Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

CERN: για δύο μήνες πρέπει να κλείσει ο επιταχυντής σωματιδίων

(ΑΠΟ http://www.e-pcmag.gr/)
O μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου πρέπει να παραμείνει κλειστός για τουλάχιστον δύο μήνες, λόγω επισκευών που πρέπει να γίνουν σ' αυτόν.
Το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών" [CERN] στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι οι βλάβες που είχαν παρουσιαστεί, ήταν μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Κέντρου, James Gillies δήλωσε ότι οι ειδικοί θα μπουν μέσα στον Large Hadron Collider [LHC] για να επιλύσουν επιτόπου τα προβλήματα.
Τα τμήματα του τούνελ που έχουν επηρεαστεί από τη βλάβη θα πρέπει να ζεσταθούν προκειμένου να διεξαχθούν σ' αυτούς οι επισκευές.
"Είναι ακόμα νωρίς να πούμε τι έχει συμβεί", δήλωσε ο Gillies.
Υγροποιημένο ήλιο, που χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών, διέρρευσε στο χώρο μεταξύ δύο μαγνητών, πιθανότατα εξαιτίας μιας ελαττωματικής ηλεκτρικής σύνδεσης.
Και επειδή η θερμοκρασία στον επιταχυντή βρίσκεται κοντά στο απόλυτο μηδέν, η διαδικασία ψύξης και θέρμανσης των προβληματικών περιοχών θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βλάβες που εμφανίστηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του LHC μόλις 36 ώρες μετά την επανεκκίνησή του στις 10 Σεπτεμβρίου
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα πειράματα στο 27 χιλιομέτρων μήκους τούνελ του επιταχυντή θα δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για τη δημιουργία και τη δομή του σύμπαντος.
Πηγή: AFP

1 σχόλιο:

mady είπε...

Καλήμερα από Λεωνίδιο..