Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΣΤΙΒΟΣ - Χάλκινη Πηγή!

(ΑΠΟ http://www.sportnet.gr/)
Έδωσε τον αγώνα της, προσπάθησε να ξεπεράσει τον εαυτό της στα τρία τελευταία άλματα και εντέλει έφερε στην Ελλάδα το τρίτο μετάλλιο.
Με 15.23 στη δεύτερη προσπάθειά της η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, μένοντας πίσω από τη χρυσή ολυμπιονίκη τη Αθήνας, την Καμερουνέζα Φρανσουά Μπανγκό-Ετονέ, που έκανε ολυμπιακό ρεκόρ με 15,39 μ. και τη Ρωσίδα, Τατιάνα Λεμπέντεβα (15,32).
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προσπάθησε στο τέλος να "κυνηγήσει" κάτι περισσότερο από την 3η θέση, αλλά ένας τραυματισμός στο πόδι δεν την άφησε να κάνει το μεγάλο άλμα.
Αυτό είναι το 2ο ολυμπιακό μετάλλιο που κατακτά η 31χρονη άλτρια στη σπουδαία καριέρα της, μετά το ασημένιο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες που έγιναν πριν από μία τετραετία στη χώρας μας.
Τα άλματά της Δεβετζή ήταν 14.96 στην πρώτη, 15.23 στη δεύτερη, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν άκυρα. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, με συνολικά έξι αθλήτριες να περνούν τα 15 μέτρα.
“Δεν είχα άγχος.
Δεν πειράζει που δεν ήταν το χρυσό.
Είμαι ευτυχισμένη.
Δεν περίμενα την Καμερουνέζα να κερδίσει, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός.
Έξι άτομα περασαν τα 15 μέτρα.
Βλέπω ότι γίνονται στο Πεκίνο πολλά ρεκόρ.
Λίγο έλειψε να κάνω παγκόσμιο.
Αν έγραφε το τρίτο άλμα θα πήγαινα καλύτερα.
Αφιερώνω το μετάλλιο σε μένα και σε όλους τους Έλληνες που μας στηρίζουν και μας αγαπάνε.
Είμαι συγκινημένη.
Κρίμα που δεν έκανα το τελευταίο άλμα, αλλά από την υγρασία έπαθα κράμπες.
Δύναμη και τιμή, είναι τα στοιχεία που με κράτησαν ψηλά στο αγώνισμα μου”, είπε.
Η οκτάδα της τελικής κατάταξης:
1. Φρανουσάζ Μπανγκό-Ετονέ (Καμερούν) 15.39 μέτρα
2. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.32
3. Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ) 15.23
4. Ολγκα Ριπάκοβα (Καζακστάν) 15.11
5. Γιαργκέλις Σαβίνε (Κούβα) 15.05
6. Μαρία Σέστακ (Σλοβενία) 15.03
7. Βικτόρια Γκούροβα (Ρωσία) 14.77
8. Αννα Πιάτιχ (Ρωσία) 14.73

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Ολύνθου μπροστά στον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της Ολύνθου όταν διαπίστωσαν ότι βυτιοφόρα άδειαζαν αστικά λύματα στις χαβούζες που βρίσκονται πάνω από την Όλυνθο, τη στιγμή που ήδη έχουν κορεστεί και υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσουν.
Εδώ και χρόνια παρά τις διαμαρτυρίες των Ολυνθίων συνεχίζουν να μεταφέρονται λύματα μέσω βυτιοφόρων τόσο από χωριά εντός του Δήμου Πολυγύρου αλλά και εκτός του Δήμου.
Οι κάτοικοι της Ολύνθου ακινητοποίησαν βυτιοφόρα τα οποία μετέφεραν λύματα κάνοντας χρήση μιας απόφασης της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, η οποία αφενός είχε περιορισμένη χρονική ισχύ αφετέρου δε η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει επικυρωθεί από την παρούσα Δημοτική αρχή.
Η απόφαση αυτή προέβλεπε τη διάθεση λυμάτων από τη Γερακινή και τις Καλύβες στις χαβούζες της Ολύνθου.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Μπογδάνος κατήγγειλε ότι είναι άκυρη η συγκεκριμένη απόφαση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους βυτιοφορείς. «Βρισκόμαστε εντός της καλοκαιρινής περιόδου και η Δημοτική Αρχή δεν έχει μεριμνήσει για τη διάθεση των λυμάτων.
Εμείς είχαμε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάιο, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Είναι αδιανόητο ο δήμος της πρωτεύουσας να μην έχει βιολογικό καθαρισμό μέχρι σήμερα!» ανέφερε ο κ.Μπογδάνος.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Ολύνθου στο “halkidikinews.gr” η στάθμη των λυμάτων είναι στο ανώτατο όριο.
«Το σπάσιμο της χαβούζας είναι αναμενόμενο μετά τα όσα διαπιστώσαμε να συμβαίνουν.
Οι συνέπειες τότε θα είναι ολέθριες τόσο για την Όλυνθο όσο και τον τουρισμό, διότι τα λύματα θα καταλήξουν τόσο στον υδροφόρο ορίζοντα όσο και στην θάλασσα δια μέσου του Ολυνθίου ποταμού.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση» ανέφερε ο τοπικός σύμβουλος της Ολύνθου Κώστας Βαγιωνάς.
Ο δήμαρχος Πολυγύρου Θωμάς Καπλάνης ζήτησε ανοχή από τους αντιδρώντες κατοίκους της Ολύνθου μέχρι να περάσει το καλοκαίρι και να επιτρέψουν τα βυτιοφόρα να αδειάσουν τα αστικά λύματα στις χαβούζες.
Ο κ.Καπλάνης ανέφερε πως το ζήτημα θα λυθεί όταν κατασκευαστεί ο βιολογικός του Πολυγύρου, δηλαδή τουλάχιστον μετά από μια πενταετία.
Οι κάτοικοι ανένδοτοι δεν επιτρέπουν τα βυτιοφόρα να πλησιάσουν τις χαβούζες με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και νοικοκυριά στη Γερακίνη, αφού οι βυτιοφορείς αρνούνται να αδειάσουν τους βόθρους τη περιοχής, γιατί δεν έχουν που να εναποθέσουν τα λύματα.
Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο κ.Βαγιωνάς στο “halkidikinews.gr” δυτικά της Ολύνθου και επί των υψωμάτων «Ραχώνια», έχουν κατασκευασθεί χώροι υποδοχής λυμάτων της Πορταριάς, δίπλα ακριβώς σε αρχαιολογικό Τάφο, τον οποίο έφερε στο φως ο αρχαιολόγος ROBINSON (1928 – 1932).
Ο εν λόγω τάφος έχει καταπλακωθεί από όγκο χωμάτων που προέρχονται από την εκσκαφή και κατασκευή των χώρων υποδοχής λυμάτων.
Επίσης η παρακείμενη πλαγιά έχει μπαζωθεί από πάσης φύσεως σκουπίδια και μπάζα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αρχαιότητες.
Για τη λειτουργία των χώρων υποδοχής λυμάτων και μπάζων, η αρμόδια Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε την σχετική άδεια, είχε και τη σύμφωνο γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων;” αναρωτιέται ο κ.Βαγιωνάς. Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

H Βικτωρία Μαυρίδου, από τη B' λυκείου στο Πεκίνο!

(ΑΠΟ http://www.novasports.gr/)
Η ελληνική ομάδα στο Πεκίνο, αποτελείται από 154 αθλητές και αθλήτριες.
Αν υπάρχει μία ανάμεσά τους, που πριν από λίγους μήνες δεν υποψιαζόταν καν ότι θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή είναι η Βικτωρία Μαυρίδου.
Σε ηλικία μόλις 17 ετών, η πρωταθλήτρια της «Νέμεσις» Σταυρούπολης, είχε ήδη σχεδιάσει το πλάνο της καριέρας της: απόλυτη κυριαρχία στα υπερβαρέα (+75κ) της Αρσης Βαρών σε κορασίδες και νεάνιδες, και στη συνέχεια διάκριση στους Ολυμπιακούς του 2012, στο Λονδίνο. Το «Βig Βen» μπορεί να περιμένει, γιατί ξαφνικά άνοιξε μπροστά στη Βικτωρία, ο δρόμος του μεταξιού.
Οσα -τραγικά- συνέβησαν τον περασμένο Απρίλιο στην οικογένεια της Αρσης Βαρών, έστειλαν τη 17χρονη στο Πεκίνο.
Η μικρότερη αθλήτρια της κατηγορίας +75κ (Σάββατο, 12.00) και μία από τις νεότερες στο τουρνουά Αρσης Βαρών, η Μαυρίδου είναι ίσως η μοναδική στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που παίρνει το "βάπτισμα του πυρός" σε διοργάνωση γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Εως τώρα, η διεθνής εμπειρία και οι διακρίσεις της, είχαν επιτευχθεί σε διοργανώσεις κορασίδων και νεανίδων,
Ποτέ στις γυναίκες, αφού στην ίδια κατηγορία υπάρχουν δύο αθλήτριες με τεράστια εμπειρία, η Βίκυ Κασάπη και η Κατερίνα Ροδίτη.
«Είναι αλήθεια ότι δεν το περίμενα.
Ονειρό μου ήταν το Λονδίνο, το 2012» λέει η Βικτωρία, μαθήτρια της Β΄ λυκείου.
Γεννημένη στοις 8 Ιουλίου του 1991, η Θεσσαλονικιά παλεύει εδώ και τέσσερα χρόνια με τα σίδερα, ενώ αρχικά ασχολήθηκε με το τένις!
«Ολες αυτές τις ημέρες που βρίσκομαι εδώ, μαθαίνω το Πεκίνο, Μιλάω συνεχώς με κόσμο, έστω κι αν υπάρχει το δεδομένο πρόβλημα επικοινωνίας με τους Κινέζους.
Μου αρέσει τόσο πολύ, που δεν θέλω να τελειώσουν αυτοί οι Αγώνες.
Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα όλους αυτούς τούς σπουδαίους αθλητές από κοντά», πρόσθεσε η Μαυρίδου, που θαυμάζει τη Βούλα Πατουλίδου και από τα δικά της... λημέρια, τον Βούλγαρο Γκάλαμπιν Μποέφσκι.
Η Βικτωρία σκέφτεται από τώρα το 2012, όπου θα έχει ήδη στη «φαρέτρα» της, την εμπειρία του Πεκίνου ως πολεμοφόδιο.
Βέβαια, στην κατηγορία της υπάρχουν 2-3 αθλήτριες που έχουν... ξεφύγει από πλευράς επιδόσεων.
Η νεαρή Θεσσαλονικιά δεν τις θεωρεί ανίκητες.
«Κοιτάω τον εαυτό μου πρώτα και πώς μπορώ εγώ να προχωρήσω.
Αν υπάρχει θέληση για προσπάθεια, τότε νομίζω πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και μια μέρα να συναγωνιστούμε αυτές τις αθλήτριες».
Πριν από έναν μήνα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σάρωσε τα πάντα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια.
Παράλληλα, έκανε ρεκόρ Ευρώπης με 105κ στο αρασέ και 230κ στο σύνολο.
Μένει, μόνο, το ζετέ (132κ) το οποίο η Βικτωρία θα προσπαθήσει να καταρρίψει στο Πεκίνο. «Αυτός είναι ο στόχος μου για τους Ολυμπιακούς.
Να βελτιώσω τα δικά μου ευρωπαϊκά ρεκόρ και να πάρω κι αυτό του ζετέ, που μου ξέφυγε!».
Πώς περνάει η μέρα, όμως, για μία 17χρονη μαθήτρια που στόχο έχει τον πρωταθλητισμό; «Είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα με το σχολείο, αφού τελειώνουμε προπονήσεις στις 9 το βράδυ.
Μία Κυριακή μού μένει, κι αυτήν την έχω γεμίσει, αφού μαθαίνω Ποντιακούς χορούς.
Τις καθημερινές δεν βγαίνω.
Συνήθως μαζευόμαστε σπίτι με τις φίλες μου από την προπόνηση και συζητάμε.
Οχι μόνο για Αρση, αλλά για ό,τι μας απασχολεί».

Η Τζανγκ πρώτη στα +75κ στην Άρση Βαρών

(ΑΠΟ http://news.ert.gr/)
Η Μιράν Τζάνγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +75 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η αθλήτρια από τη Νότια Κορέα σήκωσε 326 κιλά, σημειώνοντας παγκόσμια ρεκόρ σε ζετέ, αρασέ και στο σύνολο, και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω της την Όλχα Κορόμπκα από την Ουκρανία και τη Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια από το Καζακστάν.
Η Βικτωρία Μαυρίδου κατέλαβε την ένατη θέση στην κατηγορία των +75 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σήκωσε 105 κιλά στο αρασέ, 126 στο ζετέ και 231 στο σύνολο.
Οι πρώτες εννέα του τελικού:
ΑΡΑΣΕ ΖΕΤΕ ΣΥΝΟΛΟ
1. Μιράν Τζάνγκ (Νότια Κορέα) 140* 186* 326*
2. Όλχα Κορόμπκα (Ουκρανία) 124 153 277
3. Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν) 120 150 270
4. Έλε Οπελόγκε (Σαμόα) 119 150 269
5. Μαριάμ Ουσμάν (Νιγηρία) 115 150 265
6. Τσέριλ Χάουορθ (ΗΠΑ) 115 144 259
7. Γιουλίγια Ντοβχάλ (Ουκρανία) 118 140 258
8. Ντέμπορα Λάβλι (Αυστραλία) 113 135 248
9. Βικτωρία Μαυρίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 105 126 23
* Παγκόσμιο ρεκόρ

Άρση βαρών:αναμονή για τους Έλληνες

(ΑΠΟ http://news.ert.gr/)
Ο Κώστας Γκαρίπης κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Β΄ γκρουπ των 94 κιλών της άρσης βαρών.
Ο Έλληνας αθλητής σήκωσε 160 στο αρασέ, 200 στο ζετέ και 360 στο σύνολο.
Ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου κατέλαβε την έκτη θέση στο Β΄ γκρουπ των 94 κιλών της άρσης βαρών.
Ο Έλληνας αθλητής σήκωσε 155 στο αρασέ, 196 στο ζετέ και 351 στο σύνολο
Και οι δύο Έλληνες αρσιβαρίστες περιμένουν την ολοκλήρωση του Α΄ γκρουπ το απόγευμα, για να μάθουν την τελική κατάταξή τους στην κατηγορία.
Οι δυο Έλληνες αθλητές είχαν έγκυρες τις 10 από τις 12 προσπάθειές τους, με τον Γκαρίπη να έχει 160 κιλά στο αρασέ, 200 στο ζετέ και 360 στο σύνολο, ενώ ο Τριανταφύλλου είχε 155 στο αρασέ, 196 στο ζετέ και 351 στο σύνολο, επιδόσεις που αποτελούν ατομικά ρεκόρ.
Την παράσταση έκλεψε ο Ρώσος Χατζιμουράτ Ακάεφ, με 185κ αρασέ, 217 στο ζετέ και 402 στο σύνολο και πιθανότατα θα είναι στα μετάλλια. Δηλώσεις των Ελλήνων αρσιβαριστών
Κώστας Γκαρίπης:
"Με 1,5 μήνα προετοιμασία και με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η άρση βαρών τον τελευταίο καιρό, πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό.
Το τέλειο θα ήταν να είχαμε όλες τις προσπάθειες έγκυρες, αλλά είχαμε πει πως θέλουμε τουλάχιστον τις πέντε από τις έξι.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι καταπληκτική εμπειρία.
Πάνω στο πλατό η ψυχολογία είναι διαφορετική, γιατι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ακύρωσης".
Τάσος Τριανταφύλλου:
"Τον περασμένο Μάιο ήμουν 108 κιλά.
Λίγες εβδομάδες αργότερα έμαθα ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να παίξω στους Ολυμπιακούς.
Εχασα 15 κιλά και σήμερα ζυγίστηκα 93.800.
Ηταν μια νέα κατηγορία για μένα και χαίρομαι που βελτίωσα τις επιδόσεις μου.
Η διοργάνωση είναι καταπληκτική και αποτελεί όνειρο για μένα που βρίσκομαι εδώ. Τηρουμένων των αναλογιών, θεωρώ ότι εγώ κι ο Κώστας πήγαμε πολύ καλά".

Σοκ για τη Φανή Χαλκιά

(ΑΠΟ http://news.ert.gr/)
Μια δυσάρεστη είδηση ήρθε από το Πεκίνο, καθώς η Φανή Χαλκιά μέλος της ελληνικής ομάδας του στίβου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.
Η ίδια δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σοκαρισμένη και πρόσθεσε ότι θα θέσει στη διάθεση της WADA όλα τα συμπληρώματα διατροφής που έπαιρνε. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, στο πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε η ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3).
Πρόκειται για το πρώτο δείγμα το οποίο πάρθηκε στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της ομάδας του στίβου, λίγες μέρες πριν την έναρξη των αγώνων στο Πεκίνο. Η εξέταση έγινε στο Φουκούι της Ιαπωνίας, από κλιμάκιο της WADA και η ΕΟΕ ενημερώθηκε το Σάββατο για τα αποτελέσματα της εξέτασης και το πρωί της Κυριακής αναμένεται το αποτέλεσμα του δεύτερου δείγματος.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εκτάκτως η Φανή Χαλκιά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μόλις άκουσε την είδηση απ΄τον κ.Κούβελο στο αρχηγείο της Ολυμπιακής αποστολής σοκαρίστηκε νομίζοντας αρχικά ότι επρόκειτο για χιούμορ.
Η Χαλκιά είπε οτι ο τελευταίος έλεγχος από τον οποία πέρασε στην Ελλάδα ήταν την 1η Αυγούστου και τον περίμενε "γιατί πάντα όποτε πήγαινα για προετοιμασία έρχονταν και με ήλεγχαν".
Και συμπλήρωσε:
"Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν τόσο πονηρά μυαλά στον κόσμο.
Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να δώσω στον ΕΟΦ όλα τα σκευάσματα που έχω πάρει τους τελευταίους μήνες.
Έχω ενημερώσει τη WADA και έχω προσφερθεί να είμαι στους υποψήφιους για το πειραματικό αντιντόπινγκ κοντρόλ πρόγραμμα και είμαι στη διάθεσή τους 365 ημέρες το χρόνο".
Η Χαλκιά αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να κάνει τέτοιο λάθος πριν από τη συμμετοχή της στη διοργάνωση που ονειρευόταν τόσο καιρό.
"Όταν μάλιστα", όπως είπε "κοιτούσα και το κουτί με τις ασπιρίνες για να βεβαιωθώ".
Η Χαλκιά ανέφερε ότι πολλές φορές περνούσε και από διπλούς ελέγχους σε διάστημα τριών ημερών κι γι αυτό "έχω σοκαριστεί" τονίζοντας την πεποίθησή της ότι "έχουμε καθαρό αθλητισμό".
"Στόχος μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν να μπω στον τελικό.
Και σίγουρα θα το έκανα αλλιώς δεν θα ερχόμουν εδώ.
Είχα ξεπεράσει τα προβλήματά μου και πίστευα ότι θα πετύχαινα το στόχο μου.
Δυστυχώς μάλλον δεν θα μπορέσω..." είπε η Χαλκιά αφήνοντας πολλά υπονοούμενα:
"Οι μεγάλοι αγώνες είναι σαν ένα μεγάλο μαγαζί.
Αυτοί έχουν το καρπούζι, έχουν και το μαχαίρι.
Για αυτό οι αθλητές δυσκολεύονται να αποδείξουν κάτι.
Το χαρτί με τους κωδικούς των δειγμάτων μας, το έχει μόνο η WADA και όχι εμείς.
Δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει κάτι..."
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με την οποία επισημοποιούσε τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου αναφέρει ότι μέχρι την εξέταση και του δεύτερου δείγματος, που έχει ήδη ζητηθεί, το μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και εκτός Ολυμπιακού Χωριού.

Τα δύο πρώτα για την Ελλάδα

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)Τα πρώτα μετάλλια για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου είναι γεγονός.
Οι προσπάθειες των κωπηλατών μας, Δημήτρη Μούγιου και Βασίλη Πολύμερου επιβραβεύθηκαν με το ασημένιο μετάλλιο, ενώ νωρίτερα το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα, το χάλκινο, κατέκτησαν στην ιστιοπλοΐα η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη στην κατηγορία Yngling. Η διπλή σημερινή επιτυχία δίνει το έναυσμα για ανάλογη συνέχεια από τους Λούη Τσάτουμα, Περικλή Ιακωβάκη και Πηγή Δεβετζή που αγωνίζονται στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, γεμίζοντας παράλληλα αισιοδοξία την ελληνική αποστολή στο Πεκίνο, λίγες ώρες μετά την είδηση για το νέο κρούσμα ντόπιγνκ, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια τη Φανή Χαλκιά http://www.naftemporiki.gr/olympics/story.asp?id=1552023 . Δημήτρης Μούγιος και Βασίλης Πολύμερος κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ ανδρών τερματίζοντας στη δεύτερη θέση με χρόνο 6:11.72, πίσω από τους Βρετανούς Περτσέιζ και Χάντερ, που πήραν το χρυσό με 6:10.99. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Ράσμιουσεν και Χάνσεν με επίδοση 6:12.45. Πρόκειται για το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο που κατακτά ο Βασίλης Πολύμερος μετά εκείνο που είχε κερδίσει το 2004 στην Αθήνα μαζί με τον Νίκο Σκιαθίτη. «Είμαστε ευχαριστημένοι», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Βασίλη Πολύμερου:
«Την κούρσα την πήγαμε έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει από την πρώτη κιόλας ημέρα που ήρθαμε στο Πεκίνο.
Δεν παρασυρθήκαμε από τον ρυθμό των άλλων.
Μπήκαμε από την αρχή στο γκρουπ με τις γρήγορες βάρκες και κοιτούσαμε να διατηρήσουμε το προβάδισμα που είχαμε». «Στα τελευταία μέτρα τα δώσαμε όλα για να περάσουμε τους Βρετανούς αλλά δεν τα καταφέραμε», πρόσθεσε ο Ελληνας Ολυμπιονίκης. Σε πελάγη ευτυχίας ο Δημήτρης Μούγιος τόνισε:
«Είναι για μένα πολύ μεγαλύτερη χαρά γιατί είναι η πρώτη μου συμμετοχή και το συνδύασα με ένα πρώτο μετάλλιο. Από τα 1.500 μέτρα είχαν ξεκαθαρίσει οι θέσεις.
Δουλέψαμε πολύ όλα αυτά τα χρόνια με τη βοήθεια του τεχνικού σύμβουλου της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιοβάνι Ποστιλιόνε». Στην έκτη θέση τερμάτισαν νωρίτερα οι Μπισκιτζή/Τσιάβου στο τελικού του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Χάλκινο το πρώτο... «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο! Αισθανόμαστε περήφανοι για 10 εκατομμύρια Έλληνες», φώναξε η Σοφία Μπεκατώρου στον τερματισμό της τελευταίας ιστιοδρομίας των Yngling.
Το ελληνικό πλήρωμα μετά από υπερπροσπάθεια τερματισε δεύτερο στην τελευταία ιστιοδρομία και εξασφάλισε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη με 48 βαθμούς ποινής, και το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο για τα ελληνικά χρώματα. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Αίτον, Γουεμπ, Γουίλσον με 22 βαθμούς ποινής και το αργυρό οι Μέλντερ, Μπες, Γουίτεβιν από την Ολλανδία με 22 βαθμούς ποινής. Με την κατάκτηση του χάλκινου στους Αγώνες του Πεκίνου η Σοφία Μπεκατώρου έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά δύο ολυμπιακά μετάλλια (το πρώτο ήταν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά στην κατηγορία 470).