Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Αφιέρωμα Κάλλας/Ο Δημιουργικός παλμός του Μίκη Θεοδωράκη Διάλεξη Σπύρου Ορφανού


Νέα και δράσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Ταινία animation
με την ιστορία του Συλλόγου
Η ταινία δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της Θεοδώρας Βαλεντή και της Marni Films
Ο Δημιουργικός παλμός του Μίκη Θεοδωράκη
Διάλεξη του Σπύρου Ορφανού

Τρίτη 20 Iουνίου, 19:00
Ο Θεοδωράκης δημιούργησε μια σειρά από αισθητικούς, ηθικούς, συναισθηματικούς και πολιτικούς δεσμούς, ανάμεσα στον ίδιο και τον ακροατή του, που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια άμεση ικανοποίηση ή μια επιφανειακή απόλαυση. Δημιούργησε έργα που συνδύαζαν συναίσθημα και σκέψη, Έρωτα και Θανάτο, αρμονία και χάος.
Η παρουσίαση αυτή θα εξετάσει χαρακτηριστικά της δημιουργικής παραγωγής και της προσωπικότητας του Θεοδωράκη από ψυχολογική, νευροεπιστημονική και ψυχαναλυτική σκοπιά, ενώ θα προταθούν ιδέες για το τι κάνει τη μουσική του τόσο σαγηνευτική, συναρπαστική και βαθιά ουσιαστική για τους ακροατές του.
Ο Μ Ι Λ Η Τ Η Σ
Σπύρος Ορφανός, καθηγητής στο Μεταδιδακτορικό Τμήμα Ψυχοθεραπείας και Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μελετητής της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά
Θα ακολουθήσει μουσικό μέρος.
Λίνα Ορφανού, φωνή
Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιάνο
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος
(Πρώην Πολυχώρος) του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Μαγεία της Μαρίας Κάλλας

15 Ιουνίου έως 29 Δεκεμβρίου 2023
Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.
Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχειακά τεκμήρια από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου.
Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια:
Gabriella Spanò, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Μουσικής Βιβλιοθήκης
ΔΕ, ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 10:00-16:45
ΤΕ 10:00-19:00
Είσοδος ελεύθερη
21 Ιουνίου Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
Συμμετέχοντας και φέτος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει στις δύο της Αίθουσες, δύο διαφορετικές συναυλίες, την μία μετά την άλλη, όπου καλλιτέχνες όλων των ηλικιών συναντούν μουσικές από όλες τις εποχές!

Συναυλία με τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου της Camerata Junior
Τα νεοσυσταθέντα Σύνολα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής παρουσιάζουν έργα των Respighi, Beethoven, Sibelius, Puccini, Granados, Saint Saens, Massenet και Mansell.
Συμμετέχουν οι Άρης Αμπαριώτης, Ελέσα Ασημάκη, Λουκάς Ασημάκης, Φώτης Ασημάκης, Μάνος Βένιος, Ελπίδα Κόλλια, Θάνος Κουϊμτζόγλου, Ιωάννα Ομορφιά Κοτζιούλα, Μελίντα Κότσιφα, Βασίλης Μουρίκης, Λαέρτης Μπάλα, Άγγελος Ντελ Τόρο, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Θεοδώρα Δανάη Παπάζογλου, Κλαίρη Παναγιωτακοπούλου,Αριάδνη Πράπα, Διονύσης Πυλαρινός, Μάριος Σκουτέλης, Ορέστης Τάσσης, Έρα Χαντζάρη, Στέλλα Σοφία Χοϊδά.
Μουσική Διεύθυνση – Διδασκαλία:
Νίκος Χαλιάσας
Βοηθός Διδασκαλίας: Μαργαρίτα Πλέστη
Βοηθός Μαέστρου: Αριστέα Τσιχλή
Αίθουσα Διδασκαλίας, 17:00
Είσοδος ελεύθερη

Rap and classic.... international language. Μια μοντέρνα μουσική διαδρομή στο χρόνο.
Ένα ποικιλόμορφο θέαμα που συνδυάζει τη ραπ με την κλασική μουσική. Ένα ιδιαίτερο ανατρεπτικό πάντρεμα μελωδιών, ήχων και λόγου, που δίνει έμφαση στο ρυθμό. Σε νότες και στίχους που μιλούν για την αγάπη της μουσικής και τον ερχομό του καλοκαιριού, που σηματοδοτεί την ελευθερία. Ακούγονται έργα Scarlatti, Bach, Haydn, Vivaldi, Brahms, Verdi, Gershwin, Janáček, Αντωνίου, Μπαλτά, Μαυρόπουλου κ.ά, περίτεχνα πλεγμένα με μοντέρνα ραπ στοιχεία & ηχοχρώματα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Μάγδα Μαυρογιάννη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μαρία Μιχαλοπούλου
ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ
Μαριάννα Σπυράκου
Συμμετέχει ο ράπερ MC Yinca
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σπουδαστές μουσικών οργάνων της μουσικής σχολής Καλλιτεχνήματα
Γυναικεία & Μικτή χορωδία Καλλιτεχνήματα
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (Πρώην Πολυχώρος), 18:00
Είσοδος ελεύθερη
«Βουτιές στην τέχνη»
Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα
για παιδιά 6-12 ετών
Απομένουν μόνο λίγες θέσεις για την εβδομάδα 17 - 21 Ιουλίου

Η Μουσική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ομάδα thea-tree, επαναλαμβάνει και το 2023 το επιτυχημένο καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά, με νέα θεματολογία, αλλά πάντα με δράση, παιχνίδι, δροσιά και φυσικά … τέχνη!
Την θεματολογία του φετινού camp αποτελούν δυο ιστορίες που εναλλάσσονται ανά εβδομάδα:
Αναζητώντας τη χαμένη πολιτεία (19-23 Ιουνίου, 3-7 Ιουλίου, 17-21 Ιουλίου) και Από που έρχονται οι δράκοι; (26-30 Ιουνίου, 10-14 Ιουλίου)
Το summer camp απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 10 ετών (θα τηρηθεί αυστηρά το κατώτατο ηλικιακό όριο) , ενώ μπορούν να συμμετέχουν και μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού ως leaders, βοηθώντας τους ενήλικες εμψυχωτές στο συντονισμό και τις δράσεις με τα μικρότερα παιδιά.

Παιδιά, παιδαγωγοί και καλλιτέχνες «βουτούν στην τέχνη» καθημερινά και για 5 εβδομαδιαίους κύκλους, από τις 19 Ιουνίου έως και τις 21 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι.
Ανάμεσα στις δράσεις ξεκουράζονται με μια βόλτα για δεκατιανό γεύμα στον κήπο του Μεγάρου και αργότερα γευματίζουν μετά μουσικής στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κάθε Παρασκευή, παρουσιάζουν σε γονείς και φίλους ένα δρώμενο βασισμένο στις παραπάνω ιστορίες. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η μουσική και η θεατρική απόδοση έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση των παιδαγωγών.
70 Προσωπικότητες μιλούν για τα 70 χρόνια του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
#70hroniasfm

Μυρτώ Παπαθανασίου, Υψίφωνος
"Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής υπήρξε καθοριστικός για την πορεία μου και την εξέλιξή μου την περίοδο των σπουδών μου στο Μιλάνο, καθώς με στήριξε για δύο χρόνια με την Υποτροφία Αλεξάνδρα Τριάντη, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό μου για τη μουσική μετάβασή μου στο εξωτερικό.
Στάθηκαν στο πλάι μου σε αυτό το ξεκίνημα μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Χρήστος Λαμπράκης, η Δάφνη Ευαγγελάτου, η Άρντα Μαντικιάν με αγάπη και φροντίδα στα πρώτα μου βήματα σε έναν τόσο απαιτητικό και δύσκολο χώρο, όπως είναι αυτός της Όπερας.
Από καρδιάς εύχομαι στον Σύλλογο να συνεχίσει το ιδιαίτερα πολύτιμο εκπαιδευτικό του έργο μέσω της απονομής υποτροφιών και οικονομικών βοηθημάτων που τόση ανάγκη έχουν ταλαντούχα Ελληνόπουλα για την τελειοποίηση των σπουδών τους.
Πιστοί στο όραμά σας για την προώθηση της Μουσικής και της τέχνης, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πορεία αυτού του θεσμού, που μας χάρισε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος καθώς και την Ορχήστρα Νέων Camerata Junior, όπου μικροί μουσικοί διαπαιδαγωγούνται και αναπτύσσονται μέσα σε ένα σύνολο ομαδικής μουσικής εμπειρίας.
Εύχομαι οι δράσεις σας να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα!”

Διονύσης Μαλλούχος, Σολίστ πιάνου, Καλλιτεχνικός διευθυντής Ωδείο Φίλιππος Νάκας
"Για εμάς που η Μουσική παίζει ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής έπαιξε κρίσιμα θετικό και σημαίνοντα ρόλο καθώς συνδέθηκε σε χρόνους χαλεπούς με τη σύλληψη, αποπεράτωση και λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εγχείρημα που παρουσίαζε επί χρόνια ιδιαίτερες δυσκολίες κάθε είδους.
Με την επιμονή και δουλειά των ανθρώπων του, σπουδαίες παραγωγές διεθνούς εμβέλειας, σολίστ και ορχήστρες παγκόσμιου βεληνεκούς άρχισαν να εμφανίζονται τακτικά (και όχι μόνον το καλοκαίρι) στην Ελλάδα, οι Έλληνες σολίστ βρήκαν χώρο και ευκαιρία να παρουσιάζουν σε ιδανικές συνθήκες τη δουλειά τους, ξεκίνησαν δραστηριότητες πολυσχιδείς, συνεργασίες και πρωτοβουλίες που έλειπαν εν πολλοίς (Μουσική Βιβλιοθήκη, στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, Κύκλοι, Γέφυρες κλπ), άνοιξαν ορίζοντες και υποστήριξαν ουσιαστικά και ψυχολογικά, έδωσαν δυνατότητα σε ιδέες και σχέδια να υλοποιηθούν, ανέδειξαν ταλέντα και δημιούργησαν ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών οριζόντια (από πλευράς έκτασης και ποικιλίας δράσεων) και κάθετα (ανά εκδήλωση εκδόσεις / προγράμματα, υποδοχή, εισιτήρια, χώροι, εξυπηρέτηση, επίπεδο υπηρεσιών, υποστήριξη καλλιτεχνών, knowhow, υλικοτεχνική υποδομή, αρτιότητα παραγωγής κλπ).
Έτσι διευρύνθηκε σημαντικά το κοινό και η Μουσική μπήκε σε τροχιά και περίοδο άνθησης και κοινωνικής ανέλιξης. Ευγνώμων προσωπικά για τα οράματα και τα έργα όσων δούλεψαν και δουλεύουν.”
Φιλοξενούμενες εκδηλώσεις

Ωδείο Γλυφάδας Μητσάκου
Πτυχιακές Εξετάσεις Σχολής Πιάνου και
Σχολής Βιολιού
Κυριακή 18 Ιουνίου, 11:00
Είσοδος με προσκλήσεις από το Ωδείο
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συναυλίες Ωδείου
Νέα Τέχνη
Κυριακή 18 Ιουνίου, 17:00 & 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (Πρώην Πολυχώρος) του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

A Musical Feast Featuring the Students of
Pr. Nora Inepekoglou
Δευτέρα 19 Ιουνίου, 19:30
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασις. Συναυλία Σπουδαστών
Τρίτη 20 Ιουνίου, 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε την Μεγάλη Κακιά Αλεπού 🦊




"Μακάριος 1948-1959: Η πολιτική ηγεμονία και η εξέλιξη προς τον αυταρχισμό".

