Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η ατζέντα της ημέρας


Γεμάτη ήταν η δεύτερη μέρα των «300» της νέα Βουλής, καθώς οι βουλευτές έσπευσαν να εκλέξουν το νέο Προεδρείο. Φυσικά, δεν έλειπαν τα χαμόγελα, οι χειραψίες αλλά και οι στιγμές συγκίνησης.
Βασίλης Σφήνας
ΒΗΜΑ HISTORY
Στις 5 Ιουλίου του 1943, ξεκινά, μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και της Ναζιστικής Γερμανίας, μία από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του 20ου αιώνα και η μεγάλυτερη μάχη μηχανοκίνητων μέσων, η Μάχη του Κούρσκ. Ενεπλάκησαν 6.000 πολεμικά οχήματα, 2 εκατομμύρια στατιώτες και 4.000 αεροσκάφη. Η επικράτηση των Σοβιετικών άνοιξε, τελικά, τον δρόμο για την προέλαση του Κόκκινου Στρατού ως το Βερολίνο.
Στις 5 Ιουλίου 2015, διενεργείται στην Ελλάδα το δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας που πρότειναν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πρόταση απορρίπτεται από τους έλληνες πολίτες με 61,31%.
Γεννιέται στις 5 Ιουλίου 1921, ο λογοτέχνης και θεωρητικός Νάνος Βαλαωρίτης. Πολυπράγμων, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος συνδέθηκε με το κίνημα του υπερεαλισμού. Έφυγε από τη ζωή το 2019, σε ηλικία 98 ετών.

Βουλή, δεύτερη μέρα
Νέα highlights: Χαμόγελα, χειραψίες και πηγαδάκια είχε και η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ντεμπούτο στα νέα του καθήκοντα ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος είχε και μια θερμή χειραψία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπό το βλέμμα μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα. Τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Νίκη Κεραμέως με τον πρώτο να έχει μάλιστα χειραψία με τον Νίκο Παππά.
Η Βουλή εξέλεξε τον Πρόεδρο της: Πρόεδρος επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών». Τη διαδικασία διηύθυνε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μετά από οκτώ χρόνια, αποχαιρέτησε το Προεδρείο της Βουλής με έναν συγκινητικό λόγο.
Ποια κόμματα μένουν χωρίς αντιπρόεδρο: Χωρίς αντιπρόεδρο της Βουλής μένουν τα νεοεισερχόμενα κόμματα των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων καθώς χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, εν προκειμένω 151 θετικές ψήφους
Άκουσέ το: Τι προκάλεσε την φωτιά στην πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη


Εντός Ιουλίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τι θα περιλαμβάνει; Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ τόσο για θέματα φορολογίας όσο για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024.
Οι φορολογικές παρεμβάσεις: Αναλυτικότερα, οι φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα: Την ίδια ώρα, συνάντηση για τα ζητήματα της οικονομίας είχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. «Οι οιωνοί είναι άριστοι. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν πριν 11 χρόνια, και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

Προς αποκλιμάκωση η ένταση στη Γαλλία
Η συνάντηση: Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 δημάρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία
Η ομιλία: Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως «είναι η επιστροφή στην ηρεμία βιώσιμη; Θα είμαι προσεκτικός, αλλά η κορύφωση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει».
Από εδώ και πέρα: Ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να ξεκινήσει προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα και το ξέσπασμα μίας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που βρίσκεται στο περιθώριο.

Αγωγές για τις παρενέργειες των εμβολίων κορωνοϊού
Οι καταγγελίες: Κατά των φαρμακοβιομηχανιών Biontech και της Astrazeneca που παρήγαγαν εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν προσφύγει δικαστικά περισσότεροι από 300 γερμανοί πολίτες εξαιτίας επιπλοκών υγείας που – κατά τους ενάγοντες – οφείλονται στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.
Τι εξετάζουν οι δικαστές; Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η υγεία του ασθενούς επιβαρύνθηκε με τρόπο που εκφεύγει του πεδίου των γνωστών παρενεργειών. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που διερευνάται είναι η πραγματική ύπαρξη «αιτιότητας» μεταξύ της βλάβης στην υγεία και του εμβολιασμού.
Τι διεκδικούν οι ενάγοντες; Σε πολλές περιπτώσεις οι ενάγοντες, πέρα από την αποζημίωση από την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής εμβολίων διεκδικούν και αποζημίωση από το κράτος, βάσει του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις.

Τιμητικό βραβείο στις Μαθητικές Εφημερίδες του Βήματος
Με ένα σημαντικό βραβείο τιμήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ο πρωτοποριακός θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων του «Βήματος», σε ειδική τελετή (Education Leaders Awards). Από το Νοέμβριο του 2020, το «Βήμα» δίνεται στους μαθητές, με στόχο την προβολή των σχολείων της χώρας μας και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων τους. Ήδη εκατοντάδες μικροί «δημοσιογράφοι» έχουν κάνει μέσα από αυτό το ντεμπούτο τους στο χαρτί.

Έρχεται ο «δολοφόνος» του Twitter;
Ο Zuckerberg επιτίθεται: Χθες, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε μια νέα εφαρμογή που στοχεύει ευθέως στα χωράφια του Twitter.
Πότε αναμένεται το λανσάρισμα; Η νέα αυτή εφαρμογή, η οποία ονομάζεται Threads και συνδέεται με το Instagram, εμφανίστηκε στο App Store της Apple, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να προεγγραφούν προτού γίνει διαθέσιμη για εγκατάσταση στα κινητά τους την Πέμπτη, οπότε και θα κυκλοφορήσει επίσημα.
Ποια η σχέση με το Twitter; Η εφαρμογή δίνει έμφαση στις δημόσιες συζητήσεις, με τους χρήστες να μπορούν να ακολουθούν άτομα που ήδη ακολουθούν στο Instagram. Ορισμένοι έχουν ήδη αποκαλέσει στην επερχόμενη εφαρμογή της Meta «δολοφόνο του Twitter»
Με το Βήμα της Κυριακής: Ειδική έκδοση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Συνθήκη που σφράγισε την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας, στις 9 Ιουλίου «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με μια μοναδική ιστορική έκδοση. Παναγιωτόπουλος, Κιτρομηλίδης, Ριζάς και δεκατρείς ακόμη διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και ειδικοί μελετητές γράφουν αποκλειστικά για «ΤΟ ΒΗΜΑ», σε έναν πλήρη τόμο, μέσα από πρωτότυπα κείμενα και σπάνια ντοκουμέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: