Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

(ΑΠΟ http://mkka.blogspot.com)
ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Έντονα απασχολεί τα ΜΜΕ και την κοινή Γνώμη η Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Πολύς λόγος έγινε για τις δραστηριότητες των μοναχών, τους προσκυνητές αλλά και την διάθεση δημόσιας έκτασης προς τη Μονή με διαδικασίες τις οποίες ερευνά η Δικαιοσύνη. Ωστόσο ο αντίκτυπος, τόσο από πλευράς εσφαλμένων ενεργειών τινών εκ των εμπλεκομένων, όσο και σκοπίμων ενδεχομένως, εξ άλλων, που δεν συνάδουν προς την ενίσχυση του θρησκευτικού βιώματος του μοναχισμού και την ανάδειξη των κειμηλίων και του Ησυχασμού, βαρύνει κυρίως την «Εκκλησία».
Και μάλιστα την Εκκλησία εν γένει, αφού στην συνείδηση του Έλληνα και πιστού δεν γίνεται διάκριση, μεταξύ Εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πάσης φύσεως και προέλευσης καταγγέλλοντες, των τηλεοπτικών παραθύρων, με εξαίρεση μονάχα ολίγους, να μέμφονται «την Εκκλησία» και μάλιστα την Εκκλησία της Ελλάδος!!, με φράσεις όπως « Σε όλη την Ελλαδική Εκκλησία αυτά γίνονται όπως στο Βατοπέδι» είτε από άγνοια είτε από κακόβουλη σκοπιμότητα, καθώς είναι γνωστό ότι η Αθωνική Πολιτεία δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Ελλαδικής Εκκλησίας ούτε και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, καθόσον διέπεται από ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης, και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η οργή όμως του κόσμου που μοχθεί καθημερινά για να επιβιώσει με επαχθή φορολογία, από την διαρκή προβολή των ποσών που διατέθηκαν μέσω της Μονής, ερευνάται το πού, στρέφεται εναντίον όλων των εκκλησιαστικών παραγόντων, που βάσει και της εντοπιότητας ανήκουν και στελεχώνουν διοικητικά την Εκκλησία της Ελλάδος .
Αυτό όμως είναι μια μεγάλη αδικία εις βάρος μας.
Επειδή εμείς, οι ανήκοντες στην Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε τα προνόμια των Αγιορειτών απολαμβάνουμε, ούτε και τις οικονομικές δυνατότητες των Αγιορειτών Πατέρων διαθέτουμε. Το Άγιο Όρος δεν φορολογείται για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, ως ελέχθη, σε αντίθεση όμως, με αυτό που ισχύει για τις νόμιμες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι εν Ελλάδι Μητροπόλεις, όταν αξιοποιούν (ως έχουν χρέος) διαφανώς και με κάθε νόμιμο τρόπο την ιδιοκτησία τους, επ ωφελεία τόσο της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας στην οποία ανήκουν, όσο και για την ενίσχυση του πολυσχιδούς φιλανθρωπικού έργου που αναπτύσσουν, το οποίο δεν περιορίζεται στην ανάδειξη του θρησκευτικού πολιτιστικού πλούτου μόνο, αλλά αποσκοπεί στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, γηροκομείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσηλευτικών κέντρων, στέγασης και δωρεάν σίτισης απόρων, ενίσχυσης των φτωχών οικογενειών και άλλων ενδεών κλπ, ισάξιο της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς.
Γι΄ αυτό χρειάζονται οι οικονομικοί πόροι στην Εκκλησία και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται, στα πλαίσια πάντα της τήρησης της νομιμότητας.
Ας μην ξεχνούμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος κατακρινόταν επί χρόνια για αδράνεια ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας της.
Κατακρινόταν γιατί, όπως λεγόταν, ακίνητα και δωρεές έμεναν είτε σε αχρηστία με αποτέλεσμα να καταπατώνται συχνά, είτε γίνονταν αντικείμενο καπήλευσης των φιλάνθρωπων δωρητών τους στο βωμό προσωπικού οφέλους και όχι προς ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας με επίκεντρο την προσφορά στον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Συλλαλητήριο διοργανωνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην είσοδο το Αγ. Όρους στην Ουρανούπολη, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι και με κύριο αίτημα την κατάθεση στην Βουλή των Ελλήνων νομοσχεδίου κατάργησης των χρυσόβουλων συγγυλίων και άλλων συναφών τίτλων με τους οποίους δίδονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην εκκλησία και τις μονές σε όλη την επικράτεια.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Όπως αναφέρει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση των διεκδικήσεων των μοναστηριών δεν είναι να πρόσκαιρο σκάνδαλο κάποιων πολιτικών προσώπων μόνο και δεν περιορίζεται στις ανταλλαγές - καταπατήσεις και συναλλαγές της μονής του Βατοπαιδίου.
“Για μας το σκάνδαλο της Ιερής Siemens αφορά τις διαχρονικές σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και των μοναχών business men με το κράτος με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης σε όλη την Ελλάδα να διεκδικούνται υπέρ αυτής της «ανίερης» σχέσης.
Επειδή δεν θέλουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση με αποφάσεις τύπου «παραπλανηθέντες υπουργοί» ούτε με επιχειρούμενο συμψηφισμό των ευθυνών που έχουν πολλοί και επειδή τέλος για εμάς – όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει – το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και έχει να κάνει με μια σειρά σκανδαλώδεις αποφάσεις και παραχωρήσεις που στηρίζονται σε ένα προκλητικά ευνοηκό νομικό πλαίσιο για τις μονές και σε βάρος των πολιτών ζητάμε:
1) Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για αυτό το σκάνδαλο.
2) Την κατάργηση των ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών των μονών.
3) Τον πλήρη διαχειριστικό, φορολογικό έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων των μονών του Αγίου όρους.
4) Την με νομοθετική ρύθμιση άμεση κατάργηση των χρυσόβουλων βάση των οποίων παραχωρούνται όλες αυτές οι εκτάσεις” αναφέρει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. halkidikinews.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://vo.pasok.gr/drivelegkas/)Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Την κα. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Θέμα : « Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας » κα. Υπουργέ Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των Σταθμών ολοήμερης φροντίδας, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, Βοήθεια στο σπίτι κ.α., οι πολίτες τα αγκάλιασαν, τα θεώρησαν ως αποκεντρωμένη και εξατομικευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Εναπόθεσαν, στην ενίσχυση της λειτουργίας τους, τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είναι γεγονός ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του θεσμού και προσέφεραν κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες τους.
Δυστυχώς οι τελευταίες ρυθμίσεις για την λειτουργία των δομών, που εξομοιώνει τους ΟΤΑ με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, θα τους στερήσει το δικαίωμα να προσφέρουν όσα προσέφεραν μέχρι τώρα στους πολίτες τους.
Οι περιορισμοί, τα οικονομικά όρια, οι αποκλεισμοί μειώνουν τους δικαιούχους άρα την χρηματοδότηση των δομών για τη λειτουργία τους, την αποδυνάμωσή τους και τελικά θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Από τα στοιχεία που διαθέτω μέχρι σήμερα στο Νομό Χαλκιδικής εκτός ενός Δήμου που έχει καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις παιδικού σταθμού, οι υπόλοιποι μάλλον οδηγούνται σε λουκέτο, αφού οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι και η επιχορήγηση βάση των δικαιούχων δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Παιδικού Σταθμού του Στανού δ.δ. του Δήμου Αρναίας, δεύτερου χωριού στη χώρα πολύτεκνων οικογενειών, που οδηγείται σε κλείσιμο.
Επειδή χωρίς την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ θα υποχρεωθούν ή να εγκαταλείψουν τη δράση ή να χρεωθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν Σας ερωτώ Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε, εσείς και οι συναρμόδιοι υπουργοί, για την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προσφέρουν το κοινωνικό τους έργο στους πολίτες τους ; Αθήνα 19/9/2008 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Καραμανλής και ΣΥΡΙΖΑ οι «ευεργέτες» του ΠΑΣΟΚ

(ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/)
Πολιτικοί επιστήμονες αναλύουν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού
ΟΓιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι «δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, χάνει η Νέα Δημοκρατία», κάποιοι μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέθεσαν ότι άλλαξαν οι επιχειρηματικοί συσχετισμοί άλλοι ότι έπεσε η τυραννία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μερικοί χαμογέλασαν και πολλοί απόρησαν.
Η ανατροπή των δεδομένων στις πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης, δηλαδή το προβάδισμα για πρώτη φορά έπειτα από 8 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή συνοδεύτηκε από πληθώρα συμπερασμάτων, επανέφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες περνούσαν τον τελευταίο καιρό απαρατήρητες, ενώ ξαναζέστανε την κουβέντα για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πολιτική πραγματικότητα τα δημοσκοπικά ευρήματα. Καθώς ο πυρετός των δημοσκοπήσεων συνεχίζεται, οι πολιτικοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή που το σημερινό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σημαίνει τα πάντα ή και τίποτα.
«Δεν αποκλείεται στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα να βλέπουμε άλλοτε το ΠΑΣΟΚ και άλλοτε τη Νέα Δημοκρατία να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου. Τα σημερινά πολιτικά δεδομένα είναι τέτοια ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc. Παρά τη δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα, όλοι συμφωνούν ότι από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις προκύπτουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων και όχι μόνο φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται. Το πλέον ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι άσχετα με το ποιο κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται στο ναδίρ τους επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα είναι αδύνατον οποιοδήποτε κόμμα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει πιάσει πλαφόν χαμηλών ποσοστών και πολύ δύσκολα θα καταγράψει χαμηλότερα από αυτά. Από την άλλη για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία στην οποία οφείλεται η δημοσκοπική του «άνοιξη».
Η ανακοίνωση των σκληρών φορολογικών μέτρων συνέπεσε με τις αποκαλύψεις για τη σκανδαλώδη παραχώρηση ακινήτων - φιλέτων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου και τη συζήτηση για τον πολυτελή βίο, τον οποίο διήγαγε ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης. Παρότι γινόταν αντιληπτό ότι η αντίθεση αυτή προκαλούσε το κοινό αίσθημα, ο πρωθυπουργός προτίμησε να υπερασπιστεί τους υπουργούς του εισπράττοντας και ο ίδιος προσωπικά τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.
Επίσης από το καλοκαίρι και μετά παρατηρείται «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις «ψήφιζαν» Συνασπισμό επενδύοντας σε ένα σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας. Ο κάθετος τρόπος με τον οποίο απέρριψαν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τόσο ο Αλ. Αλαβάνος όσο και ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να τους απογοήτευσε και έτσι αίρουν την προτίμησή τους προς τον Συνασπισμό.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Την Τρίτη κληρώνει για τον Ομιλο Λαναρά

(ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr) Θολό παραμένει το τοπίο για την τύχη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (Λαναράς) με τους 1.200 εργαζόμενους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς μετά το μπλόκο της Κομισιόν η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη και χωρίς συγκεκριμένο εναλλακτικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Από το οικονομικό επιτελείο διαρρέουν ότι αναζητείται η χρυσή τομή ακόμη και φόρμουλα παράκαμψης της απόφασης των Βρυξελλών υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ασκεί πιέσεις προς τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στη δανειοδότηση της επιχείρησης με στόχο «να κρατηθεί ζωντανή» και να μη μείνουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο, πράγμα που θα έχει βαρύ πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η τραπεζική χρηματοδότηση θα συνδυασθεί με τη συμμετοχή του δημοσίου στο μισθολογικό κόστος μέσω της επιδότησης του κόστους εργασίας μέσα από κοινοτικά προγράμματα. Ωστόσο το εγχείρημα της κυβέρνησης είναι μετέωρο, καθώς οι τράπεζες ζητούν κρατική εγγύηση για την εκταμίευση του δανείου των 35 εκ. ευρώ. Στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης με τους εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, εκπροσώπου της εταιρείας και του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την επεξεργασία του σχεδίου εξυγίανσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Το μήνυμα που μεταδίδει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετασθούν όλοι οι τρόποι και τα μέσα και θα γίνει ό.τι είναι δυνατόν για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της εταιρείας και να μην υπάρξει επιστροφή των 5 εκ. ευρώ που έχει ήδη λάβει στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου εξυγίανσης. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο προέβλεπε τη χορήγηση εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό ύψους 35 εκ. ευρώ από τα οποία τα 5 εκ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί έναντι της εγγύησης. Ωστόσο το σχέδιο αυτό «μπλοκάρεται» από τη Κομισιόν, η οποία θεωρεί την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μορφή κρατικής ενίσχυσης και παρέμβασης που αντίκειται στους κοινοτικούς κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Κ. Αντωνάκος

CERN: για δύο μήνες πρέπει να κλείσει ο επιταχυντής σωματιδίων

(ΑΠΟ http://www.e-pcmag.gr/)
O μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου πρέπει να παραμείνει κλειστός για τουλάχιστον δύο μήνες, λόγω επισκευών που πρέπει να γίνουν σ' αυτόν.
Το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών" [CERN] στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι οι βλάβες που είχαν παρουσιαστεί, ήταν μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Κέντρου, James Gillies δήλωσε ότι οι ειδικοί θα μπουν μέσα στον Large Hadron Collider [LHC] για να επιλύσουν επιτόπου τα προβλήματα.
Τα τμήματα του τούνελ που έχουν επηρεαστεί από τη βλάβη θα πρέπει να ζεσταθούν προκειμένου να διεξαχθούν σ' αυτούς οι επισκευές.
"Είναι ακόμα νωρίς να πούμε τι έχει συμβεί", δήλωσε ο Gillies.
Υγροποιημένο ήλιο, που χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών, διέρρευσε στο χώρο μεταξύ δύο μαγνητών, πιθανότατα εξαιτίας μιας ελαττωματικής ηλεκτρικής σύνδεσης.
Και επειδή η θερμοκρασία στον επιταχυντή βρίσκεται κοντά στο απόλυτο μηδέν, η διαδικασία ψύξης και θέρμανσης των προβληματικών περιοχών θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βλάβες που εμφανίστηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του LHC μόλις 36 ώρες μετά την επανεκκίνησή του στις 10 Σεπτεμβρίου
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα πειράματα στο 27 χιλιομέτρων μήκους τούνελ του επιταχυντή θα δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για τη δημιουργία και τη δομή του σύμπαντος.
Πηγή: AFP

Στο νοσοκομείο 131 στρατιώτες από τσίμπημα τσιμπουριών

(ΑΠΟ http://www.zougla.gr/)
Δεκάδες περιστατικά με στρατιώτες που τσιμπήθηκαν από τσιμπούρια παρατηρούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι διεξάγεται αυτήν την εποχή η προγραμματισμένη άσκηση «Χαλύβδινος Θώρακας», με πολλές μονάδες να αναπτύσσονται σε θέσεις μάχης.
Πηγές του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν στη zougla .gr πως 131 στρατιώτες έχουν εμφανιστεί από τη Δευτέρα που μας πέρασε στα Νοσοκομεία της Θράκης με τσιμπήματα από τσιμπούρια.
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ιωάννης Καβαρατζής, κάνει λόγο για 34 περιστατικά που προσήλθαν αυτήν την εβδομάδα. Πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξηγούν πως πρόκειται για τσιμπήματα κοινού τσιμπουριού που δεν προκαλούν ανησυχίες.
Επισημαίνεται πως τους τελευταίους μήνες έχει κάνει την εμφάνισή του στη Θράκη τσιμπούρι που μεταφέρει θανατηφόρο ιό, που προκαλεί τον Κριμαϊκό Πυρετό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://thelug.gr/?q=home)
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση για τον εορτασμό της "Ημέρας Ελεύθερου Λογισμικού 2008", στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση που αφορά την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού, με εκατοντάδες ομάδες από όλο τον πλανήτη να συμμετέχουν σε αυτήν! Από νωρίς ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, και στις 10 που ήταν η επίσημη ώρα έναρξης, όλα ήταν έτοιμα.
Οι πάγκοι είχαν ενημερωτικά φυλλάδια, CD's της δημοφιλέστερης διανομής Linux, Laptops, ενώ υπήρχε μουσική και μίνι ψυγείο με νερό, αναψυκτικά και μπύρες. Η προσέλευση έγινε πιο έντονη το μεσημεράκι.
Γύρω από τους πάγκους σχηματίστηκαν πηγαδάκια και οι συζητήσεις άναψαν.
Κάποιοι σχημάτισαν κύκλο γύρω από ένα laptop, όπου ένας έμπειρος προγραμματιστής έδειχνε τις δυνατότητες και το προβλήματα ασφάλειας των ασύρματων δικτύων. Ο καιρός όμως που από το πρωί μας προειδοποιούσε για τις προθέσεις του, τελικά μας πρόδωσε.
Ευτυχώς αρκετά αργά.
Η ώρα είχε πάει ήδη τέσσερις και η βροχή μας οδήγησε στο μάζεμα του υλικού και τη μεταφορά στο lab, που ευτυχώς είναι σε σχετικά μικρή απόσταση.
Ένα μικρό πάρτι συνεχίστηκε εκεί με συζητήσεις έντονου ενδιαφέροντος γύρω από το ανοιχτό λογισμικό.

Εγκληματικές οι ελλείψεις στην πυροσβεστική

(ΑΠΟ http://fire.gr/portal/)Η έλλειψη προσωπικού, που αγγίζει το 40%, ο απαρχαιωμένος μηχανοκίνητος εξοπλισμός, η μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και η ανυπαρξία εκπαίδευσης είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας. Του Χρήστου Βήττα
Κραυγή αγωνίας εκπέμπει το Σωματείο Εποχικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της ακριτικής περιφέρειας δυστυχώς όμως χωρίς να βρίσκει ευήκοα τα ώτα των αρμόδιους.
Το σωματείο, που εκπροσωπεί 242 εποχικούς στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας, επισημαίνει ότι “η κατάσταση στο πυροσβεστικό σώμα έχει φτάσει στο απροχώρητο, η αντοχή των πυροσβεστών λόγω της έλλειψης προσωπικού, των εξαντλητικών ωραρίων, των καλεσμάτων σε επιφυλακές και του μεγάλου φόρτου εργασίας έχει πιάσει πάτο, ενώ, αν συνεχιστούν οι ίδιες ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την αδιαφορία του κράτους, είναι πολύ πιθανό να έχουμε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες με πέρυσι”.