 Μάριος Θρασυβούλου

Μακάριος 1948-1959
Η πολιτική ηγεμονία και η εξέλιξη προς τον αυταρχισμό
Τιμή: 21,20 ευρώ, Σελίδες: 358
ISBN: 978-960-02-4040-5
Εκδόσεις Παπαζήση
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση η νέα μελέτη του Κύπριου ιστορικού Μάριου Θρασυβούλου με τίτλο «Μακάριος 1948-1959: Η πολιτική ηγεμονία και η εξέλιξη προς τον αυταρχισμό».
«Ενώ λειτουργούν πολιτικές συλλογικότητες στην κοινωνία των Ελληνοκυπρίων, ειδικά το ΑΚΕΛ με τις οργανώσεις του και οι δεξιές συντεχνίες, δεν υπάρχει καμιά διαμεσολάβηση μεταξύ Μακαρίου και κοινότητας, τουλάχιστον τέτοια που θα του στερούσε την κάθετη επαφή του με αυτήν. Ο Μακάριος «μιλά» απευθείας στην κοινότητα και η κοινότητα, ανταποκρινόμενη στα καλέσματα της Εθναρχίας, «μιλά» απευθείας στον Μακάριο μέσω των μαζικών εκδηλώσεων, προσφέροντάς του την αμέριστη στήριξή της. Η κυριαρχία του Μακαρίου όλο και προσεγγίζει το βοναπαρτιστικό παράδειγμα. Μέσα από τις μαζικές συγκεντρώσεις σε γήπεδα και σε ναούς, μέσα από τα διαγγέλματα, έχοντας στην ουσία την εν λευκώ στήριξη της κοινότητας και των πολιτικών εκπροσώπων της, την κατευθύνει όπως θέλει. Με το κύρος του αδιαμφισβήτητου πολιτικού και εκκλησιαστικού ηγέτη, με το θάμπος των ιερών του αμφίων, με τις καλογραμμένες προκάτ ομιλίες του που τις αποστηθίζει και τις λέει με τη βαθιά γοητευτική του φωνή, επιβάλλεται στην κοινότητα. Οι Ελληνοκύπριοι, αυταρχικά μαθημένοι και με άγνοια δημοκρατικών παραστάσεων, αποδέχονται την υποταγή στον εθνάρχη. Δεν το κάνουν κάτω από πίεση. Το κάνουν μέσα από την ανάγκη τους να εμπιστευτούν μια στιβαρή δύναμη, αφού δεν υπάρχει άλλη στιβαρή δύναμη να εμπιστευτούν».
(απόσπασμα από το βιβλίο, κεφ. «Η μονοκρατορία»)
Βιογραφικό:
Ο Μάριος Θρασυβούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι ιστορικός, με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να επικεντρώνονται στο κυπριακό ζήτημα και την ιδεολογία του εθνικισμού στην Κύπρο, στην ιστορία και την πολιτική της ελληνοκυπριακής Αριστεράς, στην πολιτική της ελληνικής Αριστεράς σε σχέση με το Κυπριακό, στο σταλινικό φαινόμενο. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Ο εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων-Από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία. Όψεις, τάσεις και ο ρόλος της Αριστεράς» (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016) και «Για την υπεράσπιση της πατρίδας-ΑΚΕΛ και κυπριακό ζήτημα 1960-1964» (εκδόσεις Κύτταρο, 2019). Έχει επίσης δημοσιεύσει τις μελέτες «Μακάριος-Γρίβας: οι αντίθετοι δρόμοι και η υποβόσκουσα σύγκρουση» (2018), «Το ΑΚΕΛ και η υποταγή του στον Μακάριο» (2018), «Η ελληνική Αριστερά απέναντι στα γεγονότα του 1963-1964 στην Κύπρο» (2019), «Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974: ο ελληνικός στρατός, η χούντα και η Κύπρος» (2019).
Εκδόσεις Παπαζήση
Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη 106 78, Αθήνα
Τηλ.: 210 3838020, info@papazisi.gr
www.papazissi.gr

Ο ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