Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://vo.pasok.gr/drivelegkas/)Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Την κα. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Θέμα : « Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας » κα. Υπουργέ Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των Σταθμών ολοήμερης φροντίδας, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, Βοήθεια στο σπίτι κ.α., οι πολίτες τα αγκάλιασαν, τα θεώρησαν ως αποκεντρωμένη και εξατομικευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Εναπόθεσαν, στην ενίσχυση της λειτουργίας τους, τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είναι γεγονός ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του θεσμού και προσέφεραν κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες τους.
Δυστυχώς οι τελευταίες ρυθμίσεις για την λειτουργία των δομών, που εξομοιώνει τους ΟΤΑ με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, θα τους στερήσει το δικαίωμα να προσφέρουν όσα προσέφεραν μέχρι τώρα στους πολίτες τους.
Οι περιορισμοί, τα οικονομικά όρια, οι αποκλεισμοί μειώνουν τους δικαιούχους άρα την χρηματοδότηση των δομών για τη λειτουργία τους, την αποδυνάμωσή τους και τελικά θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Από τα στοιχεία που διαθέτω μέχρι σήμερα στο Νομό Χαλκιδικής εκτός ενός Δήμου που έχει καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις παιδικού σταθμού, οι υπόλοιποι μάλλον οδηγούνται σε λουκέτο, αφού οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι και η επιχορήγηση βάση των δικαιούχων δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Παιδικού Σταθμού του Στανού δ.δ. του Δήμου Αρναίας, δεύτερου χωριού στη χώρα πολύτεκνων οικογενειών, που οδηγείται σε κλείσιμο.
Επειδή χωρίς την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ θα υποχρεωθούν ή να εγκαταλείψουν τη δράση ή να χρεωθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν Σας ερωτώ Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε, εσείς και οι συναρμόδιοι υπουργοί, για την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προσφέρουν το κοινωνικό τους έργο στους πολίτες τους ; Αθήνα 19/9/2008 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: