Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σάββατο 21 Μαρτίου η Κάρμεν Ρουγγέρη στον Βόλο

Σάββατο 21 Μαρτίου η Κάρμεν Ρουγγέρη στον Βόλο
Ταξιδεύοντας με τα Παραμύθια
Δράσεις για παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά
...Ένα κορίτσι στο παράθυρο βλέπει τη Χιονάτη με τους 7 ψηλούς νάνους να μιλάνε με τον Αίσωπο… που έχει κάτι να μας πει…!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πολυχώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας άξιον εστί
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ και την ομάδα της... για να μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών που δημιούργησαν με τις εκδόσεις Διάπλαση το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 18:00 μ.μ.,
Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
Γραφείο Σχολικών Συμβούλων
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας,
Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ
Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμος Βόλου
Διοργάνωση εκδηλώσεων
Louis XIV

Παύλος Μωραΐτης - Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

2015-03-16 225137

Παύλος Μωραΐτης: Ο ευγενής Αλεξανδρινός - Ο χαρισματικός Θεσσαλονικιός, Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 22/3/2015, στις 11.30
Διάρκεια έκθεσης: 22/3-31/5/2015
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30
Κυριακή: 11.30-18.30
Είσοδος ελεύθερη.
MORAITIS-INVITATION
Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την πρωτότυπη και ανέκδοτη συλλογή του Παύλου Μωραΐτη (1937-2010), ενός Αλεξανδρινού ερασιτέχνη καλλιγράφου, που αποτέλεσε για εκείνον αντικείμενο μελέτης, τεκμηρίωσης και καλλιτεχνικής απεικόνισης για περισσότερα από 25 χρόνια.
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χειρόγραφά του μέσα από τα οποία φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καθένα για ό,τι τον συγκινεί: τα μαθηματικά, τον πολιτισμό, την καλλιγραφία, την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Αίγυπτο, τη δημιουργικότητα και την επιστήμη γενικότερα. Οι δημιουργίες του έχουν φιλοτεχνηθεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών και παραπέμπουν υφολογικώς σε κλασικά χειρόγραφα.
Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης, ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.
Η έκθεση εκτός από τα αυθεντικά χειρόγραφα περιλαμβάνει μία σειρά κατασκευών του ερασιτέχνη καλλιγράφου για εκπαίδευση στην αστρονομία.
***
moraitis  1
Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και απεβίωσε το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Όντας ηλεκτρολόγος μηχανικός εργάστηκε πάνω από 25 χρόνια στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου σε όλη την περίμετρο της Αφρικής και της Σαχάρα, στη Βόρειο Θάλασσα και στη Νέα Γη στον Καναδά.
Μελέτησε μαθηματικά και επιστημονικά θέματα, καθώς και τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η καλλιγραφία υπήρξε σύμφυτη με την αγωγή που πήρε ως Αλεξανδρινός, φοιτώντας στο Saint Marc (Γαλλικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια). Χρησιμοποίησε την αισθητική για να κάνει ελκυστικά τα θέματα που συχνά απωθούν τους μαθητές: τα μαθηματικά, τη φυσική, την αστρονομία, τις εφευρέσεις.
Η ανάγκη του Παύλου Μωραΐτη να αποτυπώσει τις εικόνες των αρχαίων παπύρων, των τοιχογραφιών της Αιγύπτου, των σημαντικών ανακαλύψεων των Ελληνιστικών χρόνων, αλλά και των συναισθημάτων του για τα μαθηματικά και τον φυσικό κόσμο, τον οδήγησε να δημιουργήσει σειρές χειρογράφων, που άλλοτε είχαν θέματα μαθηματικά, άλλοτε αρχαίες ελληνικές ανακαλύψεις και τα περισσότερα μία σειρά αποδείξεων του Πυθαγορείου Θεωρήματος, που για εκείνον ήταν ένας σταθμός ή μία αφετηρία για τη σκέψη και τη γεωμετρία.
Το έργο του περιλαμβάνει 150 περίπου αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος εκ των οποίων οι 36 είναι δικές του προσωπικές αποδείξεις.
Όνειρο του Παύλου Μωραΐτη ήταν η δημιουργία μαθηματικού μουσείου με όργανα μέτρησης, εργαλεία, βιβλία και οπτικοακουστικά βοηθήματα και μία έκδοση της συλλογής του.
Ως Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης - για πολλά χρόνια - προσπάθησε να εμπνεύσει νέους σε θέματα αστρονομίας και να φέρει το κοινό πιο κοντά στις θετικές επιστήμες.
***
Συνδιοργάνωση:
filoi-texn-mous
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
***
Χορηγός:
tsabouras

Ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας Νικολάου Σπύρου στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, Σάββατο 21 Μαρτίου


H σκοτεινή ενέργεια και η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος είναι έννοιες κλασικές!
Μια ενημερωτική, διερευνητική, κριτική, άκρως αποκαλυπτική και εξαιρετικά διδακτική ματιά στην σύγχρονη Κοσμολογία, με έμφαση σ’ αυτά που δεν γνωρίζομε ότι δεν γνωρίζομε, από την σκοτεινή ενέργεια μέχρι την επιτάχυνση της κοσμικής διαστολής, μέσω, όμως, της Θερμοδυναμικής του Σύμπαντος!
Εισηγητής: Νικόλαος Κ. Σπύρου, (αφυπηρετήσας) Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Ομιλία με την μορφή, αρχικά, μιας εισαγωγής και, στην συνέχεια, ερωταπαντήσεων και συζήτησης μεταξύ ομιλητή και ακροατηρίου, αλλά και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών του ακροατηρίου, μακριά, υπό κάθε έννοια του, από το «σύνδρομο της βαρύνουσας γνώμης της από Έδρας Διδασκαλίας».
Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου, Αλεξανδρείας 113.
Είσοδος ελεύθερη
Βιογραφικά στοιχεία:
O κ. Νικόλαος Κ. Σπύρου είναι το πρώτο ιδρυτικό μέλος του ΟΦΑ, από τους πρώτους ομιλητές στα σεμινάρια του ΟΦΑ (ήδη από το 2000), και έχει προτείνει το πρώτο Επίτιμο Μέλος του ΟΦΑ, τον Καθηγητή κ. Yervant Terzian του Πανεπιστημίου Cornell, USA, ουσιαστικά, εμπνευστή της δημιουργίας του ΟΦΑ!
Μετά από σαραντατρία (43) χρόνια υπηρεσίας στο Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ, ο κος Σπύρου, ευδοκίμως, συνταξιοδοτήθηκε το 2011, αφού υπήρξε Καθηγητής της Αστρονομίας για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα και υπηρέτησε το ΑΠΘ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από διάφορες επιστημονικές και διοικητικές θέσεις.
Ο κος Σπύρου ανήκει σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίοι, λόγω αλλαγών στην νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, κρίθηκαν, διαχρονικά, για τις οκτώ, συνολικά, πανεπιστημιακές βαθμίδες δύο διαφορετικών νομικών πλαισίων, από του απλού Βοηθού (1970), δια του Υφηγητή (1980), μέχρι και του Πρωτοβάθμιου Καθηγητή (1986).
Ο κ. Σπύρου διαθέτει ευρεία την εμπειρία της ερευνητικής εργασίας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, του δημοσιευμένου διεθνούς επιστημονικού έργου, της διεθνούς επιστημονικής συμμετοχής και αναγνώρισης, των επιστημονικών εκδόσεων, του συγγραφικού διδακτικού έργου, της διοίκησης και, φυσικά, της διδακτικής προσφοράς ευρύτατης θεματολογίας και έκτασης.
Επί μία πενταετία (2005-2010), από την σύνδεση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπηρέτησε ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας σ’ αυτόν, με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή της χώρας μας και του ΑΠΘ στην διαστημική εποχή και στην διαστημική τεχνολογία. Αυτό το επιχείρησε έντονα με την αποδοτική συνεισφορά του ΟΦΑ.
Η ενημερωτική, διερευνητική και κριτική ομιλία του κου Σπύρου στον ΟΦΑ προήλθε από πρωτοβουλία και πρόταση του ίδιου του ομιλητή, εμπίπτει στις επιστημονικές περιοχές των ερευνητικών ενδιαφερόντων του, Αστροφυσική, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein και Κοσμολογία, και είναι άκρως αποκαλυπτική και πολλαπλώς διδακτική για το σημαντικής κοσμολογικής σημασίας φυσικό-θερμοδυναμικό περιεχόμενο του Σύμπαντος.
Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων: http://www.ofa.gr/seminaria/

ΚΘΒΕ: Παραστάσεις Μαρτίου


Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Με το έργο του Αντόν Τσέχωφ «O Γλάρος», σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου συνεχίζεται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για το μήνα Μάρτιο.
Η παράσταση, που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου
«Ο ΓΛΑΡΟΣ» του Αντόν Τσέχωφ
Σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Βούρος
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 26 Mαρτίου 2015
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο : 21.00
Kυριακή: 19.15

Λίγα λόγια για το έργο
118 χρόνια μετά την απόλυτα αποτυχημένη πρεμιέρα του, ο Γλάρος συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ίσως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές. Φέτος, στο νέο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ, η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». Μέσα από τον «διαφορετικό» Τρέπλιεφ και τις αποτυχημένες του προσπάθειες να καινοτομήσει, να αποτινάξει τις κατεστημένες φόρμες και να δικαιώσει μια νέα ματιά πάνω στην τέχνη, στήνεται μια παράσταση που υμνεί τη διαφορετικότητα, την κάθε προσπάθεια για αλλαγή, ακόμα και αποτυχημένη.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ:
«ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ» του Μολιέρου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 06/2/15 έως 4/04/15
Με τον Δον Ζουάν (1665) ο Μολιέρος υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Προξενείου της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Kυριακή: 19.15

Λίγα λόγια για το έργο
Μανιακός του σεξ; Όχι. Μανιακός της κατάκτησης. Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου διακατέχεται από μια μόνο έμμονη ιδέα: πώς να γοητεύσει τον άλλον, να τον πιάσει στα δίκτυα του, πώς, αφού το πετύχει, να απαλλαγεί από αυτόν. Και το σχήμα αυτό αφορά, πέρα από τις ερωτικές του περιπέτειες, όλες τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Πολλοί οι εξαπατημένοι, οι πληγωμένοι, οι οργισμένοι, πολλοί εκείνοι που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Στο τέλος, η τιμωρία φαίνεται να έρχεται από ψηλά, από τον προσβεβλημένο «Ουρανό»: με τη διαμεσολάβηση του αγάλματος ενός Διοικητή που είχε σκοτώσει παλιότερα, ο άθεος ασεβής και ελευθεριάζων Δον Ζουάν κατακρημνίζεται στην κόλαση, στο πυρ το εξώτερο, ή πολύ απλά σε μια καταπακτή θεάτρου…
Με τον Δον Ζουάν, ως απάντηση στους επικριτές του Ταρτούφου του και της ίδιας της ζωής του, ο Μολιέρος υπογράφει ένα έργο ανατρεπτικό, σκανδαλώδες και αινιγματικό, αμφίσημο, ή πιο σωστά πλούσιο σε δυνατότητες ερμηνείας, όπου η κωμωδία, και κυρίως η φάρσα, έρχεται πάντα να υποσκάψει την τραγωδία και να την καταλύσει.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ της Πάολα Βόγκελ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ – ΕΜΣ
Διάρκεια παραστάσεων: 28/2/2015 έως 31/5/2015
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Πάολα Βόγκελ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια της ηθικής. Δύο άνθρωποι που νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά, συναντιούνται ερωτικά μέσα σε μία δυσλειτουργική οικογένεια. Εκείνος 40άρης αλκοολικός, άντρας της θείας της, εκείνη ανήλικη που ψάχνει να καλύψει το κενό του απόντα πατέρα. Ο ένας μπορεί να σώσει «ή» να καταστρέψει τον άλλον. Το διαζευχτικό «ή» είναι εκείνο το επικίνδυνο σημείο πάνω στο οποίο όλοι έχουμε πατήσει κάποια φορά στην ζωή μας: ένας ασύμβατος με την πραγματικότητα έρωτας, ο λεπτός πάγος που είναι έτοιμος να υποχωρήσει απότομα κάτω από το βάρος ενός και μόνο λάθους μας.
«Όταν τα φρένα σου δεν πιάσουν στον πάγο, θα πρέπει να πατήσεις γκάζι», της λέει σε ένα από τα μαθήματα οδήγησης που κάνουν. Έτσι, με το γκάζι πατημένο πάνω στον λεπτό πάγο, θαίνουν και οι δύο κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους: ότι ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη να μας καταστρέψει και εκείνος που έχει τη δύναμη να μας εξελίξει, είναι πολύ συχνά το ίδιο πρόσωπο. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Νέο Υπερώο ΕΜΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη: 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00
Κυριακή: 7.15
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
«ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ» του Πασχάλη Στρατή
Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Διάρκεια Παραστάσεων: έως 29/3/2015
Η παράσταση “Σερσέ λα φαμ”, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές.
Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Κυριακή: 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20.00
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
«ΩΧ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΟΥ» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας γλυκύς ύμνοςστην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Η διαχρονικότητα του το καθιστά διαρκώς επίκαιρο καθώς, το μόνο όπλο απέναντι στις όποιες επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων. Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή τα «νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ, μα πάρα πολύ συγκίνηση.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Κυριακή: 19.15
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
«Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», του Τζωρτζ Όργουελ
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Νεανική Σκηνή -ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Διάρκεια παραστάσεως: έως 29/3/2015
Η πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», θα παρουσιαστεί από το τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου.
Η μεταφορά στη σκηνή του διάσημου μυθιστορήματος του οραματιστή Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», αποτελεί για όλους μας μικρούς και μεγάλους θεατές μιαν ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που δεν στοχεύει μόνον στην ψυχαγωγία αλλά με τα μηνύματά του που αποδεικνύονται διαχρονικά, σχεδόν προφητικά μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Γιατί το ευφυές αυτό παραμύθι που επηρέασε ουσιαστικά τη σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Παραστάσεις:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ», του Ιουλίου Βερν -Β΄ΜΕΡΟΣ
Σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 18/2/15 έως 29/03/15
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος τις κλασικής ιστορίας του Ιουλίου Βερν “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, ένα λαμπερό υπερθέαμα, παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο.
O εκκεντρικός και μυστηριώδης Άγγλος Φιλέας Φογκ έχει υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Γι’ αυτήν του την πεποίθηση βάζει ένα στοίχημα τιμής. Το ταξίδι του στον κόσμο είναι γεμάτο περιπέτειες. Έχει, όμως, πάντα συντροφιά τον πιστό του υπηρέτη Πασπαρτού.
Πρόκειται για τη συνέχεια της θεατρικής διασκευής του πιο γνωστού και δημοφιλέστερου έργου του Ιουλίου Βερν, από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Μύρκου. Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις που κρύβει το ταξίδι του Φιλέα Φογκ.
Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ-Βασιλικό Θέατρο
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
Κυριακή 11:00 (για το κοινό)
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ»
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ
Με το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, συνεχίζεται η Περιοδεία από το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης του ΚΘΒΕ.

Στόχος της περιοδείας του Κλιμακίου είναι η παρουσίαση σημαντικών θεατρικών παραστάσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη.
Η περιοδεία του Κλιμακίου του ΚΘΒΕ 2014-2015 τελεί υπό την αιγίδα του Yφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Πρόγραμμα Μαρτίου
21/3, 21.00 / Κιλκίς, Συνεδριακό Κέντρο Δ. Κιλκίς
22/3, 21.00 / Γιαννιτσά, Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών
27/3, 21.00 / Άργος Ορεστικό, Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού
28/3, 21.00 / Κοζάνη, Αίθουσα Τέχνης Κοζάνη
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


 ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ



ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 8ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μητροπολίτου Αχελώου ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΣΤΥΛΙΟΥ)
Ορθόδοξη Χριστιανική Εσχατολογία

Ο θεολογικός λόγος περί των εσχάτων, των μελλόντων γεγονότων πριν, κατά και μετά τη Δευτέρα Παρουσία, δεν είναι εύκολος ούτε ακίνδυνος. Το θέμα της Χριστιανικής Εσχατολογίας είναι ο Χριστός και η θριαμβευτική οριστική Νίκη του κατά του κακού και η αιώνια Βασιλεία του. Με το βιβλίο αυτό αναδεικνύεται ότι το κοσμοσωτήριο έργο του Χριστού ολοκληρώνεται και τελειώνεται μεν κατά τους έσχατους καιρούς, οριστικοποιείται δε με την έναρξη της 8ης άχρονης ημέρας της αιώνιας Βασιλείας του.
Σχ. 14x21, σελ. 248, τιμή: 6 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.08.062.jpg



 ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ



Ο Μονοθεϊσμός της Παλαιάς Διαθήκης - Συμβολή εις την Θεολογίαν της Παλαιάς Διαθήκης, του Ομοτ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικολάου Μπρατσιώτη Β' Έκδοση (διορθωμένη)
Ένα ευσύνοπτο επιστημονικό μελέτημα του Ομότ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικολάου Μπρατσιώτη επί του σημαντικότερου και ουσιωδέστερου ζητήματος της Παλαιοδιαθηκικής θεολογίας, τον Μονοθεϊσμό, ο οποίος αξιολογείται ως φαινόμενο μοναδικό στην αρχαιότητα. Αξιοσημείωτη είναι η παράθεση των όρων του Μασοριτικού κειμένου παράλληλα με το κείμενο των Ο', ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα «Προδιατυπώσεις του Τριαδικού Θεού στην Παλαιά Διαθήκη». Ένα απαραίτητο έργο για τους θεολογούντες αναγνώστες.
Σχ. 17x24, σελ. 136, τιμή: 5 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.01.022.jpg



 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ



Ο λειτουργικός λόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα.
Πρακτικά ΙΓ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου

Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της λειτουργικής και της θείας Λατρείας πραγματεύεται η παρούσα έκδοση των Πρακτικών ΙΓ' Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, που διεξήχθη στην Τήνο το έτος 2011. Με τις εκλεκτές εισηγήσεις Ιεραρχών, λογίων κληρικών και πανεπιστημιακών Καθηγητών μελετάται το θέμα του σύγχρονου λειτουργικού λόγου σε σχέση με τις προκλήσεις της εποχής μας για τη μορφή της γλώσσας της θείας Λατρείας της Εκκλησίας μας. Ειδικότερα, το θέμα προσεγγίζεται από τους κ.κ. Γ. Μπαμπινιώτη, π. Κ. Καραϊσαρίδη, π. Δ. Τζέρπο, Γ. Γαλίτη, Α. Κόλτσιου-Νικήτα, Γ. Φίλια, Φ. Σχοινά, Π. Σκαλτσή, π. Β. Καλλιακμάνη, π. Θ. Μαρτζούχο, Α. Χιωτέλλη, Μητρ. Εδέσσης κ. Ιωήλ, Γ. Στάθη και Ε. Κασάπη. Από τις ανωτέρω εισηγήσεις διαπιστώνεται η σημασία της χρήσης της γλώσσας, εκτιμάται η προσφορά της ελληνικής γλώσσας στη λατρεία της Εκκλησίας, εξετάζονται οι προϋποθέσεις για τη μετάφραση των ιερών κειμένων και τη χρήση της νεοελληνικής γλώσσας, και τέλος τονίζεται η μέριμνα των ποιμένων για την κατανόηση των υπέρλογων αληθειών της θείας Λατρείας.
Σχ.: 14x21, σελ. 512, τιμή: 10 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.06.018.jpg




Περί το αλάθητον της Εκκλησίας εν τη Ορθοδόξω Θεολογία,
Στυλιανού Στ. Χαρκιανάκι, Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Σε νέα επιμελημένη επανέκδοση της Διδακτορικής διατριβής του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού (Χαρκιανάκι) προέβη η Αποστολική Διακονία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καταδεικνύεται περίτρανα ότι το σπουδαιότατο εκκλησιολογικό θέμα του αλαθήτου της Εκκλησίας ταυτίζεται με την ίδια την ουσία της, την ορθή πίστη της. Η Εκκλησία, και μάλιστα η Ορθόδοξη ως συνέχεια της αρχαίας αδιαίρετης χριστιανικής Εκκλησίας, είναι γνήσια και αλάθητη, επειδή διατηρεί την ουσία, την πίστη της, ακέραιη και ανόθευτη. Την απαρασάλευτη αυτή βάση της τεκμηριώνει ο Αρχιεπίσκοπος ιστορικοδογματικά και συστηματικά, μέσα από τις μαρτυρίες της Αγίας Γραφής, τη σημασία της Αποστολικής διαδοχής, τη συνείδηση της Εκκλησίας και τα εκκλησιαστικά δεδομένα (Οικουμενικές Σύνοδοι). Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί σε δύο πλανημένες ακρότητες, όπως είναι το παπικό πρωτείο και το αλάθητο του Πάπα, και στη Sobornost «καθολική» θεωρία του Ρώσου θεολόγου Α. Chomiakov.
Σχ. 17x24, σελ. 232, τιμή: 10 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.08.060.jpg




Απαντήσεις σε ερωτήματα εσχατολογικά
Ποιό θα είναι το τέλος του ανθρώπου και του κόσμου;
Ανδρέα Θεοδώρου, Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη σειρά «Βασική Δογματική Διδασκαλία» προστίθεται και το παρόν 7ο βιβλίο του πολυδιαβασμένου καθηγ. Ανδρέα Θεοδώρου. Προσεγγίζει θεολογικά και αναλύει θέματα της χριστιανικής εσχατολογίας υπό τη μορφή 43 ερωταποκρίσεων. Ειδικότερα, ξεκινά από την έννοια του θανάτου και την αθανασία της ψυχής, εξετάζει τη μέση κατάσταση των ψυχών, τη σχέση στρατευομένης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας, για να καταλήξει στην ανάσταση των νεκρών και την καθολική κρίση των πιστών. Επίσης, δεν παραλείπει να φωτίσει και το θέμα του καθαρτηρίου πυρός, του τέλους του κόσμου και τη φύση των ποινών μετά τον θάνατο. Με το βιβλίο αυτό μεταφέρονται στις καρδιές των ανθρώπων βασικές αλήθειες για το μυστήριο του θανάτου και το υπαρξιακό θέμα του έσχατου προορισμού του ανθρώπου, της αιώνιας ζωής και χαράς κάθε πιστού.
Σχ. 14x21, σελ: 200, τιμή: 12 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.12.021.jpg



  ΝΕΑ



Η Aegean στηρίζει το έργο της Αποστολικής Διακονίας
Η Aegean Airlines, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στη Ρώμη προσφέρει ένα (1) εισιτήριο οικονομικής θέσης, Ρώμη-Αθήνα-Ρώμη, στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του Προγράμματος αυτού που διοργανώνεται από την Αποστολική Διακονία στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης.
Η κλήρωση για τον τυχερό θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 18 Μα
ου 2015 και ώρα 5.30 το απόγευμα, στην οποία θα παραστεί ο Εκπρόσωπος της Aegean στην Ιταλία και θα παραδώσει το κουπόνι στον τυχερό φοιτητή.
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/aegean.jpg


