)
Η πιο δροσερή μετ- επιθεώρηση του καλοκαιριού
Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/tro
Πρεμιέρα: Τρίτη 11 Ιουλίου
Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και «δροσεροί» επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!
Τα κείμενα του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τις διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και τον εξωτερικό ανατρεπτικό χώρο, που φιλοξενεί την παράσταση, καθιστούν τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μια απόλυτα καλοκαιρινή πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η πολύχρωμη βεντάλια τους, που θα απλώσει για να μας ανακουφίσει κάπως από την κάψα της επικαιρότητας και του θέρους, περιλαμβάνει σπαρταριστές αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τα κακώς κείμενα της χώρας τούτης.

ΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Φρόσω Λύτρα
Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου
Το «Όνειρο…», μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) που βρίσκεται στον Δήμο της Καλαμαριάς, από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου, μόνο για έντεκα παραστάσεις.
Η παράσταση, της οποίας τη διασκευή και την σκηνοθεσία υπογράφει η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα, είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ομάδας naan και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της Τιτάνια.
Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη έως Κυριακή στις 21.00

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Ανέζας Παπαδοπούλου. Η parallaxi σε συνεργασία με τους φίλους της ηθοποιού στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της, την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8μμ, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ΔΕΘ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Oμιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέρης Πελτέκης, ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου, ο ηθοποιός και ιδρυτής του σχήματος Άγαμοι Θύται, Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας.

❦ Νέες Κυκλοφορίες




Έντιμοι άνθρωποι
Μυθιστόρημα
Λεονάρδο Παδούρα
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Τιμή €24
Σελ 544
ISBN 978-960-03-7119-2
Αβάνα 2016. Ιστορικά γεγονότα αναστατώνουν τη ζωή στην Κούβα: η αναμενόμενη επίσκεψη του Ομπάμα και η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μια συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς, μια επίδειξη μόδας του οίκου Σανέλ. Έτσι, όταν ανακαλύπτεται ακρωτηριασμένο το πτώμα ενός πρώην κυβερνητικού στελέχους, η αστυνομία δεν έχει επαρκείς δυνάμεις να ασχοληθεί με την υπόθεση και αναγκάζεται να απευθυνθεί για μια μικρή βοήθεια στον Μάριο Κόντε.
Αυτός θυμάται ότι ο νεκρός, ένας άνθρωπος δεσποτικός, βάναυσος και σκοτεινός, είχε υπάρξει επί σειρά ετών λογοκριτής και εκβιαστής πολλών καλλιτεχνών. Μετά από λίγες μέρες, αφού εντοπιστεί ακόμα ένα πτώμα δολοφονημένο υπό παρόμοιες συνθήκες, αρχίζουν να χτυπούν όλοι οι συναγερμοί. Παράλληλα, σε τούτη την ιστορία έρχεται να προστεθεί μια άλλη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, τότε που η Αβάνα ήταν η «Νίκαια της Καραϊβικής» και η απειλή του κομήτη Χάλεϊ επισκίαζε τους ξέφρενους ρυθμούς της.
Από εκείνα τα ταραγμένα και μεταβατικά χρόνια αναδύεται επίσης η παράξενη μορφή κάποιου που έγινε γνωστός ως ο μεγαλύτερος μαστροπός της εποχής. Παρελθόν και παρόν συναντιούνται με τρόπους που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.




ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

Η ατζέντα της ημέρας


Γεμάτη ήταν η δεύτερη μέρα των «300» της νέα Βουλής, καθώς οι βουλευτές έσπευσαν να εκλέξουν το νέο Προεδρείο. Φυσικά, δεν έλειπαν τα χαμόγελα, οι χειραψίες αλλά και οι στιγμές συγκίνησης.
Βασίλης Σφήνας
ΒΗΜΑ HISTORY
Στις 5 Ιουλίου του 1943, ξεκινά, μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και της Ναζιστικής Γερμανίας, μία από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του 20ου αιώνα και η μεγάλυτερη μάχη μηχανοκίνητων μέσων, η Μάχη του Κούρσκ. Ενεπλάκησαν 6.000 πολεμικά οχήματα, 2 εκατομμύρια στατιώτες και 4.000 αεροσκάφη. Η επικράτηση των Σοβιετικών άνοιξε, τελικά, τον δρόμο για την προέλαση του Κόκκινου Στρατού ως το Βερολίνο.
Στις 5 Ιουλίου 2015, διενεργείται στην Ελλάδα το δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας που πρότειναν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πρόταση απορρίπτεται από τους έλληνες πολίτες με 61,31%.
Γεννιέται στις 5 Ιουλίου 1921, ο λογοτέχνης και θεωρητικός Νάνος Βαλαωρίτης. Πολυπράγμων, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος συνδέθηκε με το κίνημα του υπερεαλισμού. Έφυγε από τη ζωή το 2019, σε ηλικία 98 ετών.

Βουλή, δεύτερη μέρα
Νέα highlights: Χαμόγελα, χειραψίες και πηγαδάκια είχε και η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ντεμπούτο στα νέα του καθήκοντα ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος είχε και μια θερμή χειραψία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπό το βλέμμα μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα. Τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Νίκη Κεραμέως με τον πρώτο να έχει μάλιστα χειραψία με τον Νίκο Παππά.
Η Βουλή εξέλεξε τον Πρόεδρο της: Πρόεδρος επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών». Τη διαδικασία διηύθυνε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μετά από οκτώ χρόνια, αποχαιρέτησε το Προεδρείο της Βουλής με έναν συγκινητικό λόγο.
Ποια κόμματα μένουν χωρίς αντιπρόεδρο: Χωρίς αντιπρόεδρο της Βουλής μένουν τα νεοεισερχόμενα κόμματα των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων καθώς χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, εν προκειμένω 151 θετικές ψήφους
Άκουσέ το: Τι προκάλεσε την φωτιά στην πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη


Εντός Ιουλίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τι θα περιλαμβάνει; Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ τόσο για θέματα φορολογίας όσο για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024.
Οι φορολογικές παρεμβάσεις: Αναλυτικότερα, οι φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα: Την ίδια ώρα, συνάντηση για τα ζητήματα της οικονομίας είχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. «Οι οιωνοί είναι άριστοι. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν πριν 11 χρόνια, και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

Προς αποκλιμάκωση η ένταση στη Γαλλία
Η συνάντηση: Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 δημάρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία
Η ομιλία: Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως «είναι η επιστροφή στην ηρεμία βιώσιμη; Θα είμαι προσεκτικός, αλλά η κορύφωση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει».
Από εδώ και πέρα: Ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να ξεκινήσει προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα και το ξέσπασμα μίας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που βρίσκεται στο περιθώριο.

Αγωγές για τις παρενέργειες των εμβολίων κορωνοϊού
Οι καταγγελίες: Κατά των φαρμακοβιομηχανιών Biontech και της Astrazeneca που παρήγαγαν εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν προσφύγει δικαστικά περισσότεροι από 300 γερμανοί πολίτες εξαιτίας επιπλοκών υγείας που – κατά τους ενάγοντες – οφείλονται στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.
Τι εξετάζουν οι δικαστές; Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η υγεία του ασθενούς επιβαρύνθηκε με τρόπο που εκφεύγει του πεδίου των γνωστών παρενεργειών. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που διερευνάται είναι η πραγματική ύπαρξη «αιτιότητας» μεταξύ της βλάβης στην υγεία και του εμβολιασμού.
Τι διεκδικούν οι ενάγοντες; Σε πολλές περιπτώσεις οι ενάγοντες, πέρα από την αποζημίωση από την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής εμβολίων διεκδικούν και αποζημίωση από το κράτος, βάσει του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις.

Τιμητικό βραβείο στις Μαθητικές Εφημερίδες του Βήματος
Με ένα σημαντικό βραβείο τιμήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ο πρωτοποριακός θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων του «Βήματος», σε ειδική τελετή (Education Leaders Awards). Από το Νοέμβριο του 2020, το «Βήμα» δίνεται στους μαθητές, με στόχο την προβολή των σχολείων της χώρας μας και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων τους. Ήδη εκατοντάδες μικροί «δημοσιογράφοι» έχουν κάνει μέσα από αυτό το ντεμπούτο τους στο χαρτί.