ΤΑ ΚΕΝΑ
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας έχει 202 μόνιμους πυροσβέστες και 242 εποχικούς, ενώ για την κάλυψη του οργανογράμματος απαιτούνται τουλάχιστον οι προσλήψεις 100 μονίμων.
Τα οργανικά κενά, που αγγίζουν το 40%, κατά υπηρεσία έχουν ως εξής:
- πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης (Π.Υ.) στις 43 θέσεις που προβλέπονται οι 16 είναι κενές, - στο πυροσβεστικό κλιμάκιο (Π.Κ.) Σερβίων στις 17 θέσεις οι 13 είναι κενές,
- στην Π.Υ. Καστοριάς στις 35 θέσεις οι 9 είναι κενές,
- στο Π.Κ. Επταχωρίου (το χειμώνα κλείνει) στις 17 θέσεις οι 14 είναι κενές,
- στο Π.Κ. Άργους Ορεστικού στις 17 θέσεις οι 12 είναι κενές και
- στην Π.Υ. Φλώρινας στις 35 θέσεις οι 7 είναι κενές.
Το κεντρικό αίτημα της ομοσπονδίας των εποχικών πυροσβεστών Ελλάδας είναι να καλυφτούν τα 4.000 κενά που υπάρχουν πανελλαδικά από τους 5.500 εποχικούς πυροσβέστες.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ… ΑΝΤΙΚΑ
Τραγική είναι η κατάσταση με τον παμπάλαιο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Αποκαλυπτική είναι η ομολογία του προέδρου του Σωματείου Εποχικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας Νίκου Καζαντζίδη.
“Στο πεζοπόρο τμήμα που εδρεύει στο αεροδρόμιο Κοζάνης, στο οποίο ανήκω, το λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού στις πυρκαγιές χρονολογείται από το 1968.
Μια μέρα είναι χαλασμένο, την άλλη λειτουργεί.
Φυσικά έπρεπε να είχε αποσυρθεί εδώ και χρόνια”.
Βεβαίως, η περίπτωση του 40χρονου λεωφορείου δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού σύμφωνα με τον συνδικαλιστή “σχεδόν το σύνολο των οχημάτων είναι εικοσαετίας και χρήζει αντικατάστασης”.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι εποχικοί πυροσβέστες όταν ξεκινούν για τη δύσκολη μάχη της κατάσβεσης πυρκαγιών, πάνε στην κυριολεξία “ξυπόλυτοι στα αγκάθια”.
Όπως καταγγέλλουν, “τα περισσότερα από τα περιβόητα μέσα ατομικής προστασίας (ειδικές φόρμες και άρβυλα, τζάκετ, κράνος, ζώνη, γάντια, σακίδιο, υδροδοχείο κτλ.) βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών, καθιστώντας αδύναμη τη χορήγησή τους πριν από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου”.
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να σημειωθεί ότι φέτος τα κράνη διανεμήθηκαν στους εποχικούς πυροσβέστες της Δυτικής Μακεδονίας μόνο όταν επιστρατεύτηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, ενώ μια σειρά άλλα μέσα ατομικής προστασίας δεν έχουν δοθεί ακόμη. Δυστυχώς, ο πανάρχαιος εξοπλισμός και η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας συνοδεύονται από την έλλειψη εκπαίδευσης.
“Έγινε μια τυπική εκπαίδευση μόνο για δασικά περιστατικά, αν και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μεταβαίνουν σε όλα τα περιστατικά”, σημείωσε ο Ν. Καζαντζίδης, ο οποίος πρόσθεσε:
“Ζητούμε αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε δασικές και αστικές πυρκαγιές, στις τεχνικές κατάσβεσής τους, συμπεριλαμβάνοντας νέα δεδομένα σε τεχνικές παρακολούθησης επέκτασης της φωτιάς και αντιμετώπισής της, σεμινάρια διάσωσης, απεγκλωβισμού και πρώτων βοηθειών”.
Απαίτηση εποχικών και μονίμων πυροσβεστών είναι η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης σε Α τάξης, της Φλώρινας σε Β τάξης, η ίδρυση Ειδικής Μονάδας Πρόληψης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στη Δυτική Μακεδονία και η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Εφημερίδα Μακεδονία

Συγκοινωνιακά φτωχή η Θεσσαλονίκη

(ΑΠΟ http://www.disabled.gr/)Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2008) ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω: H Θεσσαλονίκη είναι από τις φτωχότερες συγκοινωνιακά πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προκαλεί υποβάθμιση και σε άλλους τομείς της ζωής: - Στις ώρες αιχμής, η μέση ταχύτητα οχημάτων είναι σχεδόν ίση με τη μέση ταχύτητα των πεζών. - Κυκλοφορούν 450.000 οχήματα, από τα οποία το 50% σταθμεύουν παράνομα. - Την 5ετία 2002-2007 τα τροχαία ατυχήματα στο Νομό Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 70%, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα μειώθηκαν έστω και οριακά. - Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην ΕΕ με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους, που δεν διαθέτει σύστημα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ κλπ.). - Μόνο το 27% των μετακινήσεων γίνονται με αστικό λεωφορείο, και κυρίως από όσους δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης ή δικό τους όχημα. - Ο ελεύθερος χώρος ανά κάτοικο είναι κατά μέσο όρο 5 τ.μ., με αποδεκτό όριο τα 15 τ.μ. - στην πραγματικότητα είναι μικρότερος, αφού πεζοδρόμια, πάρκα και δημόσιοι χώροι συχνά καταλαμβάνονται από οχήματα και παράνομες χρήσεις. - Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη, αφού η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα μικροσωματίδια ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπτό όριο (50 μg/m3), για 200 ημέρες το χρόνο. Το όραμα του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων περιλαμβάνει 4 βασικούς στόχους: - τη μείωση της αλόγιστης χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, - την παροχή προτεραιότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, - την ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων κινητικότητας (πεζή, ποδήλατα), - την εξασφάλιση αστικού χώρου για όλους τους χρήστες και όλες τις δραστηριότητες. Και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στην ανακοίνωσή του, καταλήγει:
Οι επιστημονικές και τεχνικές λύσεις υπάρχουν.
Οι συγκοινωνιολόγοι της πόλης μας, όπως τουλάχιστον αυτοί εκφράζονται μέσα από τους επίσημους φορείς, υιοθετούν σε γενικές γραμμές κοινές απόψεις και προτάσεις.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία της ασφαλούς και άνετης μετακίνησης ως ανάγκη για καλύτερη ζωή.
Οι πολίτες οφείλουμε να θέσουμε αυτοπεριορισμούς στην αλόγιστη χρήση του Ι.Χ.
Αλλά και η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να λάβει τα γενναία μέτρα και πολιτικές αποφάσεις. ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Σεπτέμβριος 2008 Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.disabled.gr/)Ενδιαφέροντα κείμενα και ειδήσεις για την αναπηρία
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την ανεξάρτητη διαβίωση και τις πολιτικές των «άμεσων πληρωμών» έχει δημοσιευθεί στην διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17749 και από το φόβο των ενδεχόμενων καταγγελιών συνοδεύεται και από τις απαραίτητες βιβλιογραφικές παραπομπές που παραπέμπουν σε στατιστικές της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της βόρειας Ιρλανδίας.
Πριν από λίγο καιρό είχαν δημοσιευθεί ακόμη δύο κείμενα σχετικά με τις «άμεσες πληρωμές» και την υποστήριξη των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες από επαγγελματίες βοηθούς. Ύστερα από πολύ δυναμική παρέμβαση της ΕΟΚΑ ανακάλεσα τα κείμενα και το http://www.disabled.gr/ επανέρχεται με αυτό το κείμενο που υποστηρίζεται επαρκώς με παραπομπές σε πολύ σοβαρά sites.
Στο συγκεκριμένο κείμενο υπάρχουν αναφορές και στα κοστολόγια της υποστήριξης ανά ώρα, ανά οκτάωρο και ανά 24 ώρες και όπως θα διαπιστώσετε το κόστος της 24ωρης υποστήριξης στην Αγγλία κοστολογείται περίπου όσο και στην Ελλάδα.
Πολύ σύντομα θα ετοιμαστεί και ένα νέο κείμενο για την ανεξάρτητη διαβίωση, τις πολιτικές των «άμεσων πληρωμών» από τη Σουηδία.
Χρειάζεται όμως λίγο ακόμη να περιμένουμε μέχρι να μεταφραστεί.
Γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας και 3 κείμενα από και για την Θεσσαλονίκη έχουν δημοσιευθεί:
Το πρώτο κείμενο προέρχεται από τον σύλλογο Ελλήνων συγκοινωνιολόγων και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17747 για να περιγράψει την συγκοινωνιακή κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη.
Το δεύτερο κείμενο http://www.disabled.gr/lib/?p=17745 έχει γραφτεί από εμάς και αφορά την κατάσταση των μαζικών μεταφορών από και προς την Θεσσαλονίκη αλλά με εξειδίκευση στους ανθρώπους με σοβαρές κινητικές αναπηρίες και στους τρόπους που είναι εφικτό να μετακινηθούν.