 NEW EDITIONS


THE MYSTERY OF THE 8TH DAY
Metropolitan of Acheloos EFTHYMIOS (STYLIOS)
Orthodox Christian Eschatology
(1st publication)

The theological word on the eschata, the future events before, during and after the Last Judgment, is neither easy nor harmless. The scope of Christian Eschatology is Christ and His triumphant final Victory against the evil and His eternal Kingdom. This book highlights that Christ's salvation work is completed and concluded during the eschata but it is finalized when the 8th timeless day of His eternal Kingdom starts.
Size: 14x21, pages: 248, price: 6 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.08.062.jpg



 REPRINTS



Monotheism in the Old Testament: Its Contribution to Old Testament Theology,
by University of Athens Professor Emeritus Nikolaos Bratsiotis
Second
Ε
dition (corrected version )

A clear and coherent scientific study by Professor Emeritus Nikolaos Bratsiotis, School of Theology, University of Athens, on Monotheism, the most significant and essential issue of Old Testament theology, assessed as a unique phenomenon in antiquity. It is worth noting the side-by-side presentation of the terms employed in the Masoretic Text with those in the text of the Septuagint (the primary ancient Greek translation of the Old Testament). Equally noteworthy is the chapter "Early Formulations of the Triadic God in the Old Testament". This edition is an indispensable work for those engaged in the scholarly study of theology.
Size : 17x24, pages: 136, price: 5 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.01.022.jpg



 RECOMMENDATIONS



The liturgical word of the Orthodox Church today.
Minutes of the 13th Hellenic Liturgical Symposium

This edition featuring the Minutes of the 13th Hellenic Liturgical Symposium of the Officers of the Holy Metropolises, held on the island of Tinos in 2011, focuses on the issue of liturgical and divine Worship which is of particular interest today. The outstanding speeches of Hierarchs, scholar clergymen and university professors examine the contemporary liturgical word in relation to the challenges of our era concerning the language of the Divine Worship of our Church. More specifically, this topic is examined by: G. Babiniotis, f.K. Karaisaridis, f. D. Tzerpos, G. Galitis, A. Koltsiou Nikita, G. Filias, F. Schoinas, P. Skaltsas, f. V. Kalliakmanis, f. Th. Martzouchos, A. Chiotellis, Metropolitan of Edessa Mr. Ioel, G. Stathis and A. Kasapis. The aforementioned speeches highlight the significance of the use of the language, assess the offer of the Greek language in the worship of the church, examine the conditions for the translation of the holy texts and the use of the Modern Greek language and, finally, stress the care of the fathers for the understanding of the suprarational truths of the divine Worship.
Size: 14x21, pages: 512, price: 10 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.06.018.jpg




On the infallibility of the Church in the Orthodox Theology,
by Stylianos St. Harkianakis, Archbishop of Australia

Apostoliki Diakonia advanced to a new edited publication of the doctoral thesis of the Reverend Archbishop of Australia, Mr. Stylianos (Harkianakis). The book amply demonstrates that the most significant ecclesiological matter of the infallibility of the Church is identified with its essence, its pure faith. The church, especially the Orthodox Church which is the continuation of the ancient indivisible Christian church, is authentic and infallible, because it maintains its essence, its faith, integral and unadulterated. This firm basis is documented by the Archbishop using history and doctrine and also systematically through the writings of the Holy Testament, the importance of the apostolic authority, the conscience of the Church and the ecclesiastic framework (Ecumenical Councils). Furthermore, he makes reference to two misguided extremities, such as the Primacy of the Bishop of Rome and the Pope's infallibility and Sobornost the "catholic" theory of the Russian theologian, Α. Chomiakov.
Size: 17x24, pages: 232, price: 10 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.08.060.jpg