Έρχεται ο «δολοφόνος» του Twitter;
Ο Zuckerberg επιτίθεται: Χθες, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε μια νέα εφαρμογή που στοχεύει ευθέως στα χωράφια του Twitter.
Πότε αναμένεται το λανσάρισμα; Η νέα αυτή εφαρμογή, η οποία ονομάζεται Threads και συνδέεται με το Instagram, εμφανίστηκε στο App Store της Apple, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να προεγγραφούν προτού γίνει διαθέσιμη για εγκατάσταση στα κινητά τους την Πέμπτη, οπότε και θα κυκλοφορήσει επίσημα.
Ποια η σχέση με το Twitter; Η εφαρμογή δίνει έμφαση στις δημόσιες συζητήσεις, με τους χρήστες να μπορούν να ακολουθούν άτομα που ήδη ακολουθούν στο Instagram. Ορισμένοι έχουν ήδη αποκαλέσει στην επερχόμενη εφαρμογή της Meta «δολοφόνο του Twitter»
Με το Βήμα της Κυριακής: Ειδική έκδοση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Συνθήκη που σφράγισε την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας, στις 9 Ιουλίου «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με μια μοναδική ιστορική έκδοση. Παναγιωτόπουλος, Κιτρομηλίδης, Ριζάς και δεκατρείς ακόμη διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και ειδικοί μελετητές γράφουν αποκλειστικά για «ΤΟ ΒΗΜΑ», σε έναν πλήρη τόμο, μέσα από πρωτότυπα κείμενα και σπάνια ντοκουμέντα.

12 μέτρα για συντάξεις, μισθούς και απασχόληση


12 μέτρα για συντάξεις, μισθούς και απασχόληση





Αυξημένο το claw back τον Μάρτιο του 2023- Σχεδόν 50% στα νοσήλια



Αυξημένο το claw back τον Μάρτιο του 2023- Σχεδόν 50% στα νοσήλια
Tα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Μάρτιο σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής ανακοινώθηκαν από τον οργανισμό. Σχεδόν το 50% φθάνει το claw back στα νοσήλια τον συγκεκριμένο μήνα του 2023.


Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο – Ποιοι θα δουν αυξήσεις


Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο – Ποιοι θα δουν αυξήσεις
Τις τελευταίες πινελιές στο νέο μισθολόγιο που θα ισχύει στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2024, βάζουν οι ιθύ...



Φρένο στους servicers των κόκκινων δανείων με νέο νόμο



Φρένο στους servicers των κόκκινων δανείων με νέο νόμο
Νέους κανόνες παιχνιδιού για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), καθώς και για τα funds που αγοράζο...


Φόβοι για υποτροπή της ενεργειακής κρίσης με αύξηση τιμών και μπλακ άουτ


Φόβοι για υποτροπή της ενεργειακής κρίσης με αύξηση τιμών και μπλακ άουτ
Τα σενάρια τρόμου που είχαν αναπτυχθεί για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον περασμένο χειμώνα, δεν επ...



Πότε η Εφορία θεωρεί ύποπτες τις καταθέσεις!


Πότε η Εφορία θεωρεί ύποπτες τις καταθέσεις!
Μπλεξίματα με την Εφορία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που συμβαίνει να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις τρ...



Πρόεδρος της Βουλής ή... θηριοδαμαστής;



Πρόεδρος της Βουλής ή... θηριοδαμαστής;
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Σε μια Βουλή γεμάτη άκρα, ακρότητες και παρατράγουδα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα Προέδρου. Ο τρίτος πολιτειακός φορέας της Δημοκρατίας, μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Πρακτικά βέβαια, τα καθήκοντά του είναι αυτά του... θηριοδαμαστή. Με την ευχή όλων να... αντέξει. Δεν θα είναι και εύκολο με τόσα... ζιζάνια στα έδρανα.