Το τρίτο κείμενο που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.autonomiaexpo.org/?p=202 περιέχει κάποιες σκέψεις για την διοργάνωση της Autonomia EXPO και στην Θεσσαλονίκη ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει επισκέπτες και εκθέτες της Autonomia EXPO και μας έχει διατυπωθεί πάρα, πάρα πολλές φορές.
Σε ό,τι αφορά στην επικαιρότητα καθημερινά μπορείτε να διαβάζετε τις ειδήσεις και την αρθρογραφία που αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο στο http://news.disabled.gr/ που διαθέτει αρχείο δημοσιεύσεων από τον Νοέμβριο του 2003.
Πολλούς χαιρετισμούς,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83 Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950 email: info@psomiadion.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις: ● Ο Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2008. • Παρασκευή 26/9/2008 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί λιτανεία του Τίμιου Σταυρού και περιφορά της εικόνας. • Σάββατο 27/9/2008 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και αρτοκλασία. • Κυριακή 28/9/2008 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί ποντιακό πανηγύρι στην πλατεία του οικισμού Νέος Πόντος Μαγούλας. Συμμετέχουν ο Δημήτρης Καρασαββίδης με την ορχήστρα του και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ». ● Σάββατο 27/9/2008 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραδοσιακός ποντιακός γάμος στη σύγχρονη εποχή», στο Άλσος της Ν. Σμύρνης (παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας Ν. Σμύρνης). Κείμενα – σκηνοθεσία: Ράνια Χρυσοχοϊδου – Κανάκη Αφήγηση: Γιώργος Χατζηελευθερίου Τραγούδι: Λιάνα Χαραλαμπίδου Λύρα – κεμανέ: Γιάννης Φωτιάδης Λύρα: Γιάννης Καζαντζίδης Ζουρνά – φλογέρα – νταούλι: Περικλής Κατσώτης Νταούλι: Παναγιώτης Καζαντζίδης Διδασκαλία χορών: Παναγιώτης Μυστακόπουλος και Ράνια Χρυσοχοϊδου – Κανάκη Συμμετέχουν 50 ηθοποιοί και χορευτές της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» και του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «ΣΕΡΡΑ». Έκτακτη φιλική συμμετοχή του μεγάλου σκηνοθέτη και ηθοποιού Λάζου Τερζά. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας. Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ερμίδου Γεωργία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ http://www.e-grammes.gr/) Νέο Patria: Πατριωτική Αριστερά, μύθος ή πραγματικότητα;
Το νέο Patria κυκλοφορεί με πλούσια θεματολογία και δύο αφιερώματα που θα συζητηθούν. Πέντε βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., με αποκλειστικές τους συνεντεύξεις κρίνουν τον έναν χρόνο κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματός τους.
Ενώ ο Κώστας Ζουράρις και ο Αλέξης Οικονόμου απαντούν στο ερώτημα κατά πόσο υφίσταται στην Ελλάδα μια πατριωτική Αριστερά.
Κυκλοφορεί σε Αθήνα - Πειραιά και από τις 11 Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα. Περιεχόμενα Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΡΙΜΑΖΕΙ του Δημήτρη Παπαγεωργίου Η ΒΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ του Δημήτρη Σαββίδη ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ του Γιάννη Κολοβού ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΧΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ του Μάνου Κώνστα ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PATRIA: "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ" στον Παναγιώτη Δούμα "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" Ή ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ; του Χρήστου Χαρίτου "Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ" Συνέντευξη με τον Αλέξη Οικονόμου "ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ" Συνέντευξη με τον Kώστα Ζουράρι στον Γιώργο Πισσαλίδη ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955 του Σπύρου Βάιλα "ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ" ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του Θανάση Κουκοβίστα ΤΑ ΝΕΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ του Μ.Ευθυτενούς Ο ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΛΙΣΤ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" του Νίκου Δούκα "ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ" του Νίκου Φιδέλη ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ PATRIA της Νέλλυς Παρασκευοπούλου LUICIDA/ΑΔΕΛΦΟΙ ΛΟΥΜΠΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/)
Επιτυχημένο το 3ο Αντάμωμα Ολυμπιαδιτών Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο αντάμωμα των Απανταχού Ολυμπιαδιτών που διοργάνωσαν στην Ολυμπιάδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό της Νομαρχίας.
Μεταξύ τους, την 3η ημέρα των εκδηλώσεων, παρέστη και ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ανέπτυξε το θέμα «Το ποντιακό ως ένα σύγχρονο πολιτικό ζήτημα».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι εκ Πόντου Ολυμπιαδίτες διοικητής Δ’ Σωμ. Στρατού αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Ταμουρίδης και ο διοικητής ΤΑΞΑΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Ταμουρίδης.
Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αντινομάρχης κ. Βασίλειος Ντόκος ως εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Λ. Κατσαρού, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Δ.Σ. για τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και τον κεντρικό ομιλητή για την τεκμηριωμένη τοποθέτησή του, τον πατριωτισμό, την ευθύτητα, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά του.
Επίσης ενημέρωσε για τις ενέργειες που πράττει η Ν.Α. για την αξιοποίηση της περιοχής του Ολύμπου και αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η Ν.Α. Λάρισας και προσωπικά ο Νομάρχης για την ανάδειξη, τη διατήρηση και τη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχους για την αξιοποίηση του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πρόγραμμα των ομιλιών συμμετείχαν επίσης, ο σύλλογος «Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ» Δ.Λαρισαίων με την διευθύντρια κ. Μαρία Παπαδοπούλου και ο πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών Δήμου Ολύμπου «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ» κ. Μιχάλης Χατζεϊπίδης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων.
Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τον Αντινομάρχη κ. Βασίλειο Ντόκο, τον αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Ταμουρίδη, τον ταξίαρχο κ. Νικόλαο Ταμουρίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ» κ. Μιχάλη Χατζεϊπίδη τη διευθύντρια του συλλόγου ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ Δ. Λαρισαίων κ. Μαρία Παπαδοπούλου
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα.
Εδώ και αρκετούς μήνες γνωρίζαμε ότι στα αρχεία της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας New York Life Insurance Co, είχαν βρεθεί περισσότερα από 1000 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων από τον Πόντο, την υπόλοιπη Μικρά Ασία και τη Θράκη υπογεγραμμένα πριν από το 1915.
Τα συμβόλαια αυτά ανήκαν σε άτομα που χάθηκαν κατά τις μεγάλες διώξεις κατά των χριστιανικών πληθυσμών που πραγματοποίησαν οι Νεότουρκοι στην αρχή και οι Κεμαλικοί στη συνέχεια.
Η ίδια η αμερικανική εταιρεία θεωρεί την περίπτωση των Ελλήνων ισοδύναμη με αυτή των Αρμενίων.
Εξάλλου και το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης οδηγεί στο συμπέρασμα της κοινής μοίρας Ελλήνων και Αρμενίων.
Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία αναγκάστηκε από τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκαγιάν, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, να αποζημιώσει Αρμένιους δικαιούχους με το ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στη διαδικασία ελέγχου των αρχείων της ασφαλιστικής εταιρείας, ο Γεγκαγιάν ανακάλυψε την ύπαρξη και Ελλήνων ασφαλισμένων την ίδια περίοδο και στον ίδιο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έτσι η εταιρεία, για να αποφύγει πιθανότατα νέες δικαστικές περιπέτειες με δεδομένη – και πολύ πιθανόν οδυνηρότερη - κατάληξη, δημοσιοποίησε στις 4 Σεπτεμβρίου τα ονόματα των ασφαλισμένων, δήλωσε ότι το ποσό που δικαιούνται οι Έλληνες κληρονόμοι αυτών ανέρχεται σε 12-15 εκατομμύρια δολάρια και δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) παρακολουθεί νομικά το ζήτημα από την εμφάνισή του.
Έχει πλήρη στοιχεία από τα 1.031 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων με τα ονόματα των ασφαλισμένων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους αποζημιώσεως να ενημερωθούν από το γραφείο της Π.Ο.Ε αν μεταξύ των 1.031 ασφαλισμένων περιλαμβάνονται πρόγονοι τους και στην συνέχεια μέχρι 28/2/2009 να συμπληρώσουν και υποβάλλουν το σχετικό «έντυπο αξίωσης» που επίσης είναι στην διάθεσή τους στα γραφεία της Π.Ο.Ε.
Υπογραμμίζουμε ότι εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος, η ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας έχει ιδιαίτερη αξία για τον αγώνα που κάνουμε, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για την ενσωμάτωση του τραγικού ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη και την καταδίκη εκείνων των δυνάμεων και μηχανισμών που διέπραξαν τις γενοκτονίες στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1914-1923.
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822 FAX:2310227213

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) Όλοι ψάχνουν τα ονόματα για τους σφαγιασθέντες της γενοκτονίας Όπως θα πει ο κ. Μαλκίδης, πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει γνωστό το μεγάλο αγώνα του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους». Ελπίζουμε με τα στοιχεία αυτά να διευκολύνουμε κάθε ενδιαφερόμενο της υπόθεσης αυτής που τώρα ξεκινά. Κατεβάστε: Ελληνικά Ασφαλιστήρια - Συμβόλαια που πληρούν τις προϋποθέσεις Έντυπο αξίωσης