Answers to eschatological questions
What will be the end of the man and the world?
by Andreas Theodorou, Professor of the Athens University

The 7th book of the widely read professor Andreas Theodorou is added to the series "Basic Doctrine Teaching". He theologically approaches and analyzes topics of the Christian eschatology in the form of 43 questions and answers. More specifically, he starts from the concept of death and the soul's immortality, examines the average condition of the souls, the relation of the militant and triumphant Church and ends with the resurrection of the dead and the universal crisis of the faithful. He also sheds light to the cleansing fire, the end of the world and the nature of the penalties after death. This book transfers to the hearts of the people basic truths for the mystery of death and the existential matter of the ultimate destination, eternal life and joy of each faithful.
Size: 14x21, pages: 200, price: 12 €
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/99.12.021.jpg



 NEWS



Aegean Airlines supporting the work of Apostoliki Diakonia!
Aegean Airlines, acknowledging the efforts of Apostoliki Diakonia of the Church of Greece for the teaching of the Greek Language in Rome, offers one (1) economy class ticket Rome-Athens-Rome, in the context of the award celebration of this Programme held by Apostoliki Diakonia at Pontificio Istituto Orientale of Rome.
The drawing by lot will be held in Rome on 18 May 2015, at 5:30 p.m., when the representative of Aegean Airlines in Italy will hand over the coupon to the lucky student.
http://apostoliki-diakonia.gr/diakonia/2015-03-12/aegean.jpg

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

FestivalNews #504
«Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ είναι το απόλυτο βήμα ελεύθερου λόγου της εποχής μας. Είμαι ελεύθερος να πω ό,τι θέλω»
Χούμπερτ Ζάουπερ
 
Εμπειρίες από την πορεία του ως κινηματογραφιστής, καθώς και μυστικά της τέχνης του ντοκιμαντέρ μοιράστηκε με το κοινό του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο αυστριακός δημιουργός Χούμπερτ Ζάουπερ, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης (Ολυμπία), Καλλιόπη Λεγάκη (Ψ), Άγγελος Τσαούσης και Μυρτώ Παπαδοπούλου (The New Plastic Road).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες  Γιάννης Κολόζης (Un condor), Στέλιος Κούλογλου (Απόδραση από την Αμοργό), Σταμάτης Τσαρουχάς (Ο εθνικός Κωστής Παλαμάς – Το υπέρτατο λουλούδι του λόγου) και Παναγιώτης Ευαγγελίδης (La vida pura).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου ΦΝΘ και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και οι σκηνοθέτες Βάλερυ Κοντάκος (Μάνα), Κίμωνας Τσακίρης (Η αρχαιολόγος) και Ναντίν Σαλίμπ (Μητέρα ενός αγέννητου). 
 
Masterclass EDN
Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2015 του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, masterclass με τίτλο «Η τηλεοπτική αγορά ντοκιμαντέρ στη Βόρεια Αμερική - μια επισκόπηση από τον Πίτερ Χάμιλτον». Εισηγητής του masterclass, το οποίο αποτελεί συν-διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήταν ο Πίτερ Χάμιλτον, υπεύθυνος της συμβουλευτικής εταιρείας «Peter Hamilton Consultants, Inc.», που προτείνει συνεργασίες ανάμεσα σε εταίρους, αναπτύσσει στρατηγικές μάρκετινγκ και συμβάλλει στην επιτυχημένη εφαρμογή τους.
Περιφερειακές εκδηλώσεις
Σε αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι έχουν προστεθεί νέοι προορισμοί, νέες στάσεις, αγκαλιάζοντας και προορισμούς που οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα όπως σε σωφρονιστικά καταστήματα και ιδρύματα αγωγής, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν τη δική μας προσφορά στους θεατές ολόκληρης της χώρας με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τις εικόνες, μια κοινή αγάπη για το σινεμά.